Početna > Ekskluzivno

vivo pametni telefoni - Savršen poklon ispod jelke za vaše najdraže

Neka vaš idealan poklon za predstojeće praznike bude pametan telefon sa vrhunskom kamerom

Sezona praznika je u toku, a novi pametni telefon često je savršen poklon. To nimalo nije začuđujuće, s obzirom da se elektronski uređaji svrstavaju među najomiljenije božićne i novogodišnje poklone: prema istraživanju koje je sproveo Statista, 15% učesnika u anketi planira da pokloni tech uređaje porodici i prijateljima. Prema drugoj anketi koju je sprovela agencija iconkids & youth čak 19% dece koja su učestvovala u anketi, stavilo je pametan telefon na vrh svoje liste želja

Ali izbor je širok, a kriterijumi za odabir toliko raznoliki da pretraga može biti komplikovana. U želji da se pomogne u pronalaženju savršenog saputnika, vivo nudi izbor pametnih telefona koji odgovaraju svim ukusima, potrebama i budžetima!

Ultra tanak Y76 za porodicu i prijatelje sa užurbanim načinom života

Sa samo 7,79 mm, moderan Y76 5G ima najtanje kućište u vivo Y seriji i savršen je uređaj za ljude koji imaju užurban životni stil i potrebu za uređajem koji ne zauzima mnogo prostora kada putuju. Zahvaljujući tehnologiji bryog punjenja od 44W, ovaj pametni telefon se brzo puni, tako da niko neće propustiti mejl ili najnovije vesti tokom putovanja u inostranstvo. Ako želimo ovekovečiti savršene zalaske sunca na poslovnom putu, tu je kamera od 50 MP koja olakšava snianje nezaboravnih trenutaka. Iznenadite svoju porodicu i prijatelje tankim, modernim Y76 pametnim telefonom.

X80 Pro, premium pametni telefon za korisnike koji traže najbolje

Zahvaljujući sistemu kamera koji je vivo razvio u saradnji sa proizvođačem optike ZEISS, X80 Pro je pravi izbor za korisnike koji se oduševljavaju fotografijom i kojima pametni telefon predstavlja više od običnog alata za komunikaciju. ZEISS T* premaz kod modela X80 Pro smanjuje odsjaj i pruža verodostojan i autentičan izgled. Korisnici će takođe moći da iskoriste brojne ZEISS originalne foto i video režime kako bi bili sigurni da pozadina, predmeti i prizori njihovih snimaka izgledaju najbolje. Najsavremeniji X80 Pro karakteriše revolucionarni, ultra-bezbedni senzor otiska prsta, uključujući opciju brzog i lakog otključavanja za prethodni izbor aplikacije. Njegova tehnologija brzog punjenja od 80W takođe omogućava punjenje baterije sa 0 na 100% za 36 minuta!


V21 za ljubitelje selfija fotografija

Vaši prijatelji, braća i sestre su pravi ljubitelji selfija? Onda je V21 pametni telefon savršen poklon, koji čini snimanje selfija još zabavnijim. Ističe se inteligentnom selfi kamerom sa rezolucijom od 44 megapiksela, koju podržava jedinstvena tehnologija optičke stabilizacije slike, omogućavajući svima da snime odlične selfije, i danju i noću. Različite funkcije, kao što su AI režim noćnog portreta i pametan sistem prednjeg dvostrukog blica, podižu snimanje selfija na viši nivo.

Za ljubitelje zabave koji žele da naprave savršen snimak: X80 Lite

Za sve ljubitelje zabave koji vole da izlaze noću i ispoljavaju svoju kreativnost, X80 Lite nudi odlične performanse kamere sa zadnjom kamerom od 64 MP i prednjom kamerom od 50 MP, koje omogućavaju savršene snimke čak i noću. Pametna tehnologija snimanja vraća zabavu – od fotografisanja prijatelja i porodice do snimanja njihovih nezaboravnih trenutaka u noćnom izlasku. I obratite pažnju na dizajn! Privlači poglede na svakoj zabavi svojom mogućnošću da menja boju u Sunrise Gold verziji. Dostupan i u Diamond Black verziji, X80 Lite je savršen božićni i novogodišnji poklon za prijatelje i članove porodice koji su kreativni.

* Prava korišćenja slika u PR svrhe su ograničena na 2 godine. Upotreba slika nakon ovog perioda nije dozvoljena.

Nova generacija izuzetnih proizvoda kompanije Huawei

Huawei uvek pažljivo osluškuje iskustva i želje svojih potrošača, te je na toj osnovi razvila svoj ekosistem proizvoda koji obezbeđuju besprekorno AI iskustvo.

Huawei uvek pažljivo osluškuje iskustva i želje svojih potrošača, te je na toj osnovi razvila svoj ekosistem proizvoda koji obezbeđuju besprekorno AI iskustvo. Bili smo na velikoj letnjoj prezentaciji uređaja u Istanbulu, gde su predstavljeni novi uređaji, koji će zbog svoje inovativnosti biti zanimljivi svakom korisniku, a posebno poslovnim ljudima, kojima je tehnologija jedan od najvećih pomoćnika i poslovnih saradnika u današnje vreme. U nastavku možete pročitati nešto više o predstavljenim uređajima.
 
HUAWEI Mate Xs 2  
 
Potpuno novi dizajn sa spoljnim preklapanjem, ultralaganim i tankim kućištem je ono što nam je posebno privuklo pažnju. Novi Huawei Mate Xs 2 pametni telefon kreiran je tako da korisnicima pruži dobro od oba sveta - savršen je kako za zabavu tako i za posao. 
 

Ekran Mate Xs 2 postaje ravan kao ogledalo kada se rasklopi, a opremljen je mnogim sjajnim funkcijama, kao što je True-Chroma kamera od 50 MP koja podržava HUAWEI XD Optics, što pravljenje fotografija na mobilnim telefonima podiže na sasvim novi nivo. Problem nepouzdane baterije sklopivih pametnih telefona je rešen sjajnim kapacitetom baterije od 4600mAh, što će posebno obradovati biznis korisnike.

HUAWEI nova Y70 i nova Y90

Huawei je na ovom događaju predstavio i nove pametne telefone iz srednjeg cenovnog ranga. Ono što nova Y70 i njena snažna baterija od 6000mAh omogućuju jeste punjenje samo dva puta nedeljno. Poseduje ekran bez ivica od 6,7 inča i ultrauske okvire, dok nova Y90 ima malo veći ekran od 6,75 inča. Njena baterija za samo 30 minuta puni do 53%, zahvaljujući Huawei SuperCharge punjaču. Ove karakteristike svojim korisnicima omogućuju preglednost i produktivnost tokom celog dana.

HUAWEI Matebook D 16 & 16s

Huawei je primetio potrebu potrošača za više radnog prostora na svojim ekranima, pa je lansirao novu liniju proizvoda sa FullView ekranom od 16 inča. Huawei MateBook D16 i 16s imaju veliki ekran koji olakšava upravljanje mnogim zadacima, kako poslovnim tako i privatnim. Analiza podataka, otvaranje više veb stranica, grafikona ili PowerPoint-a, postaju dostupni i brže ostvarivi, sadržaj je na većoj i višoj površini prikaza, te ne postoji potreba za kompromisom u pogledu performansi. Matebook D16 i 16s pružaju simultano upravljanje datotekama i pretragom AI kako bi dodatno omogućili saradnju uređaja i lak prenos datoteka između računara, pametnog telefona i tableta, čime ovaj laptop postaje veoma primamljiv ljudima koji žele da u svakom trenutku pristupe važnim poslovnim dokumentima. Korisnici mogu da budu produktivni i u pokretu zahvaljujući visokoj prenosivosti Huawei MateBook D 16 i 16s, usled njihove lagane težine slične tradicionalnim laptop računarima, što je detalj koji nam se posebno svideo.

HUAWEI MatePad Paper

Huawei je u Istanbulu predstavio i svoj prvi tablet MatePad Paper sa E-Ink ekranom. Savršen za sve koji rade u dinamičnom okruženju, kreiran je da bude lako prenosiv, ističe se tankom formom i malom težinom od približno 360 g, tako da je idealan za zapisivanje beleški tokom poslovnog sastanka. U trenutku kada se vrh olovke nađe na ekranu tableta, pojavljuje se onaj prisni „šuštavi“ zvuk, koji korisnicima pruža realističan osećaj pisanja olovkom po papiru.

HUAWEI FreeBuds Pro 2

U kategoriji Audio, Huawei je lansirao uređaj koji će zadovoljiti sve ljubitelje kristalno čistog tona na FreeBuds Pro 2. Idealne za muziku a i za poslovne sastanke, uz Dual Sound System, dva integrisana čipa digitalno-analognog pretvarača (DAC), dinamički drajver sa četiri magneta sa naprednom tehnologijom digitalnog ukrštanja frekvencije I LDAC kodekom visoke rezolucije, imaćete najčistiji kvalitet zvuka u svakoj prilici. Takođe, ako se nalazite u nekom bučnom prostoru, a potreban vam je mir tokom rada, ove slušalice će vam obezbediti 15% više mogućnosti za smanjenje buke, u odnosu na prethodne modele.

Huawei Watch GT 3 Pro

Najnoviji Huawei Watch GT 3 Pro pametni sat dolazi u dve veličine – tzv. muškoj, titanijumskoj od 46 mm i ženskoj, keramičkoj od 43 mm, a oba sata moguće je nabaviti i sa kožnim kaišem, čime se lako prilagođava svakoj prilici, bilo da je to poslovni sastanak ili šetnja pored reke nakon posla.

Huawei GT 3 Pro nudi više od 100 modova vežbanja, vodootporan je te sadrži novi režim za ronjenje koji omogućava praćenje vaših sportskih postignuća, koji savršeno funkcioniše i na dubini od 30 metara. To ga čini idealnim saveznikom svakome ko ima mnogo obaveza, a želi da ostane aktivan i u formi.

Ovaj pametni sat poseduje mnoštvo najznačajnijih zdravstvenih parametara uključujući zasićenost krvi kiseonikom, otkucaje srca, temperature kože, ali i nivoe stresa i kvalitet sna. Huawei GT 3 Pro time predstavlja idealnog saveznika jer nudi niz profesionalnih zdravstvenih saveta koji će vam pomoći da dodatno povedete računa tokom stresnih dana punih sastanaka i poslovnih obaveza.

Paketi SAVA ZDRAVO u ponudi Sava osiguranja

Sava osiguranje je kreiralo i plasiralo unapređene pakete dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pod nazivom SAVA ZDRAVO, koji će ispuniti brojne zahteve i zadovoljiti različite potrebe osiguranika za zdravstvenim uslugama.

Polisom osiguranja se ugovaraju osnovna pokrića koja se odnose na vanbolničko lečenje koje obuhvata: preglede i dijagnostičke procedure, laboratorijska ispitivanja, testove i analize neophodne za ispitivanje reproduktivnog sistema, ambulantne intervencije, sanitetski transport, ordiniranu terapiju u ambulantnim uslovima, kućno lečenje u hitnim slučajevima, radioterapiju i hemioterapiju u uslovima vanbolničkog lečenja, preglede i dijagnostičke procedure i laboratorijska ispitivanja (u vezi s tegobama nastalim usled potvrđene covid-19 infekcije u periodu najduže šest meseci posle uspostavljanja dijagnoze), mentalno zdravlje, hitnu stomatologiju, medicinsko-tehnička pomagala.

Prema potrebama klijenta moguće je ugovoriti i druga osiguravajuća pokrića. To su: bolničko lečenje, zdravstvena zaštita trudnica i novorođenih beba, sistematski pregled, oftalmološke usluge, stomatološke usluge, lekovi na recept i nalog, fizikalna i logopedska terapija, usluge komplementarne medicine,pokriće u slučaju tumora i drugo lekarsko mišljenje.

Prednost paketa SAVA ZDRAVO dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u odnosu na postojeće ponude na tržištu osiguranja je u tome što je, uz osnovna i dodatna osiguravajuća pokrića, moguće ugovoriti i: drugo lekarsko mišljenje, pokriće u slučaju tumora, postkovid pokriće i proširenje pokrića kod sistematskog pregleda.


Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je moguće ugovoriti kao individualno i kolektivno. Osigurati se mogu svi državljani Republike Srbije bez obzira na godine starosti, kao i strani državljani koji su na privremenom radu u Srbiji.

U skladu sa potrebama potencijalnih klijenata kreirana su tri SAVA ZDRAVO paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja uz mogućnost proširenja i povećanja ugovorenih osiguranih suma :

  • Sava Basic – obuhvata vanbolničko lečenje na osiguranu sumu do 1000 EUR
  • Sava Standard – obuhvata vanbolničko i bolničko lečenje na osiguranu sumu do 2000 EUR
  • Sava Pro – obuhvata vanbolničko lečenje i bolničko lečenje na osiguranu sumu do 3000 EUR.

Kupovinom polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja potencijalnim klijentima su obezbeđene brojne prednosti:

- dostupnost Sava medicinskog kontakt centra 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno

- bez čekanja na lekarske preglede

- savremene metode i komforni uslovi lečenja

- mogućnost odlaska kod lekara van radnog vremena

- dodatne pogodnosti za klijente dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

Kompanije koje se odluče za polisu Kolektivnog dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ostvaruju sledeće pogodnosti:

- slobodu kreiranja posebnog paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji odgovara mogućnostima poslodavca, zahtevima poslovanja i potrebama njenih zaposlenih

- poresku olakšicu za premiju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

- smanjenje odsustva zaposlenih zbog bolovanja i brži povratak na posao

- brigom o zdravlju zaposlenih pozitivno se utiče na imidž kompanije itd.

BEOGRAD KAO LAS VEGAS

Stranci koji se venčavaju u Beogradu slušaju reči Duška Radovića koje matičari tradicionalno čitaju na venčanjima

Rebeka Božović

Proteklih godinu dana (a nije slučajno što se podudara sa godinom izbijanja Korona pandemije), sudski tumači i prevodioci, kao i matičari u Srbiji, imaju sve više i više poziva da prisustvuju venčanjima, kako bi mladenci razumeli na šta se sve obavezuju ulaskom u bračne vode. Reklo bi se: ništa neuobičajeno.

Na jednom od poslednjih venčanja, kojem je prisutvovala naša sagovornica Rebeka Božović, sudski tumač za engleski i japanski jezik , upitala je matičara o čemu se radi. Ispostavilo se da od kako su se mnoge okolne zemlje zatvorile i velikom broju država nije dozvoljen ulazak za njihove državljane ni po kom osnovu, a zbog epidemioloških mera zaštite nacionalnih država, postalo je nemoguće da se, na primer, jedna Rumunka uda u svojoj zemlji za Amerikanca. Njemu, jednostavno, u ovom trenutku (a taj trenutak traje predugo za ukus nove mlade), nije dozvoljen ulazak u Rumuniju. Stoga se budući mladi bračni par zaputio na najveći pretraživač na svetu - Google! Tu je saznao da je jedna od zemalja u okruženju rada da primi (uz negativan PCR test) i nju i njega. I, voila! Here they are. Kod nas više nema karantina koji je obavezan za druge evropske zemlje, pa se mnogi odlučuju za „bračni turizam.“

Nakon ceremonije i nakon obaveznog čestitanja, često čujemo da im se ovde dopada, da u Srbiji provode i više meseci dok ne pribave svu potrebnu dokumentaciju koje, za ove prilike, ima podosta, te da će nakon što izvade Izvod iz lista venčanih u nedelji nakon venčanja, biti moguće da, na primer, Los Anđeles stanovnik i američki državljanin, otputuje sa svojom novopečenom suprugom u njenu otadžbinu Rumuniju, gde će se venčati, kako su isprva i želeli i nameravali – u crkvi.

Džejms i Nona Vinters nakon venčanja

U razgovoru sa matičarem, razumeli smo da je mladencima koji kod njih dolaze najčešće veoma drago što su tu, kao i da im se svima listom dopada kod nas. Kažu da su zadovoljni time što su ljudi vedri, nasmejani, kafići puni, cene podnošljive, a mere blage, te da ni malo ne mare za Koronu, jer umeju da se čuvaju. A, eto, uspeli su da obave i jedan od „najvažnijih i najhumanijih poslova u životu“ – kako im prevodimo našeg Duška Radovića tokom ceremonije venčanja.

„Želimo da vam bude lepo, da vam traje dugo, da se radujete jedno drugom, da živite sa uverenjem da ste danas obavili jedan od najlepših i najhumanijih poslova u svom životu…“.

Naša sagovornica kaže da joj je jedan par posebno drag, zbog činjenice da su se upoznali preko interneta, družili, zavoleli i online dogovorili da se venčaju iz ljubavi. Činjenica da im je to bilo onemogućeno i u Sjedinjenim američkim državama i u Rusiji ih nije zaustavila u toj nameri, već ih je dovela u Srbiju. Posebno u ovoj priči je i to što su veoma mladi – Džejms ima 20, a Nona je tek napunila 19 godina. Kako je Beograd, prema njihovim dobrim saznanjima, bio otvoren za njih uz potrebne potvrde o negativnosti na Kovid, oni su se dogovorili da se ovde sretnu i venčaju. Njihov prvi susret u životu bio je na aerodromu u Beogradu.

Rebeka Božović, sudski tumač i prevodilac

Nona mi je kazala prilikom upoznavanja: „Znam da se aerodrom zove Nikola Tesla, verovatno ću pamtiti svaku pojedinost u vezi sa njim", kaže Rebeka Božović. „Tu se dogodio naš prvi poljubac i zagrljaj". Dva dana posle ovog susreta par se venčao u Beogradu.

Možda su Džejms i Nona specifični po tome što su se tek u Srbiji uživo upoznali, iako su se zabavljali preko interneta mesecima. Ipak, samo su jedan od mnogih parova iz inostranstva koji su Srbiju izabrali kao pogodnu destinaciju za svadbu, jer je u nju najlakše ući tokom pandemije korona virusa, čime Beograd, kao da postaje novi Las Vegas.

Ražita i Jan, usmeni prevod venčanja

Beograd novi Las Vegas

„Tokom prošle i ove godine, a uglavnom između perioda pojačanih mera zbog pandemije korona virusom, povećalo se interesovanje stranaca za venčanja kod nas, a ja sam primetila da sam sama i preko svoje i drugih prevodilačkih agencija učestvovala u venčanju čak preko 10 stranaca!", kaže Rebeka.

Poslednje venčanje kojem je prisustvovala je bilo polovinom marta između Indijke Ražite i Rumuna Jana. U isto vreme se venčavao još jedan par Ruskinja i Rumun.

PRIMER DOBRE PRAKSE – Tamara Klarić i Bogdan Stevanović

Treba da verujemo u dobre ljude i dobre ideje

Trag fondacija ove godine 14. put zaredom dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Nagrada se dodeljuje u pet kategorija, a svake godine stigne veliki broj prijava za nagradu za individualni doprinos filantropiji i žiri ima veoma težak zadatak da izabere najbolje.

Goran Kovačević /Trag fondacija

VIRTUS nagradu za individualni doprinos filantropiji prošle godine dobilo je dvoje mladih, koji su imali sjajnu ideju i za njenu realizacijudobili podršku više stotina hiljada ljudi, kao i mnogobrojnih kompanija. Tamara Klarić i Bogdan Stevanović iz Beograda osmislili su društveno odgovornu aplikaciju za mobilne telefone „Pruži korak“, s ciljem da se u okviru akcije humanitarnog pešačenja prikupe sredstva za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu, u kojoj borave deca obolela od raka i njihovi roditelji iz drugih gradova u Srbiji, kada deca dolaze na lečenje. Tamara i Bogdan su pokazali da svaki doprinos, ma kako izgledao mali, ustvari je veliki i značajan. Tokom kampanje je instalirano preko 560.000 aplikacija na mobilne telefone širom Srbije i sveta, a više od 60 pravnih subjekata je doniralo preko pola miliona evra za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

Tamara i Bogdan su prvu akciju „Pruži korak” organizovali još 2017. godine i tada su pešačili od Beograda do Niša, što je trasa dugačka 256 km, i prikupili 3 miliona dinara za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja Dečje bolnice u Nišu. Na taj način Tamara i Bogdan su zajedno prepešačili Srbiju dva puta, dok su svi učesnici akcije u 2019. godini ukupno prepešačili obim planete Zemlje.

„Veoma smo srećni što je našu akciju podršao tako veliki broj ljudi, što potvrđuje ogroman odaziv i podrška građana na koju smo naišli. Iako smatram da je važan doprinos svakog čoveka pojedinačno, mislim da je od ključnog značaja da se ljudi ujedinjuju oko humanih ideja, jer se na taj način ostvaruju veći i dugoročniji rezultati. U ovom slučaju ujedinili smo se u želji da učinimo nešto za decu obolelu od raka, ali treba da znamo da postoje brojne drugi načini na koje možemo da doprinesemo da društvo u kome živimo bude bolje. Potrebna nam je više nego ikada svest o tome da od nas zavisi kakav će biti svet u kom živimo i da svi imamo tu odgovornost, kao pojedinci i kao društvo”, izjavila je Tamara Klarić.

Trag fondacija

O dobroti koja postoji svuda oko nas najbolje govori podatak da je najveći deo aktivnosti u vezi projekta „Pruži korak” sproveden volonterski i zahvaljujući pro bono doprinosu pojedinaca i kompanija. Tokom ove kampanje rezultati su mereni sabiranjem uplaćenih donacija za svaki pređeni kilometar, pošto aplikacija broji korake, zatim, pojedinačnih poklona donatora, kao što je kuća na Fruškoj Gori, ali i na osnovu objava u medijima i na društvenim mrežama. Procenjena vrednost ostvarene podrške iznosila je blizu milion evra.

Tamara i Bogdan su mladi filantropi koji su postali inspiracija za druge da na sličan način učine nekom život boljim. Njihove svakodnevne aktivnosti, takođe su usmerene na dobročinstvo. Tamara, pored profesionalnog angažovanja u Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR, redovno učestvuje kao volonter na rehabilitacionim kampovima za decu koja su završila onkološko lečenje, kao i u drugim humanitarnim akcijama. Bogdan udruženju NURDOR donira deo prihoda od svojih knjiga koje su izdate u nekoliko izdanja, dok na društvenim platformama motiviše veliki broj svojih pratilaca da daju doprinos rešavanju problema u vezi sa pedijatrijskom onkologijom u Srbiji i regionu, kao i drugim ranjivim grupama našeg društva.

VIRTUS nagrada za filantropiju se dodeljuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru „Projekta za unapređenje okvira za davanje”, kao i uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Ukoliko želite da prijavite nekog dobročinitelja za VIRTUS nagradu, to možete učiniti do 25. februara, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja i sastavu žirija možete naći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada .

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

VIŠI CILJEVI I BIZNIS CILJEVI

Kako i zašto mala i srednja preduzeća i kompanije učestvuju u filantropiji?

Aleksandar Crnogorac/Trag fondacija

U svetlu VIRTUS nagrade za filantropiju, koju Trag fondacija već 14 godina za redom dodeljuje kompanijama i pojedincima čija dela čine zajednicu i društvo boljim, odgovaramo na pitanje zašto i kako korporativna filantropija doprinosi tom cilju. U Srbiji je tokom 2019. godine donirano 34,5 miliona evra i pokrenuto 3.037 dobrotvornih akcija. Premda su najveći darodavci građani (43,3%), poslovni sektor ne zaostaje mnogo (37,8%). Da su mala i srednja preduzeća i kompanije i same svesne važnosti takvog angažmana možda najbolje pokazuje upravo prethodna godina, kada je u Srbiji donirano više od 20 miliona evra za saniranje krize izazvane epidemijom korona virusa, a više od 64% donacija došlo je upravo od poslovnog sektora. Iako naizgled važi pravilo da se za velike kompanije vezuju i velike donacije, te da su davanja malih i srednjih preduzeća očekivano – manja i srednja, ona su procentualno u odnosu na njihove mogućnosti često i više nego impresivna. U svetu u kom su tržište i opšte dobro naizgled nespojivi, pitanje zašto bi uopšte jedna privatna kompanija ulagala u zajednicu, zvuči sasvim logično. Razlozi su brojni i sežu dalje od izgradnje imidža odgovorne kompanije. Recimo, ukoliko je u pitanju donacija vremena i znanja, kroz volontiranje zaposlenih, radionice i mentorstvo, kompanije su na dobitku jačanjem timskog duha i osećanja zadovoljstva zaposlenih, što se iznova pokazuje kao važan podstrek drugim kompanijama da se pridruže društveno korisnim inicijativama. Ipak, glavni motiv iza filantropskih aktivnosti jeste samo unapređenje kvaliteta života u kraju u kom posluju. Svojevrsnim „vraćanjem duga“ zajednici kojoj pripadaju, mala i srednja preduzeća ne samo da jačaju svoje veze sa njom već i unapređuju okruženje za sopstveno poslovanje. Za razliku od građana koji pomoć pružaju mahom jednokratno, aktivnosti koje podržavaju ili pokreću kompanije su dugoročnije – obuhvataju veći broj ljudi na duži vremenski period. Nije retko da, naročito veća preduzeća, filantropiju pretoče u strategiju društveno odgovornog poslovanja, jasno definisane oblasti i ciljne grupe kojima kontinuirano pružaju podršku. Ovakvo, plansko uključivanje kompanija u aktivnosti za opšte dobro umnogome je olakšano stvaranjem krovnih tela, pre svega Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo, koji kreiraju izvestan sistem u kojem se akteri – neprofitne organizacije, poslovni sektor i institucije – lakše povezuju oko istog, višeg cilja. Poslednjih godina zabeležen je porast učešća kompanija u aktivnostima za opšte dobro, a istraživanje koje je IPSOS sproveo za Trag fondaciju govori da se većina kompanija izjasnila da će nastaviti sa filantropskim inicijativama i u budućnosti. Ono što naročito ohrabruje jeste sve češće uključivanje malih i srednjih preduzeća, koja počinju da uočavaju dobrobiti koje takve aktivnosti imaju, kako za kompanijski ugled, tako i za grad ili kraj kom pripadaju. Budući da su mala i srednja preduzeća tešnje povezana sa lokalnom zajednicom i da najčešće vlasnici i zaposleni žive i rade u istom kraju, problemi sa kojima se zajednica suočava su im vidljiviji, jasniji i bliži, te na njih odgovaraju često agilnije od velikih sistema. U društvu u kom ima toliko prostora za poboljšanje, od ogromnog je značaja da napori za opšte dobro budu prepoznati i javno podržani. Upravo to je cilj VIRTUS nagrade za filantropiju, koja se u čak četiri od pet kategorija dodeljuje za dobročinstvo preduzeća i kompanija. Kroz korporativnu filantropiju kompanije šalju poruku da su spremne da učestvuju u rešavanju problema zajednice u kojoj posluju, i to ne samo kroz novčane donacije, nego i kroz doniranje različitih resursa - robe, ekspertize, znanja, saveta, vremena. Zato će Trag fondacija VIRTUS nagradom za filantropiju i ove godine istaći one koji su sistemskim, izuzetnim, originalnim ili upornim inicijativama za pomoć drugima učinili ovo društvo boljim. Saznajte više o propozicijama i sastavu žirija i nominujte dobre primere iz svog okruženja. Konkurs je otvoren do 25. februara.

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacija

Filantropija povezala kompanije i civilni sektor

“Za dugoročnije efekte filantropskih inicijativa neophodno je strateško planiranje, kao i bolje povezivanje različitih aktera. U tom kontekstu veoma je značajna saradnja kompanija sa civilnim sektorom. U prethodnim godinama saradnja između profitnog i neprofitnog sektora je u stalnom porastu, što se najbolje vidi kroz partnerstva i programe koji se zajednički osmišljavaju i sprovode. Iako poslednjih godina raste svest o značaju filantropije, potrebno je još mnogo rada kako bi se ta svest prevela u konkretne akcije i učešće”, izjavila je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije, koja ove godine 14. put zaredom dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju.

1. Šta je to što motiviše poslovni sektor da pokrene ili da se priključi filantropskim inicijativama?
Motiv kompanija za davanja za opšte dobro je unapređenje kvaliteta života u zajednici u kojoj kompanija posluje, „vraćanje“ zajednici, izgradnja imidža odgovorne kompanije, kao i stvaranje timskog duha unutar same kompanije, koji se učestvovanjem u filantropskim aktivnostima razvija. Velike kompanije imaju definisanu višegodišnju strategiju davanja za opšte dobro, kao deo društveno odgovornog poslovanja, što podrazumeva godišnje budžete za finansiranje filantropskih aktivnosti. Takođe, kompanije svojim angažmanom žele da pošalju poruku drugim kompanijama i da ih motivišu da se i one uključe u filantropske aktivnosti. Istraživanje koje je za Trag fondaciju u 2020. godini sproveo IPSOS pokazuje da najveći broj kompanija planira da nastavi sa filantropskim aktivnostima, što ohrabruje.Trag fondacija, kroz VIRTUS nagradu, želi da istakne i podrži kompanije, kao i mala i srednja preduzeća i pojedince, koja su tokom 2020. godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju. Koristim priliku da ih pozovem da se prijave za nagradu, a više informacija mogu naći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada. Konkurs je otvoren do 25. februara ove godine.
2. Koliko su u Srbiji prisutne korporativne fondacije i kakva je njihova uloga?
Korporativne fondacije su organizacije čiji su osnivači kompanije, a mogu da se finansiraju iz fonda kompanije, ali i drugih izvora, pre svega lokalnih izvora, privlačeći darodavce kao što su građani, pojedinci, druge kompanije i slično. Osnivanje korporativne fondacije kompaniji pruža mogućnost strateškog i sistematičnog pristupa korporativnim davanjima i jačoj povezanosti sa zajednicom u kojoj kompanija posluje. Postojanje korporativnih fondacija se pokazalo kao dobar mehanizam za efektivnije osmišljavanje kompanijskih programa u oblasti filantropije, bolje praćenje rezultata davanja, ali i dinamičniju saradnju sa drugim sektorima, posebno neprofitnim organizacijama koje deluju na lokalnom i nacionalnom nivou. I u Srbiji imamo primere da velike kompanije osnivaju svoje fondacije.
3. Kako biste ocenili saradnju kompanija sa neprofitnim sektorom u realizaciji filantropskih inicijativa?
Za dugoročnije efekte filantropskih inicijativa neophodno je strateško planiranje, kao i bolje povezivanje različitih aktera. U tom kontekstu veoma je značajna saradnja kompanija sa civilnim sektorom. Neprofitne organizacije rade izuzetno važan posao u svojim zajednicama, uspevajući da, kroz razne inicijative, mobilišu građane i kompanije da ih podrže u naporima da ostvare pozitivne promene u velikom broju oblasti i pruže pomoć širokom dijapazonu korisničkih grupa. U prethodnim godinama saradnja između profitnog i civilnog (neprofitnog) sektora je u stalnom porastu. Ovo se najbolje vidi kroz partnerstva i programe koji se zajednički osmišljavaju i sprovode. Prednost saradnje sa neprofitnim organizacijama ogleda se u ekspertizi koju te organizacije nude, a koja kompanijama može biti značajna za efektnije ulaganje u zajednicu. Ta saradnja se ostvaruje u zavisnosti od namene filantropskih aktivnosti, pa se tako neprofitne organizacije pozivaju u zavisnosti od oblasti u kojima deluju ili ciljnih grupa koje podržavaju. Neke kompanije su uključene u Srpski filantropski forum, kroz koji potom ostvaruju kontakt sa potencijalnim saradnicima, dok druge u svoje aktivnosti uključuju organizacije koje su aktivne u lokalnim zajednicama u kojima kompanija posluje ili organizacije koje izaberu putem javnih konkursa.
4. Koja su najbolja sistemska rešenja, koja mogu da podstaknu veća izdvajanja kompanija za filantropske inicijative?
Neophodno je da država omogući izgradnju sveobuhvatnog, sistemskog pristupa, kako bi se filantropija sprovodila komplementarno sa drugim aktivnostima i sistematski, a ne samo kroz sporadične akcije, jer takav sistem ne bi bio dugoročno održiv. Zato je važno unapređivanje regulatornog okvira (uključujući i poresku politiku), ali i rad na doslednijem poštovanju postojećih regulativa u praksi i striktniju primenu propisa. Krajem prošle godine, mi smo u okviru Koalicije za dobročinstvo podneli predlog Ministarstvu finansija da se kroz novi Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrednost ukine PDV na donacije hrane pred istek roka trajanja. Prema podacima iz 2018. gotovo 500.000 ljudi u Srbiji nije u mogućnosti da zadovolji osnovne životne potrebe, među kojima je hrana, a naplata PDV-a na donacije hrane otežava pružanje pomoći ovim ljudima. Ukoliko bi se ukinuo PDV-a na donacije hrane one bi se povećale za blizu 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile gotovo 700 miliona dinara na godišnjem nivou. To bi obezbedilo blizu 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama. Ovaj predlog podržava 88% stanovnika Srbije prema istraživanju iz septembra i oktobra 2020. godine. Takođe, radimo na modelu kojim će biti moguć povraćaj PDV-a na donacije. Reč je o kombinaciji danskog i irskog modela kompenzacionog fonda, po kojem bi država u budžetu izdvojila određeni deo novca, koji bi služio za povraćaj PDV-a na kraju godine. Kako bi dobile povraćaj poreza, korporativne fondacije, kao i druge fondacije i udruženja, moraće dokumentovano da prikažu šta su uradile, a povraćaj će kontrolisati i odobravati odgovarajući "Komitet za fond" u Ministarstvu finansija.
5. Prema informacijama sa kojima raspolažete, za koje je oblasti i korisničke grupe potrebno pokrenuti više filantropskih inicijativa u narednom periodu?
Kada je reč o filantropskim inicijativama, najviše njih je usmereno na zdravstvo, što je direktno povezano sa činjenicom da su najzastupljeniji korisnici osobe sa zdravstvenim problemima. Na drugom mestu je podrška marginalizovanim grupama, sledi smanjenje siromaštva i, na kraju, obrazovanje. Od početka praćenja filantropskog davanja u Srbiji pomenute četiri oblasti su najzastupljenije i na njih odlazi najveći procenat zabeleženih akcija – 83,6%. Znatno manje su zastupljene, kako po broju donacija tako i po sumama koje im se upućuju, određene teme koje su izuzetno značajne za razvoj društva. Naime, u Srbiji se znatno manje daruje za zaštitu životne sredine, ekonomski razvoj, sport, kulturu i umetnost, brigu o životinjama, urgentnu pomoć, nezavisne medije, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, nauku, socijalno preduzetništvo, i drugo. Stoga je u narednom periodu potrebna jača promocija važnosti ovih tema.

Kako ostati motivisan kod kuće? Vaterpolisti imaju recept

Srpski vaterpolisti sinonim su za uspeh i kao takvi već godinama unazad miljenici nacije. U dekadi za nama, tačnije sredinom minule decenije, bili su najtrofejnija nacionalna selekcija u svetu sa čak devet uzastopnih zlatnih medalja osvojenih na velikim takmičenjima zaredom: evropskim i svetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama, svetskoj ligi i svetskom kupu.

UNIQA/Nebojša Babić

Uz neosporan talenat, ogroman kvalitet, stručno vođenje od strane trenerskog tima i dobre atmosfere koja je oduvek krasila delfine, motiv je bio jedan od ključnih faktora koji im je omogućio da od 2014. do 2017. godine budu neprikosnoveni i ostvare trijumfalni niz kakav se u svetu sporta retko viđa i koji će teško biti dostignut.

Poker asova iz te generacije – Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Dušan Mandić i Sava Ranđelović, ujedno i brend ambasadori UNIQA osiguranja, međusobno su razgovarali upravo o motivu koji psihologija sporta stavlja u osnovu piramide u ostvarenju vrhunskog sportskog rezultata, pre tehničko-taktičke obučenosti i fizičke pripreme. U životu kao i u sportu, motiv je glavni pokretač svih aktivnosti neophodnih za ostvarenje malih i velikih životnih pobeda. Kako ostati motivisan kod kuće u vreme izolacije i socijalnog distanciranja, pitanje je na koje su ova četvorica vrhunskih sportista koje je motiv i doveo do epiteta velikih šampiona, pokušali da daju odgovor i kroz svoje primere možda budu i inspiracija drugima.

Za njih je trenutna situacija još specifičnija, jer više od mesec dana nisu u mogućnosti da treniraju u bazenu, a to je po njihovom priznanju najduži period odvojenosti od vaterpola koji pamte. Sava Ranđelović i Milan Aleksić su uz sve to 28 dana bili u obaveznom karantinu, jer su se sredinom marta vratili iz Budimpešte i Barselone u Beograd, dok je Andrija Prlainović sa porodicom ostao u Mađarskoj, a Dušan Mandić je u Crnoj Gori.

– Moj motiv je oduvek bio neki napredak, tako da su se motivi i ciljevi menjali sa odrastanjem – počeo je priču Andrija Prlainović:

– Kad sam bio u mlađim kategorijama, sanjao sam da uđem u seniorsku reprezentaciju, a taj sportski motiv da svaki put budem bolji, da napredujem me je vukao kroz čitavu karijeru. Na početku priprema za velika takmičenja novinari nas uvek pitaju da li ima motiva za dalje dokazivanje. Pristalica sam toga da ko ne može da pronađe motiv ne treba da bude tu. Mislim da su zato individualni sportovi u tom smislu pošteniji, jer ne možeš bez motiva da praviš rezultat. U kolektivnom sportu kao što je vaterpolo nekad možeš i da se sakriješ, jer je ipak tu 13 igrača. Međutim, u vrhunskom sportu bez tog sportskog motiva nemaš šta da tražiš. Bilo kakva doza opuštanja je neprihvatljiva, jer te to kad tad dočeka. Onda kad nisi motivisan na pravi način bolje ti je da sediš kod kuće. Još jedna bitna stvar. Zadovoljstvo je vrlo opasno osećanje, i tu ne mislim samo na sport, već na bilo koju drugu sferu života. Kada ste previše zadovoljni i u sebi imate spoznaju toga šta ste sve osvojili, u tom momentu ste u velikoj opasnosti.

Na njegove reči nadovezuje se Milan Aleksić:

Postoje neke situacije koje se dešavaju na dnevnom nivou. Mogu biti nepravedne sudijske odluke, pa onda to nezadovoljstvo pokušavaš da kanališeš dodatnom motivacijom, da ne trošiš energiju na kukanje ili proteste. Ako to uspeš onda zaista možeš da brže zaplivaš, jače da šutneš u odlučujućim situacijama, ali i to se uči godinama, kroz iskustvo. Mislim da u sportu pronalaziš motive periodično, od utakmice do utakmice, ili od sezone do sezone. Bar je tako u mom slučaju. Ne mogu da zamislim profesionalnog sportistu bez motiva da bude bolji od protivnika, da se čak ne takmiči sa samim sobom i sopstvenim mogućnostima u nekim trenucima. Ne znam kako bih igrao ako ne bih pronalazio motive, jer tu je zaista mnogo fizičkog napora. Malo je ludaka koji bi se toliko maltretirali bez motiva i nekog cilja. Opet, ti motivi su različiti. Zašto ne reći, nekom je motiv slava, nekom rezultat, a nekome i novac i to je sve legitimno. Svako pronalazi sebe i hrani svoju energiju nekim motivom konstatuje Aleksić.

Stručnjaci kažu da se kod svake individue razlikuju karakteristike (visina, brzina...) i sposobnosti (inteligencija, izdržljivost...). Motiv nije karakteristika, ali je uslov za poboljšanje sposobnosti. Sa druge strane, da bi se sposobnosti koristile na pravi način takođe je potreban motiv, koji može biti unutrašnji ili spoljašnji, a Sava Ranđelović je naveo situaciju koja ga je najviše motivisala u karijeri.

Žargonski rečeno, klik se desio u Atini 2013. godine. Bio sam u to vreme član Crvene zvezde, igrali smo utakmicu sa Olimpijakosom koju smo koliko se sećam izgubili. Posle te utakmice sam imao prilično ozbiljan razgovor sa Andrijom Prlainovićem. Ne bih da pričam o tome šta mi je sve tom prilikom Prle rekao, ali taj razgovor na mene je mnogo uticao i u velikoj meri je doprineo mojoj velikoj motivaciji i kasnijem daljem napretku u karijeri. Imao sam 19 godina i ogromnu sreću da sam za saigrača imao takvog velemajstora, ali i čoveka kakav je Prle. Uz te njegove savete sve mi je krenulo na bolje, kao da sam u tom trenutku nešto presekao i samo gurao napred. Meni je to zaista mnogo značilo u tim trenucima.

I Dušan Mandić vratio je sećanje i ispričao svoja iskustva:

U grupnoj fazi takmičenja na Olimpijskim igrama u Riju bilo je mnogo teško. Prolazili smo kroz razne emocije, ali smo i često međusobno sastančili, vodili smo brojne razgovore i onda je u četvrtfinalu sve krenulo onako smo želeli. Sećam se tog osećaja pred finale u Riju. Nikada ni pre ni posle toga se nisam tako sećao. To je zaista poseban osećaj, motiv da se osvoji zlato bio je ogroman, bio sam pod nekim neverovatnim uzbuđenjem rekao je Mandić i onda dodao:

Bio je još jedan momenat, a to je bilo u finalu Svetske lige u Beogradu. Žena mi je bila trudna, pred porođaj baš, i došla je na utakmicu. Osećao sam strašan nalet adrenalina, bio sam veoma motivisan jer je došla da me gleda u tom stanju i pruži mi podršku. Taj meč je po mnogo čemu bio specifičan, uz onaj nezapamćeni pljusak u finišu meča. Ulog je takođe bio veliki, borba za olimpijsku vizu i našu priliku da branimo zlato osvojeno u Brazilu – konstatovao je Mandić.

Sva četvorica su veliki šampioni i kao takvi diskutovali su o tome da li se pobednik rađa, ili se on stvara u glavi, a da je u tom procesu upravo motiv presudan faktor.

– Pobednik se naravno stvara – prvi će Prlainović.

– Svaka ličnost se izgrađuje od najranijeg detinjstva kroz odnos sa svojim roditeljima, zatim sa učiteljima, trenerima. Tako se stvara ličnost i taj pobednički duh ili mentalitet. Mislim da rođeni pobednik zvuči lepo samo za naslove u medijima i da to može biti samo umetnička sloboda novinara, ali to u stvarnom svetu ne postoji. Verujte mi, niko se ne rađa kao pobednik, on se polako stvara kroz odrastanje i to je mukotrpan proces. Neophodno je izgraditi ličnost u tom duhu da bi se jednog dana postalo pobednik. A, opet pobednik je prolazna kategorija. Znam mnoge sportiste koji su bili šampioni, a završili su neslavno. Znate, najteže je ostati pobednik. U stvari, najveći uspeh je da traješ, a to zahteva ogroman rad koji je opet sa druge strane čvrsto povezan sa tim motivom. E, kad toga nestane teško je biti pobednik.

Mandić se u potpunosti slaže sa Prlainovićem:

– Postoji uvreženo mišljenje da se pobednik rađa, jer navodno svi mi imamo urođenu snagu ili karakter da se borimo ili ne. Mislim da sportisti, oni koji su došli do profesionalnog nivoa imaju tu urođenu želju za dokazivanjem veću nego drugi. Ipak, ključan faktor je posvećenost treningu i istrajnost u tome da se dođe do vrha. Da bi se postao šampion put je veoma dug, i neophodni su ogromna volja, želja, istrajnost i odricanje. Mnogo toga se mora žrtvovati, slobodno vreme, neke sitne radosti koji su ljudima uobičajene nama nisu dostupne. Svi vide naše uzdignute ruke nakon neke pobede, ili odličja koja sijaju na grudima nakon nekog takmičenja, ali ne razmišljaju kako ste do toga došli i koliko je bola i energije uloženo u sve to. To se ne postiže za samo desetak dana koliko traje jedno takmičenje, za to je potreban ceo život.

Aleksić u svojoj opservaciji ide korak dalje:

– U sportu ne postoji prošlost u smislu da kad nešto osvojiš to ti po prirodi stvari sleduje na sledećem takmičenju. Zato stalno ističemo da prošlost u sportu ne postoji. Jednostavno od prošlosti se u sportu ne živi. Medalje nisu garant za uspešnu budućnost. Ako ne radiš nećeš osvojiti ništa, zato je motiv da guraš sebe napred iznova i iznova presudan. O uspesima može da se priča jedino kad se karijera završi, dok si igrač moraš samo da gledaš napred. Vrlo je surovo, kad nisi prvi padaš u zaborav, jer na tvoje mesto je došao neko drugi. Bez motiva i rada to ne može da se postigne. I verujte na reč, nije to nimalo lako.

A kako u ovako otežanim uslovima svaki od njih pojedinačno pronalazi motivaciju:

– Pokušao sam da iz svega što se dešava oko nas izvučem nešto pozitivno. Rekao sam sebi da ovo može da bude prilika da se u potpunosti regenerišem i fizički i psihički od napornih sezona i utakmica godinama unazad. To mi je pomoglo da ostanem pozitivan. Sa druge strane, kao po automatizmu prilazim svakom treningu u kućnim uslovima. Jer, svestan sam ako ne budem radio na sebi da će povratak u bazen biti veoma težak i redovnim treningom želim sebi da pomognem – istakao je Sava Ranđelović.

Mandić u glavi ima samo jedan cilj za koji kaže da mu je dovoljan pokretač:

– Potrebno je mnogo doslednosti i discipline da bi se sa podejdnakim žarom treniralo, pre svega zbog činjenice da još niko nema predstavu kada će se situacija normalizovati. Vlada potpuna neizvesnost i zato ništa ne može da se planira. Ali, kroz glavu mi stalno priolazi samo jedna misao, a to je da su sledeće godine ponovo Olimpijske igre i to je ono što mene pokreće. Imaćemo godinu dana više da se za to pripreprimo, i ja to želim da iskoristim na najbolji mogući način. To je moja pokretačka snaga. Olimpijske igre kao najveća svetska smotra sporta su nešto čemu sam makismalno posvećen, za to se trenira ceo život i ja želim da budem potpuno spreman.

A kako provode slobodno vreme koga je bilo veoma malo prethodnih godina, bila je posebna tema:

Čitam mnogo više nego obično. Pogledao sam mnogo filmova, sigurno više nego u poslednje tri godine zajedno. Trenutno čitam knjigu „Solun, grad duhova“, knjiga koja govori o hrišćanima, muslimanima i jevrejima, njihovom odnosu u ovom grčkom gradu kroz pet vekova otomanske imperije.

Sava Ranđelović je takođe imao svoju preporuku:

Moram da priznam da spavam znatno duže nego inače i to mi baš prija. Vreme uglavnom provodim čitajući motivacionu literaturu. Najviše mi se dopala knjiga „Pazi kojeg vuka hraniš“, sastavljena je iz više priča, govori o sreći, puna je korisnih saveta, i upućuje na to da se ne osvrćemo na prošlost već da samo idemo napred i da se sve i te kako dešava s razlogom. Toplo je preporučujem jer će doprineti svačijoj instant motivaciji.

Recept kako ostati motivisan u ovoj nesvakidašnjoj situaciji imaju i Aleksić i Prlainović:

– Ovo vreme kod kuće treba da se iskoristi na pravi način, da se rade stvari za koje nismo imali vremena ranije i u tome pronaći zadovoljstvo i lično ispunjenje. Najbolji način da se održi motivacija je postavljanje kako malih, kratkoročnih ciljeva, tako i dugoročnijih planova. Težiti njihovom ispunjenju je zapravo najbolji motiv – konstatovao je Aleksić, a potom poentirao Prlainović:

– Nisam shvatio tragično ovo što se dešava, jer sam baš u ovom periodu zapravo i pronašao neku novu motivaciju. Mnogo sam razmišljanju o vremenu provedenom sa bližnjima i toj vrednosti. S obzirom na to da je ovaj period nesvakidašnji iskorak iz svakodnevnice, pokazao se kao odličan trenutak u kome motivaciju pronalazim u želji za potencijalnom promenom fokusa nakon što se sve ovo završi. Treba izvući pouke, krenuti napred pozitivnim mislima i postaviti sebi neki novi cilj.

Ljubiteljima sporta i vaterpola i svim navijačima u Srbiji, naši vaterpolisti imali su jedinstvenu poruku:

Da se čuvaju i pre svega ostanu zdravi. Da održavaju fizičku kondiciju, jer je to u ovako teškim momentima veoma bitno za psihu i deluje kao sjajna antistres terapija. Za sportske događaje ćemo morati da se strpimo još malo, ljudi će se još više uželeti utakmica, a mi vaterpolisti ćemo se potruditi da ih obradujemo još koji put – poručili su uglas Prlainović, Aleksić, Mandić i Ranđelović.

Kao i svi veliki šampioni kada se nađu pred preprekom, i ovi vaterpolisti u ovom izazovnom periodu primenjuju iste vrednosti koje dele sa UNIQA osiguranjem, koje su zajedno razvijali u reprezentaciji kao saigrači, a koje im pomažu da ostanu motivisani kod kuće. Istrajnost, posvećenost, vera u uspeh i večno pitanje – šta možemo da uradimo bolje?

HUAWEI P40 SERIJA DOSTUPNA ZA ONLINE PORUČIVANJE U SRBIJI

#OstaniKodKuće i istraži više uz Huawei

Dobro je poznato da je Huawei nedavno održao prvu online prezentaciju i predstavio članove najnovije P40 serije. Sa nestrpljenjem smo čekali da se pojave kod nas kako bismo među prvima kupili neki od novih od predstavnika P serije, a od danas to je i zvanično moguće! Kompanija je, u skladu sa trenutnom situacijom, uvela mogućnost online poručivanja i dostavu telefona na kućnu adresu. Da, svoj novi Huawei P40 Pro, P40, P40 Lite ili P40 Lite E telefon, od danas možete da poručite na zvaničnom sajtu http://www.huaweiprodavnica.rs/ ili kod mobilnog operatera čiji ste korisnik.

Huawei P40 i P40 Pro dostupni su u tri boje - Ice White, Silver Frost i Black i odišu klasičnom elegancijom i vanvremenskim stilom.P40 Lite dostupan je u bojama Sakura Pink, Crush Green i Midnight Black.

To nije sve...

Huawei P40 serija, nastavlja tradiciju po kojoj Huawei pravi ključnu razliku u odnosu na konkurentske brendove, a to je prepoznatljiv kvalitet fotografije. Na novim telefonima čekaju nas osim unapređene kamere, još bolji procesor, prelep dizajn, jedinstveni Huawei mobilni servisi, kao i Huawei prodavnica aplikacija – App Gallery.

Da li ste spremni da istražite nove mogućnosti uz Huawei App Gallery?

App Gallery je zvanična Huawei prodavnica aplikacija u okviru koje možete pronaći veliki broj kako globalnih tako i lokalnih aplikacija. Sve što je potrebno da uradite kako biste neometano koristili Huawei App Gallery jeste kreiranje sopstvenog Huawei ID naloga već pri početnom podešavanju telefona.

Osim toga, kako bi prelazak iz starog u novi telefon bio što jednostavniji, Huawei je kreirao posebnu aplikaciju pod nazivom Phone Clone koja sve korisnike lišava straha gubitka podataka prilikom zamene telefona. Ona je na svim Huawei telefonima preinstalirana, a na novi telefon ukoliko nije Huawei možete je instalirati tako što ćete je preuzeti sa prodavnice aplikacija, bilo da je reč o Apple Store-u ili Google Play-u.

Aplikacija Phone Clone, omogućava da u samo nekoliko klikova prebacite sve aplikacije, fotografije, videe, kontakte i ostale vama važne podatke, sa bilo kog pametnog telefona na vaš novi telefon. Pri samom podešavanju novog telefona, Huawei će vam ponuditi opciju prebacivanja podataka na ovaj način, a vaše je samo da na stari telefon instalirate Phone Clone aplikaciju ili ažurirate već postojeću, označite sve što želite da prebacite u novi telefon i u svega par klikova imaćete sve što vam je potrebno od postojećih podataka na vašem novom telefonu!

Kada je reč o korisnim aplikacijama, tu je i MoreApps – takođe dostupna za preuzimanje na AppGallery. Na ovoj platformi možete pronaći i preuzeti veliki broj popularnih aplikacija.

Huawei se pobrinuo i za skladištenje podataka i kreirao sopstveni cloud prostor - Huawei Cloud, pa tako sve svoje važne podatke i dokumenta možete bezbedno da skladištite na jedno mesto.

Ostanite kod kuće, budite bezbedni i istražite više uz Huawei P40 seriju.

Novo iskustvo slušanja muzike uz Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice

Da li ste ikada slušali pesmu bez basa? Ako niste, pokušajte i odmah ćete čuti razliku i reći da nešto nedostaje, čak i kada ne znate šta. Dok su visoki tonovi odgovorni za melodiju, niski tonovi određuju ceo ritam pesme. Muzika je, prema mnogim istraživanjima, zaslužna za naše raspoloženje. Prema tome, ukoliko želite sebi da priuštite potpuno novo iskustvo slušanja muzike, predstavljamo vam Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice.

Dobro je imati zvučni sistem koji omogućava da se primeti da su pojačan bas i muzika. Visoko precizni, osetljivi 14 mm dinamički drajver u Huawei FreeBuds 3 pažljivo je podešen kako bi se omogućilo da se svaka nota vrati originalnom sjaju. Složena bas cev pametno je ubačena u svaki zvučnik. Glasnije, jače, zategnutije i živahnije. Kao da uživate u muzici u studiju.

Kirin A1 čipset koristi tehnološki napredan pristup isporučivanju za prenošenje vrhunskog zvuka za FreeBuds 3, usklađujući izvanredne tehnike digitalne obrade zvuka sa fino podešenim drajverom visoke osetljivosti za izuzetnu reprodukciju muzike i glasa. Pored toga, novi inteligentni zvuk koji pokreće Kirin A1 čip ima mnoštvo funkcija vodećih u klasi, kao što su jednostavno i stabilno povezivanje, ultra-niska latencija i impresivan pristup kontroli buke.

Zahvaljujući Kirin A1 čipsetu, Huawei FreeBuds 3 mogu se putem Bluetooth konekcije povezati sa vašim pametnim telefonom, ali i pametnim satom. Ukoliko povežete vaše FreeBuds 3 sa Huawei Watch GT2 pametnim satom, možete neometano slušati vaše omiljene pesme i direktno sa sata, budući da druga generacija Huawei pametnih satova poseduje posebnu memoriju za skladištenje upravo muzike.

Tehnologija u službi nabavke

Kako i na koji način tehnologija menja aktuelne poslovne modele nabavke?

Na SAP Ariba događaju održanom u beogradskom hotelu Hyatt stručnjaci kompanije SAP su predstavili novi koncept inteligentnog upravljanja nabavkom i objasnili na koji način se menjajuposlovni modeli u domenu nabavke primenom tehnoloških inovacija.

Zoran Cvijić, SAP Ariba ekspert objasnio je novi koncept upravljanja nabavkom, a koji podrazumeva umreženost kupaca i dobavljača , što je doprinelo pojednostavljenju poslovnih procesa, donelo viši nivo transparentnosti poslovanja, strateške i operativne nabavke, kao i efikasniji nivo kolaboracije.

Šta donosi koncept umreženost kupaca i dobavljača?

Prošlogodišnji promet svih kupoprodajnih transakcija preko Ariba mreže kupaca i dobavljača (Ariba Network) realizovan u vrednosti od preko 3 triliona USD, što je veći promet od svih najpoznatijih portala zajedno – Amazon+Ebay+Alibaba. Ova brojka je dostignuta uz pomoć oko 4 miliona kompanija koje su trenutno članovi Ariba Network-a, a koji razmene oko 495 miliona dokumenata godišnje. Članovi Ariba Network-a su kompanije iz 190 zemalja sveta sa oko 26 miliona korisnika sistema.

Kada je reč o strateškoj nabavci, rasploživ je veliki broj fukcionalnosti vezano za realizaciju nabavke direktnih materijala i opreme, sprovodjenje kompleksnih tenderskih postupaka i e-aukcija, čime je omogućeno da se iz više uzastopnih ciklusa (delimično ili potpuno automatizovanih) može doći do najpovoljnije ponude, što direktno utiče na sniženje troškova odnosno veće uštede kompanije. Takodje visok stepen automatizacije u procesu kreiranja šablona nabavnih ugovora, u značajnoj meri smanjuje potreban rad na kreiranju, praćenju realizacije i administaciji nabavnih ugovora. Kao posebno interesantna opcija je praćenje potrošnje, zasnovana na različitim parametrima, čime se omogućava detaljna analitika potrošnje po unapred definisanim kriterijumima.

Kada je reč o operativnoj nabavci to jest indirektnim materijalima, kroz Ariba poslovnu mrežu, dostupno je oko 200.000 različitih kataloga, čime se stiču mogućnosti da zaposleni koriste takozvani samouslužni servis za poručivanje, gde bi na raspolaganju imali samo kategorije materijala i usluga za koje su unapred ispregovarani najbolji uslovi.

Kada govorimo o već postojećim korisnicima SAP k SAP ERP ili S/4HANA rešenja, činjenica je da je Ariba poslovna mreža u potpunosti integrisana sa navedenim sistemima i da je na taj način otvorena mogućnost da se na vrlo jednostavan način koriste sve dostupne Ariba funkcionalnosti. Takodje, one kompanije koje nisu SAP korisnici imaju mogućnost u potpunosti koriste SAP Ariba poslovnu mrežu– istakla je Olja Lapčević, SAP West Balkans Presales Expert.

Zašto SAP Ariba?

Zanimljive su analize postignutih ušteda od strane kompanija koje koriste Ariba poslovnu mrežu, a pokazuju da ovakav oblik automatizacije u nabavci može da donese značajno povećanje produktivnosti, a kao poseban primer se ističe skraćenje vremena obrade porudžbine i do 70% procentata, kao i značajno skraćenje procesa administracije nabavnih ugovora koje u nekim primerima ide I do brojke od čak 60%. Ne treba izostaviti ni poptunu transparentnost procesa čime se omogućava sprovođenje internih procedura rada kao i omogućava externim revozorskim kućama jednostavan uvid u poslovanje kompanije.

Svepristuna rastuća moć ekosistema poslovnih mreža već sada u značajnoj meri menja način rada i ulogu nabavke u kompanijama, te se isti trend može očekivati i u godinama koje dolaze. Zato, sa SAP Ariba rešenjem budite na vreme spremni za budućnost koja već kuca na vrata.

Aegean Airlines, BNP Paribas, Elaw Tecnologia SA i Home Trust izabrali IBM Cloud za ključna radna opterećenja

Nove mogućnosti čine IBM-ov javni oblak najotvorenijom i najsigurnijom platformom za „core“ aktivnosti preduzeća

IBM je objavio da su klijenti u veoma regulisanim granama industrije, uključujući Aegean Airlines, BNP Paribas, Elaw Tecnologia SA i Home Trust, izabrali IBM Cloud kao svoju omiljenu destinaciju za ključne poslove.

IBM je takođe najavio nove funkcionalnosti koje njegov javni oblak čine najsigurnijim i najotvorenijim oblakom za poslovanje i uključuju:

  • Jedina komercijalno dostupna vrhunska kriptografska tehnologija za oblak pod nazivom „Čuvajte svoj ključ“.Omogućava preduzećima da zadrže kontrolu nad svojim ključevima za šifrovanje – kao i sigurnosnim hardverskim modulima koji ih štite - tako da su kupci jedini koji mogu da kontrolišu pristup svojim podacima.
  • Povećan propusni opseg za njihove virtuelne servere sledeće generacije u oblaku do 80 Gbps, čineći IBM javni oblak podesnim na velikom broju servera. Osmišljen tako da preduzeća mogu da pristupe servisima IBM javnog oblaka i da brže nego ikad ranije podignu svoje mreže, a sve u kontrolisanom i zaštićenom okruženju pogodnom za osetljive poslove.
  • Proširenje prisustva IBM-ovih globalnih cloud centara uz nove višezonske regione (MZR- multizone region) planirane za Toronto u Kanadi i Osaku u Japanu do kraja 2020. godine, uz nedavno najavljeni MZR u Sao Paulu u Brazilu. Ovi regioni će pomoći klijentima da brzo rasporede ključne poslove i aplikacije u hibridnom oblaku i dobiju pristup doslednom skupu usluga u IBM javnom oblaku - od poslovne infrastrukture do AI usluga.
  • Očekuje se da će ista IBM Power Systems tehnologija koja stoji iza najpametnijih svetskih super-računara, Summit i Sierra, biti dostupna za odabrane lokacije do kraja 2019. u IBM Cloud-u, što će organizacijama pružiti novu, moćnu opciju da počnu razvoj i obuku svojih AI aplikacija. IBM-ova podrška Red Hat OpenShift-a u IBM Power Systems pojačava posvećenost klijentima u obezbeđivanju fleksibilne, sigurne i otvorene, hibridne multicloud platforme za njihove poslove.
  • Nove funkcije koje će biti dostupne za IBM Security Advisor namenjene otkrivanju pogrešnih konfiguracija da bi kompanije mogle bolje da procene svoje bezbednosne pozicije i preduzmu korektivne radnje.

IBM je prošle nedelje objavio 20 milijardi USD prihoda u poslednjih 12 meseci u okviru svog cloud poslovanja. Današnje vesti dopunjuju postojeću IBM-ovu ponudu oblaka za privatna i lokalna okruženja - uključujući i one iz nedavno kupljenog Red Hat-a - omogućujući kompaniji da pruži sveobuhvatna, otvorena multicloud hibridna rešenja.

„Otvorene računarske arhitekture, zasnovane na Kubernetesu i kontejnerima, pokreću sledeći talas inovacija zasnovanih na oblaku. Zato je IBM upravo završio dvogodišnji posao kako bi unapredio svoj javni oblak zasnovan na softveru sa otvorenim kodom“, rekao je Arvind Krišna (Krishna), prvi potpredsednik u IBM-u za cloud i kognitivni softver. „Danas idemo korak dalje otkrivajući nove mogućnosti IBM-ovog javnog oblaka, osmišljenog da klijentima pruži najviši raspoloživi nivo sigurnosti, vodeću zaštitu podataka i poslovnu infrastrukturu za pokretanje Red Hat OpenShift-a."

Aegean Airlines je izabrao IBM Cloud kako bi transformisao svoje interne poslovne procese i dodatno unapredio svoje korisničko iskustvo.

„IBM je strateški snabdevač koji će podržati našu odlučnost i spremnost ka inovacijama i dostizanje izvrsnosti na nivou organizacionog i poslovnog procesa“, rekao je IT direktor u AEGEAN Grupaciji, Aristidis Kamvisis (Aristeidis Kamvysis). „Korišćenjem IBM Cloud-a u mogućnosti smo da unesemo IBM Watson u naše aplikacije kako bismo stekli bolji poslovni uvid, istovremeno poboljšavajući poslovanje u pouzdanom, skalabilnom i agilnom okruženju.“

S obzirom da je korisničko iskustvo glavni prioritet, banke kao BNP Paribas moraju da se nose sa potrebama klijenata koje se brzo menjaju, istovremeno upravljajući razvojnim bezbednosnim i regulatornim smernicama, kao i raznim složenim podacima i poslovima.

BNP Paribas maksimalno koristi IBM Cloud i prihvata hibridnu cloud strategiju za prevazilaženje ovih izazova i podršku svog razvoja i inovacija u okviru sve veće potrebe za sigurnošću i usklađenošću. Ovo uključuje BNP Paribas cloud zasnovan na tehnologiji IBM javnog clouda koji nudi najbolje od oba sveta: sigurnost privatnog clouda, sa širinom kataloga i ekonomičnosti javnog clouda. Start planiran za sredinu 2020. godine obezbediće pristup celokupnom spektru IBM Cloud IaaS i PaaS usluga, uključujući IBM Watson usluge veštačke inteligencije, i radiće u multizonskom regionu namenjenom BNP Paribas-u na području Pariza sa ciljem da pruži visok stepen dostupnosti i otpornosti.BNP Paribas će prebaciti svoj IT i aplikacije u za to namenjen cloud, dopunjavajući ga IBM javnim cloudom u SAD, Aziji i Evropi. Zajedno, BNP Paribas i IBM nastoje da definišu i uspostave cloud platformu kako bi ispunili regulatorne i sigurnosne kontrole sa kojima se suočava kritično bankarsko poslovanje BNP Paribas-a.

„Sa povećanjem regulatornih ograničenja u industriji finansijskih usluga, institucije su bile u iskušenju da li da koriste cloud, posebno kada je reč o javnim oblacima. Saradnjom sa IBM-om smo u mogućnosti da pružimo inovaciju i agilnost koje javni oblak može da ponudi, u kombinaciji sa bezbednošću koja je neophodna da ostanemo pravnousaglašeni“, rekao je Bernard Gavgani, IT direktor BNP Paribas grupacije. „Ovaj pristup nam omogućava brže inoviranje, pružanje boljeg korisničkog iskustva, ulazak u nove poslovne modele i priključivanje u nove tehnologije, poput veštačke inteligencije“.

Elaw Tecnologia SA, kompanija koja se specijalizovala za razvoj korporativnih rešenja za pravni menadžment, zajedno sa IBM-om je kreirala novo kognitivno rešenje koje automatizuje glomazne i velike količine pravnih zadataka, smeštenih u IBM Cloud.

„Strogi zakoni o radu u Brazilu rezultiraju ogromnim brojem radnih sporova. Da bismo pojednostavili pravne procese, radili smo sa IBM-om na razvoju rešenja za upravljanje pravnim procesima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji da bismo unapredili efikasnost i produktivnost naših advokata“, rekao je generalni direktor u Elaw-u Giljermo Bordon (Guilherme). „Rešenje je smešteno na IBM Cloud kako bi Elaw pristupao IBM Watson API-jima, automatizovao procese i obezbedio zaštićenu platformu za poverljive informacije.“

Home Trust, federalno regulisani fond sa sedištem u Kanadi, nedavno je preselilo svoju IT infrastrukturu u IBM-ov javni cloud da bi transformisao poslovanje, istovremeno zadržavajući vidljivost s kraja na kraj i upravljanje preko svojih platformi i aplikacija. Preseljenjem na cloud, Home Trust sada ima pristup fleksibilnim i skalabilnim računarskim uslugama, kao i pristup tehnologijama više vrednosti, uključujući veštačku inteligenciju, kako bi digitalno transformisao svoju ponudu.

„Za mnoge finansijske institucije, nadogradnja osnovnih sistema može da poremeti osnovne poslovne operacije i da utiče na efikasnost,“ rekao je Viktor Dirizio (Victor DiRisio), IT direktor u Home Trust-u.„Izborom IBM Cloud-a u mogućnosti smo da modernizujemo naše IT okruženje, i istovremeno ostvarimo ekonomske benefite računarskog clouda. Time je obezbeđeno da su nova rešenja upotrebljiva, odmah spremna za korišćenje i na kraju mogu da ponude vrhunsko korisničko iskustvo.“

Za više informacija, posetite https://www.ibm.com/cloud/public

Evolucija brend identiteta!

Peti, jubilarni, festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2019 biće održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom "Make room for a new BLOOM". Ioanna Mingou, Director in Consumer Marketing u kompaniji Mastercard Europe, jedna je od ključnih predavača ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2019. Ona će zanimljivim predavanjem na temu „Power of Priceless – Brand Identity Evo

Kojim promenama u strategiji i izgradnji brenda se Mastercard suočio usled digitalne revolucije kojoj svedočimo?

Digitalna revolucija neverovatnom brzinom transformiše svet oko nas, utičući na to kako se potrošači povezuju sa svojom okolinom, a to uključuje i brendove. Istraživanja pokazuju da za potrošača digitalne ere pozitivna iskustva prilikom kupovine postaju značajnija od samog proizvoda. Potrošači očekuju da kompanije iskoriste svoju moć i da se brend manifestuje kao simbol poverenja i pouzdanosti, na taj način dostigne kvalitet koji potrošači očekuju. Brend koji želi da se približi potrošaču, trebao bi da mu pruži takvo iskustvo. Kako bi izazvao uzbuđenje i privukao pažnju potrošača, brend takođe treba da deli i strasti potrošača, kao što su sport, muzika ili putovanja. Način na koji se Mastercard predstavlja kroz sva čula od presudnog je značaja za unapređenje našeg brenda i poslovanja i zato govorimo o multisenzornom brendu sa nedavnim lansiranjem našeg „zvučnog identiteta“ i „ukusa neprocenjivog“. („Sonic identity“ i „Taste of Priceless.“)

Šta Mastercard dobija Priceless platforme? Da li je to efikasno sredstvo?

Priceless je marketing zasnovan na iskustvu kao kreativan i efikasan način za razvoj brenda. Od 1997. godine Priceless je prešao sa platforme brenda na marketinšku platformu zasnovanu na iskustvu. Priceless je zasnovan na ključnoj informaciji da iskustva znače više od stvari, a to je jedan od razloga zbog kojih opstaje poslednjih 20 godina. Fokus se pomerio sa posmatranja iskustava do stvaranja istih. Sa današnjom digitalnom generacijom verovatno je mnogo značajnija nego što je bila krajem devedesetih. Ukorenjeno u emocije i iskustva, „Priceless“ pozicioniranje brenda „povezuje ljude sa Priceless mogućnostima“ i usidreno je za devet potrošačkih strasti – sport, zabava, muzika, putovanja, umetnost i kultura, kulinarstvo, filantropija, kupovina, okruženje i odnedavno e-sport – koji pomaže u vođenju svega što radimo, uključujući i naš globalni portfolio sponzora. „Priceless“ ističe činjenicu da se ljudi kroz događaje i posebne trenutke u svom životu povezuju sa ljudima koje vole.

Zašto je Mastercard iz logotipa izbacio naziv brenda? Na koje načine je Mastercard promenio identitet brenda i zašto?

Ova godina je za naš brend veoma dinamična. Početkom ove godine Mastercard je uklonio ime sa svog logotipa, ostavivši samo prepoznatljiv simbol dva kruga koji se preklapaju; debitovao je globalni „Sonic identity“ koji se čuo širom sveta; i prezentovao svoju kulinarsku strategiju otvorivši prvi stalni restoran, Bistro by Mastercard na Međunarodnom aerodromu u Rimu, i svoj vodeći restoran PRICELESS, s pionirskim, potpuno novim modelom restorana u Spring Studios-u u Njujorku. Početkom oktobra, na New York Times Festivalu hrane, predstavili smo ukus Priceless – dva različita ukusa makarons-a, „Strast“ i „Optimizam“, u poslednjoj fazi predstavnjanja brenda.

Baš kao što ste viđali Mastercard simbol i čuli „zvuk“ brenda tokom kampanja i aktivacija širom sveta, Mastercard-ovi makaronsi će vremenom postati deo njegovog identiteta – slatka poslastica s potpisom koja se isporučuje u okviru njegovih glavnih sponzorstava i posebnih događaja za potrošače i kupce i interno se ugrađuje u srž brenda.

Šta je snaga brend identiteta?

