Početna > Izdanja > Broj 143 > Edukacija - Pricali smo o Carlsberg (Milena Matijević)

Milena Matijević, brand marketing coordinator Carlsberg Srbija

Digitalna transformacija je postala osnov bez kog poslovanje u današnjem svetu zaista više nije moguće. Da li je digitalna transformacija integrisana i u kom obimu u biznis strategiju vaše kompanije?

Digitalizacija već godinama utiče na naše svakodnevne živote i navike. Pandemija korona virusa je dodatno ubrzala promene, od školovanja, poslovanja, načina na koji komuniciramo, provodimo slobodno vreme, kupujemo. Ako govorimo o tržištu, digitalizacija je stvorila nove preferencije kod potrošača i samim tim izmenila pristup proizvođača prema njima.

Naravno, snažni brendovi i inovativni proizvodi uvek će biti formula za uspeh kompanija, ali nova era zahteva promenu strategije. Milenijalci, koji mišljenje o brendovima uglavnom formiraju na bazi njihovih nastupa na društvenim mrežama, preuzimaju primat među kupcima. Upravo iz tog razloga se kompanije sve više okreću komunikaciji na internetu i alatima digitalnog marketinga.

Trend koji nameće digitalizacija zahteva brzo prilagođavanje kompanija. To podrazumeva primenu novih operativnih modela i tranformaciju cele organizacije. Za samo par godina na tržište će stupiti Alfa generacija, koja odrasta u digitalnom okruženju uz nove tehnologije kao sastavnim delom njihovih života. Kompanije orijentisane na budućnost, koje integrišu digitalne i agilne metode na svim nivoima, koje koriste naprednu analitiku i prate promenljive zahteve kupaca, uspeće da obezbede svoj opstanak.

Ovaj proces nije jednostavan jer zahteva uključivanje svih delova organizacije – od obrade podataka, digitalizacije brojnih procesa u okviru logistike, komercijalnog sektora, finansija, administracije. Od posebne važnosti je humani karakter digitalne transformacije i motivisanje zaposlenih da spremno prihvate sve neophodne promene.

Ljudi su danas doslovce bombardovani informacijama. U medijskom prostoru, prenatrpanom različitim sadržajima, teško je uhvatiti pažnju kupaca koji na različite načine filtriraju ono što im se nudi. Šansu da prenesete svoju poruku na društvenim mrežama imate ukoliko pridobijete interesovanje publike u prvih par sekundi, što predstavlja dodatni komunikacijski izazov. Takođe, otvoren pristup informacijama podigao je svest potrošača o tome šta konzumiraju i sve više su zainteresovani su za to kako se održivost odnosi na proizvode u čitavom lancu snabdevanja, od sastojaka do ambalaže.

S druge strane, kompanije danas imaju na raspolaganju ogromne količine podataka o tržištu koje im omogućavaju da svoj operativni model bolje prilagode potrebama svojih kupaca. Upravo ovi podaci pružaju kompanijama mogućnost da bolje upoznaju svoje kupce i personalizuju pristup.

Digitalna realnost zahteva od kompanija da budu pristupačne i neposredne u odnosu s potrošačima, da pruže kupcima novo iskustvo kupovine koje vešto povezuje oflajn i onlajn modele prodaje, da budu dostupne na svim kanalima prilagođenim porukama, da svojim aktivnostima prate trendove. Uz sve ovo, neophodni uslovi da kompanije uspešno prebace svoje poslovanje u sledeću deceniju isti su kao i pre digitalizacije, a to su razumevanje navika kupaca i fleksibilnost organizacije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista