Početna > Vesti

Uz Sberbank keš kredit penzija stiže dan ranije!

Osluškujući potrebe naših najstarijih sugrađana Sberbank Srbija pripremila je veoma atraktivne ponude keš kredita i kredita za refinansiranje, uz fiksnu kamatnu stopu. Pored toga imamo i dodatnu pogodnost za one penzionere koji uz keš kredit ili kredit za refinansiranje prenesu penziju na Sberbank tekući račun – oni će svoju penziju primiti dan ranije.

Keš kredit i kredit za refinansiranje moguće je podići u iznosu do 1.200.000 dinara, sa rokom otplate do 83 meseca. U realizaciju svakog kredita uključeno i osiguranje.

„Potrudili smo se da uz odlične uslove, brz i jednostavan proces obrade, omogućimo našim najstarijim korisnicima keš kredita i kredita za refinansiranje da brže i jednostavnije, uz fiksnu kamatnu stopu, dođu do neophodnih novčanih sredstava. Želimo da čujemo naše najstarije sugradjane jer znamo da odlazak u penziju predstavlja priliku za neke nove doživljaje a mi smo tu da ih podržimo u tome“ ističe Mirjana Đorđević, direktorka Odeljenja za razvoj proizvoda Sberbank Srbija.

Iskoristite atraktivnu ponudu Sberbank keš kredita i kredita za refinansiranje za penzionere koja traje do 18. 12. 2020. godine. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, svratite u najbližu ekspozituru Sberbanke ili pozovite Kontakt centar na 19909 i naši zaposleni će Vas rado saslušati, dok reprezentativni primer možete pronaći i na www.sberbank.rs.

Otvorene prve PEPCO prodavnice u Srbiji

PEPCO, najveći maloprodajni lanac neprehrambenih proizvoda sa najvećom stopom rasta u Evropi, sada postoji i u Srbiji. Od petka 23. oktobra, građani Beograda mogu da kupuju u dve PEPCO prodavnice. U narednih par meseci, još prodavnica otvoriće svoja vrata za kupce u drugim gradovima. Ovaj lanac planira da otvori 30 prodavnica za vreme prve godine poslovanja a u Srbiji.

PEPCO ima preko 2,000 prodavnica u Evropi i svojim klijentima nudi različite grupe proizvoda, uključujući garderobu za muškarce, žene i decu, donji veš, modne dodatke, igračke, dekorativne predmete, tekstil, proizvode za kuću itd. Odeća (uključujući cipele i donji veš) pokriva oko 60% ponude trgovinskog lanca dok proizvodi za kuću čine 40%.

PEPCO je pripremio ponudu s ciljem da bude privlačna potrošačima i po pristupačnim cenama. Na primer, kupci u PEPCO prodavnicama mogu naći bodiće za bebe od 100% organskog pamuka za 300 dinara, Diznijevu odeću za devojčice i dečake napravljenu od 100% pamuka i dodatke za kuću i kuhinju čak i po ceni ispod 120 dinara. Osim proizvoda koji su deo standardne ponude, lanac takođe ima i sezonske ponude, koje uključuju povratak u školu, Božić ili letnji odmor.

Prve PEPCO prodavnice otvorene su u Beogradu na dve lokacije: u Stadion šopingu centru i u BIG RAKOVICA parku. Među predstavnicima kompanije koji su učestvovali u ceremoniji otvaranja novih prodavnica bio je Tomislav Bekavac, menadžer operacija za Jadransku regiju kompanije PEPCO.

„Mi smo veoma srećni što se Srbijapridružila listi zemalja u kojima kompanija PEPCO posluje. Naši potrošači u Srbiji će sada imati mogućnost da posete naše prodavnice i uživaju u širokom asortimanu proizvoda po veoma niskim cenama. Ubeđeni smo da će naši novi potrošači biti zadovoljni proizvodima iz naše ponude,“rekao je direktor operacija za Evropu kompanije PEPCO Marcin Stańko.

Srbija je trinaesta zemlja u kojoj kompanija PEPCO nudi svoje proizvode. Prodavnice ovog trgovinskog lanca već postoje u Bugarskoj, Češkoj Republici, Hrvatskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Rumuniji i Italiji gde su prve prodavnice otvorene u septembru.

Huawei objavio poslovne rezultate za treći kvartal 2020. godine

Kompanija Huawei danas je objavila poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine. Tokom ovog perioda Huawei je ostvario prihod od 671,3 milijarde CNY, što je 9,9% više u odnosu na isti period prošle godine. Neto profitna marža kompanije u ovom periodu iznosila je 8,0%. [1] Tokom prva tri kvartala 2020. godine, poslovni rezultati kompanije Huawei su ispunili očekivanja.

Kako se svet hvata u koštac sa virusom COVID-19, globalni lanac snabdevanja kompanije Huawei je pod velikim pritiskom, a proizvodnja i poslovanje suočavaju se sa značajnim izazovima. Kompanija nastavlja da čini sve kako bi pronašla najbolja rešenja, opstala, napredovala i ispunila svoje obaveze prema korisnicima i dobavljačima.

Napredujući, kompanija Huawei će koristiti prednosti svoje informaciono-komunikacione tehnologije (IKT), kao što su veštačka inteligencija (AI), cloud, 5G i kompjuting, kako bi zajedno sa svojim partnerima pružila rešenja zasnovana na scenarijima, razvila industrijske aplikacije i oslobodila vrednost 5G mreža. Navedni cilj kompanije je pružanje podrške preduzećima prilikom razvoja poslovanja i pomoć vladama da podstaknu domaću industriju i poboljšaju sveukupno upravljanje.

Informaciono-komunikacione tehnologije postale su kamen temeljac modernog društva i glavni pokretač održivog društvenog, ekonomskog i ekološkog razvoja. Kompanija Huawei veruje da će brz i zdrav razvoj informaciono-komunikacione industrije biti zasnovan na otvorenoj saradnji i međusobnom poverenju širom industrije na globalnom nivou. Zbog toga će nastaviti da blisko sarađuje sa svojim globalnim partnerima, kao i da koristi svoje inovativne informaciono-komunikacione tehnologije kako bi stvorila veću vrednost za korisnike, uprkos složenoj situaciji sa kojom se trenutno suočava. Kompanija će nastaviti da doprinosi odgovorima na pandemiju, ekonomskom rastu i društvenom napretku.

UniCredit i Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) najavljuju ugovor o poslovnoj saradnji

Ugovor o promovisanju poslovnog razvoja i jačanju saradnje na domaćim tržištima UniCredita

UniCredit i Industrijska i komercijalna banka Kine (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC) najavili su danas potpisivanje Memoranduma o razumevanju (MoR) za međusobno jačanje poslovne saradnje i rešenja za klijente u područjima globalnog transakcijskog bankarstva (GTB), tržišta dužničkih hartija od vrednosti, finansiranja, globalnih tržišta, spajanja i preuzimanja, kao i finansijskog savetovanja.

Cilj Memoranduma je da pomogne u uspostavljanju i razvijanju dugoročne prijateljske saradnje između dveju banaka u svrhu promovisanja poslovnih prilika između Kine, Italije, Nemačke, Austrije i regiona Centralne i istočne Evrope, kao i intenziviranja saradnje između preduzeća u tim zemljama u oblastima trgovine, ulaganja, ugovaranja međunarodnih projekata, finansiranja prekograničnog spajanja i preuzimanja, finansiranja usluga, dužničkih tržišta kapitala i drugim.

Ugovorom želi da se uspostavi efikasna saradnja u vezi sa trgovinskim ulaganjima i ugovaranje međunarodnih projekata, kao i podrška pojedinim korporativnim klijentima u njihovim međunarodnim poslovnim aktivnostima i u istraživanju novih poslovnih i investicionih mogućnosti na njihovim domaćim tržištima i u Evropi, a naročito u Centralnoj i istočnoj Evropi, Italiji, Nemačkoj i Austriji.

Đanfranko Bizanji, jedan od dvojice izvršnih direktora UniCredita za Centralnu i istočnu Evropu, rekao je: „UniCredit je ponosan što je ključni partner realne ekonomije i što pruža podršku svojim klijentima u međunarodnom širenju čitavim nizom proizvoda i usluga. Kina je drugi najveći trgovinski partner evrozone i tržište na kojem smo prisutni od 1982. Današnja najava će dodatno obogatiti naša rešenja za klijente i promovisati uzajamni razvoj poslovanja kroz međunarodni rast“.

Отвара се Galerijа Belgrade и доноси до сада невиђену димензију уживања!

Једини европски тржни центар на обали реке, Galerije Belgrade, отвара се у петак, 30. октобра у 10 сати.

Место на коме у затвореном простору сунчеви зраци допиру до вас, шетња вас подсећа на најлепше улице Београда,шопинг на Париз, испијање прве јутарње кафе на Милано, а вечерњи излазак на Њујорк – пружиће посетиоцима потпуно нову димензију уживања.

Galerija Belgradeпредставља обједињени концепт шопинга, забаве и гастрономије какав до сада код нас није виђен. Са укупном површином од 300.000 квадрата, нуди најбоље светске и домаће брендове на једном месту, десетине кафића и ресторана, два забавна комплекса, биоскоп са најнапреднијом IMAX® технологијом и чак 3.600 паркинг места.

Инспирисана духом и улицама Београда, GalerijaBelgrade је и својеврсни архитектонски подухват који овом делу града даје потпуно нови сјај. Стакло и камен преовлађују у екстеријеру и савршен су додатак обали Саве, на коју се пружа импресиван поглед из ресторана и кафића.

Унутрашњост Galerijе Belgrade не може се упоредити ни са једном грађевином тог типа у овом делу Европе. Улице и тргови подељени су у целине које осликавају пулс града, а захваљујући фасадама и подовима од природних материјала и плафону од провидних панела, шетња кроз унутрашњост посетиоцима даје утисак да су напољу.

PREMIJERA PRVOG DUGOMETRAŽNOG FILMA O ADVERTISING INDUSTRIJI U SRBIJI NA FESTIVALU KAKTUS 2020!

Marketing mreža, u saradnji sa agencijom Real Grupa RGS i LCF Produkcijom, snimila je prvi dugometražni dokumentarni film o razvoju advertising industrije u Srbiji, pod nazivom “Kreativni gen”. Ovo je prvi dugometražni film o struci ikada snimljen u Srbiji. Vizuelno rešenje filma potpisuje agencija Ovation BBDO.

Film obuhvata period od 2008. do 2020. godine, odnosno period kada se struka u Srbiji najbrže razvijala. Ovih 12 godina obeležile su velike promene na svim poljima – od kreative, produkcije, pojave i ekspanzije prvih društvenih mreža, masovnog otvaranja novih agencija, do dolaska globalnih kompanija na srpsko tržište koje su sa sobom donele i nove trendove, pa sve do 2020. godine koja je bila posebno izazovna i svojevrstan restart za advertising industriju.

U filmu govori 15 direktora i kreativnih direktora agencija u Srbiji, koji kroz sedam ključnih tema daju pregled i retrospektivu razvoja advertisinga u našoj zemlji.

“Film 'Kreativni gen' daje jedan jedinstven pregled razvoja industrije – gde smo bili 2008. godine, a gde smo danas, i sve to iz vizure ljudi koji su upravo tu struku gradili i grade je i danas. Kreativni gen svedočastvo je o jednom vremenu, video zapis koji ostavljamo u nasleđe budućim generacijama kreativaca u Srbiji”, rekla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač Marketing mreže i idejni tvorac filma, i dodaje: “Ovaj projekat veoma je značajan i poseban za struku. Ovo nije film Marketing mreže, ovo je film svih nas koji svakodnevno učestvujemo u razvoju tržišta marketinških komunikacija u Srbiji. Upravo zato želeli smo da prvo i ekskluzivno prikazivanje 'Kreativnog gena' bude na nacionalnom festivalu KAKTUS, koji već punih šest godina pomera granice, okuplja i aktivno doprinosi razvoju struke u Srbiji.”

Premijera filma “Kreativni gen” biće održana trećeg dana festivala KAKTUS 2020, odnosno 5. novembra u Cineplexx Ušće Shopping Center. Nakon premijere filma, biće upriličena i promocija drugog izdanja publikacije ADBOOKA, kao i godišnja dodela strukovnih nagrada KAKTUS 2020 i KAKTUS Talents.

Konferencijski deo festivala KAKTUS 2020, sa predavanjima najboljih i najnagrađivanijih svetskih kreativaca i komunikacionih stručnjaka, biće održan 3. i 4. novembra online na sajtu https://live.kaktus.rs/

Premijeru filma “Kreativni gen” podržali su Cineplexx Srbija i Ušće Shopping Center.

Zajedno ka boljem sutra

Značajne donacije kompanije „Novomatic“ zemljama u regionu tokom pandemije koronavirusa

„Samo oni koji su uz svoje ljude u teškim vremenima, zaslužuju uspeh kada dođu bolja vremena“, jedna je od krilatica kojom su tržišni lideri nastojali da se vode tokom pandemije koronavirusa. Retki su primeri kompanija koje kroz ovu bitku sa nevidljivim neprijateljem, u kojoj svi učestvujemo, uspešno prevazilaze sve poteškoće i izazove. Među takvima je i kompanija "Novomatic", lider u oblasti gejming tehnologije u svetu, koja u našoj zemlji posluje pod brendovima "AdmiralClub" i "AdmiralBet".

U skladu sa strateškim opredeljenjem društveno odgovornog poslovanja kompanije, osnivač profesor Johan Graf i bord direktora donirali su u jeku pandemije 10 miliona dinara Srbiji za borbu protiv koronavirusa. Reč je o donacijama u vidu respiratora i medicinske opreme upućenim Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao i KBC Kragujevac. Ono što je takođe važno, jeste činjenica da je "Novomatic" zadržao sve svoje zaposlene, njih oko 1.300, i njihov posao je siguran, što je bez sumnje i najveća pomoć državi kojoj tek predstoji borba da se izbori sa ekonomskim posledicama koronavirusa.

Srbija nije jedina zemlja kojoj je kompanija "Novomatic" donirala sredstva za borbu protiv pandemije, već je pomoć pružila i Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Republici Srpskoj. Kada je reč o Crnoj Gori, kompanija „Novomatic“ donirala je Kliničkom Centru Crne Gore 10 paleta asepsola i 6 televizora, dok je Crvenom krstu Crne Gore obezbedila više paketa osveženja, u vidu pića, kafa i sokova. Nekoliko bolnica u Bugarskoj dobilo je maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i sredstva za dezinfekciju, zaštitnu odeću i kacige. Reč je o Univerzitetskoj bolnici u Sofiji, Univerzitetskoj bolnici dr Georgi Stranski u Plevenu, kao i bolnici Rokfeler u Petriču. Za opremanje bolnice „Medical Advance“ u Skopju, kompanija „Novomatic“ izdvojila je čak 160.000 EUR, i to za krevete, inventar i sredstva za dezinfekciju. Studentskom centru Nikola Tesla u Banja Luci, koji je u jeku pandemije služio kao karantin za kovid pozitivne pacijente, donirano je 1.500 EUR. Pored toga, kako bi obezbedio neometano funkcionisanje onlajn nastave u Republici Srpskoj, „Novomatic“ je donirao 213 3G rutera.

Kako Huawei vidi budućnost uz 5G i sajber bezbednost?

Kompanija Huawei danas je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila Galileo Exhibition Hall i Huawei Cyber Security Transparency Center

Inspirisan pionirskim dostignućima Galilea u nauci i tehnologiji, Huawei je svom novom 5G izložbenom prostoru dao ime Huawei Galileo Hall, koji se koristi za predstavljanje tri ključne karakteristike onoga što čini 5G mrežu: velika propusnost, minimalno kašnjenje i veliki kapacitet povezanosti.

Prilikom ture prisutni su mogli da vide da se tehnologija 5G može koristiti za razvoj širokog spektra novih industrijskih aplikacija kao što su inteligentna povezana vozila, pametne fabrike, pametna zdravstvena zaštita, pametne mreže, pametno obrazovanje, bezbednost urbanih sredina, dronovi, pametna poljoprivreda i pametni novi mediji. Više nije samo mobilna tehnologija ograničena na komunikaciju od osobe do osobe.

Jedan po jedan, predstavljeni su primeri upotrebe 5G tehnologije kao i prednosti koje standard povezivanja može ponuditi proizvodnoj industriji, ili uslužni program u slučaju proizvoda koje svakodnevno koristimo. Osim toga, predstavljena je i Huawei 5G AAU antena, najkompaktnija i najlakša 5G antena na svetu. Ovaj model se može brzo i lako instalirati na bilo koje mesto, čak i ono teško dostupno.

Kao deo Galileo Exhibition Hall-a predstavljeni su i uređaji koji pomažu u prijemu jačeg 5G signala. Oni pomažu u postizanju brzina bliskih brzinama optičkog Interneta i menjaju područje zabave 5G emisijama i koncertima koji se emituju u VR ili 8K strimingu. 5G tehnologija neće promeniti samo brzinu kojom preuzimamo datoteke ili pristupamo Internetu.

Osim toga, predstavljen je i Huawei Cyber Security Transparency Centre. Osnovan u Briselu, sa ukupnom površinom od 1000 m² na čak dva sprata, briselski centar za sajber bezbednost, Huawei je zvanično otvorio 5. marta 2019.

Cilj HCSTC platforme je da poboljša reputaciju i uticaj kompanije Huawei na polju bezbednosti i ima tri centra:

1. Experience Centre: prikazuje strategiju kompanije Huawei i pristup kibernetičkoj bezbednosti, bezbednosna rešenja, mogućnosti za istraživanje i razvoj...

2. Innovation Centre: predstavlja sveobuhvatnu platformu znanja za spoljnu komunikaciju, razmenu najboljih praksi i saradnju, radi jačanja međusobnog poverenja

3. Verification Centre: pruža kupcima white-box kod za verifikaciju i testiranje black-boxa

Ovi centri su svojevrsna platforma za unapređenje komunikacije i zajedničkih inovacija sa svim zainteresovanim stranama, javnim i privatnim.

Tokom proteklih 30 godina, Huawei je snabdeo više od tri milijarde ljudi širom sveta. Osim toga, kompanija održava stabilno poslovanje više od 1.500 mreža prevoznika u preko 170 zemalja i regiona. Posvećen kontinuiranom ulaganju u rast ekosistema Huawei će nastaviti putem otvorene saradnje sa partnerima i podržavati napredak industrije.

PREDSTAVLJENA HUAWEI MATE 40 SERIJA

Moćne performanse i nenadmašno korisničko iskustvo

Huawei Consumer Business Group (BG) danas je predstavila HUAWEI Mate 40 seriju. Gledaoci širom sveta imali su priliku da vide najnovije, revolucionarne vodeće pametne telefone koji omogućavaju korisnicima da odu korak dalje. Predstavljanjem najbolje Huawei tehnologije do sada, nova serija potvrđuje posvećenost brenda inovacijama i njegovu neumoljivu odlučnost da stvori najbolji Mate ikada.

Tokom poslednjih osam godina predstavljeno je 10 izvanrednih uređaja iz Mate serije. Danas, najnoviji vodeći pametni telefoni podižu Mate seriju na novi nivo, uz najbolju tehnologiju u industriji. Od moćnih performansi do jedinstvenih korisničkih interakcija – čitava HUAWEI Mate 40 serija je kreirana da pruži najuzbudljivije korisničko iskustvo. HUAWEI Mate 40 Pro i HUAWEI Mate 40 Pro + uključuju prvi i jedini 5 nm integrisani 5G SoC, Ultra Vision Cine Camera sistem kamera i kultni Space Ring Design, kao i unapređenije digitalno korisničko iskustvo.

Richard Yu, izvršni direktor i CEO kompanije Huawei Consumer BG izjavio je: „Svake godine HUAWEI Mate serija objedinjuje vrhunsku tehnologiju u jedan jedinstveni paket. To je ono što definiše DNK Mate serije, a sve to omogućava naša posvećenost inovacijama. U ovim vremenima bez presedana, i dalje smo posvećeni stvaranju bolje budućnosti, sa inovativnom tehnologijom koja donosi pozitivan i značajan uticaj na život korisnika. U budućnosti ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim partnerima kako bismo korisncima širom sveta pružili iskustvo neometanog AI života.“

Novi distributivno – logistički centar Centrosinergije na novoj lokaciji u Makišu

Jedna od vodećih distributersko - logističkih kompanija u Srbiji, Centrosinergija, deo poslovnog sistema MOJ KIOSK Group, preselila je centar svojih distributivnih i logističkih usluga na novu lokaciju, Makiš. Savremeni distributivno logistički centar u Makišu treba da podrži ubrzano širenje postojećih i razvoj novih poslova u narednoj godini.

„Investicija u znatno veći, kvalitetniji i bolje opremljen magacinski kompleks omogućiće viši stepen digitalizacije i automatizacije procesa u distributivnom centru i u transportu. Ono što je takođe veoma važno, je što smo na ovaj način obezbedili bolje uslove rada za naše zaposlene, što će u kombinaciji sa višim stepenom automatizacije dodatno poboljšati našu produktivnost“, izjavio je Zoran Popović, generalni direktor kompanije Centrosinergija.

Misija Centrosinergije je da bude pouzdan i fleksibilan poslovni partner koji pruža najbolju uslugu na tržištu i gradi poslovne odnose zasnovane na poverenju i najbolje radno okruženje za svoje zaposlene, uz brigu o zajednici u kojoj posluje.

Centrosinergija je ekluzivni distributer duvanskih proizvoda kompanije British American Tobacco za Srbiju, distributer Varta baterija, štampanih medija i robe široke potrošnje, SIM i Bus Plus kartica, Bus Plus dopuna za javni gradski prevoz u Beogradu i elektronskih prepaid dopuna kredita za mobilnu telefoniju. Pored distribucije, pruža i ceo spektar logističkih usluga i isporučuje robu na 18.000 maloprodajnih objekata.

Qatar Airways jedina globalna aviokompanija na svetu koja je nadmašila broj od 20 miliona pratilaca na Facebook-u

Nagrađivanu aviokompaniju tokom pandemije zapratilo 4 miliona novih pratilaca

Qatar Airways je postala najpraćenija aviokompanija na Facebook-u, sa više od 20 miliona pratilaca. Nagrađivana aviokompanija započela je putovanje na društvenim mrežama 2012. godine, a danas je dosegla više od 26 miliona pratilaca širom sveta putem svojih aktivnih platformi društvenih mreža, uključujući Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Aviokompanija je prvi put postala najpopularniji prevoznik ikada na Facebook-u kada je u decembru 2014. godine nadmašila osam miliona pratilaca i od tada drži titulu bez prekida, jer nastavlja da stupa u interakciju sa svojim putnicima i pratiocima stvaranjem inspirativnog i informativnog sadržaja.

Facebook je posebno postao ključna platforma za Qatar Airways preko koje je u kontaktu sa svojim putnicima kada je nezakonita blokada protiv Katara uvedena 2017. godine, što je dodatno ojačalo njihovo poverenje u brend.

Stalni uspon aviokompanije kao najomiljenije globalne aviokompanije na Facebook-u rezultat je sve većeg ulaganja u stvaranje privlačnog sadržaja za svoje pratioce. Pored privlačenja pažnje svojih pratilaca viralnim, inovativnim kampanjama, kao što su dodela 100.000 karata za medicinare, kampanja isporuke A350-1000, FIFA Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, kao i lansiranje destinacija, aviokompaniju su takođe pomno pratili tokom pandemije jer je koristila svoje društvene platforme da svoje putnike obavesti o svom radu i merama bezbednosti.

Viša potpredsednica Qatar Airways-a za marketing i korporativne komunikacije, gospođa Salam Al Shava, rekla je: „Izuzetno smo ponosni na ovo dostignuće jer smo postali prva aviokompanija na svetu koja je premašila 20 miliona obožavalaca na Facebook-u, potvrđujući svoju poziciju najpopularnije aviokompanije na svetu na najpopularnijoj mreži društvenih medija. Činjenica da smo tokom pandemije porasli za četiri miliona pratilaca govori o verodostojnosti i otpornosti naše aviokompanije. Važnost društvenih medija za Qatar Airways kao način da direktno dođemo do naših putnika ne može se zanemariti, jer neprestano težimo stvaranju kvalitetnog sadržaja, dok aktivno komuniciramo sa našim pratiocima na način koji je njima blizak i razumljiv. “

„Dostigli smo 20 miliona pratilaca 2020. godine na Facebook-u i uverena sam da ćemo dostići 30 miliona pratilaca pre 2022. godine na svim platformama, jer naša sve veća virtuelna porodica nastavlja da raste jer se raduju putovanjima kao i pre.“

Prvih 40 godina Dobro jutro margarina

40 godina. Skoro 15000 Dobro jutro doručaka pred posao, školu, vrtić ili vikend...Radovali smo se sa vama, slavili polaske u prvi razred, prvi doručak u novom stanu, prvo jutro sa bebom, prve penzionerske dane, raspuste...Umeli smo i da utešimo kada su se prvi poljupci završavali raskidima ili vas automobil izneveri na sred mosta.

Sećamo se doručaka bez mobilnih telefona, uz smeh, štipkanje rumenih obraščića i beli Sava hleb. Zajedno smo stigli u ovo novo vreme gde svi nešto jure. Znamo i mi da se prve vesti čitaju na mobilnim a ne da šuškaju novine za stolom. Znamo koliko su retki porodični ručkovi a kamoli doručak kada su svi na okupu. Sećamo se dobrih, starih vremena.

Jer, često zaboravimo veliku istinu.

I te zlatne osamdesete su nekom bile novo, ludo i brzo doba. Nije do vremena, do nas je.

Životnu radost nosimo u sebi. Bilo da smo izabrali da kuću napunimo decom ili cenimo svoj mir i tišinu – dom je naša sigurna luka i tamo su uvek „osamdesete“.

Čuvajmo ih.

Hajde da zajedno doručkujemo. Dajte da otvorimo širom prozore i pustimo vreme da ide svojim tokom a mi nađimo u njemu komadiće svoje sreće. I izbacimo ovo „stara“ u dobra stara vremena. Hajde da i dalje trajemo zajedno. Hrabri kad je teško i veseli kad je lako.

Neka svako jutro bude Dobro jutro! Kao i prethodnih 40 godina.

Huawei predstavlja novi P smart 2021 telefon!

U Srbiji je zvanično dostupan najnoviji član HUAWEI P serije pametnih telefona, HUAWEI P smart 2021. Kako bi odgovorio na raznolike zahteve mladih korisnika, Huawei je kreirao HUAWEI P smart 2021, koji predstavlja spoj modernog izgleda i snažnih performansi, dostupnih po pristupačnoj ceni.

Huawei P smart 2021 izrađen je od kvalitetnih materijala, obezbeđujući sjajan vek trajanja baterije, kao i moćnu kameru koja omogućava korisnicima da uhvate svaki trenutak koji požele.

Ljubitelji video igara uživaće u korišćenju novog Huawei P smart 2021 pametnog telefona. Uređaj nudi impresivno korisničko iskustvo prilikom igranja video igara i reprodukcije video zapisa, zahvaljujući Full HD + ekranu od 6,67 inča, rezolucije 2400 x 1080 piksela. Ekran pruža efikasno filtriranje plavog svetla kroz TÜV Rheinland Eye Comfort sertifikovani režim. Takođe, taster za uključivanje telefona sa integrisanim čitačem otiska prsta omogućava korisnicima otključavanje telefona na brži i bezbedniji način.

Uživajte u neprekidnom korišćenju telefona uz 22,5 W HUAWEI SuperCharge punjač

U današnje vreme pametni telefoni koriste se za mnogo više od obavljanja poziva i pisanja poruka. Zbog toga P smart 2021 poseduje Huawei SuperCharge[1] punjač od 22,5 W koji brzim punjenjem telefona omogućava korisnicima da ostanu povezani i produktivni u svakom trenutku. Za samo 10 minuta punjenja, Huawei P smart 2021 može da radi oko dva sata.

Pored mogućnosti brzog punjenja, telefon dolazi sa baterijom kapaciteta 5000 mAh, čime nudi dugotrajno iskustvo uzbuđenja koje podržava reprodukciju online video zapisa na oko 35 sati.


Završena MOL-ova nova fabrika za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom u Zalaegerszegu

Na MOL Zala lokaciji završena je fabrika za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom, što je investicija vredna oko 10 miliona dolara. Fabrika, čija je izgradnja dovršena u roku od godinu dana, može godišnje da proizvede 20.000 tona bitumena modifikovanim gumenim granulatom. Osim što će reciklirati 8-10 posto otpadnih automobilskih guma Mađarske, nova fabrika će doprineti efikasnijem radu lokacije Zala i očuvanju preko 100 radnih mesta.

Godišnje se koristi 3.000 tona gumenog otpada za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom, recikliranjem oko pola miliona starih automobilskih guma, što je ukupno oko 8-10 posto otpadnih automobilskih guma godišnje u Mađarskoj. Nova fabrika može da proizvede oko 96 tona bitumena modifikovanim gumenim granulatom dnevno, što je na godišnjem nivou 20.000 tona sirovog materijala za izgradnju puteva, odnosno, količina dovoljna za izgradnju novih 200 kilometara puteva sa dve trake ili za obnovu gornjeg sloja 600 kilometara puteva sa dve trake.

MOL je 2012. godine otvorio i uspešno u rad pustio pilot-postrojenje za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom godišnjeg kapaciteta od 5.000 tona. Kao odgovor na povećanu potražnju, MOL je u proleće 2019. započeo izgradnju nove fabrike, koja je dovršena za nešto više od godinu dana, uprkos pandemiji COVID-19. Nastavljena je njena izgradnja uz odgovarajuće mere predostrožnosti. Veliko dostignuće je to što nijedan radni dan nije bio izgubljen tokom realizacije ovog projekta.

„Kapacitet od 96 tona dnevno dovoljan je za zadovoljenje potražnje za bitumenom za izvođenje većeg obima radova u izgradnji puteva. Ta količina pruža i mogućnost dogovaranja novih poslovnih prilika u okolnim zemljama. S obzirom na to da je hemijski stabilan bitumen modifikovan gumenim granulatom MOL-ov patent, prodaja licence mogla bi biti dodatna prilika za njegovo korištenje, a nova fabrika služi kao odličan primer. U poslednjih osam godina u Mađarskoj je bitumenom modifikovanim gumenim granulatom izgrađeno ili obnovljeno oko 150 kilometara auto deonica, a sada se ta brojka može i povećati zbog novih proizvodnih kapaciteta. Proizvodnja od 20.000 tona pokriva oko 10-15 posto domaće potražnje za bitumenom. MOL Grupa želi da se pozicionira kao tržišni lider za recikliranje u srednjoj i istočnoj Europi kako bi ostvarila svoju strategiju nazvanu „Enter Tomorrow 2030“, a završetak novog pogona još je jedan korak na tom putu" rekao je Tibor Zsinkó,potpredsednik Downstreama u MOL-u Mađarska.

Rast zdravstvenog sektora u Mađarskoj

U Mađarskoj je uspostavljen zdravstveni sektor pre više od 100 godina i prepoznatljiv je širom sveta. Za njegov ugled zaslužni su preduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog veka, a među njima se nalazio i Gedeon Rihter. Bio je jedan od prvih ljudi na svetu koji je uspešno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmerama. Njegov prestiž ojačali su patentirani lekovi poznati širom Evrope i sveta, kao što je dezinficijens Hiperol koji se pokazao korisnim u Prvom svetskom ratu i antipiretički lek Kalmopirin.

Među mađarskim medicinskim istraživačima Albert Sent Đerđi je dobitnik Nobelove nagrade za otkrivanje vitamina C, dok je Georg von Békésy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

Zdravstvena industrija obuhvata mnoga područja među kojima su farmaceutska industrija, proizvodnja medicinskih uređaja i opreme, industrija biljnih lekova, biotehnologija, genetika i bionika. Značajni pomaci poslednjih godina uključuju skoro svaki sektor na polju informatičke zdravstvene zaštite. Od 2017. godine i ovaj sektor uživa podršku Strategije razvoja digitalne zdravstvene zaštite. Prepoznatljivost Mađarske su izvori termalne i lekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti stečeno vekovima, rezultirali su mnogim mađarskim dostignućima u oblasti balneologije.

Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Izvoz u ovom segmentu povećao se za 65 odsto između 2012. i 2019. godine. Mađarske kompanije su u 2019. godini izvezle više od 1,5 milijardi evra medicinskih uređaja. Četvrtina od toga prodata je na tržištima van EU i ovaj segment čini 9 procenata izvoza Mađarske izvan Unije. Prema poslednjim podacima farmaceutska industrija pozicionirana je na 18. mestu u svetu kada je reč o izvozu i čini 6 procenata ukupnog mađarskog BDP-a, od čega je 85 procenata izvoz. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 27 miliona evra po zaposlenom prevazilazi i industriju motornih vozila, koja je takođe u dominantnom položaju. Farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Mađarski proizvodi mogu da pomognu u razvoju lekova koji pospešuju imuni sistem (ImmunoGenes Kft).

Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50 odsto. Zdravstveni turizam čini sve veći udeo u okviru zdravstvene industrije. Građani drugih zemalja su zainteresovani za stomatološke usluge i estetsku hirurgiju, ali i za inovativne rehabilitacione terapije. Metoda Peto i jedinstveni mađarski rani razvoj i fizioterapija povezani sa Anom Deveni globalno su priznati.

Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Naime, brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske lekove, od kojih značajan deo izvoze u inostranstvo.U Srbiji je otvarena kancelarije za promociju mađarskih malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana (HEPA), sa sedištem u Beogradu i partnerskim kancelarijama u Skoplju i Podgorici. Unapređenje međunarodne saradnje se ostvaruje kroz različite programe, čiji je bitan deo i zdravstveni sektor.

MK Group i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji

Šestu godinu zaredom, kompanija MK Group na čelu sa kompanijom Agroglobe i članicama zajedno je izvezla 689.000 tona žitarica i uljarica i potvrdila poziciju najvećeg izvoznika u Srbiji. Kao i prethodnih godina, ova kompanija plasirala je gotovo petinu celokupnog izvoza žitarica i uljarica u našoj zemlji.

Prema godišnjem izveštaju udruženja „Žita Srbije“, ukupan izvoz svih žitarica i uljarica tokom 2019. godine iznosi 4,3 miliona tona.

Kada je reč o najzastupljenijoj svetskoj ratarskoj kulturi, rekordan izvoz kukuruza 2019. godine u iznosu od 3.117.958 tona, posledica je dobrog roda kukuruza dve godine zaredom, 2018. i 2019, ali i ujednačenog izvoza tokom cele 2019. godine. Od izvezenih 3.117.958 tona, Dunavom je otpremljeno 2.216.245 tona, što čini 71,08% ukupnog izvoza (prošle godine 58,33%). Najveći deo kukuruza je izvezen u Rumuniju, Italiju i Austriju.

MK Group, sa kompanijom Agroglobe i članicama, najveći je srpski izvoznik kukuruza sa čak 635,197 tona u 2019. godini.

Ova kompanija prednjači i po pitanju izvoza pšenice, sa ukupno 44.072 tone. Posle prošlogodišnjeg rekorda, kada je izvezeno 1.202.317 tona, u 2019. godini izvezeno je samo 318.868 tona pšenice. Razlozi lošeg izvoza leže u problemima sa kvalitetom pšenice, obilnim kišama i rodom 2018. i 2019. godine.

U 2019. godini izvezeno je i 143.894 tone brašna čime je nastavljen pad izvoza treću godinu uzastopno. Žito Bačka Kula, koja takođe posluje u okviru MK Group sistema, na trećem je mestu izvoza brašna sa 10.865 tona.

Zanimljiv podatak je da je u 2019. godini izvezeno 182.381 t soje, što predstavlja rekord kada je reč o kalendarskim godinama. Kompanija Agroglobe je u samom vrhu tabele u izvozu ove ratarske kulture, kao i suncokreta i sojine sačme.

„Ponosan sam i izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatima, već šestu godinu zaredom smo najveći izvoznici žitarica i uljarica u Srbiji“, rekao je Božidar Kostić. „Na godišnjem nivou realizujemo promet od 1,6 miliona tona robe.U skladu sa našom izvoznom strategijom, fokus stavljamo ne samo na izvoz sirovina, već i gotovih proizvoda. Ovo je važno ne samo za našu grupaciju već i za čitavu državu koja na ovaj način generiše veći BDP“, istakao direktor Agrogloba koji posluje u sastavu MK Group.

Kukuruz i pšenica su strateški važne kulture za razvoj agrara u Srbiji. Ove dve žitarice predstavljaju samo deo useva agrarne divizije MK Group, koja samostalno obrađuje više od 15 različitih useva na 20.000 hektara zemlje. Od ukupne površine koju obrađuje MK Group, 40% je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji.

SIGURNO MESTO ZA VAŠ NOVAC

Svetski dan štednje nas uvek podseća da treba da štedimo i na vreme planiramo svoje finansijske potrebe. Poželjno je da se informišemo o karakteristikama svakog vida štednje i uz podršku iskusnih savetnika u AIK Banci opredelimo za štednju koja odgovara našim potrebama.

U susret nedelje štednje AIK Banka je pripremila akcijsku ponudu za oročene EUR depozite na 12 i 18 meseci UZ ISPLATU KAMATE UNAPRED, a ono što bismo posebno istakli jeste da će akcijska ponuda ovog štednog proizvoda biti aktuelna do kraja ove godine.

Kao i ranijih godina, AIK Banka svakodnevno prati kretanja na finansijskom tržištu i potrebe svojih klijenata, kako bi formirala odgovarajuću ponudu štednih proizvoda koji će ispuniti zahteve kada je reč o ročnosti uloga, valuti u kojoj štede, uloženim iznosima, zahtevanoj kamatnoj stopi, raspoloživosti i kanalima na kojima je moguće izvršiti uplate štednje.

Kao domaća i jaka, AIK Banka je dugi niz godina prepoznata kako u Srbiji, tako i u inostranstvu kao banka u koju klijenti imaju puno poverenje i zbog toga je po visini ukupne štednje među vodećim bankama u Srbiji. AIK Banka SIGURNO MESTO ZA VAŠ NOVAC.

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji i otkriva šta će imati u ponudi od 23. oktobra

PEPCO, najveći maloprodajni lanac neprehrambenih proizvoda u Evropi sa najbržom stopom rasta, otvara prve dve radnje u Beogradu 23. oktobra. Ovaj lanac će svojim klijentima ponuditi širok asortiman proizvoda po niskim cenama kao i prostor za udobnu kupovinu. PEPCO planira da otvori 30 radnji u Srbiji tokom prve godine poslovanja na ovom tržištu.

Prve PEPCO radnje će biti otvorene u petak, 23. oktobra, u Tržnom centru Stadion i Tržnom centru BIG u Rakovici. Ovaj lanac planira da otvori 30 radnji tokom prve godine poslovanja na srpskom tržištu. PEPCO ima preko 2000 prodavnica u Evropi i svojim klijentima nudi različite grupe proizvoda, uključujući mušku, žensku i dečju odeću, obuću, modne detalje, igračke, dekorativne proizvode, tekstil, opremu za kuću itd. Odeća (uključujući obuću i donji veš) čini oko 60% ponude ovog lanca, a preostalih 40% čine proizvodi za kuću.

PEPCO ponuda je kreirana tako da bude i privlačna kupcima i pristupačna po cenama. Tako se, na primer, u PEPCO radnjama mogu naći bodići za bebe od organskog pamuka za 300 dinara, 100% pamučna odeća za devojčice i dečake po Disney licenci, oprema za kuću i kuhinju za manje od 120 dinara. Pored redovnog asortimana, ovaj lanac ima i sezonsku ponudu, npr. za početak škole, Božić ili letnji odmor.

PEPCO ponuda proizvoda je kreirana tako da kupcima ponudi brojne mogućnosti kupovine i najlakši pristup svim prozvodima koje žele i koju su im potrebni za svakodnevni život, od odeće za celu porodicu do opreme za dekoraciju i vođenje domaćinstva po niskim cenama. Sigurni smo da će proizvodi koje nudimo oduševiti i zadovoljiti naše nove kupce u Beogradu, - izjavio je Marsin Stanko, operativni direktor kompanije PEPCO za centralnu i istočnu Evropu.

PEPCO je evropski maloprodajni lanac prodavnica sa širokom ponudom proizvoda po niskim cenama. PEPCO trenutno posluje u 12 evropskih zemalja: Republici Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Rumuniji i Bugarskoj, a od septembra i u Italiji. Ovaj brend je lansiran 2004. godine u Poljskoj. Od tada je osvojio veliki broj kupaca i prooširio poslovanja u centralnoj Evropi. Svakog meseca PEPCO radnje poseti preko 19 miliona kupaca.

Svojim kupcima ćemo ponuditi ne samo širok izbor proizvoda nego i pogodno mesto za kupovinu. Naše radnje će se nalaziti u popularnim tržnim centrima i na glavnim gradskim lokacijama gde će, zajedno sa lancima hrane, kreirati sveobuhvatnu ponudu koja u potpunosti zadovoljava svakodnevne potrebe naših kupaca, - prokomentarisao je Tomislav Bekavac, operativni menadžer kompanije PEPCO za region Jadrana (Hrvatska, Slovenija i Srbija).

Kupci, kao i profesionalci i organizacije u ovoj industriji u zemljama u kojima posluje, lepo su primili PEPCO. Ova kompanija je dobila nekoliko nagrada za poslovanje i maloprodaju, kao što su Forbsovi dijamanti, Super Brend, Nagrada za kvalitet usluge, Nagrada Foruma tržnih centara, Nagrada za najbolji maloprodajni lanac u centralnoj i istočnoj Eropi za 2017. godinu.

UniCredit je glavni partner projekta Finance 4 Social Change

UniCredit je glavni partner projekta Finance 4 Social Change (F4SC) u okviru svog programa Bankarstva sa društvenim uticajem, koji podrazumeva snažnu posvećenost banke izgradnji pravednijeg i inkluzivnijeg društva kroz promovisanje inicijativa koje mogu da imaju pozitivan društveni uticaj.

Cilj projekta F4SC, koji se finansira u okviru Programa Evropske unije transnacionalne saradnje za Dunav, je otkrivanje, podrška i nagrađivanje socijalnih preduzeća i preduzetnika kroz dobro strukturiran proces selekcije u kojem učestvuje oko 250 ljudi. To je odlična platforma koja UniCreditovom programu Bankarstva sa društvenim uticajem omogućava da pruži direktnu podršku socijalnom preduzetništvu kao pokretaču društvenog razvoja i napretka u različitim zemljama u kojima Grupa posluje, a među kojima su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Mađarska, Rumunija, Srbija i Slovačka.

Projekt je zamišljen tako da pruži podršku privredi i preduzetnicima koji podstiču pozitivne promene u Dunavskoj regiji zahvaljujući pomno osmišljenim aktivnostima čiji je glavni cilj da trasiraju put za više društvenih inovacija i razvijaju socijalna preduzeća koja će biti spremna za ulaganja.

Predstavnici UniCredita učestvovaće na radionicama vezanim za izradu poslovnih planova sa društvenim uticajem, a dodatno će sa učesnicima podeliti svoju stručnost i mentorstvo. Takođe će i učestvovati u žiriju koji će odabrati četiri pobednička projekta na zvaničnim predstavljanjima u 2021. godini.

Roberta Maraćino, direktorka UniCreditove ESG Strategije i Bankarstva sa društvenim uticajem, je prokomentarisala: „Životna sredina, društvo i upravljanje su ključni deo UniCreditove DNK-a i poslovne strategije banke. To uključuje snažnu posvećenost društvenim pitanjima. Na tom polju imamo sve veću ambiciju da doprinesemo pokretanju promena tako što ćemo preduzetnicima i inicijativama sa značajnim pozitivnim društvenim uticajem pružiti konkretnu podršku. Projekat Finance for Social Change je jedan takav primer koji nam pomaže da damo svoj doprinos i da ponudimo opipljivu i značajnu podršku različitim zajednicama u kojima poslujemo.”

Osvojen džekpot od 6 miliona dinara u Admiral slot klubu!

- Redovni gost Admiral slot kluba P.M (38) osvojio je džekpot u vrednosti od 6 miliona dinara u Admiral slot klubu u Paraćinu, i to u najpopularnijoj igri, "Book of Ra", na Novomatic Scorpion aparatu, sa Impera programom.

Tokom igre, P.M. je stigao do 20 besplatnih ruku, igrajući na betu od 1200 dinara. Petnaestu od ukupno 20 besplatnih igara pamtiće čitavog života. Upravo je toliko puta pritisnuo dugme na besplatnim igrama, kada mu se pred očima ukazala neverovatna suma od 6 miliona dinara.

Admiral je deo Novo Investment d.o.o. sa sedištem u Beogradu, koja je član globalne NOVOMATIC grupacije. Novo Investment je zvanični uvoznik NOVOMATIC proizvoda u Srbiji i jedini ovlašćeni predstavnik za prodaju, rentiranje i servisiranje celokupne opreme iz proizvodnog programa kompanije NOVOMATIC. Za 10 godina, koliko je prisutan na ovim prostorima, Novo Investment je osavremenio srpsko gaming tržište zahvaljujući svojoj ponudi inovativnih rešenja jednog od najvećih svetskih lidera u proizvodnji gaming opreme i tehnologije. Zahvaljujući neospornom kvalitetu usluge koju pruža, Novo Investment sada uspešno sarađuje sa svim najvećim priređivačima igara na sreću u Srbiji.

UPOZNAJTE POBEDNIKE GENERATOR GAMECHANGER KONKURSA

Na Generator konkurs OTP banke koji podržava digitalne projekte koji pomažu mala i srednja preduzeća da prevaziđu posledice krize izazvane koronavirusom prijavilo se više od 170 učesnika, od kojih je izabrano 10 polufinalista, a potom i šest finalista. Žiri je na finalnom onlajn događaju izabrao dva pobednika koji su osvojili po milion dinara za dalji razvoj njihovih projekata.

Generator Gamechanger konkurs OTP banke je ove godine podržao digitalne projekte – sajtove, aplikacije i druge digitalne platforme – koji pomažu i nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima kako bi prevazišli izazove sa kojima su se suočili usled pandemije. Žiri je od više od 170 pristiglih prijava odabrao 10 polufinalista koji su nagrađeni medijskom promocijom kako bi za njihov projekat čulo što više ljudi i malih i srednjih preduzeća. Potom je izabrano šestoro finalista od kojih je žiri na velikom onlajn događaju izabrao po jednog pobednika u kategorijama nova ideja i postojeće rešenje.

Your Pet World, pobednička nova ideja, je portal posredničkog tipa koji bi prvi put u regionu spojio dve povezane grupe. Sa jedne strane, u bazi podataka, nalazili bi se svi pružaoci usluga u pet industriji – grumeri, siteri, pansioni za pse, veterinari, treneri, a sa druge vlasnici pasa i mačaka koji bi mogli da biraju najekonomičnije, transparentne usluge na lokaciji koja im odgovara.

Zanateria, pobedničko postojeće rešenje, je onlajn platforma koja okuplja sve male domaće proizvođače koji ne mogu da uđu u velike distributivne lance. Na Zanateriji se prodaju odeća, obuća, nameštaj, pokućstvo, prirodna kozmetika, hrana, piće, sve za decu i bebe, za kućne ljubimce, kao i knjige, stripovi i muzička izdanja malih izdavača.

Odabrane polufinaliste i finaliste su nagradili i partneri konkursa. Vojvođanska banka dodelila je projektu ReportNest MasterCard platnu karticu sa raspoloživim iznosom od 200.000 RSD za korišćenje, kao i virtuelnu posetu centru OTP Grupe za inovacije u Budimpešti OTP Labu gde će nagrađeni tim imati prilike da se upozna sa programima OTP Laba, da predstavi svoj projekat i time potencijalno ostvari saradnju i sa OTP Grupom.Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija ICT Hub nagradio je projekat Bizplaner besplatnim korišćenjem coworking prostora za ceo tim u trajanju od šest meseci, članstvom na eHub platformi i pristup celokupnom edukativnom sadržaju i kartama za sledeću Corporate Innovation konferenciju. Kompanija TeleGroup nagradila je projekte Zanateria i Your Pet World sa 50% popusta na konsultantsku uslugu istraživanja potreba korisnika i definisanja inputa za dalji razvoj rešenja finalistima. Beogradska otvorena škola i organizacija Eneca dodelili su nagradu projektima Dr Agro, Your Pet World i Stari Zanati, koji su osvojili mentoring i konsalting u oblasti strateškog planiranja, finansija i izvora finansiranja i marketinga i prodaje.

MOL SERBIA IMENOVALA ZOLTANA GARAI ZA V.D. DIREKTORA KOMPANIJE

Kompanija MOL Serbia donela je odluku da na mesto v.d. direktora imenuje Zoltana Garai, dosadašnjeg finansijskog direktora u kompaniji MOL Serbia. Zoltan ima preko 20 godina iskustva u naftnoj industriji na različitim pozicijama, počev od sektora prodaje, finansija pa do generalnog direktora na teritorijama Mađarske i Srbije.

Dolaskom na ovu funkciju, Zoltan će značajno doprineti daljem razvoju kompanije MOL Serbia koristeći znanja stečena na vodećim pozicijama u naftnoj industriji. Stečeno iskustvo će koristiti kako bi doprineo povećanju efikasnosti u poslovanju, realizaciji ključnih investicionih projekata planiranih za naredni period, kao i postizanju još boljih rezultata.

Čast mi je što imam mogućnost da iskoristim svoje veliko iskustvo i doprinesem još boljem tržišnom pozicioniranju MOL Serbia, koja je jedna od vodećih kompanija u svojoj industriji. Cilj nam je da nastavimo sa odličnim rezultatima i projektima, proširenjem naše maloprodajne mreže kao i da dodatno povećamo ponudu za naše kupce, da izađemo u susret svim njihovim potrebama. Briga o zaposlenima nam je izuzetno važna kao i njihov kontinuitet u ličnom i poslovnom razvoju, poštujući sve MOL vrednosti i kulturu. Čeka nas izuzetno neizvestan period usled situacije sa koronavirusom ali sam siguran da ćemo, kao i do sada, postići najbolje rezultate timski i uz odlično osmišljen poslovni plan“, kaže Zoltan Garai, novi v.d. direktor MOL Serbia.

Garai je bogatu karijeru započeo 1997. godine u kompaniji OMV, kao rukovodilac maloprodaje da bi 2001. godine postao i generalni direktor OMV Bugarska. Tokom narednih godina promenio je nekoliko rukovodećih pozicija- dolazi na mesto generalnog i finansijskog direktora OMV Srbija, zatim svoju karijeru nastavlja na rukovodećim pozicijama na nekoliko tržišta. Od 2018. godine je deo MOL Serbia tima kao finansijski direktor kompanije.

Dosadašnji direktor MOL Serbia Ante Aralica svoju karijeru nastavlja u kompaniji INA koja je sastavni deo MOL Grupe.

„Izuzetno mi je drago i ponosan sam što sam u prethodnih godinu i po dana bio na čelu tima izvrsnih profesionalaca koji je uspeo, i u vreme kada je COVID-19 pogodio sve svetske ekonomije, pa i našu industriju, da nastavi sa rastom, razvojem mreže servisnih stanica i ostvari odlične poslovne rezultate“, izjavio je Ante Aralica, dosadašnji direktor MOL Serbia.

Dve trećine žena sa metastatskim karcinomom dojke u Srbiji čeka svoje pravo na uspešno lečenje

„Iako se o opcijama lečenja, prognozama, statistikama govori više nego ikada radnije, rak dojke je i dalje jedna od najsmrtonosnijih bolesti među ženama u Srbiji. U našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva karcinoma dojke, ranog i metastatskog. Sa 1.600 umrlih pacijentkinja svake godine, Srbija je na drugom mestu u Evropi po stopi umiranja, iako se nalazi među zemljama srednjeg rizika po obolevanju od raka dojke. Razlozi za to su višestruki: nedovoljna svest o značaju redovnih pregleda, kasna dijagnostika, ali i nedostupnost inovativnih terapija”, poručeno je danas na konferenciji za medije povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Konferenciji za medije prethodio je performans tri žene koje su stajale na bini, od kojih su dve bile zaklonjene panelima – simbolizujući tako dve trećine žene sa metastatskim karcinom koje i dalje nemaju pristup inovativnim terapijama za karcinom dojke i nevidljive su za zdravstveni sistem naše zemlje.

Viši naučni saradnik, dr sci med. Ivana Božović, načelnica dnevne bolnice na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije pojašnjava da karcinom dojke nije jedna bolest, već skup bolesti različitog kliničkog ponašanja, prognoze i toka bolesti, a to saznanje dovelo je do razvoja posebnih grupa lekova „Hormon receptor pozitivni karcinom dojke najčešći je podtip karcinoma dojke i u ranom i u metatstaskom karcinomu, ali može se dugo i uspešno lečiti ukoliko su na raspolaganju efikasni lekovi poput inovativnih lekova. U tom smislu, savremena medicina postigla je značajan pomak – inovativne terapije su rezultat desetogodišnjeg istraživanja, i uz pomoć njih se produžava život, održava njegov kvalitet, i odlaže primena hemioterapije u lečenju metastatskog karcinoma dojke.kaže dr Božović.

Belgrade Youth Fair 2020

29. i 30. oktobra održaće se najveći online karijerni događaj za mlade u regionu

U Srbiji će se 29. i 30. oktobra, ove godine u interaktivnom online formatu, održati šesti po redu Belgrade Youth Fair, najveći karijerni događaj u regionu, na kojem će mladi imati priliku da se povežu sa mnogobrojnim poslodavcima i tako sebi obezbede praksu ili zaposlenje, ali i steknu mnogobrojna znanja za koja će dobiti besplatan sertifikat. Program će trajati od 10 do 17 časova, a činiće ga sajamski i konferencijski deo.

Cilj ove manifestacije jeste povezivanje mladih sa poslodavcima, kompanijama i institucijama, kao i pružanje prilike da, u okviru besplatnih predavanja, radionica i edukacija, prošire svoja znanja iz različitih sfera, ali i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja najuspešnijih kompanija u regionu i čuju kako izgleda biti deo takvog tima.

„Ove godine, zbog uslova pandemije u kojima se nalazimo, Belgrade Youth Fairće biti organizovan u interaktivnom online formatu, ali sa ispunjenjem svih očekivanja kandidata i poslodavaca. I ove godine će biti predstavljeni mnogobrojni programi praksi i zapošljavanja, benefiti koje svaka od kompanija može da ponudi, a svi prisutni će moći da učestvuju na simulacijama intervjua, CV savetovalištu kao i brojnim radionicama, nagradnim kvizovima i panel diskusijama. Takođe, ove godine se očekuje još veći broj različitih poslodavaca, pa će biti i više šansi za pronalazak prakse/posla i učenja novih veština“, istakao je Miloš Čevizović, projektni menadžer projekta.

Neke od tema konferencijskog dela projekta koja će držati najveći stručnjaci iz kompanija učesnica će biti:

Kako tražiti posao i kako se pripremiti za intervju;

Šta sve treba znati sa pravne strane prilikom zapošljavanja i Ugovora o radu;

Karijerni put uspešnih ljudi;

Kako pronaći idealan posao;

Marketing i HR trendovi, biznis, informacione tehnologije.

Studenti i diplomci, kao i osobe koje traže novi posao, već sada mogu da šalju svoje radne biografije za praksu/posao putem sajta www.youthfair.rs/prijavi-se/, a one će svim kompanijama koje učestvuju na sajmu biti prosleđene i dostupne do kraja godine.

Približite se akciji uz Canon PowerShot ZOOM

Super-zum fotoaparat džepnih dimenzija koji korisnicima pruža mesto u prvom redu za posebne trenutke u životu

Canon Europe objavljuje puštanje u prodaju modela PowerShot ZOOM - laganog fotoaparata od 12 megapiksela veličine dlana, opremljenog stabilizacijom slike i jednostavnim za korišćenje zumom u 3 koraka, dizajniranog da pomogne korisnicima da dožive trenutak i da ga detaljno ponovo prožive. Kao dinamičan i inovativan koncept u dizajnu proizvoda i upotrebljivosti, Canon PowerShot ZOOM je prenosni fotoaparat u stilu durbina, sposoban za Full HD video i super-zum. Zahvaljujući zumu od 100 mm, 400 mm i digitalno produženih 800 mm[1], ovaj kompaktni digitalni fotoaparat savršen je za porodice koje uživaju u aktivnostima na otvorenom ili ljubitelje prirode koji žele da se izdaleka približe divljim životinjama.

Canon PowerShot ZOOM omogućava korisnicima da snime slike i video udaljenih subjekata kao da se oni nalaze ispred njih. Bilo da sa ivice terena snimate svoje dete koje osvaja pobednički gol ili pratite retku pticu, zum u 3 koraka omogućava trenutno optičko i digitalno uvećanje. Dostižući optičke žižne daljine od 100 mm i 400 mm pri otvorima blende od f/5,6 odnosno f/6,3, Canon PowerShot ZOOM postiže oštar fokus na udaljenim subjektima. Zahvaljujući produženom digitalnom zumu ekvivalentnom 800 mm, ova telefoto sposobnost savršena je za neobavezno posmatranje ptica i istraživanje prirode. Težine od samo 145 g, ali sa izvanrednim stepenom zuma za svoju veličinu, ovaj jedinstveni dizajn sa jednim objektivom omogućava korisnicima da snimaju kvalitetne fotografije i video zapise bez potrebe za teškom opremom, što je savršeno za snimanje posebnih trenutaka onda kada se dešavaju.

Razmišljanje na ThinQ način

Kompanija LG je otišla korak dalje u pametnim tehnologijama

Ljubitelji naučne fantastike se uglavnom dele u dva tabora. One koji više vole Star Wars i one koji preferiraju Star Trek. Raznolike verzije ovih svemirskih avantura postoje decenijama, broje milione poklonika svih generacija i predstavljene su u različitim formatima – filmovima, serijama, igricama, knjigama i stripovima. Osnovna razlika između dve franšize je u fantazijskom elementu. Dok se radnja Star Wars-a dešava nekada davno, u nekoj dalekoj galaksiji, Star Trek je vizija naše, utopističke, budućnosti. Nema gladi ni ratova, sve rase i nacije žive u miru i blagostanju, a čovečanstvo se zaputilo u svemir u potrazi za novim civilizacijama. Svaka inkarnacija Star Trek-a prati dogodovštine jedne od svemirskih posada koje plove zvezdama. Star Trek je popularan i među kulturolozima i futurolozima zato što je, osim sjajnih avantura i moralnih dilema, neverovatno precizno prikazana tehnologija budućnosti. Stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo poput tableta, mobilnih telefona, kacige za virtualnu realnost, glasovnog raspoznavanja, ravnih ekrana koji reaguju na dodir, multitaskinga i aplikacija, verno su pikazane u različitim Star Trek epizodama.

Kompanija LG je od 2011 godine razvijala jednu futurističku aplikaciju pod nazivom ThinQ, koja svojim korisnicima omogućava da se u sopstvenom domu osećaju kao u svemirskom brodu, jer u svakom trenutku imaju kontrolu nad svim pametnim uređajima u domaćinstvu. Kontrola nad osvetljenjem, roletnama ili bravama možda ne zvuči impresivno, ali sa ThinQ aplikacijom možete mnogo više od toga. Ako posedujete pametne kućne aparate moguće je da sve poslove u domaćinstvu organizujete onako kako vama najviše odgovara, bez mukotrpnog rada i gubljenja vremena.

Milica Pavlović i ove jeseni diktira trendove

Nova kolekcija popularne pevačice stigla u Deichmann

Treću modnu sezonu zaredom zanosna Milica Pavlović i Deichmann obradovali su ljubitelje dobrog stila novom zajedničkom kolekcijom obuće pod sada već dobro poznatim nazivom #SenoritaxDeichmann.

Nakon vrtoglavih potpetica i urbanih patika koje su krasile kolekciju proleće-leto 2020, Senjorita se opredelila za apsolutni jesenji must-have, pa njena kolekcija za Deichmann obuhvata više od 60 različitih modela atraktivnih čizmica. Trendi i praktične, čizme iz #SenoritaxDeichmann kolekcije obeležiće sezonu jesen/zima 2020/2021. Kolekcija se sastoji od tri različite kategorije obuće: Snake boots, Rocker boots i Platform Boots.

Popularni snake print savršeno razbija monotoniju jesenjih odevnih kombinacija, a kada se ovaj uzorak nađe na čizmama akcentovaće celokupan stajling. Nova Deichmann kolekcija sa potpisom Milice Pavlović donosi ove upečatljive modele u klasičnoj crnoj, naglašenoj crvenoj, neutralnoj bež i jedinstvenoj sivo-zelenoj boji.

U kolekciji se izdvajaju čizme koje svojim izgledom podsećaju na rokerski stil. Ukrašene nitnama, kopčama, lakiranim detaljima ili pertlama, Rocker modeli čizmica predstavljaju modni imperativ. Iako su karakteristične po svom čvrstom, glomaznom, rebrastom đonu, koji im obezbeđuje urbani stil, one nude bezbroj mogućnosti za uklapanje.

Ukoliko ipak preferirate ženstvenije modele i opredeljujete se za vanvremensku eleganciju, kolekciju #SenoritaxDeichmann krase i šarmantne čizme sa potpeticom. Duboke ili plitke, one su veran saputnik u gotovo svim prilikama.

,,Modni stil se velikim delom oslikava u obući koju nosimo, zbog toga posebnu pažnju posvećujem izboru pravog modela, koji je istovremeno udobnan, efektan i adekvatan prilici za koju se spremam. Mogu slobodno reći da je za mene jesen rezervisana za čizmice, pa tako upravo one čine novu #SenoritaxDeichmann kolekciju. Veoma se radujem zbog nastavka saradnje sa kompanijom Deichmann, smatram da smo dobar par, a o tome govore i naše zajedničke kolekcije. Ova je treća po redu i verujem da će vam se dopasti,“ rekla je Milica Pavlović.

Kolekcija je sada dostupna u svim DEICHMANN prodavnicama u Srbiji.

ZAVRŠETAK FINANSIRANJA PREUZIMANJA PV PROJEKTA U KOZANI, KROZ EMISIJU NOVIH OBVEZNICA

HΕLLENIC PETROLEUM SA preko svog zavisnog preduzeća u potpunom vlasništvu, ELPE RENEWABLES, završio je preuzimanje velikog portfolija projekata Photovoltaic u finalnoj fazi dobijanja dozvola, u široj oblasti Kozani, Grčka, od JUWI, vodeće međunarodne firme za razvoj izvora obnovljive energije, koja se nalazi u Nemačkoj.

Kada bude završen, PV projekat će biti projekat RES inicijative najvećih razmera u Grčkoj i jedan od najvećih PV projekata u Evropi sa ukupnim planiranim kapacitetima instaliranja od 204 MW. Investicija se procenjuje na ukupno 130 miliona evra, sa više od 35% materijala, opreme i zaposlenih iz Grčke, dok se u toku faze izgradnje projekta očekuje da će se na lokalnom nivou otvoriti mogućnosti za 350 radnih mesta. Projekat se sastoji od izgradnje Sistema 18 PV koji se protežu na površini od 4.400 jutara, dok je početak radova planiran za oktobar u trajanju od 16 meseci, da bi projekat bio u potpunosti operativan do prvog kvartala 2022. godine.

Godišnja proizvodnja električne energije se procenjuje na 350 Gwh, što je dovoljno za snabdevanje preko 75.000 domaćinstava čistom energijom bez emisije i postizanje koristi od 320,000 tona emisije ugljendioksida godišnje, što je jednako 1.1m jutara šume. Projektom se najavljuje realizacija srednjoročnog strateškog cilja rukovodstva HELLENIC PETROLEUM grupe, koji predviđa 600 MW instaliranog RES kapaciteta do 2025. godine i 50% poboljšanja ekološkog otiska grupe do 2030. godine.

Štaviše, 5.10.2020. godine HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, zavisno preduzeće u potpunom vlasništvu HELLENIC PETROLEUM SA, uspešno je emitovalo menice u iznosu glavnice od €99.9m, sa prinosom od 2.42%. One predstavljaju posebnu seriju sa postojećim menicama HPF koje dospevaju u oktobru 2024. godine i koje su ponuđene kroz privatni plasman. Izdavanje Novih menica je upisano od strane izabranih institucionalnih investitora kod Evropske banke za obnovu i razvoj koja učestvuje u emisiji sa 75%.

Ova transakcija pomaže poboljšanje i diversifikaciju različitih transakcija finansiranja Grupe, na taj način uspostavljajući svoje stalno prisustvo na međunarodnim tržištima kapitala, sa učešćem najvećih finansijskih institucija. Istovremeno, postiže se dalje umanjenje troškova finansiranja. Kapital koji se podigne koristiće se isključivo za realizaciju ovog velikog RES Projekta u Kozani.

Andreas Shiamishis, generalni direktor HELLENIC PETROLEUM, rekao je: Sa zadovoljstvom najavljujemo završetak preuzimanja PV RES projekta u Kozani i istovremeno, obezbeđenje njegovog finansiranja. Ovo još jednom potvrđuje našu posvećenost ubrzanju realizacije naše strategije tranzicije čiste energije i diversifikacije portfolija, uprkos krizi izazvanoj COVID-om 19. Istovremeno smo dali značajan doprinos kako lokalnoj tako i državnoj privredi. Štaviše, uspešna obnova naše obveznice ’24 po izuzetno povoljnim uslovima u ovom promenljivom okruženju, kao i učešće EBRD-a predstavljaju glas poverenja u strategiju Grupe za diversifikovani model i unapređenje ekološkog otiska.”

Donacija interaktivne učionice u ŠOSO ,,Anton Skala” u Staroj Pazovi instalirana

U ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi instalirana je interaktivna učionica koju je donirao privatni partner opštine, Mađarska firma Smart Energy Investment. Od sada deca sa smetnjama u razvoju imaju pristup nastavi na olakšan način. ,,Interaktivna 3D učionica za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu” je unapređen sistem tehnologije adaptiran potrebama obrazovanja u 21. veku, a nastava je učenicima sada zanimljivija i efikasnija.

AT Interaktivna 3D učionica raspolaže sa 130 različitih interaktivnih projekcija među kojima su: pod prostorije se pretvara u površinu za rad, učenje, zabavu, fokusiranje pažnje, vežbe koordinacije motorike. Zidovi učionice su osetljivi na dodir i predstavljaju sredstvo za nastavu, a nastavnik predaje pomoću najmodernije tehnike prikaza nastavnih jedinica.Lekcije se prenose interaktivnim sadržajem gde su slike, video materijali kompjuterski generisani 3D prikazima i sve to uz mogućnost korišćenja 3D naočara, a učenici dobijaju i treću dimenziju projekcije uz mogućnost dodira i upravljanja materijalom.

,,Deca mogu da budu u učionici ili kod kuće, a nastavnici mogu da pripreme nastavne lekcije i u nekoliko jednostavnih koraka od elektronskih udžbenika mogu da naprave interaktivne digitalne knjige koje se dopunjuju slikama, crtežima, obrazovnim video i audio snimcima, kao i interaktivnim 3D modelima i zadacima. Na računaru kod nastavnika se kreiravirtualna učionica i u nju se pozivaju učenici. Nastavnik uvek vidi koji su se učenici priključili radu i ima mogućnost da vidi sliku ekrana učeničkog uređaja kako bi mogao da proveriti da li svako adekvatno napreduje sa svojim zadacima. Obuku su nastavnici imali tokom instalacije i postavke učionice. Sistem može naknadno da se i nadograđuje po potrebi elementima senzorne integracije, sa uzbuđenjem nam je ispričala direktorka ŠOSO ,,Anton Skala” Tanja Todorović.

Direktor firme Smart Energy Investment Obrad Tadić ističe značaj solidarnosti, ali i sreće koju je video na dečijim licima kada tokom učenja. Ovo je jedna od donacija koju je ova firma uručila sredinama gde je bilo potrebe, a ova u Staroj Pazovi je posebna, jer značajno olakšava rad u toku pandemije Covid 19 i mera socijalnog distanciranja.

Deca sa IOP1 i IOP2 od sada mogu da uče po najvećim svetskim standardima koristeći ovu najsavremeniju tehnologiju.

Nadmoć omladinskog džudo kluba ODŽK Beograd

Najuspešnija seniorska ekipa u muškoj konkurenciji na prvenstvu Srbije

Na prvenstvu Srbije učestvovala je 31 ekipa sa ukupno 158 takmičara, od toga 109 u muškoj i 49 u ženskoj konkurenciji

Na prvenstvu Srbije za seniore u džudou za 2020. godinu takmičari Omladinskog džudo kluba Beograd (ODŽK Beograd) ostvarili su izvanredan uspeh i osvojili ukupno čak šest medalja i tako postali najuspešnija seniorska ekipa u muškoj konkurenciji!

Džudisti ODŽK Beograd nastupili su sa sedam takmičara a zlatnom medaljom okitili su se Denis Jurakić (kategorija 73 kg), Darko Brašnjović (kat. 90 kg) i Žarko Ćulum (kat.+ 90 kg).

Srebrnu medalju osvojio je Zoran Milenović (kat. 90 kg), dok su se bronzanim odličjem okitili Aleksandar Nerandžić (kat 81 kg.) i Tamara Jovanovic (kat.52 kg.)

Sportski direktor Omladinskog džudo kluba Slaviša Nerandžić u izjavi za Portal Kurira nije krio zadovoljstvo ostvarenim uspehom na seniorskom prvenstvu Srbije.

- Sve čestitke takmičarima, trenerima Nemanji Tomiću i Aleksandru Stamenkoviču i Upravi kluba na postignutom rezultatu. Zacrtani sportski ciljevi su ostvareni, a sada nas očekuje Grand pri u Budimpešti gde nastupaju naši takmičari Ćulum i Brašnjović i nadamo se dobrom rezultatu.

Takođe bih odao priznanje na dobroj organizaciji takmičenja Džudo savezu Srbije i Džudo savezu Beograda po svim preporukama kriznog štaba - naglasio je Slaviša Nerandžić.

Na prvenstvu Srbije koje je održano u SC "Šumice", učestvovala je 31 ekipa sa ukupno 158 takmičara, od toga 109 u muškoj i 49 u ženskoj konkurenciji.

Najbolje svetske banke 2020. po izboru časopisa Global Finance: UniCreditu nagrada za najbolju svetsku banku za mala i srednja preduzeća

Magazin Global Fajnans (Global Finance) dodelio je UniCreditu nagradu za najbolju svetsku banku za mala i srednja preduzeća 2020. u okviru izbora najboljih svetskih banaka u 2020. U pojašnjenju razloga za dodelu nagrade navodi se kako je UniCredit najbolja banka za mala i srednja preduzeća, kao lider među međunarodnim finansijskim institucijama. Banka koristi garantne fondove za finansiranje malih i srednjih preduzeća, a prošle godine je isplatila više od 3,5 milijardi dolara na račune 20.000 kompanija. Proteklog leta banka se uključila u paket podrške za ublažavanje posledica pandemije virusa Kovid-19 koji je ponudio Evropski investicioni fond (EIF), što joj je omogućilo davanje zajmova za obrtni kapital malim i srednjim preduzećima u Centralnoj i istočnoj Evropi zagarantovanih po stopi od 80% uz pojednostavljene kriterijume prihvatljivosti. UniCredit koristi ovaj paket za pružanje podrške kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. Osim toga, UniCredit i EIF, deo Grupe Evropske investicione banke, za ovu godinu su dogovorili da će osigurati po 237 miliona američkih dolara italijanskim malim i srednjim preduzećima kao podršku digitalizaciji. U junu je UniCredit potpisao prvu tranšu finansiranja za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji u iznosu od 18 miliona dolara.

Primajući nagradu, Olivije Kaja, jedan od dvojice izvršnih direktora UniCreditovog komercijalnog bankarstva u Zapadnoj Evropi, izjavio je: „Vrlo smo ponosni na ovo priznanje koje je potvrda izvanredne predanosti i posvećenosti koju je pokazao naš tim pružajući kontinuiranu podršku našim klijentima u kategoriji malih i srednjih preduzeća, koja čine okosnicu evropske privrede. Kao jednostavna, uspešna panevropska banka, malim i srednjim preduzećima pružamo jedinstven pristup tržištima zapadne, centralne i istočne Evrope, kao i SAD-a i Azije, a ova nagrada potvrđuje našu snažnu sposobnost u pružanju usluga našim klijentima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponosni smo što smo prvi izbor za male i srednje kompanije zahvaljujući našem poboljšanom modelu pružanja usluga.”

Jedan od dvojice izvršnih direktora za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi, Đanfranko Bizanji, dodao je: „Naše prednosti su dugogodišnja prisutnost na tržištu, jedinstveni model za klijente na nivou cele Grupe koji se oslanja na našupanevropsku komercijalnu mrežu, celokupni spektar ponude za poslovne klijente, s potpuno integrisanim korporativnim i investicionim bankarstvom, kao i unapređeno iskustvo za kupce zahvaljujući uslugama s dodatnom vrednošću. Učestvujemo u odlučnim, konkretnim merama za pomoć kompanijama i obavezujemo se da pružamo potpunu podršku realnom sektoru, nudeći kontinuiranu podršku preduzećima kroz različite inicijative za sve preduzetničke izazove sa kojima se suočavaju male i srednje kompanije, sa prilagođenim rešenjima za sve potrebe klijenata. Čestitamo svim kolegicama i kolegama koji su doprineli ovom uspehu. U svom poslovanju težimo izvrsnosti u pružanju usluga klijentima i nastavljamo da nadograđujemo naše postojeće konkurentske prednosti, jačamo postojeće odnose i neprestano ulažemo u nove tehnologije kako bismo zadovoljili nove potrebe klijenata.”

Časopis Global Fajnas odabrao je pobednike na bazi uspešnosti poslovanja tokom prošle godine i drugih kriterijuma, uključujući reputaciju i izvrsnost u upravljanju, nakon opsežnih konsultacija sa finansijskim direktorima, analitičarima i bankarima širom sveta.

VELIKA PODRŠKA FRIKOMA UDRUŽENJU „ČEP ZA HENDIKEP“

Potrošači prikupili više od 100.000 poklopaca Frikom porodičnih sladoleda

Zahvaljujući svojim vernim potrošačima, kompanija Frikom je tokom jula i avgusta uspela da prikupi više od 100.000 poklopaca Frikom porodičnih sladoleda u akciji koju je organizovala i koje je odlučila da donira udruženju “Čep za hendikep”.

U toku akcije “Frikom porodične sladolede biraj, uz poklone kuliraj“ potrošači su prikupljali poklopce svojih omiljenih porodičnih sladoleda koje su slali i zauzvrat dobijali vredne poklone. Na ovaj način, zajedničkim gestom kompanije Frikom i njenih vernih potrošača učinjeno je dobro delo za poboljšanje uslova života lica sa invaliditetom.

„Želela bih da se zahvalim našim vernim potrošačima, bez kojih čitava ova društveno odgovorna akcija ne bi bila ovako uspešna. Oni su prikupili više od 100.000 poklopaca, koji su sada donirani udruženju “Čep za hendikep” zahvaljući kojima će oni kojima je to najpotrebnije dobiti ortopedska pomagala. Frikom će nastaviti da organizuje ovakve akcije, u skladu sa svojom društveno odgovornom ulogom za koju se strateški opredelio”, istakla je Ivana Dukić, direktor marketinga kompanije Frikom.

Kada se udruže ekološka svest sa odgovornim društvenim delovanjem i dobra volja kompanije i njenih vernih potrošača, nastaje jedno zajedničko humano delo za poboljšanje uslova života lica sa invaliditetom. Upravo iz tog razloga kompanija Frikom poziva sve ostale kompanije kao i ljude dobre volje da im, svako u skladu sa svojim mogućnostima, omogući bolje i kvalitetnije uslove života.

Otvorene prijave za „Stare znalce“ Prilika za seniore da podele svoje neprocenjive životne lekcije

Kompanija Vip mobile pokrenula je projekat „Stari znalci“ namenjen svim sugrađanima koji imaju 65 ili više godina, i spremni su da svoja dragocena znanja i iskustva, podele sa najširim auditorijumom. Bilo da su to njihove kućne majstorije, priče sa korzoa, saveti, veštine ili hobiji, „stari znalci“ predstaviće svoje životne lekcije kroz video priloge koji će se emitovati na Vipovim društvenim mrežama.

Prijave za tim „Starih znalaca“ otvorene su do 26. oktobra, a najkreativniji učesnici biće izabarani na finalnoj audiciji, nakon čega će sa njima biti snimljeni video tutorijali u kojima će kao glavni akteri predstaviti svoje inspirativne priče. U tom procesu, mentorsku podršku pružiće im njihovi vršnjaci i ambasadori projekta – glumci Vlasta Velisavljević i Seka Sablić, kao i pesnik Ljubivoje Ršumović.

Kao stvarnim herojima naših odrastanja, čiji su pametni saveti i poučne priče pomogli da se suočimo sa mnogim izazovima, najstarijim članovima naših porodica je u prethodnom periodu posebno bila potrebna podrška. Sa ciljem da ih dodatno osnaži i uključi u savremeno digitalno društvo, kompanija Vip ohrabruje sve starije sugrađane da se prijave, ali poziva i mlade da prijave svoje super bake, deke, mame, tate, komšije ili poznanike, čije bi kućne radinosti ili sećanja iz mladosti mogli da inspirišu različite generacije.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem web stranice Vip mobile, a u štampana verzija formulara se može preuzeti i popuniti u najbližoj Vipovoj poslovnici.

Početkom oktobra, meseca globalno posvećenog starima, kompanija Vip obezbedila je posebnu tarifu sa pogodnostima za penzionere i uspostavila unapređenu korisničku podršku seniorskoj populaciji korisnika u prodajnim centrima. Kroz projekat „Stari znalci“, koji je deo tih aktivnosti, Vip nastoji da osnaži najstarije sugrađane za aktivnije učešće u savremenim komunikacionim tokovima, obezbedi veću vidljivost njihovih potreba, a njihovim neponovljivim pričama pruži pažnju i slavu koju zaslužuju.

Novo na tržištu osiguranja: eŽIVOT – online ugovaranje životnog osiguranja s video-identifikacijom

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i sve većoj sklonosti ljudi da koriste najsavremenije metode komunikacije, kao i digitalizaciji poslovnih procesa u osiguranju, Sava životno osiguranje je kreiralo online ugovaranje životnog osiguranja sa sopstvenom video-identifikacijom. Ovaj model ugovaranja osiguranja je putpuno nova usluga na srpskom tržištu osiguranja.

Događaji poslednjih nekoliko meseci jasno su pokazali važnost povezanosti na daljinu. Bez obzira na okolnosti i izazove u okruženju, klijenti od osiguravača očekuju kontinuitet u komunikaciji. Sava životno osiguranje je prvi osiguravač na srpskom tržištu koji je tradicionalno ugovaranje životnih osiguranja dopunilo s uslugom online ugovaranja životnog osiguranja sa sopstvenom video-identifikacijom - eŽIVOT.

Šta obuhvata nova usluga Sava životnog osiguranja - eŽIVOT?

Postupak je veoma jednostavan. U razgovoru sa savetnikom za životno osiguranje klijent dobija sve informacije o programu osiguranja i procesu ugovaranja ponude životnog osiguranja. Zatim, klijentu se dostavlja ponuda na e-mail, kreiranau skladu s njegovim potrebama i SMS kod radi bezbednog pristupa i naprednog elektronskog potpisivanja dokumenata.

Drugi korak u eŽIVOT procesu je video-identifikacija. Namenjena je proveri i potvrđivanju identiteta osiguranika prilikom online ugovaranja životnog osiguranja i predstavlja standard na razvijenim tržištima u poslovanju banaka i drugih finansijskih institucija, dok je u našoj zemlji u primeni zahvaljujući novoj regulativi koju je nedavno uvela Narodna banka Srbije.

Online ugovaranje životnog osiguranja klijentima omogućava da brzo, komforno i bezbedno pruže sigurnost sebi i svojoj porodici.

Nagrađivana aplikacija Moovit dostupna na Huawei AppGallery

Moovit i Huawei udružili su se kako bi pojednostavili kretanje javnim prevozom milionima ljudi širom sveta, čineći dolazak do željene lokacije lakšim i pogodnijim

Huawei, vodeća globalna tehnološka kompanija, predstavlja saradnju sa aplikacijom Moovit, kompanije Intel, vodećim predstavnikom rešenja za mobilnost kao uslugu (eng. Mobility as a Service – MaaS) i najboljim tvorcem aplikacije za kretanje gradskim prevozom. Huawei je dodao nagrađivanu aplikaciju Moovit u AppGallery, pružajući korisnicima jednostavan vodič tokom putovanja u više hiljada nacionalnih i međunarodnih gradova, bilo kojim prevoznim sredstvom.

Moovit već koristi preko 865 miliona ljudi u 3200 gradova i 106 zemalja. Besplatna aplikacija za gradsku mobilnost kombinuje informacije operatora javnog prevoza, operatora mikro-prevoza i transportnih vlasti sa informacijama korisničke zajednice u realnom vremenu. Kao rezultat toga, aplikacija pruža tačnu sliku najbolje rute za bilo koje putovanje sa opcijama gradskog prevoza kao što su autobus, metro, ​​voz, bicikli, e-skuteri, deljenje automobila sa drugim ljudima, lične vožnje na poziv i još mnogo toga.

Moovit korisnicima takođe pruža planiranje putovanja na više načina, informacije o dolasku vozila u realnom vremenu, tako da korisnici tačno znaju kada njihov autobus ili voz stižu. Aplikacija poseduje funkciju Live Directions sa Get Off obaveštenjima, koja pruža detaljna uputstva za celo putovanje; i Service upozorenja kako bi korisnici mogli da izbegnu smetnje na često korišćenim linijama i shodno tome planiraju svoje putovanje. Moovit takođe uključuje funkcije pristupačnosti, omogućavajući ljudima sa invalditetom da sigurnije koriste javni prevoz. Aplikacija je optimizovana sa funkcijama čitanja sa ekrana za slepe i slabovide, identifikuje rute i stanice dostupne za invalidska kolica, izračunava rute bez koraka i opremljena je optimizovanim menijima i tasterima za osobe sa poteškoćama u motoričkoj sposobnosti ruku.

Moovit je bio proaktivan tokom globalne pandemije COVID-19, pružajući korisnicima tačne i pouzdane podatke o transportu i gradskoj mobilnosti. Čak i dok su se izmene u prevozu dešavale velikom brzinom, uz podršku Moovit zajednice Mooviter od 700.000 lokalnih „urednika“ koji su mapirali i održavali informacije o lokalnom prevozu u gradovima.

GLOBALNA KREATIVNA ELITA NA FESTIVALU #KAKTUS2020!

Najbolji i najnagrađivaniji svetski kreativci i komunikacioni stručnjaci iz agencija Energy BBDO Čikago, McCann Njujork, AKQA Brazil, Saatchi&Saatchi Australija, Leavingstone Gruzija, Dentsu Aegis Network Singapur, Publicis Italija, kao i kompanija Google i Spotify, samo su neki od predavača na šestom festivalu integrisanih komunikacija – KAKTUS 2020. Festival će biti održan 3. i 4. novembra online, pod sloganom „Unique in being different“.

Kao i prošle godine, KAKTUS 2020 ponudiće učesnicima kvalitetan i raznovrstan program iz različitih oblasti integrisanih komunikacija. Među glavnim predavačima ove godine nalaze se i Ioana Filip, SVP Global Executive Creative Director, Energy BBDO, Čikago; Renato Zandoná, Executive Creative Director, AKQA, São Paulo; Joao Flores, Chief Creative Officer, Dentsu Aegis Network Singapur; Sandra Bold, Global Creative Director, Publicis Italija i Elav Horwitz, SVP Global Innovation Director u McCann Worldgroup Njujork.

Tokom dva dana kvalitetnog programa, učesnicima festivala predstaviće se i Chris Mccarty, Head of Creative Strategy, The ZOO, Google (Francuska); Bruno Luglio, Creative Director, Spotify (USA); Raj Pathmanathan,

Creative Director i Jelena Stošić, Strategy Director u Kids Industries the family agency, London (UK); Bruno Regalo, Creative Director / Head of Art & Design, TBWA\Chiat\Day, Los Angeles (USA); Will Rust, Founder, Stupid Ideas (Danska); Andrea Henao, Partner & Managing Director, 360 Agency Berlin; Santi Urso, Creative & Art Director, Saatchi & Saatchi Australija; Ana Anđelić, Strategy Executive & Author of The Business of Aspiration, Njujork; Saymon Medeiros, Senior Art Director, Wunderman Thompson, Dubai (UAE); Dawid Szczepaniak, Chief creative officer & Partner, VMLY&R, Varšava; Folker Wrage, President, Leavingstone International, Gruzija i Jan de Jong, Co-founder & Managing Partner, Webpower Adria (Hrvatska).

Prvog i drugog dana biće organizovano i nekoliko kreativnih diskusija, a jedna od njih je i panel na temu Innovation hype (powered by Delta Holding).

Pored konferencijskog dela festivala, biće upriličena i promocija drugog izdanja publikacije ADBOOKA, kao i godišnja dodela strukovnih nagrada KAKTUS 2020 i KAKTUS Talents.

Biografije predavača dostupne su na sajtu https://kaktus.rs/

Budućnost je u javno-privatnom partnerstvu

Održana je Treća srpska konferencije o javno – privatnom partnerstvu na kojoj su predstavljene inovacije iz domena infrastrukture, energetike i uspešno završeni JPP projekti. Učesnici su akcentovali da mnogi potencijalni projekti imaju perspektivu da budu realizovani kroz model JPP-a koji je postao jedan od vodećih modela u svetu, a kroz koji se povezuju investitori i državne institucije.

Istaknuo je da u modelu JPP nema kreditnog zaduženja i javnog duga, već da rizik preuzima privatni partner. Na osnovu iskustva prvih godina postignut pozitivan učinak i postoji interesovanje domaćih i stranih partnera.

,,Evropska unija se zalaže da kroz određene grantove i kredite, kao i različite finansijske institucije kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Investiciona Banka (EIB) učestvuju u projektima. Na konferenciji Instituta evropskih regiona održanoj u Salzburgu, jedan od panelista je bio i direktor Fonda za strateške investicije evropske unije koji je istakao značaj upotrebe privatnog kapitala za poboljšanje javne infrastrukture naročito prema modelu javnog - privatnog partnerstva,, istakla je Jelena Tadić izvršni direktor kompanije PPP Investment.

JPP je model kojim je moguće postići bolji učinak odnosa troškova i kvaliteta javne usluge. Istakuto je da se relizacijom projekata na osnovu ovog modela može uštedeti toliko novca i investirati za razliku u izgradnju škola, vrtića, fiskulturnih sala, ali i izgradnju kanalizacije ili priključaka.

Canon-ov EOS C70 u Cinema EOS System liniju proizvoda donosi snagu RF nosača objektiva

Canon Europe predstavio je EOS C70 – kompaktnu, svestranu kameru koja po prvi put kombinuje moćan kvalitet slike Canon-ove linije proizvoda Cinema EOS System i prenosivost i fleksibilnost EOS R linije proizvoda. Po prvi put ikada, producenti filmova koji koriste kameru Canon Cinema EOS sistema mogu da iskuse neverovatne mogućnosti moćne linije RF objektiva.

Dizajn modela EOS C70 čini ga savršenim za širok spektar upotreba uključujući dokumentarce, produkcije svih veličina, prikupljanje vesti, pa od sada čak i za društvene mreže – zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj mogućnosti vertikalnog snimanja. Njegova veličina i funkcije omogućavaju producentima filmova da snimaju iz ruke ili na dronu ili stabilizatoru – pružajući im širu kreativnu slobodu. Osim toga, ovaj model nudi više formata snimanja na SD kartice – uključujući 4K do 120 slika u sekundi u 4:2:2, 10-bitno u XF-AVC (All-I ili Long-GOP) i MP4 u HEVC (H.265) ili H.264 – omogućavajući producentima filmova da ispune raznolike zahteve produkcije.

U prodaji se od sada nalazi i Mount Adapter EF-EOS R 0.71x– adapter za EF objektive na RF nosač koji producentima filmova pruža slobodu da koriste celokupnu liniju EF objektiva na kameri EOS C70, poboljšavajući kompatibilnost u okviru dve od Canon-ovih najpopularnijih linija objektiva.

EOS C70 ključne karakteristike:

·Sistem RF nosača objektiva

·Cinema EOS C70 upotrebljava Canon-ov novi 4K Super 35mm DGO senzor koji ima HDR mogućnosti

·4K snimanje sa velikim brojem slika u sekundi pri 120 fps uz snimanje zvuka i DPAF

·Dual SD slotovi za kartice omogućavaju simultano snimanje u velikom broju formata

·Poboljšani Dual Pixel Auto Focus sa inteligentnim praćenjem i novim korisničkim interfejsom na dodir

·Zahvaljujući kompatibilnosti sa novim adapterom Mount Adapter EF-EOS R 0.71x, korisnicima omogućava pristup širokoj lepezi objektiva za Canon EF nosač objektiva

CARLSBERG DELI PIVO SA NAVIJAČIMA LIVERPULA: OGRANIČENA SERIJA ŠAMPIONSKE LIMENKE

Karlsberg slavi Liverpulovu titulu šampiona engleske Premijer lige novom, ograničenom serijom šampionske limenke, posvećene navijačima ovog kluba u čak 23 zemlje širom sveta. Posebnost ovog pakovanja jeste činjenica da je poznati pivski brend svoju tradicionalno zelenu zamenio ništa manje prepoznatljivom, pogotovo među navijačima Liverpula, crvenom bojom. Osluškujući želje najvernijih navijača, kao višedecenijski partner ovog kluba, Karlsberg je odlučio da za njih pripremi pivo posebnog ukusa i specifičnog dizajna. Poštujući njihovu privrženost engleskom šampionu, ali i omiljenom pivu, nova limenka u potpunosti je ukrašena klupskim simbolima.

Partnerstvo Karlsberga i Liverpula predstavlja najduže partnerstvo u Premijer ligi i traje već 27 sezona, a 2019. godine Karlsberg je sa svojim stručnjacima za proizvodnju piva te naučnicima iz sopstvene istraživačke laboratorije u Kopenhagenu, specijalno za navijače FK Liverpul, pripremio posebno pivo. Potpuno crvena etiketa, boca i pivo slave čuvenu odluku legendarnog menadžera Bila Šenklija da kompletnu opremu kluba oboji u crveno – verujući u to da timovi u crvenom više pobeđuju.

Navijači iz više od 20 zemalja, uključujući Australiju, Kinu, Indiju, Irsku, Malaziju i SAD, ali i Srbiju, moći će da od 1. oktobra pronađu novo pakovanje iz ograničene serije u odabranim prodajnim lancima.

STEKNI ZNANJE ZA BUDUĆE ZVANJE

,,CHIPSY AGRO AKADEMIJA“ ZA FARMERE 21. VEKA

Kompanija Marbo Product koja posluje u okviru multinacionalne kompanije PepsiCo, pokreće treću sezonu jedinstvene edukativne platforme ,,Chipsy Agro Akademija“. Agro akademija je namenjena studentima završnih godina Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, kako bi im omogućila praktična znanja u oblasti uzgajanja krompira po modelu najviših svetskih standarda koje kompanija PepsiCo primenjuje za potrebe proizvodnje brenda Chipsy.

„Održivi zasadi su za nas jedan od osnovnih prioriteta, zbog čega smo posvećeni ulaganju ne samo u lokalnu proizvodnju krompira, već i u znanje budućih poljoprivrednika, kako mi to volimo da kažemo farmera 21.veka. Ulaganje u mlade ljude i njihovo obrazovanje vidimo kao jednu od najvažnijih investicija, tako da će studenti uz mentorsku podršku i iskustvo eksperata agro tima kompanije Marbo Product, kroz Chipsy Agro Akademiju imati prilike da steknu znanje o celokupnom procesu u oblasti uzgajanja krompira u skladu sa najvišim globalnim standardima koji se primenjuju za potrebe proizvodnje brenda Chipsy.“, istakla je Ljiljana Radosavljević menadžer javnih politika i korporativnih komunikacija u kompaniji PepsiCo Zapadni Balkan

U skladu sa okolnostima i u cilju prevencije zaštite zdravlja, ove godine koncept predavanja je prilagođen novim uslovima te će studenti imati prilike da slušaju posebno producirana video predavanja preko on-line platforme na koju će moći da se prijave. Nakon on-line nastave, studenti će imati priliku da pokažu svoju inovativnost u rešavanju studije slučaja, a oni koju uđu u uži krug biće nagrađeni diplomom Chipsy Agro Akademije i imaće priliku da se bore za praksu u kompaniji Marbo Product.

Ljubav za lokalnu zajednicu - tri četvrtine potrošača radije kupuju u lokalnoj zajednici nego prošle godine

Tri četvrtine (74%) potrošača u Evropi danas radije kupuje u lokalnim zajednicama, što je porast u odnosu na isti period pre godinu dana, pokazalo je novo istraživanje koje je objavila kompanija Mastercard.

Uloga malih preduzeća u nacionalnoj ekonomiji ozbiljno je narušena svetskom zdravstvenom krizom ove godine, ali imajući u vidu da je kompanija Mastercard na svetskom nivou donirala 250 miliona dolara za pomoć lokalnim herojima u cilju oporavka njihovog biznisa, a poverenje u lokalne prodavnice je na istorijskom maksimumu, mali biznisi imaju mogućnost da ponovo napreduju, kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i u okvirima globalne ekonomije. U Evropi je predstavljen niz usluga, uključujući Business Unusual platformu i Mastercard Trade Solution -a obe pružaju usluge izvan tradicionalnog bankarstva i pomažu malim preduzećima da uštede novac i vreme.

Istraživanje sugeriše da ljudi širom Evrope troše više novca u svojim lokalnim zajednicama kako bi im pomogli da se vrate na pređašnji nivo (49%), a novoizgrađeni odnosi sa lokalnim trgovcima i samostalnim prodavnicama (28%), kao i poverenje u preporuke ljudi iz zajednice (26%) takođe predstavljaju popularne razloge za povećanu odanost lokalnom tržištu.

Dve trećine (65%) Evropljana kaže da su iznova počeli da cene lokalnu zajednicu i lokalne prodavnice od kada je nastupila pandemija, a navode praktičnost (50%), izbegavanje redova u većim supermarketima (40%) i ograničenje putovanja (31%) kao tri glavna razloga zbog kojih ponovo otkrivaju radnje u komšiluku.

Nešto više od tri četvrtine ispitanika (77%) kaže da više voli da kupuje od nekoga koga poznaje, a 72% veruje preporukama lokalnih trgovaca.

Društvene vrednosti zajednice takođe su porasle od uvođenja ograničenja kretanja, pa je 58% ispitanika izjavilo da se radije javlja svojim komšijama u odnosu na period pre godinu dana. Svaki peti ispitanik (19%) ima rezervni ključ stana svog suseda, 44% preuzme dostavu za komšiju, a 18% je član WhatsApp grupe koju čini komšiluk.

Istraživanje je takođe otkrilo da su lokalni kafići, mesare, piljare, pekare i pabovi među glavnim stubovima moderne zajednice.

Top 10 stubova lokalne zajednice:

1.Škola

2.Kafić

3.Pekara

4.Pošta

5.Park

6.Piljara

7.Pab

8.Crkva

9.Biblioteka

10.Mesara

Mark Barnet, predsednik kompanije Mastercard za tržišta Evrope: „Mala preduzeća su okosnica ekonomije. Kako se ljudi ponovo povezuju sa svojim lokalnim zajednicama, oni iznova otkrivaju ogroman broj sjajnih, raznovrsnih i jedinstvenih malih preduzeća u svojim lokalnim zajednicama i četvrtima. Proširili smo i uveli niz usluga koje pomažu malim preduzećima da napreduju - kako na globalnom nivou, tako i širom Evrope i ohrabrujemo sve da nam se pridruže u davanju podrške ovim lokalnim herojima i lokalnoj kupovini uopšte. Oporavak ekonomije započinje na našem pragu, a lokalne prodavnice i zajednice igraju ogromnu ulogu u pomoći oporavku i povratku na put rasta i razvoja. “

Svetski dan Vranca proslavljen je online sa mnogo posetilaca iz celog sveta

U organizaciji Udruženja „Vina Makedonije“, danas se po drugi put obeležava Svetski dan Vranca, u saradnji sa proizvođačima ove sorte iz Makedonije i regiona, ali i mnogim saradnicima i distributerima iz sveta. Organizovanjem online događaja, sa učesnicima iz makedonske i regionalne vinske industrije kao i međunarodnim vinskim stručnjacima iz Velike Britanije, SAD-a, Nemačke, Holandije, Francuske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ovaj događaj ima za cilj da podrži napore vinarija u proizvodnji i promociji vina sorte Vranac, kao i da doprinese povećanju međunarodne prepoznatljivosti ove sorte.

„Vranac je komparativna prednost i raznolikost na osnovu koje bi trebalo da zasnujemo promociju Makedonije i čitavog balkanskog regiona. Stoga su aktivnosti na popularizaciji Vranca i njegovoj povezanosti od velike važnosti. Drago mi je što su ovaj potencijal prepoznale vinarije i zajedno ćemo moći da postignemo mnogo više“, rekao je g. Svetozar Janevski, predsednik Udruženja „Vina Makedonije“.

Udruženje ,,Vina iz Makedonije“ dobar je primer uspešnog klastera, koji podstiče saradnju vinskih kompanija kako na balkanskom tako i na svetskom nivou. U prethodnom periodu mnogo se radilo na prepoznavanju, promociji i povećanju izvoza ka velim svetskim tržištima. Dobra regionalna i međunarodna promocija preduslov su za ulazak na nova tržišta, osvajanje novih kupaca i potrošača i povećanje izvoza. Svetski dan Vranca prerasta u već prepoznatljiv događaj i može da pomogne da se ova sorta stavi u rang sa najboljim međunarodnim sortama vina.

Vranac je sorta koja je u Makedoniji zasađena na blizu 11.000 hektara, što ovu zemlju čini najvećim proizvođačem vina ove sorte u regionu.Zemlje sa Balkana kao buduće članice Evropske unije, žele da svetskim danom Vranca pošalju poruku da su posebno ponosne na proizvođače vinove loze i proizvođače vina, jer sigurno znaju da će biti prepoznat dobar kvalitet.

POPULARNA APLIKACIJA DONESI DOSTUPNA NA HUAWEI APPGALLERY

Kompanija Huawei konstantno radi na unapređenju korisničkog iskustva, te zbog toga svakim novim uređajem teži da nadmaši sopstvene granice. Pored uređaja, kompanija svakodnevno radi na i proširivanju HMS platforme, kao i dodavanju novih aplikacija u Huawei AppGallery – zvaničnu prodavnicu aplikacija. Upravo zbog toga, AppGallery broji više od 80.000 dostupnih aplikacija, a jedna od njih je i popularna aplikacija Donesi!

Dodavanjem popularne aplikacije za poručivanje hrane, kompanija je korisnicima Huawei pametnih uređaja sa HMS platformom omogućila da za svega nekoliko klikova naprave porudžbinu iz svog omiljenog restorana. Putem Donesi aplikacije, korisnicima mogu da jednostavno, brzo i bezbedno poruče omiljenu slanu ili slatku hranu, koja će za veoma kratko vreme biti dostavljena na njihov kućni prag. Kompanija Donesi posluje u okviru Delivery Hero grupe, internacionalne kompanije sa sedištem u Berlinu. Reč je o svetskom lideru u ovoj industriji.

Ovim povodom, Danijela Jovanović, marketing direktor kompanije Huawei Srbija izjavila je: „Huawei konstantno teži ka pružanju inovativnog i unapređenog iskustva svojim korisnicima. Integrisanje aplikacije Donesi u AppGallery, predstavlja posebno zadovoljstvo za nas, budući da je reč o prvoj aplikaciji ovakvog tipa dostupnoj na našoj platformi. Ova saradnja je jedan od pokazatelja da povezanost uspešnih lidera iz različitih industrija mogu doneti samo benefite krajnjim korisnicima, što je svakako jedan od osnovnih ciljeva kompanije Huawei.“

Pored velikog broja globalnih aplikacija, konstantno se dodaju i lokalne, kako bi upravo korisnici u Srbiji pronašli i uživali u što više domaćih sadržaja. Među domaćim aplikacijama na AppGallery, nalaze se mobilni operatori, aplikacije medijskih portala, televizija i radija, banaka, kao i razne domaće prodavnice za online kupovinu.

Donesi je lider u dostavi hrane iz restorana na ovim prostorima i već više od 10 godina radi na konstantnom unapređenju svojih usluga. Uveli smo dostavu iz supermarketa i apoteka, nedavno smo u potpunosti promenili vizuelni identitet, uveli mogućnost praćenja narudžbina i zadovoljstvo nam je što smo kao deo Delivery Hero grupe, od sada dostupni i korisnicima Huawei uređaja kroz AppGallery“, istakao je Srđan Stanković, direktor Donesi za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Preuzmite Donesi aplikaciju sa Huawei AppGallery!

Osvojite šoping vredan dva miliona dinara!

Ostalo je još samo pet dana za prijavu za nagradnu igru „Šopinguj kao milioner“

Galerija Belgrade, najveća regionalna šoping, gastro i zabavna destinacija, pokrenula je nagradnu igru „Šopinguj kao milioner“, a svi koji žele priliku da osvoje dva miliona dinara za šoping moći će da se prijave do 10. oktobra 2020. godine.

Sve što vam je potrebno za učešće u nagradnoj igri čiji je nagradni fond vredan neverovatnih dva miliona i 300 hiljada dinara je da se registrujete na sajtu www.galerijabelgrade.com.

Sedam srećnih dobitnika biće nagrađeni bodovima koje mogu iskoristiti za kupovinu u prodavnicama u Galeriji Belgrade koje učestvuju u nagradnoj igri. Bodovi se preuzimaju kroz Galerija Belgrade aplikaciju, koja će uskoro biti dostupna na sajtu tržnog centra.

Prvo mesto dobitniku donosi čak 100 miliona bodova, odnosno dva miliona dinara, drugo mesto 200.000 dinara, a još pet dobitnika osvojiće po 20.000 dinara za nezaboravnu kupovinu u tržnom centru koji u oktobru otvara vrata za posetioce. Galerija Belgrade ponudiće potrošačima do sada neviđeno iskustvo kupovine, brendove svetske klase i novekoncepte zabave na 93.000 kvadrata. Uz to, posetioce očekuju restorani i kafići sa impresivnim pogledom na reku, 3.600 parking mesta, kao i multipleks bioskop koji se prostire na više od 4.000 kvadrata.

Pobednici nagradne igre “Šopinguj kao milioner” biće proglašeni 11. oktobra 2020. godine.

Konkurs za najbolju crowdfunding platformu

Konkurs za najbolju crowdfunding digitalnu platformu otvoren je od 1. do 19. oktobra. Cilj ovog takmičenja je potraga za rešenjem u vidu platforme koja će spajati inovatore sa velikim brojem malih ulagača i na taj način obezbediti realizaciju dobrih poslovnih ideja.

Organizatori konkursa: Komercijalna banka, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banaka Srbije - obezbedili su nagrade za najbolja rešenja po oceni stručnog žirija: 150.000 dinara za prvoplasiranog, 100.000 dinara za drugo i 50.000 dinara za treće mesto.Pobednici KomBank & BBA & UBS hakatona takođe dobijaju kompletnu podršku za dalji tržišni nastup.

„Smatramo da je digitalizacija poslovanja od velikog značaja za bankarski sistem i želimo da podržimo sva inovativna rešenja koja donose korist građanima i privredi. Kako ovaj hakaton, osim toga, pomaže i finansijsku edukaciju mladih, odlučili smo da budemo deo projekta i da ga podržimo učešćem naših savetnika i IT eksperata“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka.

Prijava timova obavlja se onlajn na adresi www.inovacija.net, a na istom sajtu mogu se pronaći i svi detalji konkursa.

NLB GRUPA POTPISALA PRINCIPE ZA ODGOVORNO BANKARSTVO UJEDINJENIH NACIJA

NLB d.d, matična banka NLB Grupe, potpisala je Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, čime su se sve članice grupe pridružile ranijim potpisnicama, 180 banaka iz celog sveta.

Ovo je jedinstveni okvir za održivo poslovanje bankarskog sektora, razvijen kroz inovativno partnerstvo između banaka širom sveta i Organizacije Ujedinjenih nacija. Pored NLB-a, potpisnice su mnoge ugledne finansijske institucije iz više od 50 zemalja sa svih šest kontinenata. Prve banke su Principe potpisale pre tačno godinu dana, a od tada se broj potpisnika kontinuirano povećava i širi na nova područja u kojima se sve više govori o održivosti.

Važan deo misije NLB Grupe je da, pored visokog nivoa brige o klijentima, svojom posvećenošću, znanjem i inovativnim rešenjima doprinesemo boljem životu, boljoj budućnosti za celi region u kome poslujemo. NLB Grupa čvrsto veruje da može da obezbedi dodatnu vrednost klijentima, zaposlenima i istovremeno čitavom društvu, zbog čega smo i krenuli putem intenziviranja implementacije održivosti u bankarsko poslovanje.

Izuzetno smo ponosni što smo deo grupacije koja se posvetila ostvarenju principa za odgovorno bankarstvo UNEP FI (Program za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih nacija).

Principi za odgovorno bankarstvo utvrđuju ulogu i odgovornost bankarske industrije u oblikovanju održive budućnosti i usklađivanju bankarskog sektora sa planiranim dostignućima Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine. Onitakođe, što je izuzetno važno, podstiču banke da ugrade održivost u sve segmente svog poslovanja i da identifikuju oblasti gde imaju najveći potencijal da ostvare uticaj na održivost u svetu, dok se istovremeno otvaraju nove poslovne mogućnosti za čitavu NLB Grupu.

30. godina obeležavanja međunarodnog dana starijih osoba

Digitalna inkluzija za kvalitetniji i ispunjeniji život najstarijih

Ove godine obeležava se 30. godišnjica Međunarodnog dana starijih osoba. I dok naše mame i tate, bake i deke imaju mnogo više godina životnog iskustva od toga, prethodni period stavio ih je pred veliki izazov. Informacione i komunikacione tehnologije odigrale su ključnu ulogu omogućavajući da se mnoge aktivnosti izmeste u virtuelno okruženje. Ograničeno kretanje i socijalna izolacija dodatno su istakle važnost digitalne inkluzije starijih, ali i vremena i pažnje koje im posvećujemo.

Iako poslednjih godina seniori pokazuju sve veće interesovanje za korišćenje novih tehnologija, istraživanje Crvenog krsta Srbije i Instituta društvenih nauka* je pokazalo da čak 43 odsto starijih osoba – nikada nije koristilo internet. S druge strane, ohrabruje činjenica da 39 odsto onih koji koriste internet čini to gotovo svakodnevno. Najveći broj koristi aplikaciju Viber (45%), zatim Skype (27%) i Facebook (23%), svega 4% imalo nekog dodira sa onlajn kursevima, dok neki od njih navode i da su često pratili tutorijale na YouTube aplikaciji u vezi s receptima, popravkama u kući ili popravkom automobila.

I dok pojedini podaci ohrabruju, kao na primer taj da se od 2017. godine, procenat korisnika mobilnog interneta starijih od 65 godina povećao za više od 17%, još uvek postoji mnogo načinada unapredimo digitalnu inkluzuju starijih. Najpre tako što ćemo im pokloniti vreme i pažnju, baš kao što su oni nama nekada.

Kompanija Vip mobile će se od oktobra meseca nizom aktivnosti obratiti svima onima koji su uvek tu uz nas i koji nas kroz svoje znanje i iskustvo mogu mnogo toga naučiti – našim bakama, dekama, tetkama, tečama, komšijama, mamama, tatama – svima koji su stariji od 65 godina.Osim posebne65+ tarifekoja će im kroz neograničene minute, sms i internet za Viber omogućiti da se budu u kontaktu sa onima koje najviše vole, seniori mogu da se oslone i na posebnu podršku putem korisničkog servisa kao i na svim Vip prodajnim mestima.

U želji da osnaži, edukuje i ukaže na značaj starijih i potrebu da budu ravnopravni članovi društva Vip mobile će i ubuduće nastaviti da brine o seniorima. Empatija, podrška, topla reč i vreme su najvrednije stvari koje im možemo pružiti. Uzvratimo našim seniorima ljubav i pažnju, tako što ćemo im pomoći da i sami uživaju u budućnosti za koju su nas svojim iskustvima i znanjima nesebično spremali!

Super Kartica je najbolji program lojalnosti u Srbiji

Nagradu QUDAL 2020/2021. u kategoriji lojalti programa, ove godine je osvojila kompanija Super Kartica nakon što je izglasana od strane potrošača kao program lojalnosti koji nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na srpskom tržištu.

Super Kartica okuplja više od milion porodica i najveći je koalicioni lojalti program na našim prostorima koji svakodnevno nagrađuje kupce za njihove kupovine ili korišćenje usluga na preko 1.000 prodajnih mesta partnera. Ova nagrada je još jedna potvrda kvaliteta i filozofije Super Kartice da obezbedi korisniku relevantne ponude krojene po njegovoj meri i baš onda kada su mu potrebne.

O nagradi:

Istraživanje QUDAL - QUality meDAL Serbia sprovodi Švajcarska organizacija ICERTIAS (www.icertias.com). QUDAL znak mogu da nose samo one kompanije, proizvodi i usluge koje potrošači sami odaberu u nezavisnim tržišnim istraživanjima, kao one koje im prema ličnom iskustvu i iskustvu njihovih bližnjih nude najviši nivo kvaliteta.

Generalni direktor Siemens Srbija na čelu novog Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija)

Na redovnoj godišnjoj skupštini AHK Srbija izabrala je novog predsednika Upravnog odbora, gospodina Uda Ajhlinera iz kompanije Siemens, kao i osam novih članova. Nemačko-srpsku privrednu komoru će u naredne dve godine voditi novi saziv Upravnog odbora na čijem će čelu, u dvogodišnjem mandatu predsednika Upravnog odbora, biti Udo Ajhlinger, direktor Siemens Srbija. Pored novog predsednika, glasanjem kompanija članica, izabrani su i potpredsednici Dijana Peškir - Stihl, i Milan Grujić - ZF Srbija, kao i 5 članova UO: Ronald Zeliger - Hemofarm, Ivan Smiljković - ProCreditBank Srbija, Bojan Predojević - Profine, Kristijan Braunig - Confida Consulting, i Dragan Simović - M&M Militzer & Munch. „Nemačko-srpska privredna komora, kao najveća bilateralna asocijacija privrednika u Srbiji, će se i u narednom periodu zalagati za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, pružaće podršku ekonomskim reformama, kao i podršku naporima Vlade Srbije u sprovođenju reformi. S druge strane Komora će biti fokusirana na efikasno zastupanje interesa kompanija članica ispred vladinih i nevladinih institucija, kao i u javnoj sferi. Bićemo stabilan partner privredi Srbije, kao i do sada, u cilju kvalitetnog doprinosa poboljšanja poslovne klime u zemlji”, naglasio je novoizabrani predsednik Komore Udo Ajhlinger, zahvalivši se članovima Komore na ukazanom poverenju. Eichlinger ima preko 30 godina iskustva u korporaciji Siemens AG na rukovodećim pozicijama koje obuhvataju rad u različitim divizijama i poslovnim jedinicama kompanije u Nemačkoj, regionu centralne i istočne Evrope i azijsko-pacifičkoj zoni, bliskom istoku i Africi. Od 2015. je direktor Siemens regionalne kompanije u Srbiji i odgovoran je i za Siemens Mobility u Kragujevcu. Sa 3500 zaposlenih u Srbiji, Siemens je jedan od najvećih poslodavaca sa stalnim rastom koji ujedno podstiče i dalji razvoj svojih partnera, srednjih i malih preduzeća.

NEW MOMENT PR AGENCIJA GODINE U KATEGORIJI VELIKIH AGENCIJA

New Moment sinoć je proglašen PR Agencijom godine u kategoriji velikih PR agencija na tradicionalnoj godišnjoj dodeli nagrada Društva Srbije za odnose sa javnošću. Tom prilikom dodeljene su nagrade za najbolje komunikacijske kampanje, inicijative i projekte u 2019. godini, a svečana ceremonija se održala pod malo drugačijim okolnostima – preko live streama.

Ove godine pristiglo je 60 radova, a New Moment je osim nagrade za PR Agenciju godine, osvojio još 7 nagrada za najbolje projekte u prethodnoj godini u sledećim kategorijama: Interne komunikacije za projekat „Tresiba“ kompanije Novo Nordisk, nagradu u kategoriji Brend PR za projekat „Lavovski za orlove“ kompanije Carlsberg Srbija, nagradu u kategoriji Integrisane kampanje za projekat Mančester junajted Škola fudbala” kompanije Eurobank, nagradu u kategorijiJavna uprava za projekat Svečano otvaranje trening centra NAJU” Nacionalna akademija za javnu upravu, nagradu u kategoriji Lokalizacija međunarodne kampanje za projekat Always at home” kompanije P&G, nagradu u kategoriji Niskobudžetni projekat komunikacijeza projekatNELI” i nagradu u kategoriji PR događaj za projekat Nespresso launch” kompanije Nespresso.

Povodom nagrade za Agenciju godine obratili su se direktorka New Moment PR Agencije, Katarina Todosijević i predsednik regionalne New Moment kompanije Žarko Sakan.

Preponosni smo na ovu nagradu, njen značaj je još veći jer dolazi u godini kada je PR struka najizloženija. Kao i svake godine konkurencija je bila velika, na vrata DSOJ pristiglo je dosta dobrih radova, pa je za naš tim samim tim još značajniji uspeh što smo osvojili ovu laskovu titulu. Dobar tim je nešto što uvek pobeđuje, a ja sam srećna što imam i zvanično najbolji u zemlji. Trudićemo se da i u vremenu koje dolazi opravdamo poverenje žirija koji nam je dodelio priznanje, izjavila je Katarina Todosijević PR agency director.

POPUST NA KASKO OSIGURANJE DO KRAJA GODINE

Svim novim ugovaračima kasko osiguranja, bilo da su fizička ili pravna lica, Wiener Städtische osiguranje odobrava popust u visini od 10% na iznos premije kasko osiguranja za sve marke putničkih vozila novonabavne vrednosti do 60.000 EUR.

Ukoliko se uz kasko osiguranje istovremeno zaključi i osiguranje od autoodgovornosti, omogućavamo dodatnih 5% popusta što ukupno iznosi 15% popusta na premiju kasko osiguranja.

Promotivni period traje od 1. oktobra do 31. decembra 2020. godine.

Popust se ne odobrava za flotne klijente, odnosno za ugovarače sa 6 i više vozila.

Digitalni agent Wiener Städtische osiguranje – WIDA je uvek na raspolaganju za sve dodatne informacije o polisama kasko osiguranja https://wida.wiener.co.rs/.

Osigurajte svoje vozilo na vreme.

Uradite to na najbolji način.

Organizovana prva online regionalna konferencija u okviru programa Coca-Cola podrška mladima

Neprekidno sticanje novih veština na popularnim digitalnim platformama, unapređenje znanja, ulaganje i rad na sebi uz stalno praćenje trendova i dešavanja na tržištu rada, danas su neophodni preduslovi za uspešnu karijeru u takozvanoj novoj realnosti, zaključeno je na prvoj online regionalnoj konferenciji u okviru programa Coca-Cola podrška mladima, koja je izazvala ogromno interesovanje, i na koju se prijavilo više od 2000 učesnika.

Inspirativni govornici iz kompanije Coca-Cola HBC Srbija, poznati preduzetnici i influenseri – Ena Čubrilo, poznatija kao Ena Luna, Lea Davogić, di-džej, model i pijanistkinja, poznatija kao Blairlea, Nikola Radojčić, osnivač brenda Dechkotzar, Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana Bones i Vladimir Vulić, konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i društvenih medija i suosnivač Digitalizuj.me, tokom vebinara mladima su predstavili svoj razvojni put, ali i dali savete ili praktična znanja kako da budu svoji, veruju u uspeh i ono što rade.

Ena Luna istakla je da joj je posao influensera doneo mnogo dobrih stvari, putovanja i poznanstava, kao i mogućnost da isproba stvari koje uz regularni posao od 9-17h ne bi mogla. Naglasila je koliko je stalno učenje i sticanje novih iskustva važno i kroz sopstveni primer jer je i sama nedavno upisala kurs, a mladima poručila da veruju u sebe, budu dosledni i autentični: „Ljudi prepoznaju iskrenost i na to najbolje reaguju, zato budite ono što zaista jeste!“

Kroz platformu Coca-Cola podrška mladima, četvrtu godinu za redom, Coca-Cola HBC osnažuje mlade u Srbiji i Crnoj Gori i poziva ih da pokrenu svoje karijere:

„Nova realnost, koju nismo mogli predvideti niti se za nju pripremiti, podsetila nas je koliki je značaj neprekidnog učenja i usavršavanja za sve nas, a posebno za one koji traže posao. Zato želimo, više nego ikada pre, da osnažimo i podržimo mlade, pružimo im mogućnost za sticanje novih znanja, povežu se sa mladima iz regiona, kao i ponudimo mentorske sesije sa menadžerima iz naše kompanije koji im mogu pomoći da se bolje pripreme za traženje zaposlenja i uspešno grade svoju karijeru od samog početka“, istakla je Nina Elezović, direktorka sektora za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija i dodala „ u okviru platforme Coca-Cola podrška mladima, mladi mogu i nadalje da unapređuju svoja znanja kroz module iz oblasti komunikacija, ličnog razvoja, interakcije i umrežavanja i mnogih drugih oblasti. “

P&G brend Pampers i Lilly donirali su 10.000 evra srpskim porodilištima

U saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, tokom Pampers i Lilly kampanje porodilišta u Beogradu, Kragujevcu i Prokuplju dobila su potrebnu opremu u vrednosti od 10.000 evra.

Pampers & Lilly pokrenuli su društveno odgovornu kampanju kako bi obezbedili bolje uslove za mame i njihove bebe u srpskim porodilištima. Za svako pakovanje Pampers pelena kupljeno u Lilly prodavnicama tokom trajanja kampanje (april - jun 2020.) donacija je uručena bolnicama. Ukupno je 10.000 evra donirano porodilištima u Beogradu, Kragujevcu i Prokuplju. Izbor porodilišta i uručenje donacija izvršeno je u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Svako porodilište dobilo je opremu koja im je bila najpotrebnija.

GAK Narodni Front u Beogradu sada je bogatiji za jedinice za pranje ruku, klima uređaje i drugu korisnu opremu.

“Od srca se zahvaljujemo kompaniji Procter&Gamble, koja je obezbedila sredstva za nabavku medicinske opreme za potrebe Ginekološko akušerske klinike „Narodni front“. GAK „Narodni front“ je ustanova sa 65 godina dugom tradicijom i predstavlja jednu od najvećih klinika za ginekologiju u zemlji i regionu koja pruža visoko kvalitetne dijagnostičko-terapijske ulsuge pacijentima, postupajići u skladu sa etičkim standardima i primenjujući dobru lekarsku praksu“, rekao je Prof. Dr. Željko Miković, V.D. direktor klinike.

GAK-u Kragujevac najpotrebniji su bili klima uređaji.

“Veliku zahvalnost dugujemo fondacijiAne i Vlade Divac i komapniji Proctor&Gamble povodom donacije klima uređaja koji će obezbediti našim pacijentima i našim zaposlenima mnogo prijatniji ambijent i doprineti kvalitetu pružanja naših zdravstvenih usluga”, rekla je Prof. dr Aleksandra Dimitrijević, direkor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kragujevcu.

GAK Prokuplje ispunilo je potrebe novih mama u njihovoj bolnici.

“Zahvaljujemo se Fondaciji Ana i Vlade Divac, što je usmerila a donatoru Procter&Gamble što je izdvojio značajna sredstva za naše porodilište u kojem se godišnje rodi između 600 i 700 beba. Ovo je za nas značajna pomoć jer je zamenjen stari i dotrajali nameštaj koji naša bolnica svojim sredstvima nije mogla da nabavi. Donacija je stvorila lepši i prijatniji ambijent za smeštaj i boravak trudnica i porodilja, kako bi im dani provedeni kod nas ostali u lepom sećanju”, rekao je Dr Nenad Radmanović, načelnik odeljenja ginekologije bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju.

Svako Pampers pakovanje kupljeno u Lilly prodavnicama predstavljalo je jedan srećniji početak. Pampers će nastaviti sa društveno odgovornim aktivnostima za srpska porodilišta, kako bi dotakli živote i stvorili bolje uslove za svaku mamu i njenu bebu.

Generalno zadovoljstvo, više prostora za kreativnost i veću zaradu žene preduzetnice smatraju glavnim prednostima posedovanja sopstvenog biznisa

Visa objavila rezultate istraživanja o ženskom preduzetništvu u Srbiji

Visa je objavila rezultate Istraživanja o poziciji žena preduzetnica i procesima donošenja odluka o pokretanju sopstvenog biznisa. Istraživanje o ženskom preduzetništvu sprovedeo je kao deo “She’s Next” inicijative kompanije Visa, pokrenute sa ciljem podrške i osnaživanja žena vlasnicama malih preduzeća.

Prema rezultatima istraživanja, više od polovine žena preduzetnica navodi slobodu kao jedan od najvećih motivatora za pokretanje biznisa, slede mogućnost veće zarade, kao i doživljaj dovoljne lične kompetentnosti da bi se radilo samostalno. Sa druge strane, najveća briga žena preduzetnica prilikom donošenja odluke o pokretanju sopstevenog poslovanja je strahovanja od mogućeg upadanja u dugove i velikog obima posla, dok je, neočekivano, briga o zapostavljanju porodice ređa.

Kao glavne prepreke u donošenju konačne odluke o pokretnju biznisa, žene preduzetnice su navele strah od neuspeha i pravljenja značajnih finansijskih gubitaka; nedostatak znanja o finansijama i knjigovodstvu; nedostatak znanja o zakonima i propisima; kao i nedovoljno razvijene strategije. Kada je reč o procesu realizacije i formalnog osnivanja preduzeća, najveći izazov, prema navodima ispitanica, bio je inicijalni kapital. U pogledu iznosa novca koji je potreban za pokretanje biznisa, 36% žena preduzetnica je iznelo da im je bilo potrebno između 2.001 i 5.000 eva, zatim iznosi do 2.000 evra (28%), dok je 12% ispitanika navelo iznos između od 5.001 i 10.000evra.

Upoređujući preduzetništvo sa prethodnim poslom kojim su se bavile, ispitanice su kao benefite posedovanja sopstvenog biznisa navele generalno zadovoljstvo, više prostora za kreativnost i veću zaradu. Kao ključne prednosti preduzetništva žene izdvajaju: nezavisnost i mogućnost da se bude sam svoj šef, fleksibilno radno vreme, veće zarade, mogućnost rada od kuće, više slobode u donošenju odluka na svim nivoima, kao i direktnija veza između količine rada i uloženog truda i zarade. Ipak, činjenica da su same odgovorne za sve aspekte poslovanja, mogućnost pronalaženja dobrih radnika i manje slobodnog vremena navode se kao nedostaci preduzetništva.

Decenija Nestlé ulaganja u zdravije generacije u regionu

• Nestlé i partneri iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine održali regionalnu konferenciju „Savez za zdraviju budućnost”

Konferencijom „Savez za zdraviju budućnost" Nestlé i partneri obeležili su 10 godina snažne prisutnosti u zemljama regiona. Pred više od 150 stručnjaka iz oblasti nutricionizma, zdravlja i obrazovanja, raspravljalo se o prehrambenim i zdravstvenim trendovima u regionu kao i o budućnosti hrane. Predstavljeni su i rezultati regionalnog projekta kompanije Nestlékoji je od početnih 2.000 dece tokom prethodnih 10 godina obuhvatio više od njih 200.000 iz 1.776 osnovnih škola u Srbiji (projektom Zdravo Rastimo), Hrvatskoj (Vrtim Zdravi Film) i Bosni i Hercegovini (Zdravo!).

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja o navikama i ponašanju osnovnoškolske dece kada su u pitanju ishrana, dijeta i fizička aktivnost kao i vreme provedeno uz ekrane. Istraživanje pokazuje da, u proseku, svega trećina dece u regionu ima preporučenih 5 obroka dnevno, čak 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok su, s druge strane, dobri pokazatelji da redovno doručkuje njih 70%. Znanje o optimalnom dnevnom nivou fizičke aktivnosti poseduje približno polovina, ali svejedno je minimalno 60 minuta dnevno fizički aktivno manje od 40% njih. Svojom telesnom težinom zadovoljno je nešto manje od 50% dece, pa čak 8 od 10 njih konstantno ili povremeno razmišlja o svojoj težini. „Rezultati ukazuju da je pandemija fizičke (ne)aktivnosti prisutna u zemljama regiona, da u poslednjih 5 godina beležimo rast broja dece koja pred ekranom provode znatno više vremena u odnosu na preporuke i da raste nezadovoljstvo fizičkim izgledom. Stoga je potrebno nastaviti sa edukacijom, ne samo dece već i njihovih roditelja kao i subjekata u školama kako bi uticali na pozitivne trendove“, izjavio je Aleksandar Medarević, stručni saradnik Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

System Alliance Europe Awards: dodeljene nagrade za najefikasnije logističke kompanije, priznanja za Gebrüder Weiss u svim kategorijama

Gebrüder Weiss Srbija dobio nagradu za unapređenje godine

O tome da su inovativnost, vrhunska logistička rešenja i izuzetni kvalitet usluge sinonim za kompaniju Gebrüder Weiss kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu, govori činjenica da su njihove poslovnice među prvih pet kompanija u svim kategorijama godišnjih nagrada koje dodeljuje System Alliance Europe (SAE), evropska mreža za zbirni transport. Pored poslovnica u Mađarskoj i Austriji, ove godine se na listi najuspešnijih našla i Srbija, zauzimajući peto mesto u kategoriji „Unapređenje godine“.

„Neprekidno radimo na novim rešenjima sa ciljem da na što bolji način izađemo u susret potrebama naših klijenata, te mi je posebno drago što smo na listi najboljih kompanija upravo u ovoj kategoriji. Protekla godina bila je u znaku razvoja naprednih digitalnih rešenja za naše klijente i širenja kapaciteta, što je dovelo do značajnog povećanja kvaliteta usluga koje pružamo, i posledično, do povećanja tražnje u određenim oblastima poslovanja. Drago nam je što je System Alliance Europeprepoznao naš napredak – to nas dodatno motiviše da nastavimo sa dobrom praksom, i da sledeće godine budemo još bolji“, izjavio je Roland Raith, generalni direktor Gebruder Weiss za Srbiju.

Gebrüder Weiss ostao je dosledan odličnim rezultatima i ove godine: GW Austrija dobio je prvu nagradu u glavnoj kategoriji „Partner godine“ šestu godinu za redom, dok je u istoj kategoriji poslovnica u Mađarskoj zauzela četvrto mesto, što je značajna potvrda konzistentnog kvaliteta i vrhunske usluge koju pruža Gebrüder Weiss u oblasti kopnenog prevoza. Značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu ostvario je i GW Maria Lanzendorf, koji je sa prošlogodišnjeg desetog, ove godine dospeo na treće mesto u kategoriji „Kvalitet preko 10.000 pošiljki“.U istoj kategoriji, Gebruder Weiss Lauterach beleži drugu poziciju, dok Maria Saal beleži četvrtomesto u kategoriji „Kvalitet do 10.000 pošiljki“.

Mirjana Bogićević - novi predsednik Izvršnog odbora Sava neživotnog osiguranja

Nadzorni odbor Sava neživotnog osiguranja a.d.o. Beograd, 28.09.2020. godine, imenovao je za novog predsednika Izvršnog odbora Mirjanu Bogićević, dosadašnjeg člana Izvršnog odbora Društva.

Mirjana Bogićević je u svojoj poslovnoj karijeri stekla bogato iskustvo u korporativnom upravljanju i rukovođenju na brojnim pozicijama u osiguranju uključujući i poziciju predsednika izvršnog odbora društva za osiguranje.

Nosilac je međunarodnih profesionalnih zvanja ovlašćenog internog revizora i specijaliste za rizike stečenih kod globalne profesionalne organizacije The Institute of Internal Auditors, USA. Ima objavljene stručne radove iz oblasti korporativnog upravljanja, upravljanja rizikom i internih kontrola, a u istim oblastima je često angažovana kao edukator i predavač na domaćim i međunarodnim stručnim konferencijama.

Kontinuitet uspešnog razvoja u skladu sa definisanom strategijom i vizijom biće i dalje u fokusu upravljanja Sava neživotnim osiguranjem od strane Izvršnog odbora Društva.

Dugogodišnje profesionalno iskustvo i poslovna reputacija gospođe Bogićević, sada u kapacitetu predsednika Izvršnog odbora Sava neživotnog osiguranja, nas uveravaju da će Društvo nastaviti uspešno poslovanje sa postojećim i širenje poslovne saradnje sa novim partnerima, kreirati nove projekte i poslovne aranžmane zajedno sa timom od preko 350 zaposlenih.

A1 Telekom Austrija Grupa dobitnik nagrade Leading Lights Award 2020

A1 Telekom Austrija Grupa, pod čijim okriljem posluje i Vip mobile, dobitnik je internacionalne nagrade „Leading Lights Awards 2020“. Ovu prestižnu nagradu u kategoriji „Najinovativnija strategija u oblasti AI i analitike“ osvojio je projekat SARA, čiji je razvoj pokrenut u Srbiji, sa ciljem da olakša i ubrza rad na optimizaciji i poboljšanju servisa oslanjajući se na veštačku inteligenciju.

Platformu SARA (Superior Analitics for Radio Access) A1 Telekom Austrija Grupa implementiraće na svim tržištima na kojima posluje, kao podršku za uvođenje i rad RAN mreža grupe, kao i evoluciju 5G tehnologije. U pitanju je AI (veštačka inteligencija) alat koji koristeći napredne algoritme mašinskog učenja i kombinujući više izvora informacija istovremeno, unapređuje servise za skladištenje podataka, dugoročno planiranje kapaciteta i predviđanje resursa potrebnih nekoliko godina unapred za postojeće i nove tehnologije, identifikujući potencijalne smetnje i pružajući adekvatne predloge za najbrže rešenje.

Vrednost ideje se ogleda u njenoj korisnosti. SARA je odličan primer kako se veštačka inteligencija koristi radi predviđanja kvaliteta usluge, troškova, čak i prihoda pre nego što se mreža i proširi, a to ujedno znači i da će korisnici imati još bolju uslugu zahvaljujući vrhunskoj analitici. Ovo napredno rešenje rezultat je razmene ideja i ekspertize tehnoloških timova u zemljama članicama A1 Grupe i veoma sam ponosan što smo deo projekta koji nas pozicionira kao pionira u razvoju mreže zasnovane na podacima“ - izjavio je Nenad Zeljković,glavni direktor za tehniku Vip mobile i A1 Slovenija.

U okviru zvanične online ceremonije, A1 Telecom Austria Group našla se među vodećim kompanijama u industriji koje jeprogram Leading Lights nagradiou 21 kategoriji za izvanredna dostignuća u komunikacionoj tehnologiji, aplikacijama, uslugama, strategijama i inovacijama za sledeće generacije.

EUROBANK OBEZBEDILA VREDNU RAČUNARSKU OPREMU ZA EKONOMSKU ŠKOLU „ĐUKA DINIĆ“

Četvrta donacija u okviru projekta „Škola kao nacrtana za Vas“ Eurobanke realizovana je u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“ u Leskovcu.Škola je zahvaljujući donaciji računarske opreme i projektora dobila modernizovani kabinet, a sredstva su obezbeđena od transakcija izvršenih humanitarnom Mastercard kreditnom karticom „Eurobank Veliko srce“. Nova oprema naročito će koristiti u daljem stručnom usavršavanju đacima obrazovnog profila Službenik u bankarstvu i osiguranju.

„Veoma mi je drago što i u ovim izazovnim vremenima nastavljamo sa društveno odgovornim projektom „Škola kao nacrtana za Vas“, koji realizujemo uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i velikog broja klijenata, korisnika humanitarne Mastercard kreditne kartice „Eurobank Veliko srce“. Raduje nas što je Ekonomska škola „Đuka Dinić” u Leskovcu dobila nov i moderno opremljen kabinet u kojem će učenici, budući bankarski službenici, moći da rade u realnim programima, kao u pravoj banci. Do sada smo u projekat „Škola kao nacrtana za Vas“ uložili više od 4,2 miliona dinara i u narednom periodu nastavljamo sa njegovom realizacijom – izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

Ističe drugi moratorijum, klijenti biraju dalji način otplate

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe u sredu, 30. septembra. Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, a klijenti će imati 7 dana da se o ponuđenom planu izjasne.

„Savetujemo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara. Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82% građana i 69% preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Od izbijanja krize zbog pandemije Covid-19 banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice. Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko 2 milijarde evra, drugi krajem jula (vrednost skoro milijardu evra), dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko 2 milijarde evra.

APLIKACIJE ZA M-BANKING DOSTUPNE NA HUAWEI APPGALLERY

Rad od kuće i uopštena promena životnog stila u proteklim mesecima, dovela je do toga da se mnoge poslovne i privatne obaveze obavljaju online. Iako je razvijanje i korišćenje m-bankinga poslednjih godina sve učestalije, čini se da su prednosti novčanih transakcija tim putem došle do izražaja upravo tokom ove godine. Jednostavnost i brzina koju nam nudi m-banking znatno utiče na uštedu vremena prilikom vršenja transakcija, a sve što je potrebno jeste da na svom pametnom telefonu posedujete aplikaciju banke u kojoj imate račun.

Korisnicima Huawei telefona preuzimanje aplikacija za m-banking omogućeno je putem AppGallery, zvanične Huawei prodavnice aplikacija, a dolazak do njih je krajnje jednostavan. U polju za pretragu na vrhu ekrana je potrebno uneti naziv mobilne aplikacije banke i pritisnuti dugme Pretraga/Search. Već prilikom izbacivanja rezultata, AppGallery će ponuditi mogućnost instalacije.

Na AppGallery se mogu pronaći aplikacije sledećih banaka:

-Banca Intesa

-Mobi banka

-Raiffeisen banka

-OTP banka

-Credit agricole

-Komercijalna banka

-Erste banka

-Eurobank Srbija

-Vojvođanska banka

-Poštanska Štedionica

-MTS banka

Prehrambena industrija Mađarske ima 25% nacionalnog BDP-a

Poljoprivredni sektor mađarske prehrambene industrije doprinosi sa 4,5% BDP-a na godišnjem nivou i zapošljava 8% ukupnog stanovništva. Prema procenama, agrobiznis koji obuhvata poljoprivredu, prehrambenu industriju i zajedničke delatnosti, snabdevanje, preradu i distribuciju iznosi oko 25% nacionalnog BDP-a.

U ovom trenutku mađarski poljoprivredni izvoz ima vrednost oko 9 milijardi eura godišnje, a trgovinski suficit iznosi oko 2,8 milijardi evra. Ovo je je jedan od pokazatelja značajnog doprinosa pozitivnom saldu nacionalne ekonomije i čini ga jednim od strateški najznačajnijim. Najveća izvozna tržišta su Nemačka, Rumunija, Italija, Austrija i Slovačka i one čini polovinu izvoza hrane. Srbija se nalazi na listi zemalja sa potencijlnim uvoz prehrambenih proizvoda iz Mađarske u narednom period koji će se povećati. Predhodnih godina značajno se investiralo u poljoprivredu i prehrambenu industriju i one se dinamički razvijaju.

U period od 2010. do 2018. godine porasla je poljoprivredna produktivnost za oko dve trećine, a izvoz neobrađenih i primarno prerađenih proizvoda čini oko 32%, dok su sekundarno prerađeni proizvodi oko 36%. Prednost sekundarno prerađenih proizvoda je što mogu da se transportuju na veće udaljenosti, pa se izvozna tržišta mogu dalje diverzifikovati po ovim proizvodima. U pojedinim oblastima Mađarska zauzima vodeću poziciju na evropskom i globalnom nivou. Reč je o proizvodnji slatkog kukuruza 500.000 tona godišnje. Sa ovolikom proizvodnjom se nalazi na prvom mestu u Evropskoj uniji i na drugom mestu na globalnom tržištu. Izvoz meda čini 4% globalnog izvoza i ima lidersku poziciju na tržištu EU. Sa sekundarno prerađenim proizvodima salame zauzimaju dvanaesto mesto u svetu, a ispred se nalaze samo Italija i Španija kada je reč o evropskim zemljama.

Ono po čemu se Mađarska izdvaja je zabrana uzgoja genetski modifikovanih kultura u EU, propisana mađarskim Ustavom. Visoki kvalitet, strogi zahtevi kontrole, poljoprivredno gajenje bez GMO-a i odlična stručnost glavna su konkurentska prednost za mađarske kompanije na tržištu.

Srbija i Mađarska imaju odlične odnose, a zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, Mađarska je postala treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Robna razmena premašila je 2 milijarde na godišnjem novou, a među proizvodima se nalazi i prehrambreni segment. Još jedan od pokazatelja dobrih odnosa je otvaranje kancelarije za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana (HEPA), sa sedištem u Beogradu i partnerskim kancelarijama u Skoplju i Podgorici, sa programima koji mogu da se implementiraju u ovom regionu.

BAT POČINJE PROIZVODNJU DUNHILL-A U VRANJU

Kompanija starteški opredeljena za dalje ulaganje u srpsko tržište

Kompanija British American Tobacco (BAT) započela je proizvodnju jednog od svojih najpoznatijih proizvoda, premium cigareta Dunhill, u svojoj fabrici u Vranju. Dolazak Dunhill-a u Vranje rezultat je dugogodišnjih ulaganja u modernizaciju fabrike i proizvodnje, a ujedno potvrđuje stabilnost kompanije, ali i stratešku i dugoročnu opredeljenost ka poslovanju i daljem ulaganju u srpsko tržište. Širenjem proizvodnih kapaciteta, fabrika u Vranju postaje peta fabrika u BAT sistemu u Evropi koja proizvodi ovaj format cigareta iz premium klase.

Premium cigarete Dunhill zadržaće nepromenjen kvalitet i ukus uz inoviranu paklicu, zahvaljujući visokim tehnološkim standardima fabrike u Vranju, koja važi za jednu od najznačajnijih u BAT grupi.

Direktor kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru Milorad Krstikeski istakao je da su takvi rezultati ujedno dalji podsticaj za nastavak razvoja i unapređenja poslovanja fabrike. “Fabrika u Vranju ove godine obeležava 135 godina postojanja, a naša kompanija je od svog dolaska u Srbiju, pre 17 godina, nastojala da konstantno ulaže u njenu modernizaciju, što potvrđuje činjenica da je u tu svrhu do sada uloženo 270 milona evra. Početak proizvodnje premium cigareta Dunhill u Vranju, doprineće u značajnoj meri jačanju pozicije same kompanije na tržištu, privrede grada, a samim tim celokupne srpske privrede. Strateška opredeljenost BAT-a ostaju dalja ulaganja, i to zahvaljujući angažovanju zaposlenih, koji su najveće bogatstvo kompanije, a čija posvećenost je upravo doprinela razvoju i donošenju novog proizvoda. U proteklom periodu zadržali smo kompletnu radnu snagu,nismo koristili pomoć države i nastavili smo sa investicijama“, rekao je Krstikeski.

Krstikeski je dodao će kompanija BAT ostati čvrsto posvećena saradnji i dijalogu sa Vladom Republike Srbije po svim pitanjima, a posebno akcizne i poreske politike i kao najpouzdaniji partner u borbi protiv sive ekonomije.

Direktor regionalne Privredne komore za pčinjski i jablanički okrug Goran Jović podsetio je da je u proteklih 17 godina BAT pokazao izuzetne rezultate, bio pouzdan partner na tržištu i u značajnoj meri doprineo novim zapošljavanjima na jugu Srbije.

„Razvoj i proizvodnja novih brendova poput Dunhilla u značajnoj meri utiče na povećanje obima proizvodnje, a samim tim i stvaranje mogućnosti za nova zapošljavanja i veću spoljno trgovinsku razmenu. BAT je dobro prihvaćen i kod samog stanovništva i lokalne zajednice, a kroz korporativne društveno odgovorne aktivnosti za vreme vanrednog stanja nastojao je da doprinese da se pandemija ublaži na teritoriji pčinjskog okruga“, zaključio je Jović.

Kao kompanija koja je od svog dolaska u Srbiju, kroz poreze uplatila više od dve milijarde evra u budžet Republike Srbije, BAT će i budućnosti nastaviti sa ulaganjima u privredu i razvojem i modernizacijom proizvodnih kapaciteta fabrike u Vranju. Takođe, kao jedan od prioriteta kompanije BAT ostaje korporativna društvena odgovornost, što je i pokazala u prethodnom perodu, za vreme trajanja pendemije, kroz brojne donacije, kako lokalnoj zajednici, tako i zdravstvenom i socijalnom sistemu Srbije.

Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Poslovnih sistema Mercator

Evropska komisija odobrila je nameru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nadPoslovnim sistemima Mercator, Ljubljana.

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije prijava je podnešena  nadležnim lokalnim regulatornim telima za zaštitu tržišne konkurencije, te su sad sva nacionalna tela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

„Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Mercatora sa Agrokora na Fortenova grupu. Verujemo da će uskoro uslediti i odobrenje srpske Komisije. Time se otvara put da se prenos Mercatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih - od zaposlenih preko dobavljača i deoničara do ukupnog privrednog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru celog regiona“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirišući odluku Evropske komisije.

„Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti dalji rast i razvoj i podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrednu 130 miliona evra.“, dodao je Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora i takođe naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prenosu Mercatora na Fortenova grupu.

NAGRADE OSVAJAJ, ZDRAVLJE ČUVAJ

Kakva god bila 2020. godina, barem nas je naučila jednu važnu lekciju – da je zdravlje nas i naših najmilijih ono najvrednije što imamo i o čemu svakodnevno moramo da brinemo. Imajući u vidu globalnu pandemiju izazavnu virusom COVID-19, Super Vero je odlučio da svojim potrošačima podeli ne samo vredne nagrade, već i one koje će doprineti njihovom zdravlju.

Ukoliko spadate u one koji aktivno vode računa o zdravlju, ne propustite priliku da u periodu od 10. septembra do 7. oktobra učestvujte u Super Vero nagradnoj igri “Nagrade osvajaj, zdravlje čuvaj”. Sve Vero nagrade krojene su tako da doprinesu očuvanju vašeg zdravlja!

Pravo da učestvujete u nagradnoj igri stičete kupovinom promotivnih proizvoda čiji spisak možete pronaći na sajtu Super Vera ili se o njima raspitati na Info pultu u bilo kom njihovom marketu. Pošaljite SMS sa brojem računa, na kome su promotivni proizvodi u vrednosti minimum 500 dinara, na broj 8888. (SMS poruka se tarifira po ceni standardnog SMS-a).

Nagrade se izvlače svakog dana i svake nedelje! Dnevne nagrade: Beko citruseta, Gorenje blender ili Beko blender – biće vaši idealni saveznici u kreiranju zdravih i ukusnih obroka i napitaka. Jednom nedeljno možete osvojiti Xplorer sklopivi električni bicikl, jer svi znamo koliko je fizička aktivnost važna za naše zdravlje, Zepter Edel Wasser - prečišćavač vode koji koristi reverzibilnu osmozu i petostepeni sistem filtera, sertifikovan od strane Asocijacije za kvalitet vode, kao i Zepter Therapy Air iOn - prečišćavač vazduha, sertifikovan da ispunjava naučne zahteve za eliminaciju virusa Covid-19, najbolji prečišćivač vazduha na svetu po Experten Testen za 2016, 2019. i 2020. godinu.

One najsrećnije očekuje i posebno iznenađenje! Tri glavna dobitnika osvajaju po jednu od svake dnevne i po jednu od svake nedeljne nagrade. Biće to super premija za vaše zdravlje!

Dobitnicima stiže SMS obaveštenje koju nagradu su dobili. Izvlačenje glavnih nagrada biće 08. oktobra u 12h. Čuvajte fiskalni račun jer je obavezno priložiti ga prilikom preuzimanja nagrada. Konačni spisak izvučenih dobitnika biće objavljen 11. oktobra 2020. na Super Vero sajtu, kao i na Info pultu u svim Super Vero marketima.

Više informacija o nagradnoj igri pronađite na: https://www.supervero.rs/nagradnaigra/#kako-do-nagrada.

Budimo odgovorni, zdravi i čuvajmo jedni druge. Super Vero je tu da nam na tom putu pomogne.

POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA – EKO PUT DO SRCA

EKO Serbia, članica Hellenic Petroleum grupe, obezbedila je donaciju u iznosu od 587.000 RSD kao podršku Fondaciji “SOS Dečija sela Srbija” preko portala Donacije.rs. Veći deo donacije namenjen je nabavci paketa hrane i sredstava za ličnu higijenu, za 126 porodica u kojima je ukupno 364 dece. Drugi deo pomoći biće usmeren na obnovu kuće porodice iz Niša sa šestoro dece.

U okviru ovog programa, Fondacija SOS Dečija sela Srbija” omogućila je da, u prethodnih 6 godina, preko 1800 dece nastavi da živi sa svojim biološkim roditeljima, a više od 700 porodica dobilo je podršku kroz različite individualne programe rada.

„Od srca se zahvaljujem kompaniji EKO Srbija, i direktoru kompanije gospodinu Loukas-u, na podršci i donaciji našoj Fondaciji preko kampanje koju smo organizovali na platformi Donacije.rs za hitnu pomoć socijalno ugroženim porodicama kojima je pandemija korona virusom zadala velike egzistencijalne teškoće. Zahvaljujući donaciji EKO Srbija pomoći ćemo da 126 porodica dobije pakete hrane i higijenskih sredstava, i popravićemo nekoliko kuća u kojima žive naši korisnici, a koje su u jako lošem stanju. Naši centri za podršku socijalno ugroženim porodicama nalaze se u Nišu, Beogradu i Obrenovcu i već šest godina, kroz direktan i individualan rad sa korisnicima, pomažemo da porodice osnaže svoje roditeljske kapacitete, da prevaziđu teške životne trenutke i da deca koja žive u tim porodicama ne budu odvojena od roditelja. Još jednom u ime Fondacije „SOS Dečija sela Srbija“ i svih korisnika koji će dobiti pomoć, veliko hvala!” - rekla je Vesne Mraković-Jokanović, Nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

Vanredno stanje donelo je nove probleme sa kojima su se suočili gotovo svi, a posebno socijalno ugrožene porodice u Srbiji. EKO PUT DO SRCA je inicijativa naše kompanije koja je podržala 126 porodica kako bi što lakše prebrodili ova posebno teška vremena i pružila podršku deci i mladima da grade budućnost u svojim porodicama, okruženi ljubavlju. EKO Serbia na ovaj način nastavlja sa podrškom inicijativa koje doprinose celokupnoj zajednici i zaštiti najugroženijih društvenih kategorija.“ izjavila je Danijela Vasić, CSR koordinatorka EKO Serbia.

Fondacija „SOS Dečija sela Srbija” već petnaest godina pruža podršku deci i mladima bez roditeljskog staranja. Na ovaj način, EKO Serbia želi da pomogne najugroženijim porodicama kojima je vanredno stanje, usled pandemije korona virusa, ugrozilo elementarnu životnu egzistenciju.

Dok štitimo zdravlje svojih najbližih važno je da ne zaboravljamo na one koji ovu situaciju proživljavaju još teže.

Sledeće godine ,,Balkans International Wine Competition” biće održan u Skoplju

Ovogodišnji deveti ,,Balkans International Wine Competition” koji se održao od 17-19.septembra u glavnom gradu Bugarske u Sofiji na tvrđavi Nacionalne palate kulture okupio je 100 vinarija. Prvi deo takmičenja održan je u Beogradu od 09-11. septembra na kome su predstavljena vina sa Balkanskom poluostrva, Centralne i Istočne Evrope i regiona Crnog mora.

Na svečanoj ceremoniji zvanično je objavljeno da će se 2021.godine takmičenje organizovati u Skoplju. Očekuje se dolazak mnogobrojnih remoniranih vinskih sudija koji će ocenjivati vina sa Balkana.

Elena Mladenovska – Jelenković direktorke udruženja ,,Vina iz Makedonije” zvanično je preuzela organizatorsku palicu. Ona je istakla da je Balkan peta najznačajnija regija u svetu po proizvodnji vina i dodala ,,Ovo je naša šansa da pokažemo koliki nam je potencijal i verujemo da ćemo biti dobri domaćini. Održavanje ovog takmičenja pokazaće da je moguća zajednička izgradnja balkanskog brenda kao i saradnja između zemalja. Potrebno je da nastavimo sa osvajanjem stranog tržišta i promocijom balkanskih vina”.

Ove godine prvi put je razdvojen Festival od takmičarskog dela, koji ima za cilj da privuče što više mlade publike kojima bi vino postalo sastavni deo društvenog života. Festivalski deo nudi publici da uživaju u danu na zabavan način.

Od 2012. dodine do danas sve se više proizvođača vina prijavljuje za takmičarski deo što je odličan pokazatelj, jer se na ovaj način manifestacija svrstava među značajnije u svetu. To pokazuju i pozivi velikih takmičarskih sajmova da ocenjivači sa Balkana učestvuju na njima, a vina sa ovog podneblja sve više se smatraju relevatnim za globalnu vinsku industriju.

Prema oceni stručnjaka ovo takmičenje sve više liči na Australian Wine Show model koji vrlo precizno procenjuje takmičarska vina.

Payoneer počeo da izdaje platne kartice

Payoneer platforma za plaćanja počela je da izdaje sopstvene Payoneer Prepaid Mastercard® platne kartice. Ceo proces je prošao bez ikakvih problema za korisnike i nije uticao na poslovanje sa postojećim karticama.

Nakon nedavnih upita klijenata, Payoneer je počeo da izdaje sopstvene Prepaid Mastercard® kartice, što korisnicima ove platne platforme omogućava da nastave da koriste postojeće kartice koje su sada prebačene na licenciranog partnera - Payoneer Europe Limited.

„Ispunjavamo obećanje i preuzimamo odgovornost uz garanciju da su sva sredstva naših klijenata zaštićena i bezbedna od trenutka kada su deponovana. Mi tu odgovornost shvatamo veoma ozbiljno”, izjavio je Džejms Alum, potpredsednik kompanije Payoneer za Evropu i dodao: „Ovaj poslovni potez je od nas zahtevao da mobilišemo sve svoje resurse. Uspeli smo da proširimo Payoneerovu infrastrukturu u izuzetno kratkom roku tako da ova promena prođe bez ikakvih problema i dodatnih zahteva za klijente.”

Ovaj značajan korak obezbeđuje veću sigurnost korisnicima kartica, jer će od sada Payoneer čuvati sva njihova sredstva, koja će biti na zaštićenim računima kojima upravlja Payoneer Europe. Ovi bankovni računi se koriste samo za čuvanje novca klijenata i razdvojeni su od Payoneerovih sopstvenih računa.

Payoneer Europe ima ovlašćenje Centralne banke Irske da posluje kao institucija za poslovanje sa e-novcem, a sredstva se čuvaju u banci Barclays u Irskoj.

Video izjava Keren Levi, direktorke operacija u Payoneer, i dodatne informacije se mogu naći na: https://blog.payoneer.com/news/payoneer-is-now-a-card-issuer/

MOJ PROCENITELJ - za brzu i jednostavnu procenu šteta

UNIQA osiguranje je sa ponosom predstavilo jedinstven servis na tržištu, Moj procenitelj koji klijentima omogućava da sami budu procenitelji štete! Zahvaljujući inovativnoj platformi Moj procenitelj dostupnoj 24 časa dnevno, klijenti UNIQA osiguranja procenu štete na vozilu ili domaćinstvu mogu da obave brzo i lako, iz svog doma ili sa parkinga, u bilo koje vreme, bez odlaska u poslovnice i fizičkog prisustva procenitelja!

Moj proceniteljje jednostavan za upotrebu, prilagođen pametnim telefonima i tabletima i ne zahteva instalaciju posebnih aplikacija, a ceo proces je krajnje jednostavan: po izvršenoj prijavi štete na vozilu ili u domaćinstvu, UNIQA preko SMS poruke ili imejla klijentu šalje link koji je aktivan 24 časa ili više, putem kog vrše fotografisanje oštećenja na vozilu ili domaćinstvu i neophodne dokumentacije, što omogućava da se ceo proces procene štete završi samostalno u vremenu koje klijentima najviše odgovara i to za najviše 15 minuta.

Moj procenitelj je potpuno automatizovan i kreiran bez kompromisa u smislu kvaliteta, pouzdanosti i sigurnosti zaštite podataka osiguranika. Dostupan je 24/7, a celokupna procena štete odvija se uz pomoć animiranog UNIQA asistenta koji klijenta vodi kroz ceo postupak pružajući neophodnu podršku, uputstva i instrukcije.

UNIQA klijentima ostavlja na raspolaganju mogućnosti za klasičnu ili video – procenu štete, a lansiranjem platforme Moj procenitelj ostvarila je dodatni iskorak odgovarajući zahtevima klijenata za maksimalnu fleksibilnost, vrhunski kvalitet servisa usluga, brzinu i jednostavnost.

-Klijenti su fokus celokupnog poslovanja UNIQA osiguranja pa je i najnovija plaforma Moj procenitelj, inspirisana upravo njihovim potrebama. Moj procenitelj klijentima omogućava jednostavnu i laku procenu štete, brže kompletiranje neophodne dokumentacije a tako i efikasniju isplatu štete, u najkraćem vremenskom roku. Lider u inovacijama na tržištu Srbije, UNIQA teži digitalnoj transformaciji nastojeći da pravovremeno odgovori zahtevima svojih osiguranika, omogućavajući besprekoran servis i ekspresnu isplatu kako bi što pre mogli da saniraju štetu na imovini ili vozilu. Rezultat naših napora usmerenih na zadovoljstvo klijenata je još jedan superioran servis, jedinstven za Srbiju ali i region – rekla je Gordana Bukumirić, CEO UNIQA osiguranja.

Nakon zajedničkog rada na projektu video - procene štete koji je UNIQA prva na našem tržištu i u regionu uvela prošle godine, platformu Moj procenitelj razvijala je i implementirala kompanija ICTS iz Beograda.

Počeo jesenji ciklus tribina Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom” Tema: Kako do balansa između poslovnog i privatnog života?

Od proglašenja pandemije COVID-19, malo je ljudi na planeti koji nisu „izbačeni iz koloseka" i naterani da vode drugačije živote, pa je jesenji ciklus tribina „Na kafi sa psihologom“ Hemofarm fondacije otvorenupravo razgovorom na temu „Kako do balansa između poslovnog i privatnog života?“

Zdravstvena kriza koja nas je zadesila značajno je promenila način na koji živimo, radimo i družimo se. Za većinu, ona je značila socijalno distanciranje i prelazak na rad od kuće. Iako posao od kuće može da ima svojih prednosti, privikavanje na novu vrstu svakodnevice za mnoge je i problematičan. Jedan od glavnih razloga za to stanje leži u teškoći da među zidovima svojih stanova pronađemo tu pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

O tome kako uspostaviti balans između poslovnog i privatnog života i kako funkcionisati u vremenu krize razgovarali su Miona Živkov Ivanišević, organizacioni psiholog, HR menadžer, BDK Advokati i Dragan Ilić, psiholog i novinar.  

Glavna poruka sa tribine, koja je poštujući epidemiološke mere održana pred publikom od 20 ljudi, jeste da je pri uspostavljanju ravnoteže najvažnije prvo odrediti prioritete. Imajući u vidu da su se u novoj realnosti poslovni i privatni život isprepletali, i da se sada posao obavlja istovremeno kad i kućni i porodični poslovi, prvenstveno treba da odredimo šta treba da se uradi prvo, a šta može da sačeka. Trenutna situacija je dovoljno stresna da bismo sami sebi dodavali stres i anksioznost pokušavajući sve da uradimo istovremeno. Drugi korak je adaptacija. „U privatni život treba uneti malo strukture, a u poslovni preneti ležernost iz privatnog života. I kao što smo svi morali prvo da se prilagodimo globalnoj krizi, tako sada moramo novonastalu situaciju u poslovnom i privatnom životu da prilagodimo svojim potrebama i mogućnostima“, istakla je Miona Živkov Ivanišević na tribini koju u celosti možete da pogledate na YT kanalu Hemofarm fondacije.

Šta nam sve donosi LG pametna budućnost?

Da ste kojim slučajem prespavali poslednjih šest meseci i nekim čudom se probudili početkom septembra ispred impresivnog Messe kompleksa u Berlinu, sigurno biste pomislili da se nalazite u nekom SF filmu, a ne na IFA sajmu, jednom od najprestižnijih tehnoloških skupova na svetu.

Promene koje nam je donela 2020. godina odrazile su se i na IFA sajam – od rigoroznih sanitarnih kontrola na ulazima, polupraznih sajamskih hala, obavezne distance na konferencijama i brojnih upozorenja na svakom koraku – sve je ukazivalo na to koliko se svet promenio, ali i koliko smo mi civilizacijski sposobni da se prilagodimo tim promenama.

Najbolji primer inovativne adaptibilnosti su mnogobrojna tehnička rešenja i uređaji kompanije LG koja je svim posetiocima, na zabavan i interaktivan način, prikazala sveobuhvatnu viziju budućnosti u kojoj je moguće živeti lepše i raditi pametnije unutar svog doma, bez obzira na spoljašnje okolnosti.

Kako mnogobrojni korisnici fizički nisu mogli (opravdano) da prisustvuju IFA sajmu, eksperti kompanije LG su se potrudili da svoju izložbu prenesu u milione domova širom sveta virtuelnim prikazom jednog pametnog domaćinstva. Impresivni interaktivni obilazak pružio je priliku korisnicima da vide, čuju i dožive sve prednosti koje LG uređaji i ThinQ aplikacija omogućavaju. Sve je povezano tako da korisnicima daje potpunu kontrolu, ali i olakšava interakciju i štedi vreme. To ne važi samo za uređaje unutar domaćinstva nego i spolja. Kompanija LG je već kreirala panele kojima je moguće solarno napajanje domova, tako da štedite enregiju i pomažete očuvanju životne sredine, a sa Therma R32 pumpom možete kontrolisati celokupno grejanje enterijera, uključujući podno, uz prečišćavanje vode koju takođe možete temperaturno prilagoditi

Berza

investicioni fondovi

kursna lista