Brend je više od logotipa ili izgleda sajta. Danas, identitet brenda potiče od svega što radite, svaki vaš postupak je bitan. Prava snaga brend identiteta manifestuje se u zbiru ukupnih iskustava potrošača tokom njihove interakcije sa brendom. Da bi bili uspešni, brendovi moraju da se uključe u iskustva i stvari do kojih je potrošačima najviše stalo. Možemo se složiti da kompanije mogu povećati profit uz poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova u svojim zajednicama. Jednom ustanovljen kao vredan element brenda, njegova svrha, tada prevazilazi tim i postaje glavna vodilja za rast i unapređenje cele organizacije.

Koji će izazovi uticati na marketinšku industriju u narednih pet godina?

Prema istraživanjima o vrednosti brenda, više od 80 procenata anketiranih u istraživanju sprovedenom od strane McCann World grupe „The truth About Global Brands“, čvrsto veruje da brendovi imaju moć da utiču pozitivno na društvene promene i veća je verovatnoća da će kupovati od brenda koji ima jasnu svrhu. Zaista, brendovi koji su jasno definisali svoju svrhu doživeli su porast vrednosti brenda za 175 procenata u poslednjih 12 godina, navodi se u novom izveštaju kompanije „Kantar Consulting“ u izveštaju „Purpose 2020“. Dakle, izazov je učiniti naše brendove značajnim. Na kompanijama je da se uvere da su brendovi značajni, imajući u vidu da svrha i CSR nisu isti. Svako preduzeće bi trebalo da ima neki „viši“ cilj poslovanja i zaista utiče na društvo, ekonomiju, ljude. ekološka svest ili učestvovanje u dobrotvorne akcijama je veoma važno, ali da biste bili uspešni, svrha mora biti nešto ugrađeno u srž ličnosti vašeg brenda kao i njegove poslovne strategije.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtuwww.kaktus.rs.

Festival KAKTUS 2019 podržalo je preko 45 medijskih kuća iz celog regiona, kompanije Delta Holding, Zlatiborac, Vip Mobile, Jaffa Crvenka, Marbo Product, Mercator S, Ušće Shopping Centar, Doncaffe, Forma Ideale, Frikom, Nectar i Eurobank. Partneri festivala su agencije - Direct Media United Solutions, Ovation BBDO, Headline, Degordian, Reprodukcija, DPC Group, Alma Quattro, Nova Communications, Tawo Dev i Info Media Group. Festival su podržali i Novaston Marketing Consultancy, Flexis Consulting, Kliping, Led Media BiH, Propix, Srpska asocijacija menadžera, Core Event, Kreativa New Formula, Chameleon i Spring Onion Studio. Prijatelj festivala je kompanija Microsoft. Bronzani sponzor festivala je Apatinska pivara, Srebrni sponzor kompanija Mastercard, a Zlatni sponzor kompanija MARS.

Pažnju treba usmeriti na strategiju, a ne na marketinške alate!

Peti, jubilarni, festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2019 biće održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom "Make room for a new BLOOM". Emanuele Nenna, Co-founder and CEO agencije The Big Now (Italija) i predsednik udruženja UNA – Aziende delle Comunicazione Unite, jedan je od predavača ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2019, a govoriće na temu „Exploring the Future of Advertising. A Call for Agencies and Clients: Take a Seat and Make Yourself Uncomfortable“. Tim povodom, sa njim smo razgovarali o važnosti advertajzing industrije.

Zašto su komunikacija i advertajzing danas važni?

Oduvek je komunikacija karakterisala ljudska bića. To je nešto što je ukorenjeno u svima nama i svet bez komunikacije ne bi imao smisla. Ipak, na preopterećenom i brzorastućem tržištu, ključno je da se brendovi izdvoje iz mase i jedna od najmoćnijih poluga koja to može učiniti je upravo komuniciranje, dok je advertajzing samo deo ovog marketing miksa. U eri u kojoj se sve komunicira važno je ne izgubiti fokus, posebno jer se uspešnost kampanje ogleda kroz uticaj koji oni postiže. Tehnologije, novi formati, novi kanali mogu sve to podržati, ali u samom centru je uvek ideje koja opstaje. Zato je važno brzo trčati, ali posvetiti malo vremena i učenju, nadahnuti se drugim umetnostima i stvoriti kulturu iz koje mogu nastati sjajne stvari. Ovo je svrha advertajzinga, promena percepcije, što je ujedno i razlog zašto je to toliko važno. I mi, kao deo ove industrije, možemo ovaj scenario okrenuti na bolje.

Šta je „neutral“ advertajzing i zašto je važan?

Advertajzing se kao i sve ostalo stalno razvija. U prošlosti je uloga advertajzinga bila veoma komercijalna (direktan i striktan ton). Danas je potrošač u centru pažnje, on je pokretač, od njega se polazi u svakoj ideji. Zato je važno da „aby“ kampanja bude vođena pravom strategijom, a sve ostalo će potom uslediti (i pol, godine starost, mediji itd.) Dakle, jako je važan ovakav pristup koji usmerava svu pažnju na strategiju, a ne na marketinške alate.

Kako dolazak novih igrača menja svet advertajzinga?

Svet advertajzinga doživljava velike promene. Digitalna revolucija duboko je promenila način na koji industrija namerava da se oglašava. Sada živimo „zanimljiva“ vremena – više volim da ih nazivam tako umesto „teška vremena“ – i to znači da je ovo nešto sa čim se moramo suočiti / uzeti u obzir, ali takođe može nam doneti i nove i zanimljive mogućnosti. Ono što vidimo je dolazak novih aktera u našu industriji i to je pozitivna stvar, jer to znači da ima prostora za nove projekte i za inovacije. Sve više i više ima prostora, sve ide svojim tokom, tako da se i sami aspekti komunikacije lepo stapaju ili prepliću jedan sa drugim. Sa druge strane to dovodi do olako shvaćenih novih koncepata i kampanja koje se sve više integrišu. Ono o čemu treba da vodimo računa jeste uloga asocijacija koja je presudna – ne izgubiti fokus i ne biti zbunjeni zbog brzine i gužve koje tržište sgtvara. Oglašavanje se i dalje mora oslanjati na ideje. Forma bi trebalo da se promeni (alati, kanali, uvođenje novih tehnologija kao AI ili VR), ali srž uvek treba da bude ideja. Oglašavanjem uvek želimo da promenimo percepciju i izgradimo nove brendove, a to se može učiniti i pomoću moćnih ideja, a ne samo uz pomoć tehnologije.

Šta je najvažnije za uspeh u advertajzingu?

Moje mišljenje je da ništa ne treba da uzimate zdravo za gotovo. Da biste bili uspešni u advertajzingu, morate da se „osećate neprijatno“, „jurite status quo“, preispitujete stvari, budete znatiželjni o okruženju i da pratite statistiku. Još jedna ključna star uspeha je njegova efikasnost: morate razviti jasnu i snažnu strategiju zajedno sa pravim podacima i statistikama koji će vas dovesti do ideje koja kao rezultat donosi opipljive rezultate. Što usklađeniji rezultat bude bio, to će kampanja biti uspešnija. I konačno, istinski verujem da je jedan vrlo važan element uspeha vreme. Vreme za razmišljanje, za učenje, za gledanje stvari na drugačiji način, za dobijanje prilike da se sa nečim povežete. Italijanski festival („IF“) savršen je primer trodnevnog događaja gde ljudi iz naše industrije, ali ne samo oni, mogu da nadahnu svoj um i slože sve kockice.

Koje je to novo rešenje za budućnost advertajzinga?

Mislim da advertajzingu nije potrebno novo rešenje. Verujem da tržište doživljava mnoštvo promena, ali postoje neki elementi koji su ključni i verovatno moraju samo preusmeriti fokus. To je slučaj kod ljudi koji moraju ostati u centru i izboriti se sa „ad’s killer“ aplikacijama. Možemo očekivati da ćemo u budućnosti videti još više od novih i pametnih tehnologija – veštačka inteligencija će biti dominantna u narednim godinama – ali ljudi će uvek biti od ključnog značaja.

Ono što vidimo u strukovnom udruženju jeste da cela industrija još više sarađuje sa odličnim integrisanim kampanjama i rezultatima koji su nastali iz partnerstva različitih preduzeća. Mislim da ne moramo čekati ili tražiti nešto novo, jednostavno oni koji budu udružili snage i izvukli najbolje jedni od drugih, oni će biti najuspešniji.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtu www.kaktus.rs.

Kako ideje sa velikim NE mogu prerasti u ideje sa velikim DA!

Peti, jubilarni, festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2019 biće održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom "Make room for a new BLOOM". Jedan od najnagrađivanijih globalnih kreativaca, Eduardo Marques, Chief Creative Officer u agenciji Publicis Spain, glavni je predavač ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2019. On će predavanjem na veoma zanimljivu temu „Don’t Wait. Just Make it.“ zatvoriti ovogodišnji festival. Tim povodom, razgovarali smo sa njim o idejama koje izlaze iz granica očiglednog.

Kako da znamo kada imamo ideju za koju se vredi boriti?

Jednostavno imate osećaj da je to nešto potpuno novo, drugačije. To je vrsta ideje za koju kažete svojim vršnjacima, a ona izazove trenutnu reakciju i većina vam na njoj zavidi. Obično je to jednostavna ideja, koju možete tvitnuti. Ako vam treba mnogo da je objasnite, to verovatno nije toliko sjajno.

Mislite li da preterano razmišljanje može uništiti dobru ideju?

Mislim da je ponekada preterano razmišljanje deo procesa da bi se ideja na kraju učinila jednostavnom. Nekada takva ideja dođe na prvu, a ponekada je potrebno „čišćenje“. Često se dešava da ne prestajete razmišljati o tome kako da budete bolji i bolji, a većinu vremena se u stvari vraćate izvornoj, sirovoj, jednostavnoj misli, koja je upravo ta najsjajnija ideja.

Kako se rešiti neuspeha?

Neuspeh nas zaista čini jačima. Nakon neuspeha sledeća prilika je uvek pravi put. Neuspesi su ti koji nas vode ka slavi.

Možete li da navedete jedan primer kada se ideja sa velikim NE pretvorila u ideju sa velikim DA?

Upravo ću o tome govoriti tokom svog izlaganja na festivalu KAKTUS 2019. Dakle, dopustite mi da ostavim iznenađenje za događaj!

„NE, nemoguće je“ može biti najveći pritisak za ljude koji rade u advertajzingu. Ako je to „nemoguće“, onda to niko nikada ranije nije učinio. I upravo to je pravac kojim želimo da idemo.

Koji su faktori koji utiču na to da ideja postane velika?

Vaša strast za tom idejom. Ostalo je posledica.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtuwww.kaktus.rs.

#kaktus2018: Radimo pametnije!

Chad Warner, Integrated Creative Director, McCann London (UK) biće predavač na ovogodišnjem festivalu KAKTUS 2018, koji će biti održan 12. i 13. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Chad će, na festivalu, govoriti na temu „Being obsessed with creative reinvention“. Tim povodom, razgovarali smo sa njim kako brendovi mogu da izaberu prave kanale komunikacije sa potrošačima, zašto integrisane komunikacije i da li ideje mogu da opstanu bez realizacije.

Koji je Vaš recept za uspešno završen kreativni zadatak?

Postoji mnogo načina na koje može da se odgovori na ovo pitanje. Evo ga jedan… Pre svega, cilj poslovanja brenda. Zvuči očigledno znam, ali to može brzo da isklizne iz ruku. Biti opsednut rešavanjem poslovnih ciljeva na kreativan način je za mene ultimativan cilj.

Drugo, prava istina. Danas, više nego ikad, moramo biti duboko uključeni u ono što se dešava u životima ljudi i kulturama u kojima žive. Konačno, uvek volim ideju da započnem pokušavajući da stvorim nešto novo ili oblikujem postojeće. Veći deo vremena radimo na uklapanju ideja u kanale koje smo odabrali. Razmišljamo o ulozi tog kanala, povezujemo druge kanale, spajamo druge tehnologije ili samo razmišljamo unutar odabranog kanala na način na koji do sada nismo. To je uvek odličan način za početak.

Kako možemo iskoristiti ono što već znamo da kreiramo nešto novo? Da li stara ideja može biti „reciklirana“ i kako?

Mislim, uglavnom, svaka ideja je evolucija, neke druge. Neki kreativci žive svoj život ističući ideje koje su već viđene. Dok se drugi nikad ne osvrću i nastavljaju da se razvijaju i ponovo kreiraju. Siguran sam da neko stavlja ljude na bilbord, ali ne i na način na koji je Xbox radio sa Survival Billboard-om. Generisani sadržaj korišćen je na TV-u, ali ne i na kompleksni način na koji je TalkTalk uradio sa X Factor identitetima. Učešće ljudi na bilbordima nisu novine u oglašavanju, ali ako ih stavite ih na pravo mesto, iz pravog razloga, u pravo vreme to je onda potpuno nov i originalan način što nam je dokazala i statua- Fearless Girl.

Zašto brendovi imaju integrisanu strategiju komunikacije? Kako brendovi mogu izabrati najbolje komunikacijske kanale za njih?

To zapravo i nije izbor. Svet je odlučio. Živimo u sjajnom vremenu kada potrošači definišu kako ćemo razgovarati sa njima – a da oni čak ni ne znaju. To nas tera da radimo napornije. Radimo pametnije. I da brinemo o onome što njima znači više nego ikad. Dakle, umesto da mislimo da bismo izabrali kanale, pitamo se zašto potrošači vole kanale koje koriste. To je prava polazna tačka za dopuštanje da brendovi igraju značajnu ulogu u životima ljudi. To je tačka u kojoj ćemo dobiti poštovanje i pažnju (nazad).

Da li ideja postoji bez realizacije?

Mislim da velike ideje kao što su neprocenjiva „Just do it“, „Think different „ mogu živeti neko vreme bez egzekucije, ali sigurno im je potrebno neka vrsta realizacije? Čak i ako postoji neki primer ideja koji nisu trebali izvršiti, to je izvršenje koje pokazuje vernost brenda u ideju. Brendovi trebaju mnogo više da stavljaju svoju kožu u igru ovih dana.

Koji je najdominantniji trend u marketinškoj industriji u Velikoj Britaniji ove godine?

Mislim da je trend, ukoliko trend i postoji u marketingu, da budeš realističan. Velika Britanija prolazi kroz vreme velikih promena ne samo sa Brexitom, već i stalnim napredovanjem tehnologije u našim životima. Tinder, Uber, Prime Now, Alexa, Deliveroo i druge usluge koje automatizuju naše živote. Na dobre i ne tako dobre načine. Ali mislim da svi žele da budu malo stvarniji. Spuštajući se na zemlju. Proslavljamo i cenimo svakodnevno. Ljudski kontakt. Ljudske stvari. Nije vreme za fantaziju. Ja lično to volim.

Šta možemo očekivati od vaše prezentacije na festivalu Kaktus 2018?

Sreću. Zabavu. Iskrenost. I nadajmo se neku inspiraciju. Ja ću sa svim prisutnima podeliti neke radove i razmišljanja o mojoj opsesivnoj strasti za oblikovanjem postojećih veština u kreativnosti.

Dobra egzekucija je 90% svake kvalitetne kampanje!

Povodom raspisivanja konkursa za četvrtu po redu nacionalnu dodelu godišnjih nagrada KAKTUS 2018, razgovarali smo sa predsednikom regionalnog dela žirija Nikolom Žinićem, jednim od predsedavajućih i kreativnim direktorom agencije Bruketa&Žinić&Grey iz Hrvatske.

Kako biste ocenili tržište integrisanih komunikacija u regionu i koji trend će po Vašem mišljenju obeležiti 2018. godinu?

U regiji se primećuje napredak agencija, počeli su se pojavljivati projekti koji pomeraju granice i takvih projekata je sve više iz godine u godinu. U poslednje vreme primećujem da svake godine nastanu dva do tri vanserijska projekta koja nađu svoje mesto i među nagrađenima u Kanu. Mislim da smo kao regija počeli da idemo u korak sa svetskim projektima. Još uvek je to pomalo sramežljivo, ali iz godine u godinu sve bolje. Trend koji se oseti i traje već nekoliko godina, a sve je izraženiji, jeste taj da agencije razmišljaju o integrisanju onlajn i oflajn kanala, odnosno da onlajn više ne postoji kao samostalan kanal, već da sve to danas postaje jedno.

U kojoj meri su agencije u Hrvatskoj (i regionu) s jedne i klijenti s druge strane zaista spremni za hrabre i inovativne kampanje? Da li se i zbog čega plašimo?

Ne volim da govorim o hrabrim i inovativnim kampanjama kao klasifikaciji jer mislim da je za svaku kampanju, odnosno ideju, za svako komunikacijsko rešenje koje se predlaže klijentu, potrebna dobra argumentacija. Treba imati dobar razlog zašto je ideja takva kakva jeste i dokazati njenu isplativost. Mislim da su agencije danas mnogo spretnije u argumentaciji zašto se nešto za oglašivača isplati napraviti. To što nama neke kampanje izgledaju hrabre, to znači da je agencija napravila dobro istraživanje, da je došla do kvalitetnog uvida, da je zajedno s klijentom stvorila komunikacijsku platformu koja daje rezultate. Hrabre kampanje su neočekivane, rešenja za određeni zadatak kakva nisu očekivana. S druge strane, mislim da su i klijenti počeli dobro da postavljaju zadatke, da vode dobre brifinge, postali su otvoreniji u tom smislu. Rešenje klijentovog problema može zbog toga biti bilo šta, novi proizvod, usluga.

Šta je, iz Vašeg iskustva, „tajni sastojak“ za ideju koja opstaje, odnosno za kvalitetnu kampanju koja će ostaviti trag?

I dalje je to dobro istraživanje, biti često na ulici, razgovarati s ljudima, kopati po uvidima. Glavni i najvažniji sastojak je kvalitetan i inspirativan uvid do kojeg se dolazi istraživanjem. Mislim da je to početna tačka svake dobre kampanje.

Slogan ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2018 glasi: „Idea is nothing without execution“. Mogu li ideje da „prežive“ bez kvalitetne egzekucije?

Ne mogu. Dobra egzekucija je 90% svake dobre kampanje. Video sam mnogo kampanja koje su počivale na sjajnoj ideji, proizašle iz dobrog uvida, ali je egzekucija bila katastrofalna. I jedno i drugo mora biti apsolutno zadovoljeno.

Kao predsednik regionalnog dela žirija za dodelu nagrada KAKTUS 2018, na koje detalje ćete najviše obratiti pažnju kada budete ocenjivali radove i kakve radove očekujete na konkursu?

Očekujem super radove i dva-tri iznenađenja. Ono što lično uvek gledam na sličnim takmičenjima je taj uvid o kojem govorim. Da li je uvid nešto što me je iznenadilo, osvojilo, nešto što mi je poznato, a da mi prođe kroz glavu „kako se toga nisam setio pre“. Nakon toga gledam egzekuciju – kako je napravljen svaki detalj, na koji način se ideja primenjuje na različite kanale, kako se održava konzistentnost ideje, i produkcija koja je jako važna kako bi neka ideja u finalizaciji funkcionisala.

Konkurs za nagrade KAKTUS 2018 otvoren je do 20. septembra. Uslove konkursa, propozicije i kategorije, kao i prijavni formular i Pravilnik o radu žirija, možete pogledati na sajtu www.kaktus.rs.

Potrošače zapravo interesuju samo dobre priče!

Alemsah Ozturk, Chief Happiness Officer and Co-Founder agencije 4129 Grey EMEA (Turska), biće jedan od predavača na ovogodišnjem festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2017, koji se održava 1. i 2. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Tim povodom, Ozturk govori o budućem i sadašnjem potrošaču, influenserima i digitalnom storytellingu.

Koje vrste inovacija ili pristupa su potrebni kako bi se privukla pažnja potrošača?

Zamislite svet u kome su stariji od 18 godina već videli više od 25 miliona brend poruka. Zamislite svet u kome vidimo hiljade sadržaja koji prolaze kroz naš život, svaki dan. I na kraju, zamislite potrošača, koji svakodnevno donosi hiljade odluka. Mi lako možemo da kažemo da su potrošači izgubljeni! U takvom svetu najveća inovacija je i dalje najstarija: storytelling. Ali sama po sebi, to je samo platforma, koju morate osnažiti pravim alatima. Danas, alati su tehnologija, sadržaj i kultura. Inovacija podrazumeva raditi stvari drugačije na novi način kao se do sada nije radilo. Uglavnom "inovacija" ide ruku pod ruku sa "tehnologijom". Ne i nužno. Tehnologija pruža platforme i alate za postizanje željenog uticaja. To je ono što ja zovem "hakovanje"… Razumevanje platformi sa kojima se potrošači suočavaju u svakom trenutku, pronalazeći funkcije koje su relevantne za naše potrebe i kombinujući se sa inovativnom upotrebom sadržaja i konteksta, možemo da iznenadimo potrošače na način koji je nov, uticajan i najvažnije zanimljiv.

Da li je dobar dizajn, koji evocira pozitivna iskustva i emocije, prvi korak u procesu?

Mislim da je to treći korak. Prvi korak je pronalaženje pravog uvida i konteksta za željeni rezultat. Drugi korak je dizajniranje korisničkog iskustva pre nego što se napravi konačni dizajn. I kad imamo konačan put razvoja, kontekst i uvid u sadržaj tada možemo da radimo na dizajnu koji evocira emocije, iskustvo i čulni doživljaj.

Ljudi više nisu zainteresovani za televiziju. Ako reklame nisu interesantne, postaju zamorne. Šta vi mislite o tome?

U stvarnosti ljude interesuju priče. TV je samo platforma. Ne mogu reći da nisu zainteresovani za televiziju. Oni su pronašli novi ekran, mobilni telefon. Za većinu evropske populacije televizija je još uvek najveći ekran. Ali mlađe generacije su se prebacile sa TV ekrana na mobilni. Mi pravimo priče za brendove i pravimo ih dovoljno interesantne da privučemo pažnju potrošača. Dakle, mi radimo tako da će im se u pretraživanju pojaviti naša priča o brendu. Naš medij i jesu oglasi. Da li su? Mislim da je najbolji oglas koji nije pravi oglas u potpunosti. Mislim da je pravo pitanje: "Na koji način možemo da integrišemo naš brend u svakodnevni život potrošača?" Odgovor je, možda neće biti oglas sve vreme. Hajde da se fokusiramo na to.

Da li dobar digitalni oglas menja brend? Šta je dobar digitalni storytelling?

Šta je dobra priča? To je nešto što radite, a rekli biste prijateljima. Da li je stvarno bitno gde ste to videli? Ne, naravno da nije. Ali je veoma bitno da li to možete da ponesete sa sobom. Tu je moć mobilnih telefona. Iako fizički nismo u istoj prostoriji, mogu to da podelim sa vama na nekoj platformi (najčešće putem mobilnog). A ako smo zajedno jednostavno vam pokažem na ekranu svog telefona (i verovatno se pohvalim kako uvek pronađem dobru priču). Naš mozak ne pamti činjenice, pamti dobre priče. Priče funkcionišu kao spona koja povezuje činjenice, iskustva, uspomene i osećanja. Zato smo uvek kritični kada su u pitanju dobre priče. Kad pričamo o digitalnom storytellingu, moramo dodati još jedan nivo: interakciju. Kao drevni šaman, koji priče priča ljudima koji se okupe oko vatre, upotrebimo magični prah (tj. interakciju i druge alate) kako bi osnažili priču. Korišćenjem interakcije, priča može biti sve bolja i bolja, ali može se i modifikovati onako kako se vama sviđa kako bi postala još bolja.

Veoma ste aktivni na društvenim mrežama. Kako vidite ovaj digitalni svet? Gde je linija između ličnog i profesionalnog mišljenja na društvenim mrežama?

Uvek sam aktivan. Ja bukvalno živim na društvenim mrežama. Mislim da imamo nekoliko ličnosti, jednu za koje znaju prijatelji, porodica i jednu za koju znaju pratioci i samo jednu unutrašnju ličnost koju samo mi poznajemo (ovo je još jedna tema!). Ali mislim i da kad šerujemo, pretežno šerujemo glamurozni deo naših života, tako da naša "društvena ličnost" izgleda kao veoma zabavna, uvek srećna, inspirisana, opuštena (što nije!). Dakle, ja šerujem moj život i moj kreativni deo da bude vidljiv koliko je to moguće, da bude što stvarniji, sa svim padovima i uspesima. Mislim da je to najveći izazov društvenih mreža danas, da nema "lažni" miris.

Kada govorim o mojim stavovima, imam jasan pristup, uvek govorim srcem i ne volim seronje, pa pokušavam da ne postanem jedan! Ne volim politiku, ali imam svoj stav, i uvek gledam da bude tačan. Osim politike, ne odustajem od mojih odgovornosti kao influenser. Jer kada imate veliku zajednicu kao što je moja, postaješ vođa mišljenja sa puno odgovornosti.

Ko je budući potrošač?

On je sad star 7 godina. Ne zna kako da ukuca, ali može da govori. Dakle, on uzima očev iPad, klikne na dugme mikrofona i govori ono što traži. Zatim YouTube otvara video zapise koje želi, Siri odgovara na njega ili pušta muziku. Sve će biti personalizovano za njega, neće imati mnogo muke u pretrazi, nema fizički novčanik, jer su njegove kreditne kartice i novac digitalne. Već je tvorac i verovatno će započeti svoju novu kompaniju u dobi od 12 godina, prodajući igrice. On nije samo potrošač, već i sam brend. Dakle, oglašavanje za njega mora biti drugačije. To će biti komunikacija kroz međusobno šerovanje.

Šta posetioci festivala KAKTUS 2017 mogu da očekuju na vašem predavanju?

Oh, to će biti paklena vožnja! Mislim da je najveće pitanje za bilo koju agenciju ili brend danas, kreativna kultura. Jer ako možete da izgradite pravu vrstu kulture, onda možete imati najbolje ljude i zadržati ih. Kreativna kultura i inovacija je način života. To nije samo način rada, nego način života. To je više od procesa, alata i tehnika. To je živi ekosistem ljudi, a mi ćemo pričati o tome kako možete da kreirate svoje! Ako ste zainteresovani za dobijanje i zadržavanje najboljih kreativaca ili stvaranje kulture koja traje, ovo je predavanje koje morate poslušati! Pričaću o tome kako da razmišljaju, načinu rada koja će vam pomoći da postanete nova generacija kompanije koja privlači talenat!

Više informacija o festivalu KAKTUS pronađite na sajtu www.kaktus.rs.

Jedino je važno da imate dobru ideju!

Paul Meates, kreativni direktor u agenciji Droga5 iz Njujorka, biće keynote predavač i otvoriti ovogodišnji festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2017, koji se održava 1. i 2. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Tim povodom, Meates govori o inspiraciji, idejama, tradicionalnom nasuprot modernom marketingu, kao i o komunikaciji između brenda i potrošača.

Radite kao kreativni direktor već više od 17 godina, sarađujući sa mnogim uspešnim svetski poznatim brendovima. Koji biste izdvojili kao omiljeni?

Projekat na koji sam najviše ponosan je zapravo ilustracija za 100-godišnjicu Coca Cola flašice. Imao sam zadatak da uradim redizajn retro Coca-Cola flašice koristeći samo tri boje: crvenu, crnu i belu. Radovi su objavljeni u "Kiss the Past Hello" – brošuri, u koju su uključene i istorijske fotografije Endi Vorhola i Roberta Rašenberga i radovi više "sumnjivih" umetnika poput mene i gospodina Brejnvoša.

Iz Vašeg iskustva, kako se rađaju kvalitetne ideje i gde pronalazite inspiraciju za njih?

Ideje dolaze sa raznih strana. Da budem iskren, uvek ih ima. Meni uglavnom dođu dok se vozim metroom.

Koje ideje dobijaju najveću pažnju u modernom oglašavanju? Kako biste definisali ideje koje opstaju?

Projekti koji pobeđuju na međunarodnim takmičenjima često su najbolje primenjeni u datoj kategoriji i predstavljaju najbolje ideje. Međutim, za mene je to najjednostavnija ideja o kojoj nikada ranije niste razmišljali. To su one ideje koje teraju ljude da se pitaju: "Zašto se nisam toga setio?"

U čemu je tajna kvalitetne dvosmerne komunikacije između brenda i potrošača?

Ne znam da li ima nekih tajni, ali ima više smisla ako je uporedite sa bilo kojom drugom konverzacijom. Brendovi očigledno vole svoje proizvode i žele beskrajno da pričaju o njima. Ali dobar dijalog je uvek o onome što vole obe strane. Ako ste sportski brend ili nostalgični slatkiš, onda je to nešto za šta su potrošači vezani, tako da bi u tom pravcu trebalo da započnete razgovor. Ali, ako počnete da pričate o prašku za veš sa nepoznatim čovekom na ulici, velike su šanse da ga ne zainteresujete. Ili bi mogao da pokuša da promeni temu, što se stalno dešava na društvenim mrežama. Brend gazirane vode postuje nešto o mehurićima, a potrošač kojem je to dosadno odgovara pričom o globalizaciji ili se žali na boju konzerve.

Može se reći da živimo u digitalnom dobu. Po Vašem mišljenju, koja je prednost digitalizacije u odnosu na tradicionalni marketing i zašto je dijalog relevantan, nasuprot monologu koji je bio sastavni deo tradicionalnog marketinga?

Ne vidim da ima prednost, ali se u industriji mnogo toga promenilo. Pre digitalizacije fokus je bio na TV reklami, radio ili print oglasu. Onda se iznenada pojavila digitalizacija, kompjuterske igrice, aplikacije, veb stranice, baneri, viralni filmovi, čet botovi, AR, VR itd… Povećala se složenost medijskog pejzaža sa značajnom razlikom. I time su odjednom integrisane kampanje postale neverovatno složene. Mislim da je digitalizacija stvarno uticala da se stvari promene, zbog toga što je sve postalo toliko složeno i posao zaista zahteva snažnu ideju kako bi se nešto uradilo. Nešto u srži čime se sve ostalo "hrani".

I na kraju, digital je otvorio i druge mogućnosti. Digital je mnogo toga dodao miksu, tako da, bilo da je u pitanju dečija knjiga, krofna, par cipela – važno je samo da u osnovi imate dobru ideju i možete da stvorite šta god želite i od čega god želite.

Da li možete da navedete dve kampanje koje su, po Vašem mišljenju, zauzele prvo mesto u svetu tokom protekle godine, i recite nam zašto?

Moje dve omiljene kampanje su: Meet Graham i Fearless Girl. Meet Graham je kampanja koja je izašla van granica svega što smo do sad imali priliku da vidimo kada su u pitanju kampanje o bezbednosti u saobraćaju. Fearless Girl zato što je perfektno urađena.

Na ovogodišnjem festivalu KAKTUS Vaša tema predavanja je "Ripple Effect". Kakav je to efekat? Šta učesnici festival mogu da očekuju?

"Ripple Effect" se bavi stvaranjem posledičnog domino efekta u okviru integrisanog oglašavanja. Integrisano oglašavanje je često veoma uspešno zbog korišćenja više kanala komunikacije za isti cilj. Ali ponekad se posao može poboljšati tokom samog procesa. Jedan deo može biti bolji od drugog. Više o ovoj temi na festival KAKTUS 2017.

Više informacija o predavaču i programu pronađite na www.kaktus.rs

Počela letnja sezona na Staroj planini

Na Staroj planini je zvanično otvorena letnja sezona. Ovogodišnjem otvaranju prisustvovalisu predstavnici medija,turističkih agencija i ljubitelji planine tokom letnjeg perioda.

Direktor hotela„Stara planina“, Goran Karadžić,izjavio je: „Iza nas je izuzetno uspešan period na koji smo ponosni. Postavili smo visoke ciljeve koje smo realizovali, a prepoznati smo kao turistička destinacija kojoj teže kako domaći, tako i strani turisti.“ Miloš Adamović, direktor JP Stara planina, istakao je: „Uskoro počinjemo izgradnju teniskih terena i adrenalin parka, razgovaramo sa potencijalnim investitorima i verujemo da će Stara planina biti veliko gradilište istočne Srbije.“

[Opširnije]

Deveti rođendan PROFIT magazina!

Svaki april u Beogradu kod nas u redakciji donosi duh slavlja i radosti. Prošlo je tačno 9 godina od kada smo izdali prvi štampani broj magazina PROFIT. Osećaj uspeha i zadovoljstva je neopisiv i istovremeno predstavlja početak novog puta koji će se, opet u aprilu sledeće godine, završiti slavljeničkom tortom, sa jednom svećicom više nego prethodne godine.Tako će biti sve dok mi budemo osećali neizmerno zadovoljstvo stvaranja, a vi budete uživali u svakom novom broju PROFIT magazina. Od prvog dana pristupali smo kreiranju svakog broja predano i odgovorno trudeći se pritom da ne prestanemo da sanjamo o još lepšem i boljem. Tako smo vremenom napredovali, a zasluge za ono što smo postigli dugujemo vama, dragi naši čitaoci, saradnici, poslovni partneri, prijatelji... jer smo kroz vaše iskrene poruke pratili pravac i smer kretanja i razvoja.

U štampanom izdanju PROFIT magazina koji izlazi jednom mesečno, mogu se pronaći najaktuelnije teme, informacije, atraktivni sagovornici iz sveta biznisa, poslovnog ambijenta Srbije, regiona i celog sveta. Sa velikim ponosom ističemo da smo za ovih devet godina objavili 95 izdanja, da imamo više od 1.000 klijenata, urađenih intervjua sa više od 2.000 sagovornika, objavili smo više od 8.000 priča i tekstova na različite teme.

Proteklih 9 godina jačala je poslovna zajednica Srbije i regiona, tako da je to bio značajan zamajac razvoju našeg brenda, ali bez naše verne čitalačke publike, bez ukazanog poverenja naših klijenata i partnera ne bismo uspeli.

Za ovih devet godina opstali smo i uspeli da bez značajnih gubitaka prebrodimo sve dosadašnje izazove. Uspeli smo da sačuvamo dostojanstvo profesije, bili smo i ostali nepristrasni i objektivni, informativni i na prvom mestu edukativni. Uvek smo otvoreni za saradnju i nove ideje. Održali smo visok nivo kvaliteta sadržaja i štampe. U današnje vreme modernog, digitalnog doba prilagodili smo se. Pored elektronskog izdanja, naš magazin ima svoju Fejsbuk stranu, Instagram stranu, a pripremamo i nova iznenađenja!

Za sve ove godine uspeli smo da zadržimo značajno visoko mesto u svetu poslovnih komunikacija i biznisa. Proteklih 9 godina su nas učinile jačim, boljim, iskusnijim, zrelijim…Dokaz da smo na dobrom putu su i nagrade koje su nam dodeljene za ovih devet godina. Nadamo se da smo i vas motivisali da budete čvrsti u svojim odlukama, istrajni u svojim ciljevima, uporni u svojim aktivnostima! Uvereni smo da ćemo još dugo učiti, napredovati, osvajati ciljeve, dostizati nedostižne snove! Kažu da veliki ljudi sanjaju velike snove. Iako je svet prepun sanjara, veoma je malo onih koji su zaista spremni da krenu u ostvarivanje svojih snova. Važno je da znate da odluku donosite Vi!

Sa željom da proslavimo još puno rođendana i podelimo zajednički uspeh, srdačan pozdrav od cele redakcije magazina PROFIT. [Opširnije]

Jonska ostrva - nikad bliža

Na sastanaku u Ministarstvu Turizma, sa zamenicom Ministra turizma i trgovine, dr.Renatom Pindžo, i državnim sekretarom u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodjom Tanjom Matić, prisustvovao je i zamenik guvernera Jonskog regiona gospodin Galjacatos.

Tokom upravo održanog Sajma Turizma, Ministarstvo turizma, trgovine i usluga posetio je gdin Spiros Galjacatos, zamenik guvernera jedne od najvecih turističkih regija, Jonske regije.

Ova regija , pored Krfa, koji zauzima posebno mesto u našim srcima i predstavlja simbol istorijske i duhovne veze dva naroda, nalaze se neka od najlepših ostrvskih destinacija : Kefalonija, Zakintos, Lefkada, kao i poznato ostrvo Skorpios, koje je Onazis odabrao za svoj raj, a sada je u vlasništvu ruskog tajkuna Ribolovljeva...Takodje , tu je i Itaka, rodno mesto Odiseja i po mnogo čemu tajno mesto za one koji žele nešto posebno, kao i smaragdni Paksos i Antipaksos, sa najprozračnijim i najtirkiznijim morem.

Guverner je predstavio veliku novinu, a to je pored avio aranžmana za ovaj deo Grčke i jonski autoput koji će ova primamljiva ostrva učiniti mnogo bližim Srbiji. Otvaranje autoputa planirano je za maj mesec ove godine. Pored velikog skraćenja i bržeg dolaska do Lefkade, a dalje do Kefalonije, Itake, Zakintosa, Meganisija, razvijenim brodskim linijama za kratko vreme, otvara se mogućnost da ljudi iz Jonskog regiona posete našu zemlju i upoznaju je bolje.

To je ,ukratko ,bila tema razgovora, a dogovorena je i pojačana saradnja izmedju Ministarstva Turizma Srbije i Ministarstva turizma Grčke, kao i Jonske regije.

-

Koliko je u Srbiji poznata ona Grčka koja podrazumeva i ekskluzivna ostrva Jonskog regiona. Koliki je potencijal da u eri digitalizacije turisti slobodno obilaze ostrva sami birajući gde će da ostanu,milsim na srpske turiste, da li je taj broj turista u Srbiji u porastu?

Preko milion građana je prošle godine provelo svoj godišnji odmor u Grčkoj, naravno jedna od najpoznatijih regija jeste Jonska regija uključujuci i ostrva posebno Krf, koji za naše turiste znači više od turizma, znače više od prekrasnog mora i divnih plaža, sjajne hrane, to je jedna kulturno duboka istorijska veza koju mi imamo sa grčkim narodom posebno sa Krfom.

Naravno ne treba puno objašnjavati koliko će najavljeni infrastrukturni projekti i završetak autoputa doprineti da ovaj deo Grčke postane jos bliži, još dostupniji srpskim turistima.Kada govorimo o načinu na koji građani Srbije biraju mesto gde će provesti svoj odmor, uglavnom za one destinacije koje nisu dostupne automobilom posebno udaljena grčka ostrva, tu su i kupljeni aranžmani preko turističkih agencija imajuci u vidu i čarter letove.Međutim, ovaj deo Grčke koji je dostupan automobilom, najčešće se reklamira i prodaje putem savremenih tehnologija, i uglavnom se naši građani opredeljuju za individualne aranžmane i individulano rezervisanje hotelskog smeštaja, ponekad čak i prevoza.

Savremena tehnologija generalno menja način na koji se razmišlja u turizmu, sve postaje mnogo dostupnije i još brže se šire dobre, ali i one loše vesti . Moramo biti jako oprezni sa upotrebom digitalnih medija kada je reč o promociji naših destinacija i naravno što je karakteristično za savremenog turistu pa i za naše potrošače jeste da podele svoje iskustvo nakon posete odredjenoj destinaciji bilo da je reč o dobrom ili lošem iskustvu. Na kraju zaista verujemo, posebno posle završenog prvog Grčko-srpskog foruma održanog u drugoj polovini Novembra 2016.godine, da se saradnja u oblasti turizma Grčke i Srbije kreće uzlaznom putanjom.

Tome doprinose sve ostale aktivnosti, kada govorimo o privredi znamo da smo imali dva važna događaja poslednja 3-4 meseca kada je reč o susretima privrednika i naravno tradicionalno dobri istorijski odnosi i prijateljske veze će uticati da taj dvosmerni tok turista bude još intenzivniji u narednom periodu.

Gospodin Spiros Galjacatos izrazio je zadovoljstvo sjajnom poslovnom atmosferom u Srbiji i rekaoda će se ubrzo vratiti, jer je Srbija zemlja velikih mogućnosti.

Autor:Gordana Ristić

Budućnost pripada Srbiji i Intrakomu

Intrakom telekom je globalni telekomunikacioni sistem koji postoji na tržištu više od 35 godina. Tokom skoro četiri decenije duge istorije, kompanija je uspešno učestvovala u najvećim ICT projektima širom sveta i dobila nagrade i priznanja za tehnologiju, ali i radnu sredinu. Danas Intrakom telekom zapošljava preko 1800 visoko stručnih profesionalaca i ima sopstveni centar za istraživanje i razvoj , kao i proizvodnju. Podružnice ove globalne kompanije protežu se širom Evrope, Rusije, Bliskog Istoka i Afrike, Azije i Severne Amerike.U Srbiji podružnica Intrakom telekom d.o.o., vodeći dobavljačtelekomunikacionih rešenja, posluje skoro 20 godina. [Opširnije]

Miodrag Kvrgić

Direktor Merkur osiguranja, Srbija

Merkur osiguranje je najstarija osiguravajuća kuća u Austriji, samostalno i nezavisno akcionarsko društvo sa sedištem u Gracu. Sve je počelo pre više od 200 godina, 17. juna 1798. godine, na inicijativu četiri trgovca iz Graca u Austriji. U tada već poznatoj i dobro posećenoj kafani „Grafl”, okupilo se više od polovine trgovaca iz tog grada. Povod za okupljanje bilo je osnivanje „Instituta za podršku bolesnim, siromašnim, besposlenim, zbog starosti za rad nesposobnim trgovcima grada Graca”. Ovaj Institut bio je preteča današnjeg Merkur osiguranja. Već više od dva veka, Merkur osiguranje osigurava čoveka i nudi osiguravajuću zaštitu za vrednosti koje čoveku najviše znače. Njihovo opredeljenje je zaštita života i zdravlja, a zdrav život definišu kao sveobuhvatno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Danas,pored Austrije, zemlje jugoistočne Evrope predstavljaju izuzetno važna tržišta, na kojima su aktivni preko svojih ćerki kompanija. [Opširnije]

Predrag Todorović

Generalni direktor predstavništva LG Electronics za Srbiju i Crnu Goru

LG Electronics je globalna elektronska kompanija sa sedištem u Jeuidu, Seul, Južna Koreja. LG Electronics je drugi svetski proizvođač TV aparata i treći po proizvodnji mobilnih telefona. Vodeća je kompanija LG Grupe, jedne od najvećih elektronskih konglomerata. Kompanija je prvobitno osnovana 1958. godine kao Goldstar i proizvodila je radio uređaje, TV aparate, frižidere, mašine za pranje veša i klima uređaje. LG Grupa je nastala spajanjem dve korejske kompanije, Lucky i Goldstar, od čijih imena je i izvedena skraćenica LG, a proizvodi za domaćinstvo su prodavani pod brendom Lucky, dok je elektronika prodavana pod brendom GoldStar. Januara 2009, LG je kupio naziv domena LG.com, postavši jedna od kompanija koja poseduje svoj domen od dva slova. Danas LG Electronics predstavlja jednog od najvećih proizvođača elektronskih proizvoda. Od 2009. godine ova kompanija je treći po veličini proizvođač mobilnih telefona i drugi po veličini proizvođač TV prijemnika u celom svetu. Centralno sedište se nalazi u LG Twin Towers u Seulu, u Južnoj Koreji. Kompanija ima oko stotinu četrdeset devet filijala širom sveta, koje proizvode različite vrste elektronskih uređaja, od malih kućnih aparata do telekomunikacionih uređaja. LG Electronics spada u top 100 globalnih brendova, koji je dominantna sila koja se prepoznaje u elektronskoj industriji. Od male južnokorejske kompanije iz 50-ih godina prošlog veka, LG Electronics je danas istinski globalni lider na tržištu elektronike. Mnoga domaćinstva poseduju njihove proizvode. [Opširnije]

Sotiris Yannopoulos

Generalni direktor, Coca-Cola Hellenic Srbija

Bila je godina 1886, a radnici u luci Njujork su gradili Statuu Slobode. Osam stotina milja dalje, nastajao je drugi veliki simbol Amerike. Tokom 1886, kada je Coca-Cola nastala, prodaja je u proseku iznosila skromnih devet pića dnevno, da bi u 2009. ovaj broj porastao na 1,5 milijardi napitaka. Iako je Coca-Cola nastala u SAD-u, brzo je postala popularna gde god da se pojavila. Danas proizvode blizu 400 brendova, u preko 200 zemalja. Više od 70 procenata prihoda dolazi van granica SAD-a, čineći Coca-Colu istinski globalnom kompanijom. Coca-Cola je posvećena lokalnim tržištima i obraća pažnju na specifičnosti i kulturu različitih podneblja, kako bi omogućila potrošačima da uživaju u napitku na način na koji to žele. Sa svojim partnerima, punionicama, kompanija stiže do lokalnih zajednica, verujući da Coca-Cola donosi dobrobit i osveženje na svim mestima na kojima je prisutna. [Opširnije]

Branko Krstonošić

Predsednik UO Wiener Städtische osiguranja

Wiener Städtische osiguranje je deo Vienna Insurance Group, vodeće austrijske osiguravajuće kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tradicijom poslovanja dužom od 185 godina.Kombinacijom ekonomske snage, stručnosti i znanja na tržište su doneli potvrđen kvalitet i sigurnost, što im je obezbedilo lidersku poziciju u životnom osiguranju, dok se sa ukupnim portfeljom proizvoda nalaze među vodećim osiguravajućim kompanijama na domaćem tržištu.Misija kompanije je od početka bila stvaranje i razvijanje kulture osiguranja i pružanje usluge, čiji kvalitet odgovara savremenim svetskim standardima poslovanja. Stoga, konstantno razvijaju produkte, koji su u skladu sa konceptom evropskog modernog osiguranja, koje prilagođavaju potrebama i uslovima domaćeg tržišta.Wiener Städtische osiguranje je u protekloj godini ostvarilo bruto fakturisanu premiju u iznosu od 4,89 milijardi dinara, što predstavlja uvećanje od 8,91% .Ukupna bilansna suma je na kraju 2010. godine iznosila 11,5 milijardi dinara i veća je za 25% nego što je bila u 2009. godini. Osiguranicima životnog osiguranja pripisana je visoka dobit u iznosu od 142 miliona dinara. [Opširnije]

Miroslav Bogićević

Vlasnik i direktor Koncerna Farmakom MB

Koncern Farmakom MB osnovan je 1989. godine, i pod nazivom „Farmakom d.o.o.” ova kompanija započinje svoje poslovanje u oblasti trgovine, baveći se, pre svega, uvozom sredstava za proizvodnju u oblasti hemijske industrije. Tokom prve decenije svog postojanja, kompanija je postigla izuzetne rezultate u ovoj oblasti, radeći, pre svega, u kooperaciji sa kompanijom Zorka Šabac. Sa promenom tržišnih uslova u Srbiji i sticanjem uslova za početak privatizacije, kompanija menja svoj fokus, od trgovinske ka proizvodnoj delatnosti, započinje proces kupovine proizvodnih preduzeća i investira u njih. Tokom višegodišnjih napora, ona postavlja ova preduzeća na stabilne osnove, omogućivši im tako da se snažno i uspešno otisnu u nove poslovne poduhvate. Daljim kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, kao i primenom novih tehnoloških rešenja u svojim preduzećima, kompanija postiže izuzetne poslovne rezultate na mnogim poljima, širi oblast svoje delatnosti i razvija se, sa željom da se na domaćem i međunarodnom tržištu nametne kao lider u oblasti proizvodnje. Tokom 2006. godine, kompanija prerasta u koncern, koji od tada uspešno posluje pod nazivom Koncern Farmakom MB. Danas, Farmakom MB objedinjuje devet zasebnih preduzeća i posluje u tri industrijske grane: poljoprivredi, metaloprerađivačkoj industriji i rudarstvu.

Andrej Beslać

Direktor razvoja poslovanja, Carlsberg Srbija

Pivaru „Čelarevo” osnovao je 1892. godine Lazar Dunđerski, u to vreme jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, u Čelarevu, na poljoprivrednom imanju svoje porodice. Početni kapacitet pivare iznosio je 10.000 hl godišnje. Nakon završetka II Svetskog rata, u postupku nacionalizacije, pivara je od privatnog postala državno i društveno vlasništvo. Značajan tehnološki razvoj pivare počinje tek 70-ih godina dvadesetog veka, mada je sve do 1975. godine proizvodnja iznosila oko 150.000 hl piva godišnje. Tokom 1980. godine, sagrađena je, za tadašnje pojmove, najmodernija hala sa dve linije za otakanje piva u flaše, kao i moderni sistem hlađenja i otakanja u burad. Posebno nagli razvoj pivara doživljava 1990. godine, kada se montira najsavremenija, potpuno automatizovana variona, kapaciteta 1.200.000 hl godišnje. U toku svoje istorije, pivara „Čelarevo“ je proizvodila: Dunđerskovo pivo, Čib pivo, Tref zlatno pivo, Standard pivo, Herkules crno pivo, Export ala Pilsen, Novosadsko pivo, Specijalno crno pivo, Lav pivo-specijal. Septembra 2003. godine, većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d. otkupila je kompanija Carlsberg Breweries A/S. Privatizacija pivare „Čelarevo“ predstavlja jednu od najuspešnijih privatizacija u Srbiji, a kompanija Carlsberg se nalazi među najvećim stranim investitorima u srpsku privredu. Vrednim radom i zalaganjem svih zaposlenih, pivara je zadovoljila standarde i kvalitet, i tako, novembra 2005. godine, ponela prestižno ime Carlsberg Srbija d.o.o. i postala deo međunarodnog koncerna za proizvodnju piva Carlsberg Breweries A/S.

Opširnije

Douglas Lafferty

Generalni Direktor British American Tobacco Srbija i Crna Gora

Duvan se puši barem tri hiljade godina. Kristofer Kolumbo ga je pronašao kada se iskrcao u Americi 1492, ali crteži u antičkim hramovima prikazuju da se duvan pušio u centralnoj Americi još 1000 godina p.n.e. Još od dolaska u Evropu, krajem XV veka, duvan je podelio mišljenja, izazvao kontroverze i generisao dodatni prihod kroz porez. Nedugo po svom dolasku u Evropu, opisivan je rečima od „podloga višestruke zloupotrebe” i „đavolji pir“ do „božanske biljke“ i „rog izobilja svih zemaljskih užitaka“ Danas, duvanska industrija proizvodi više od 5.400 milijardi cigareta godišnje, na globalnom nivou. British American Tobacco je najinternacionalnija kompanija, sa brendovima koji se prodaju na više od 180 tržišta. British American Tobacco posluje više od 100 godina, trgujući i u turbulentnim vremenima, u vreme ratova, revolucija i nacionalizacija, kao i kontroverzi oko pušenja. Preduzeće je osnovano 1902, kao zajednički poduhvat (joint venture) između britanske kompanije Imperial Tobacco i američke Tobacco Company, koju je osnovao James “Buck” Duke. Uprkos svom imenu, izvedenom od osnove dve kompanije koje su osnivači, British American Tobacco je osnovan u cilju trgovine i van Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, i razvijao se u desetinama zemalja u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i kontinentalnoj Evropi. BAT je „rođen internacionalno“ i razvijao se uz stručnost dugu jedan vek, u lokalnom poslovanju u različitim kulturama širom sveta. U Srbiji, BAT je prisutan 15 godina. Do 2003. godine je poslovao kao predstavništvo, nakon čega se dogodila velika prekretnica: akvizicija Duvanske industrije Vranje i njena integracija u globalnu BAT porodicu.

Opširnije

Zoran Višnjić

Generalni direktor i predsednik Upravnog odbora UNIQA osiguranja

UNIQA je na svim tržištima sinonim za pouzdanost, visok kvalitet usluge, pošten odnos prema osiguranicima i savremene programe osiguranja. U okviru najveće ankete klijenata širom Evrope, od strane Reader`s Digest, UNIQA je godinama proglašavana za najpouzdaniju osiguravajuću kompaniju/brend u Austriji. UNIQA je i formalno započela poslovanje u Srbiji 7. novembra 2006. godine. Ponudom raznovrsnih paketa osiguranja, modernizacijom svojih poslovnica, obukom zaposlenih koji su usmereni prema potrebama klijenta, UNIQA u Srbiji građanima i privredi nudi uslugu i proizvode kakve imaju osiguranici širom Evrope. Kompanija trenutno zapošljava preko 13.000 saradnika i ekskluzivnih partnera, koji širom Evrope brinu o 7,4 miliona klijenata. UNIQA grupa je kompanija sa jakom internacionalnom orijentacijom, svesna prednosti i prilika koje nudi tržište srednje Evrope. Stoga, cilj UNIQA osiguranja nije samo sprovođenje uspešne poslovne strategije na austrijskom tržištu, nego i pojačan angažman, te uspešno širenje na evropskom tržištu. Trenutno je grupa preko svojih firmi ćerki, kao većinski ili delimični vlasnik, prisutna na 22 tržišta širom Evrope.

