Početna > Izdanja > Broj 136 > Giganti - Indra Nooyi

Indra Nuji – PepsiCo

Indra Nuji (rođena 28. oktobra 1955. godine) je po struci rukovodilac preduzeća indijsko-američkog porekla i bivši predsednik i generalni direktor kompanije PepsiCo. Ona je uvek prisutna na listama 100 najuticajnijih žena na svetu. Godine 2014. našla se na 13. mestu liste 100 najuticajnijih žena na svetu časopisa Forbes i na 2. mestu liste najuticajnijih žena magazina Fortune iz 2015. godine. Ponovo se 2017. godine našla na 2. mestu liste najuticajnijih žena, ovog puta u kategoriji 19 najuticajnijih poslovnih žena časopisa Forbes. Član je upravnog odbora kompanije Amazon i Međunarodnog saveta za kriket.

Foto: www.beveragedaily.com, www.fortune.com, www.thedrum.com, www. feelepa.com,www.peppervirtualassistants.com

Nuji je rođena u Madrasu (danas poznatom pod nazivom Čenaj), gradu u indijskoj državi Tamil Nadu. Pohađala je anglo-indijsku višu srednju školu Holi ejndžels u delu grada T. Nagar.

Obrazovanje

Nuji je 1974. godine završila osnovne studije u oblasti fizike, hemije i matematike na Hrišćanskom fakultetu u Madrasu (MCC) Univerziteta u Maderasu, a diplomu postdiplomskih studija stekla je 1976. godine na Indijskom institutu za menadžment u Kalkuti.

Godine 1978. primljena je na Fakultet za menadžment Univerziteta Jejl i preselila se u SAD gde je stekla diplomu master studija u oblasti javnog i privatnog menadžementa 1980. godine.

Karijera

Nuji je karijeru započela u Indiji, gde je bila na poziciji menadžera proizvoda u kompaniji Johnson & Johnson i kompaniji koja se bavi proizvodnjom tekstila Mettur Beardsell. Dok je pohađala Fakultet za menadžment Univerziteta Jejl, Nuji je završila letnju praksu u kompaniji Booz Allen Hamilton. Godine 1980. zaposlila se u kompaniji Boston Consulting Group (BCG) kao strateški konsultant, nakon čega je bila na poziciji potpredsednika i direktora korporativne strategije i planiranja u kompaniji Motorola, a zatim kraći period provela u kompaniji Asea Brown Boveri.

PepsiCo

Kompaniji PepsiCo pridružila se 1994. godine, a na poziciju generalnog direktora postavljena je 2006. godine zamenivši Stivena Rajnmunda i postavši tako peti generalni direktor u 44-godišnjoj istoriji kompanije PepsiCo. Pre nego što je postala generalni direktor kompanije PepsiCo, Nuji je bila na poziciji predsednika i finansijskog direktora od 2001. godine, kada je pristupila i upravnom odboru ove kompanije. U periodu od februara 2000. do aprila 2001. godine Nuji je bila viši potdpredsednik i finansijski direktor kompanije PepsiCo. Takođe je bila na poziciji višeg potpredsednika za korporatinu strategiju i razvoj kompanije PepsiCo od 1996. do 2000. godine, kao i višeg potpredsednika za strateško planiranje ove kompanije od 1994. do 1996. godine. Upravljala je globalnom strategijom kompanije više od jedne decenije i predvodila restrukturiranje kompanije PepsiCo, uključujući i dezinvestiranje kompanije Tricon, danas poznate pod nazivom Yum! Brands, 1997. godine. Pod okriljem kompanije Tricon poslovali su lanci brze hrane kao što su Pizza Hut, KFC i Taco Bell. Dobit od ovog izdvajanja omogućila je kompaniji da ubrza svoju strategiju otkupa akcija, čime je stekla mogućnost za dalje akvizicije koje ne bi bile propraćene preteranim negativnim reakcijama akcionara. Nuji je predvodila i akviziciju kompanije Tropicana 1998. godine, kao i spajanje s kompanijom Quaker Oats Company, čime je 2001. godine pripojena i kompanija Gatorade. Akviziciji kompanije Tropicana u vrednosti od 3,3 milijarde dolara u početku su se protivili rukovodioci kompanije PepsiCo i kritičari s Vol Strita.Ova akvizicija omogućila je kompaniji PepsiCo da ostvari konkurentsku prednost; kompanija Tropicana je u to vreme držala 44% segmenta hladnog soka od narandže, segmenta na tržištu sokova koji karakteriše najbrži rast, što je veoma pozitivno u odnosu na brend Minute Maid kompanije Coca-Cola čiji je udeo na tržištu više nego upola manji u odnosu na brend Tropicana.To što je kompanija Quaker Oats Company u svom vlasništvu imala i kompaniju Gatorade predstavljalo je stratešku prednost za PepsiCo, pošto je kompanija Gatorade prodavala 80% sportskih pića dostupnih na tržištu u to vreme. Baš kao i akvizicija kompanije Tropikana, i ovaj strateški potez dao je kompaniji PepsiCo prednost u odnosu na kompaniju Coca-Cola, u čijem je vlasništvu Powerade – drugo najpopularnije piće u ovom segmentu. Godišnja neto dobit kompanije PepsiCo porasla je sa 2,7 na 6,5 milijardi dolara.

