Početna > Izdanja > Broj 100 > Giganti - Ben i Džeri

Ben & Jerry’s

Ako ste imali priliku da probate čuvene Ben & Jerry’s sladolede, onda znate o kakvoj poslastici je reč. Ono što verovatno ne znate o ovom brendu, jeste to da je ideja osnivača inicijalno bila proizvodnja đevreka.

Ben Koen (Ben Cohen) i Džeri Grinfild (Jerry Greenfield) bili su prijatelji iz detinjstva i živeli su u Njujorku. Džeri je završio koledž ali nije uspeo da nastavi svoje studije medicine, dok je Ben odustao od studiranja. Došli su na ideju da se bave proizvodnjom đevreka, peciva koje je veoma popularno i rasprostranjeno u Severnoj Americi. Međutim, kada su saznali koliki bi bili troškovi nabavke opreme neophodne za proizvodnju, odustali su od te ideje. Ovaj dvojac je 1977. godine na daljinu završio kurs pravljenja sladoleda na „Krimeriju“ (Creamery) u okviru Državnog univerziteta Pensilvanije.

Godinu dana kasnije, Ben i Džeri skupili su 12.000 dolara (od koji je jedna trećina bila pozajmljena!) i pretvorili staru benzinsku stanicu u Berlingtonu u Vermontu, u radnju koja je proizvodila i prodavala sladoled, pod nazivom „Ben & Jerry’s Homemade“. Naredne 1979. godine Ben i Džeri proslavili su prvu godišnjicu poslovanja, kada je održan i prvi „Free Cone Day“ koji označava dan kada kupci dobijaju besplatne sladolede tokom čitavog dana. Ovaj dan i danas se na isti način obeležava u njihovim prodavnicama širom sveta.

Naredne godine kompanija se ponovo seli na novu lokaciju, gde počinju da pakuju sladoled u čaše kako bi mogli da ga dostavljaju u druge prodavnice i restorane kojima su prodavali sladoled, a koji je prevožen u starom Benovom karavanu Volkswagen Squareback. 1981. godine priča o fenomenalnom sladoledu se pročula i potražnja je porasla, što je Bena i Džerija motivisalo da otvore prvu franšizu u Šelburnu u Vermontu.

Stara benzinska stanica gde je začet čuveni brend, srušena je 1982. godine kako bi se napravio parking, a Ben i Džeri su na novoj lokaciji, u Šeri ulici u Berlingtonu, radili punom parom. Četiri godine kasnije osniva se fondacija Ben & Jerry’s koja je finansirala projekte usmerene ka društvenoj zajednici.

Američki predsednik Regan je 1988. godine proglasio Bena i Džerija američkim malim preduzetnicima godine, a ceremonija dodele priznanja održana je u Beloj kući. Narednih nekoliko godina obeležila je borba protiv upotrebe hormona rasta u prehrani krava čije mleko je korišćeno u pravljenju sladoleda, zatim kampanja koja je za cilj imala zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba ugrožene dece, kao i zalaganje za rešavanje drugih problema sa kojima se susretala američka nacija.

1994. godine Ben & Jerry’s sladoled pojavio se u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime je započela njegova ekspanzija na evropski kontinent.

U kontekstu zalaganja za proizvodnju sladoleda od namirnica koje nisu štetne za ljudsko zdravlje (kao što je mleko krava koje nisu primale hormon rasta), 1996. godine bilo je moguće je kupiti Sorbets, sladoled od čiste izvorske vode i voća koji ne sadrži masti, laktozu niti holesterol. Nazvan je po liku iz popularnog stripa Doonesbury. Iako se konkretno ovaj ukus više ne proizvodi, moguće je pronaći druge Sorbet proizvode u njihovim prodavnicama.

Iako su Ben i Džeri rado eksperimentisali sa ukusima, ne bi se isto moglo reći i za ambalažu. Naime, prvi redizajn izgleda pakovanja sladoleda sproveden je tek nakon 20 godina poslovanja.

Početak novog milenijuma predstavljao je veliku prekretnicu u poslovanju ove male kompanije. Naime, avgusta 2000. godine, kupio ih je Unilever, anglo-holandski gigant koji se bavi proizvodnjom hrane, sredstava za čišćenje i ličnu higijenu i posluje širom čitavog sveta. Ipak, osnovan je nezavisan bord direktora koji se bavio vođenjem i proširivanjem društvene misije kompanije Ben & Jerry’s, kao i očuvanjem i unapređenjem integriteta ovog brenda i kvaliteta njihovih proizvoda. Godine 2003. proslavljena je 25-godišnjica postojanja čuvenog proizvođača sladoleda, a u narednim godinama oni su nastavili da se zalažu za društveno važna pitanja i kampanje. Tako su Ben & Jerry’s rekli glasno „Ne!“ kampanji iz 2007. godine, kada je glavno američko regulatorno telo (FDA – Uprava za hranu i lekove) proglasilo klonirano meso bezbednim za upotrebu, a svoju podršku pružili su i pokretu „Occupy“ 2011. godine.

Ovaj brend dobio je brojne nagrade, zalaže se za prava životinja i dece, kao i za očuvanje životne sredine, a u svojoj ponudi ima i sladoled bez masnoće, holesterola i laktoze.

Kompanija Ben & Jerry’s je 2013. godine podržala akciju obaveznog označavanja genetski modifikovanih proizvoda, kada je ujedno započet i prelazak na sastojke koji nisu genetski modifikovani. Danas ova kompanija čiji proizvodi su dostupni širom sveta, posluje vođena svojim trima misijama – proizvodnom, koja se odnosi na bespogovorni kvalitet, ekonomskom – radi postizanja održivog finansijskog rasta i društvenom misijom čija je svrha upotreba ovog brenda na inovativne načine kako bi, po rečima same kompanije „svet učinili boljim mestom“. Uz vrhunski sladoled i zalaganje za pozitivne vrednosti, to im sigurno polazi za rukom.

preuzeto : www.mojafirma.rs

Berza

investicioni fondovi

kursna lista