Izdvajamo iz novog broja

Intervju

Daren Gibson, Generalni direktor kompanije Luštica Development AD

Život kakav treba da bude

Izgradnja ove nove destinacije na Mediteranu – grada Luštica Bay – jedan je od najvećih projekata u ovom delu Evrope i jedini grinfild projekat u Crnoj Gori. To znači da se ovaj projekat razvija u potpuno nerazvijenom i prvobitno nepristupačnom predelu zemlje, u kom ne postoji neophodna infrastruktura, a koju smo mi naravno uključili u naše planove, s namerom da razvijemo ovaj projekat u skladu sa najvišim savremenim arhitektonskim i ekološkim standardima.

Za sada je u razvoj ovog projekta uloženo oko 140 miliona evra, uključujući ključne elemente kao što su hotel, marina, teren za golf i nekretnine. Istovremeno gradimo i neophodnu infrastrukturu – puteve, vodovodne, kanalizacione i sisteme napajanja, telekomunikacija i slično. Infrastruktura u vrednosti od oko 90 miliona evra biće izgrađena u okviru kompleksa Luštica Bay, što ovaj projekat čini jednim od najvećih projekata u pogledu infrastrukture u Crnoj Gori. Planiramo da izgradimo oko 30 kilometara puteva, 43 trafostanice, četiri rezervoara vode i postrojenja za prečišćavanje otpadne vode pomoću kojih ćemo reciklirati prečišćenu vodu za navodnjavanje.

Opširnije

Profit in English

-------------------------------------------------------------------------

Intervju

Intervju

NJ.E. Anders Kristijan Hogard, ambasador Danske u Srbiji

Danska, zvanično Kraljevina Danska, je država u severnoj Evropi i najmanja država Skandinavije. Deo je Evropske unije, a glavni grad je Kopenhagen.

Sastoji se iz poluostrva Jiland i još 405 ostrva od kojih je 323 naseljeno, a najveća su Seland i Fin.

Edukacija

INICIJATIVA ZA STVARANJE REGIONALNOG EKONOMSKOG PROSTORA ZAPADNOG BALKANA

Uspostavljanje područja slobodne trgovine doprinelo je ekonomskom razvoju i unapređenju regionalne saradnje. CEFTA sporazum je učesnicima dao znatnu, ali ne i dovoljnu pokretačku snagu za ostvarenje lakše tranzicije i pristupanje EU. Ekonomije zapadnog Balkana (Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija i UNMIK/Kosovo, kao carinska teritorija po Rezoluciji 1244 SBUN) su generalno gledano i dalje slabo integrisane u svetsku trgovinu.

Opširnije

Ekskluzivno

Grupa novinara iz Srbije je bila u poseti Makedoniji u organizaciji NLB banke Beograd

Gostoprimstvo i ljubaznost ostavili su najjači utisak na novinare iz Srbije još na samom dolasku. Trodnevna poseta Makedoniji zamišljena je kao upoznavanje novinara sa organskom proizvodnjom i ulaganjem te države u poljoprivredu, subvencije koje nudi nadležno ministarstvo, a ideja vodilja bila je da ovih nekoliko dana začinimo lepim raspoloženjem i uživamo u neponovljivom aprilskom suncu nad Makedonijom.

Opširnije

Giganti menadžmenta

Robert Adler

Adler je rođen u Beču 1913. godine, kao sin Dženi (Jenny), rođene Hercmark (Herzmark), lekarke i Maksa Adlera (Max Adler), socijalnog teoretičara. Stekao je doktorat iz fizike na Univerzitetu u Beču 1937. godine Po pripajanju Austrije od strane nacističke Nemačke 1939. godine, dr Adler, koji je bio Jevrejin, napustio je zemlju. Putovao je prvo do Belgije, a zatim do Engleske, gde je postupio po savetu prijatelja, koji su mu preporučili da emigrira u Sjedinjene Države. Po emigriranju u Sjedinjene Države, počinje da radi u sektoru za istraživanje kompanije „Zenith Electronics“ od 1941. godine. Za života, Adleru je prihvaćeno 58 patenata u Sjedinjenim Državama.

Opširnije

Lifestyle

LEPOTE ITALIJE

Italija je muzej na otvorenom. Nije ni čudo što kao takva spada u top destinacije među svetskim putnicima.

Katedrale, očuvani antički lokaliteti, hrana, piće i moda su razlozi zbog kojih horde turista iz čitavog sveta opsedaju ovu zemlju tokom svih godišnjih doba. Ali ideja o guranju među stotinama turista u Koloseumu pomisao na putovanje u Rim može staviti u drugi plan. Ima dosta neotkrivenih dragulja koji su zreli za istraživanje, naravno ako znate kojim putem da krenete. Evo nekoliko nepravedno potcenjenih mesta u Italiji gde ćete se lako navići na dolce vita stil života.

Opširnije


Vesti

Anketa

Koja je Vaša omiljena rubrika?

map!

Grad: Ulica: Broj:

Berza

kursna lista