Časopis Wall Street Journal uvrstio je Indru Nuji u svoju listu 50 žena na koje treba obratiti pažnju 2007. i 2008. godine, a u časopisu Time našla se na listi 100 najuticajnijih ljudi na svetu 2007. i 2008. godine. Časopis Forbs proglasio je ju je trećom najuticajnijom ženom na svetu 2008. godine. Godine 2014. našla se na 13. mestu prema ovom časopisu. Časopis Fortune postavio je Nuji na 1. mesto liste najuticajnijih poslovnih žena 2009. i 2010. godine. Isti časopis ju je 7. oktobra 2010. godine postavio na 6. mesto liste najuticajnijih žena na svetu. Na listi najuticajnijih žena na svetu za 2015. godinu časopisa Fortune zauzela je 2. mesto.

Strateško preusmeravanje kompanije PepsiCo koje je sprovela, pod nazivom „Učinak s ciljem“, bilo je veoma uspešno i podrazumevalo je ostvarivanje dugoročnog napretka uz pozitivno delovanje na društvo i životnu sredinu. Proizvode kompanije PepsiCo podelila je u tri kategorije: „zabavni proizvodi“ (poput čipsa i gaziranih pića koja sadrže šećer), „zdraviji proizvodi“ (grickalice i gazirana pića bez šećera ili sa smanjenim sadržajem masti) i „zdravi proizvodi“ (kao što je ovsena kaša). Njena inicijativa podržana je značajnim sredstvima. Korporativnu potrošnju preusmerila je sa brze hrane na zdravije alternative, sa ciljem da čak i „zabavne“ ponude učini zdravijim. Godine 2015. odlučila je da se aspartam izbaci iz napitka Diet Pepsi, čime se dodatno usmerila na zdraviju hranu, iako štetni uticaj aspartama nije naučno dokazan.

U okviru programa „Učinak s ciljem“, Nuji se usredsredila i na ekološke probleme i pitanje održivosti kroz redzajn pakovanja u cilju smanjenja otpada, štednje vode, prelaska na obnovljive izvore energije i reciklažu. Objekti kompanije u SAD 2020. godine koriste 100% obnovljivu električnu energiju.Treća komponenta programa „Učinak s ciljem“ podrazumevala je kreiranje kulture koja podstiče zaposlene da ostanu u kompaniji. Primera radi, Nuji je pisala roditeljima zaposlenih u svom rukovodilačkom timu i posetila ih kako bi ostvarila vezu bližu vezu sa zaposlenima.

Imala je nameru da razvije asortiman grickalica za žene, smatrajući da je ova tržišna kategorija nedovoljno iskorišćena. U intervjuu za jednu radio stanicu, Nuji je izjavila da se PepsiCo sprema da na tržište izbaci proizvode dizajnirane i upakovane u skladu sa ženskim ukusom, na osnovu uočenih razlika u načinu na koji muškarci i žene konzumiraju grickalice.

Kompanija PepsiCo je 6. avgusta 2018. godine potvrdila da će se Nuji povući s mesta generalnog direktora. Ramon Laguarta, veteran s 22 radnog staža u kompaniji PepsiCo, zamenio ju je 3. oktobra i postao član upravnog odbora. Međutim, Nuji je ostala na mestu predsednika kompanije sve do početka 2019. godine. Za vreme njenog mandata, prodaja kompanije povećala se za 80%. Na poziciji generalnog direktora bila je 12 godina, što je 7 godina više od prosečnog mandata generalnog direktora u velikim kompanijama, kako se navodi u studiji kompanije Equilar.

U službi građana Konektikata

Nuji je 2019. godine postala jedan od direktora novoosnovanog Centra za privredne resurse Konektikata, javno-privatnog partnerstva sa Službom za privredni razvoj i razvoj zajednice u Konektikatu. Učestvovaće u izradi nacrta nove strategije privrednog razvoja ove savezne države. Nuji živi u državi Konektikat i išla je u istu klasu na Fakultetu za menadžment Univerziteta Jejl kao i Ned Lamont, guverner ove savezžne države.