Opširnije

Vasilis Panagopulos

Generalni direktor Eko Serbia

Hellenic Petroleum SA je najveća kompanija u Grčkoj, sa korenima koji sežu u 1958, godinu osnivanja prve rafinerije nafte, a ujedno je i najveći prerađivač nafte i u toj zemlji, ali i u susednoj BJR Makedoniji. Hellenic Petroleum ima 56 procenata udela na grčkom tržištu, gde ima dve rafinerije, u Aspropirgosu i Solunu. Kupovina kompanije Petrol Hellas 2003. godine je pomoglo konsolidovanju domaće pozicije kompanije. Druga po veličini delatnost kompanije Hellenic Petrolum je Petroleum Marketing odeljenje, pod kojim se nalazi skoro 1,500 pumpi u celoj Grčkoj, kao i u Gruziji, Albaniji, BJR Makedoniji, Kipru i Crnoj Gori, gde kompanija ima u vlasništvu 54,34 procenata kompanije Yugopetrol Ad Kotor. Kompanija je, takođe, aktivna u inženjeringu: njena ćerka-kompanija Asprofos SA je najveća kompanija u toj delatnosti u jugoistočnoj Evropi. Kao deo vizije o regionalnom širenju, Hellenic Petroleum Grupa je otvorila u maju 2002. godine predstavništvo u Beogradu. Zahvaljujući dinamičnom razvojnom planu, već u septembru iste godine osnovana je kompanija EKO YU A.D, današnja EKO SERBIA A.D, maloprodajni lanac benzinski stanica, kojih trenutno ima 47.

Opširnije

Lu Hongwei

Generalni direktor kompanije Huawei Srbija

Tokom poslednjih deset godina, telekomunikaciona industrija je porasla i počela da se menja, izlazeći iz poznatih šablona prošlosti. Ove promene su vođene potrebama klijenata, tehnološkim promenama i rastućom potrebom za novim poslovnim modelima. Sa ulaskom industrije u 2009. godinu, globalno finansijsko previranje dalo je novu dimenziju već komplikovanoj slici i produbilo postojeće izazove. Sposobnost operatora i njihovih partnera da brzo ugrabe nove prilike, predvide zahteve klijenata i modifikuju strategije odrediće postojeći uspeh telekomunikacione industrije. Ekspanziji koju je telekomunikaciona industrija doživela krajem prošle godine, umnogome je doprinela i kompanija Huawei, koja zasigurno ima uvid u različita tržišta globalne komunikacije. Vizija, koju ova kompanija ima, pokazuje pravac kojim se razvoj industrije kreće i čiji je krajnji cilj uspeh u inovacijama i trendovima koji nas prate. O konceptu Networked world (Svet povezan mrežom) se već neko vreme raspravlja, ali sada uočavamo rezultate u svakodnevnom životu. Vođena brzim implementacijama novih tehnologija i pojavljivanjem zahteva korisnika, granica između softvera, IT i komunikacija je postala nejasna. Tradicionalnim telekomunikacionim operatorima su dodati provajderi usluga i sadržaja sa interneta, mediji i industrija zabave, a ovi „igrači“ će imati veliki uticaj na industriju.

Opširnije

Emil Tedeschi

Predsednik Upravnog odbora Atlantic Grupe

Nedavno je Atlantic Grupa preuzela Drogu Kolinsku od Istrabenza i ovom akvizicijom postala jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regionu jugoistočne Evrope, sa prometom od 630 miliona evra, 4300 zaposlenih i predstavništvima na 12 tržišta. Atlantic Grupa je proizvođač prehrane za sportiste, pod robnom markom Multipower; u regionu je najveći proizvođač vitaminskih instant napitaka i dodataka prehrani, sa robnim markama Cedevita i Dietpharm; istaknuti je proizvođač proizvoda za ličnu negu i vodeći distributer robe široke potrošnje u jugoistočnoj Evropi. Distributivni portfelj Atlantic Grupe uključuje svetske premium brendove poznatih proizvođača, kao što su Wrigley, Ferrero, Hipp, Johnson & Johnson, Nestle Purina i drugi.

Opširnije

Axel Hummel

Predsednik Izvršnog odbora Volksbank, Srbija

„U skoroj budućnosti videćemo mnogo više automatizacije i korišćenja kanala kao što su internet i mobilno bankarstvo. A, u isto vreme, uvek će ostati potreba za ličnim kontaktom, što je jedan od glavnih stubova da bi se uspostavilo poverenje prema bankarskoj instituciji. Banke će se suočiti sa velikim zahtevom da ponude određene usluge za odabrane ciljne grupe, stoga će stalna nadogradnja postojećih aplikacija i uvođenje novih tehnologija biti neizbežne. Jedini konstantan element će biti promena.“ Axel Hummel

Opširnije

Andreas Binder

CEO, Mercedes-Benz SCG

„Šta je tajna uspeha Mercedesa? Mislim da je to ono što bi svi konkurenti voleli da znaju. To je prilično jednostavno, jer mi imamo nešto što nijedan drugi proizvođač automobila nema - mi smo izumeli automobil, i imamo jedinstveno nasleđe. Mercedes- Benz je fascinantan brend, sa fascinantnim proizvodima i svi koji rade za taj brend su ponosni na to.“ Andreas Binder

Opširnije

Aleksandar Radosavljević

CEO Carlsberg Srbija

Godine 1847, u Valbiju, malom brdovitom gradu sa pogledom na Kopenhagen, vođa J.C. Jacobsen je napravio prvo dansko pivo, Carlsberg. Pivo je dobilo ime po Jacobsen-ovom sinu „Carl“ i „berg“ što znači „na brdu“. Ono što je doprinelo poznatom vrhunskom kvalitetu Carlsberg-a, njegovom rastu, užitku i reputaciji kao „verovatno najboljem pivu na svetu“, jeste konstantni tehnološki razvoj i napredak Carlsberg istraživačkog centra. Izgrađen 1875. godine, Centar je osnovan da bi razvijao i bio pionir u najnovijim tehnikama i tehnologijama u proizvodnji piva. Danas, sa timom od preko 1000 naučnika, posvećenih umetnosti pravljenja kvalitetnog piva, Istraživački centar Carlsberg nije samo cenjen od strane međunarodne naučne zajednice, već je i razvojni centar, koji je izrazito privlačan za mlade naučnike.

Opširnije

Klod Kolaro

Country Senior Director – Oracle Srbija, Crna Gora i Bugarska

Oracle Corporation, je vodeći dobavljač programske opreme za upravljanje informacijama, najveća “Business Software” kompanija, kao i druga najveća nezavisna softverska kompanija na svetu. Prisustvo na svetskom tržištu, dugo više od 30 godina, sa preko 345 000 korisnika, poslovanje u 145 zemalja sveta i preko 80 000 zaposlenih, čini Oracle liderom u oblasti upravljanja informacijama i kompanijom sa vrhunskom ekspertizom i iskustvom u realizaciji kompleksnih projekata za najzahtevnije korisnike. Oracle Srbija i Crna Gora aktivno učestvuje u podsticanju tranzicije Srbije ka informatičkom društvu, pružajući podršku institucionalnom razvoju IT tržišta. Ekspertiza iz realizovanih projekata i iskustva iz ostalih zemalja omogućila su da Oracle, direktno kao i kroz različite strukovne organizacije, ostvari značajan doprinos u razvoju i širenju informacionih tehnologija u zemlji. Sagovornik PROFIT magazina je gospodin Klod Kolaro, Country Senior Director kompanije Oracle za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku.

Opširnije

Mila Litvinjenko

Vlasnik i direktor kozmetičke kuće Aura iz Niša

Mila Litvinjenko je vlasnik kozmetičke kompanije AURA, njen osnivač i aktivan kreator poslovne politike ove kuće. Rođena u Beogradu, diplomirala je na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta na Katedri za francuski jezik i književnost. Tečno govori četiri jezika, što joj, uz njen preduzetnički duh, omogućava uspešnu komunikaciju u poslovnom svetu. Njena ljubav prema modi i izražen osećaj za estetiku odvodi je u Italiju davne 1996. godine, na Sajam kozmetike. Prostrane i svetle kancelarije, prijatna radna atmosfera, takođe su odraz njenog umetničkog pristupa poslu. Veliki poduhvat renoviranja zgrade obavlja se uporedo sa procesom osmišljavanja i stvaranja nove kozmetičke robne marke. Stručni tim saradnika i njihovo zalaganje, kao i strategija usmerena na tržište, doprinose da Aura postane srpski brend. Sada je Aura vodeći proizvođač kozmetike u Srbiji, sa ciljem da postane vodeći brend, ne samo u regionu nego i na međunarodnom nivou.

Opširnije

Nikola Vujačić

Generalni direktor Victoria Group

Kompanija Victoria Group sastavljena je od devet članica. Grupa ima ozbiljne namere u smislu osavremenjavanja procesa proizvodnje uvođenjem novih tehnologija. Liderska pozicija u agrokompleksu Srbije, strateški pristup poljoprivredi koja podrazumeva objedinjavanje finansiranja poljoprivredne proizvodnje, snabdevanje repro materijalima, otkup poljoprivrednih proizvoda a u kombinaciji sa silosima i skladišnim prostorima, finalizaciju poljoprivrednih proizvoda, sve do krajnjih korisnika, garant je uspeha. O integraciji koja je ostvarena uspostavljanjem jasno definisanog menadžmenta, stalnom koordinacijom, kao i povezivanjem članica primenom savremenih IT rešenja, razgovaramo sa gospodinom Nikolom Vujačićem, generalnim direktorom Victoria Group.

Opširnije

Radovan Jelašić

Guverner NBS

„Kada biste pitali ljude šta im se više dopada, povećanje zarada od 5 odsto sa nultom inflacijom ili povećanje zarada od 30 odsto sa inflacijom od 30 odsto, bojim se da bi većina odabrala ovo drugo. Većina ljudi, nažalost i danas želi da živi u monetarnoj bajci, očito mnogima nije jasno da se hiperinflacija nije prosto desila, nego da ju je tadašnji establišment proizveo, tj. stvorio ju je srpski mozak. Da sam u pravu potvrđuje i činjenica da kada se povećavaju zarade i penzije niko ne pita odakle novac!“ Radovan Jelašić Narodna banka Srbije, kao centralna banka Republike Srbije, ima za osnovni cilj postizanje cenovne, kao i očuvanje finansijske stabilnosti. Narodna banka, između ostalog, utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa dinara, čuva državne rezerve i upravlja njima, izdaje novčanice i kovani novac i stara se o funkcionisanju platnog prometa i finansijskog sistema. Organi Narodne banke su Monetarni odbor, guverner i Savet. Narodna skupština Republike Srbije imenovala je Radovana Jelašića za guvernera Narodne banke Srbije 25. februara 2004. godine. Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je po drugi put za guvernera Narodne banke Srbije, sa novim mandatom od pet godina. O finansijskoj krizi, kontroli pranja novca, nezavisnosti Narodne banke i dolasku ruskih banaka na naše tržište, razgovarali smo sa guvernerom Narodne banke Srbije, gospodinom Radovanom Jelašićem.

Opširnije

Tihomir Rajlić

Generalni direktor Siemens Srbija

„Smatram da je važno biti odlučan i iskoristiti sve šanse koje ti život pruži. Mora se ponekad rizikovati i preuzeti odgovornost, a uspeh dolazi kao prirodna posledica. Ja sam u dosadašnjoj karijeri uspeo, uz poneki rizik, i zadovoljan sam postignutim, ali kao svako ko smatra da je svaka stagnacija zapravo nazadovanje, uvek mislim da može bolje i da se može postići više.“

Opširnije

Mladen Šarčević

Osnivač i generalni menadžer obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“

„Naša misija da jednog dana, nekoga u ministarstvu, ubedimo da je ovo što mi radimo dobro i poželjno da se proširi. To je strašno bitno. Mnoga pametna deca nam odlaze. Želja mi je da ova zemlja jednog dana ima mnogo uspešnih mladih ljudi kojima je cilj i interes da ostanu ovde i podignu kvalitet života na viši nivo. To se neće dogoditi samo po sebi. Oni uvek kažu da je to skupo, ali to nema cenu!“

Opširnije

Branislav Simović

Direktor Mace Srbija

MACE je jedna od najvećih evropskih nezavisnih konsultantskih kuća u građevinskom menadžmentu. Zapošljavaju preko 2700 ljudi širom sveta, mlade stručnjake koji su posvećeni umetnosti projekt menadžmenta. U Beogradu, MACE postoji od 2004 godine, sa sedištem u zgradi “Ušće” tek neki sprat ispod poslednjeg. Prostran kancelarijski prostor je ispunjen pozitivnom energijom mnoštva mladih ljudi, koji kroz osmeh objašnjavaju: “Jedinstveni smo u građevinskoj industriji po tome što nemamo komercijalne dogovore ili ugovore sa bilo kojom drugom kompanijom ili trgovačkom kućom, tako da naši klijenti mogu biti sigurni da je savet od MACE-a zasnovan pre svega na poslovnim interesima samog Klijenta. Spremni smo da ponudimo rešenja koja su iznad očekivanja današnjih klijenata.” Da kordinira i upravlja ovako uspešnim timom, može samo pravi lider, iza koga stoje godine iskustva i niz uspešno izvedenih projekata... Gospodin Branislav Simović, regionalni Direktor MACE Beograd, je naš sagovornik.

Opširnije

Slaven Živić

Generalni direktor kompanije Knjaz Miloš

"Knjaz je jedini brend koji se pio čak i na srpskom dvoru. Od srpskog dvora do naših potrošača, tokom 200 godina građenja poverenja, Knjaz Miloš nije izrastao u običan brend, već Lovemarks, spoj ljubavi, poverenja, poštovanja, pa i onog što nas određuje kao ljude. Mnogo je generacija koje su pile Knjaz Miloš, tako da je to brend koji nam je, na neki način, zapisan u genima. To iskustvo od 200 godina krije 200 vrlo racionalnih, ali i emocionalnih razloga zašto Knjaz i danas predstavlja osnovni detalj na našoj trpezi, bilo u Srbiji, ili među našim ljudima u inostranstvu", o kompaniji na čijem je čelu već više od dve godine, kaže gospodin Slaven Živić.

Opširnije

Žarko Radulović

Suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group

“Kad ideš uzbrdo srećeš ljude koji idu nizbrdo, budi fin prema njima, jer kad ti budeš išao nizbrdo, ponovo ćeš ih sresti.” Crna Gora, jedan od najlepših predela Evrope, u srcu čuva tajne malih kamenih gradova, sazidanih pre mnogo vekova, koji nam govore o burnoj prošlosti i svetloj budućnosti ove neobične zemlje. Jedan čovek, rođen u jednom od tih gradova, okruženim visokim brdima, nošen izazovom nepoznatog, živeći svoj san, otisnuo se na pučinu. Obišao je ceo svet. Pokupio znanje, nagomilao iskustvo i vratio se među svoja brda. U Bečićima, na samoj obali, uz pomoć prijatelja, sazidao je hotel. U temelje je ugradio snagu koju nosi sa brda, u enterijer energiju koju je uzeo od mora, u ljude znanje i iskustvo koje je doneo iz sveta. Tako se rodila jedna od najsjajnijih zvezda Montenegra - SPLENDID. R azgovaramo sa suvlasnikom Montenegro Stars-a, prvim čovekom hotela Splendid, gospodinom Žarkom Radulovićem.

Opširnije

Vladimir Lučić

Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija

„Kada smo počinjali, imati mobilni telefon je bio luksuz, danas je luksuz nemati ga.“ Telekom Srbija je glavni telekomunikacioni operater u Srbiji. Kao vodeća telekomunikaciona kompanija u regionu zapadnog Balkana, Telekom Srbija nudi svojim korisnicima široki spektar usluga - mobilna, fiksna i satelitska telefonija, internet, multimedijalni servisi, prenos podataka i planiranje. Telekom Srbija se regionalno proširio kupovinom Telekoma Srpske u Bosni i kupovinom treće licence u Crnoj Gori za pružanje usluga fiksne i mobilne telefonije. Mt:s (Mobilna telefonija Srbije) je najveći mobilni operater na veoma konkurentnom srpskom tržištu, sa tržišnim udelom od preko 61%.

Opširnije

Dragan Kovačević

CEO Multicon inženjering

Entuzijazam i zadovoljstvo je prvo što osetite kada uđete u sveden, ali veoma moderno opremljen prostor. Taj deo poslovnog kompleksa Airoport city-a ispunjavaju harizma, snaga i sigurnost pravog vođe. On kaže da je sa većim delom svog tima sastavljenog od preko 160 ljudi na „ti“. O svom kompleksnom i odgovornom poslu priča veoma jednostavno, pa se nameće pitanje: da li bi bio jednako uspešan da se bavi i nekim drugim poslom? Da li je nesvakidašnje brz razvoj kompanije MULTICON posledica isključivo visoke stručnosti, preciznog planiranja, dobre organizacije posla i profesionalnog odnosa sa klijentima ili se, možda, malo i fortuna umešala? A šta o tome misli g. Dragan Kovačević, CEO Multicon inženjering.

Opširnije

Stela Karl Ćosić

Generalni direktor Štark Beograd

„Dobar menadžer je onaj koji stvara bolje menadžere od sebe.” S.K.Ć.

Opširnije

Toplica Spasojević

Predsednik ITM Group-e

U vreme kada je ITM Group bio ekskluzivni zastupnik za „Nike” u bivšem Sovjetskom Savezu, Toplica Spasojević je, sa 25 puta manjim budžetom za marketing, pobedio konkurenciju u Moskvi. Na večeri koju je organizovao, prišao mu je jedan od konkurenata i pitao: „Toplice, imaš li ti dušu?” Ubrzo posle toga, održao je predavanje odboru direktora kompanije „Nike” u SAD. Narednih nekoliko godina, njihovi godišnji skupovi počinjali su prilozima o radu ITM Group-e, njihovim idejama i rešenjima u distribuciji ovog brenda. Zbog toga se i Majklu Džordanu posrećilo da lično upozna Toplicu Spasojevića.

Opširnije

Vjačeslav Lejbman

Partner i menadžer korporacije MIRAX GROUP

Ruska kompanija MIRAX GROUP gradi u blizini Budve atraktivni turistički kompleks. O investiciji vrednoj nekoliko stotina miliona evra, razlozima zbog kojih baš ulaže u Crnu Goru, ekskluzivno za Profit govori Vjačeslav Lejbman, partner i menadžer korporacije MIRAX GROUP.

Opširnije

Berza

investicioni fondovi

kursna lista