homepage_name! > Izdanja > Broj 144 > Edukacija - Pričali smo o Galenika (Jelena Stojanovski)

Jelena Stojanovski menadžer marketinga, Galenika A.D. BEOGRAD

Zašto je komunikacijski menadžment i PR dobio toliko na značaju u savremenom svetu i zašto više sebi ne smemo priuštiti da zanemarimo odnose s javnošću?

Savremeno doba odlikuje nestabilnost na svim poljima i globalna konkurentnost visokog intenziteta za sve privredne aktivnosti. Rezultat je neophodnost organizovanih odnosa s javnošću, odnosno transparentne komunikacije i uspostavljanja dijaloga i partnerstava. Drugim rečima, postoji sve veća potreba za planiranim delovanjem menadžerskih timova na interno i eksterno okruženje radi podizanja kvaliteta poslovanja. Svedoci smo da su upravo u pandemiji izazvanoj virusom korona interna i krizna komunikacija odigrale veoma značajne uloge, a zatim i društveno odgovorno poslovanje, komunikacija sa interesnim grupama, kao i obnova reputacije određenih brendova i industrija. PR je već dugo presudan u trenucima kada kompanija prolazi kroz neku krizu i, nevezano za uzroke, komunikacijski stručnjaci često anticipiraju potencijalne krize kako bi osigurali brzo reagovanje i umanjili štetu koja bi mogla da nastane. Tokom pandemije PR je dodatno naglasio svoju svrhu i menadžeri na različitim pozicijama su se u značajnoj meri upoznali sa benefitima odnosa sa javnošću i uverili se u svrhu i neophodnost komuniciranja ne samo ka medijima, već i ka zaposlenima, poslovnim partnerima i zajednici u kojoj se posluje.

Mi u Galenici verujemo da zdrava i proaktivna komunikacija oživljava organizaciju, brendove i proizvode i pruža snažnu podršku uspešnom poslovanju. Kao takva, predstavlja vitalni proces koji oblikuje i menja na bolje tržišnu poziciju i reputaciju. PR pomaže u oblikovanju odnosa javnosti prema brendu ili kompaniji. PR u farmaceutskoj industriji je specifičan jer teme zdravstvene zaštite zahtevaju visok nivo osetljivosti i najveću preciznost. Transparentnost komunikacije i odgovornosti u poslovanju su važna načela kompanije Galenika kojima se svakodnevno rukovodimo. Teme o zdravstvenoj zaštiti mogu biti izuzetno složene i neophodno je da PR poruke budu što jasnije, dosledne i praćene otvorenom i iskrenom komunikacijom.

Uz to, vreme u kome živimo i poslujemo donelo je potrebu za pojačanom društvenom odgovornošću i solidarnošću. Društveno odgovorne kampanje pružaju podršku lokalnoj zajednici i daju dobre primere drugim kompanijama, menadžerima i mladima.

Rad PR stručnjaka svakako utiče na vidljiv rast poslovanja, a efekti rada se mogu odrediti kroz pozicioniranje kompanije, brenda, menadžmenta i zaposlenih kroz razne interesne grupe, uspostavljene dijaloge i razumevanje. Iz mog profesionalnog iskustva, odnosi s javnošću su zato ne samo podrška poslovanju i reputaciji, već i dragocena i merljiva priprema za šire tržišne okolnosti.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!