Aprila 2020. godine najavljeno je da će Nuji – zajedno sa epidemiologom sa Univerziteta Jejl dr Albertom Koom – predstavljati Konektikat u okviru radne grupe šest država koja će raditi na planiranju pažljivog popuštanja restriktivnih mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja kovida 19. Nuji i Ko će kopredsedavati Savetodavnom grupom za ponovno otvaranje Konektikata.

Nuji je i kopredsednik neprofitne organizacije AdvanceCT iz Konektikata.

Zarada

Godine 2011, dok je bila na poziciji generalnog direktora kompanije PepsiCo, Nuji je zarađivala 17 miliona dolara, pri čemu je osnovica njene zarade iznosila 1,9 miliona, bonus u kešu 2,5 miliona, a iznos penzije i prihoda budućeg razdoblja 3 miliona dolara. Do 2014. godine, njena ukupna zarada popela se na 19.087.832 dolara, uključujući 5,5 miliona dolara sopstvenog kapitala.

Nagrade i priznanja

Časopis CEOWORLD je 2018. godine Indru Nuji proglasio jednom od najboljih generalnih direktora na svetu. Od 2008. pa sve do 2017. godine nalazila se na listama 100 najuticajnijih žena na svetu časopisa Forbes. Prema časopisu Fortune, Nuji se 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. godine našla na prvom mestu liste najuticajnijih poslovnih žena. Godine 2008. medijska kuća U.S. News & World Report proglasila ju je jednom od najboljih lidera u Americi. Iste godine izabrana je za člana Američke akademije nauka i umetnosti.

U januaru 2008. godine, Nuji je izabrana za predsednika Američko-indijskog poslovnog saveta (USIBC). Ona je na čelu upravnog odbora USIBC, u kom preko 60 viših rukovodilaca predstavlja profil američke industrije.

Organizacija Global Supply Chain Leaders Group ju je 2009. godine proglasila generalnim direktorom godine.

Godine 2009, savetodavna agencija Brendan Wood International proglasila je Nuji jednom od „TopGun“ generalnih direktora. Posle pet godina na vrhu, bivši predsednik i generalni direktor kompanije PepsiCo indijsko-američkog porekla Indra Nuji pala je na drugo mesto liste najuticajnijih poslovnih žena u SAD, a njeno mesto zauzela je Ajrin Rozenfeld, generalni direktor kompanije Kraft.

NDTV je 2013. godine proglasio Indru Nuji jednom od 25 najvećih živih legendi na svetu. Predsednik Indije Pranab Mukerdži joj je 14. decembra 2013. godine dodelio nagradu u predsedničkoj rezidenciji Raštrapati Bhavan.

Časopis Institutional Investor je Nuji uvrstio na listu najboljih generalnih direktora u okviru istraživanja američkih izvršnih timova između 2008. i 2011. godine.

Nacionalna galerija portreta muzeja Smitsonijan odabrala je Nuji kao jednu od počasnih učesnika događaja „American Portrait Gala“ 2019. godine. Muzej je 2019. godine angažovao Džona R. Fridmana da za njihovu kolekciju naslika ulje na platnu.

Iste godine je Nuji uručena nagrada Bauer za liderstvo u poslovanju koju dodeljuje Program za dodelu nagrada Franklinovog instituta. U februaru 2020. godine Liga žena glasača u Konektikatu dodelila joj je nagradu Izuzetna poslovna ženu.

Filantropija

Nuji je 2016. godine donirala nepoznat iznos svom univerzitetu, odnosno Fakultetu za menadžment Univerziteta Jejl. Postala je najveći donator među diplomcima u istoriji fakulteta, kao i prva žena koja je svojom donacijom uspostavila dugoročni fond za trenutnog i buduće dekane na jednom od najprestižnijih poslovnih fakulteta. Indra i njen suprug Raž donirali su 187.000 školskih knjiga Savezu školskih okruga u Konektikatu u okviru Partnerstva za Konektikat za vreme krize izazvane kovidom 19.

Privatni život

Indra je od 1981. godine u braku sa Ražom K. Nuijem, predsednikom kompanije AmSoft Systems. Imaju dve ćerke i žive u Griniču u državi Konektikat. Nuji se našla na trećem mestu liste uticajnih majki sveta časopisa Forbes.

Njena starija sestra Čandrika Krišnamurti Tandon je poslovna žena i pevačica nominovana za nagradu Gremi. Aruna Sajram, pevačica južnoindijske karnatske muzike, je Indrina tetka.

Indra je u Indiji igrala kriket i bila je u ženskom rok bendu u kom je svirala gitaru.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista