homepage_name! > Izdanja > Broj 143 > Giganti - Traders Joe

Trader Joe’s

Trader Joe’s je američki maloprodajni lanac sa sedištem u gradu Monrovija, u Kaliforniji. Do 2015. godine stekao je status „prodavnice sveže i organske hrane“ u Sjedinjenim Američkim Državama. Trader Joe’s je do novembra 2019. godine imao više od 503 prodavnice u 42 savezne države širom SAD, kao i u Vašingtonu. Prvu prodavnicu maloprodajnog lanca Trader Joe’s otvorio je 1967. godine osnivač ovog lanca Džo Koloum u Pasadeni, u Kaliforniji. Bila je u vlasništvu nemačkog preduzetnika Tea Albrehta od 1979. pa sve do njegove smrti 2010. godine, kada su vlasništvo preuzeli njegovi naslednici. U vlasništvu porodice Albreht je i nemački lanac supermarketa ALDI Nord, kome pripada Trader Joe’s. Aldi Süd, još jedna kompanija lanca Aldi, takođe posluje u SAD, ali pod imenom i logotipom kompanije Aldi. Kompanija ima ogranke u Monroviji, Bostonu i Masačusetsu.

Trader Joe’s nosi ime svog osnivača Džoa Kolouma. Nastanak kompanije vezuje se za 1958. godinu kada je u konurbaciji Los Anđelesa otvoren lanac prodavnica mešovite robe pod nazivom Pronto Market. Koloum je smatrao da su prodavnice lanca Pronto Market veoma slične prodavnicama 7-Eleven i da će konkurencija biti prevelika.

Ideja da marketi Trader Joe’s budu prožeti motivom egzotičnih ostrva u Tihom okeanu pala mu je na pamet dok je bio na odmoru na Karibima. Takozvana Tiki kultura u to vreme je bila nova i popularna u Americi, a Koloum je primetio da Amerikanci sve više putuju i da američki supermarketi više ne mogu da zadovolje njihove gastronomske zahteve. Sam naziv Trader Joe’s nastao je kao satirična interpretacija imena poznatog Tiki restorana Trader Vic’s, koji je svoju prvu lokaciju otvorio u hotelu Beverly Hilton 1955. godine. Cene u restoranu Trader Vic’s na Beverli Hilsu bile su basnoslovno visoke, a cilj marketa Trader Joe’s u Pasadeni bio je da ponudi širok asortiman značajno jefitinije hrane i pića.

Prva prodavnica pod imenom „Trader Joe’s“ otvorena je 1967. godine u Pasadeni, u Kaliforniji; ona je još uvek otvorena 2021. godine. U prvih nekoliko decenija poslovanja u nekoliko prodavnica mesari koji su iznajmljivali deo prostora prodavali su sveže meso; uz to, prodavali su se i sendviči i sveže sečeni sir.

Teo Albreht (vlasnik i generalni direktor kompanije Aldi Nord) je 1979. godine kupio kompaniju kao ličnu investiciju za svoju porodicu. Kolouma je na mestu generalnog direktora 1987. godine zamenio Džon Šilds. Kompanija se pod njegovom upravom 1993. godine proširila na Arizonu i Pacifički severozapad dve godine kasnije. Godine 1996. kompanija je otvorila prve prodavnice na Istočnoj obali Sjedinjenih Država, u Bruklajnu i Kembridžu, u okolini Bostona. Šilds se povukao 2001. godine, kada ga je na mestu generalnog direktora nasledio Den Bejn. Magazin BusinessWeek je 2004. godine objavio da je kompanija Trader Joe’s upetostručila broj svojih prodavnica u periodu od 1990. do 2001. godine, a svoj profit uvećala desetostruko.

Isti magazin je 2008. godine objavio da kompanija ostvaruje najveću prodaju po kvadratnoj stopi od svih maloprodajnih lanaca u Sjedinjenim Državama. Dve godine kasnije, odnosno 2016, magazin Fortune objavio je procenu prodaje robe u iznosu od 1.750 USD po kvadratnoj stopi, što je više nego duplo u odnosu na prodaju koju ostvaruje maloprodajni lanac Whole Foods.

U februaru 2016, na osnovu komentara kupaca, lanac Trader Joe’s izneo je svoj cilj: „da sva jaja koja se prodaju u zapadnim saveznim državama budu iz slobodnog uzgoja do 2020. godine, kao i da sva jaja koja se prodaju u SAD budu iz slobodnog uzgoja do 2025. godine“.

Džo Koloum, po kome je brend dobio ime, preminuo je 2020. godine.

Nagrade i priznanja

U maju 2009. godine organizacija Consumer Reports proglasila je Trader Joe’s drugim najboljim lancem supermarketa u Sjedinjenim Američkim Državama (odmah posle lanca Wegmans). Juna 2009. godine aplikacija MSN Money objavila je rezultate svoje godišnje ankete o najboljim kompanijama u pogledu usluživanja kupaca pod nazivom „Customer Service Hall of Fame“, prema kojoj se Trader Joe’s našao na drugom mestu. U periodu 2008 – 2010. magazin Ethisphere je uvrstio kompaniju Trader Joe’s na listu najetičnijih kompanija u Sjedinjenim Državama; ona se, međutim, nije našla na toj listi za 2011. godinu. Organizacija Consumer Reports još jednom je proglasila Trader Joe’s jednim od najboljih lanaca supermarketa 2014. godine. Kompanija se 2019. godine našla na 23. mestu, a 2020. godine na 14. mestu liste najboljih mesta za rad u SAD pod nazivom „Glassdoor Best Places to Work in the US“.

Proizvodi

Dok se u klasičnom supermarketu može pronaći oko 50.000 proizvoda, u prodavnicama lanca Trader Joe’s ima ih oko 4.000, od čega 80% čine proizvodi neke od robnih marki ovog lanca. Trader Joe’s sebe opisuje rečima: „vaša lokalna prodavnica“. U ponudi su gurmanska hrana, organske namirnice, vegetarijanska hrana, neobična smrznuta hrana, uvozna hrana, domaće i uvozno vino i pivo (gde to lokalni zakoni dozvoljavaju) i „alternativni“ prehrambeni proizvodi, poput veganskih i vegetarijanskih namirnica.

Proizvodi ove kompanije su pretežno ekološki. U oktobru 2007. godine je na osnovu primedbi kupaca maloprodajni lanac Trader Joe’s počeo da postepeno izbacuje proizvode uvezene iz Kine, a u periodu od februara do aprila 2008. godine iz asortimana su zbog zabrinutosti kupaca postepeno izbačene celovite namirnice iz Kine. U periodu između 2012. i 2013. godine Trader Joe’s se pomerio sa 15. na 3. mesto u okviru izveštaja organizacije Greenpeace o održivom pristupu prodaji plodova mora pod nazivom „Carting Away the Oceans – CATO“, tako što je iz asortimana izbacio šest neodrživih vrsta ribe i uložio u očuvanje kanjona Beringovog mora.

Ovaj lanac iz asortimana izbacuje pojedinačne proizvode na osnovu reakcija potrošača češće nego što to rade veliki lanci supermarketa, kako bi napravio mesta na rafovima za nove proizvode. Neki proizvodi prodaju se samo u određenim regijama (npr. na Srednjem zapadu ili Istočnoj obali) Sjedinjenih Država, u zavisnosti od njihove dostupnosti i popularnosti.

Vino „Two Buck Chuck“ u marketima Trader Joe’s

Maloprodajni lanac Trader Joe’s prodaje mnoge proizvode pod sopstvenim robnim markama i to po cenama koje su dosta niže od ekvivalentnih proizvoda poznatih robnih marki. Pritom, od svojih svetski poznatih dobavljača zahteva da ne otkrivaju ovaj poslovni odnos. Robne marke lanca Trader Joe’s ponekad nose nazive inspirisane poreklom prehrambenih proizvoda, kao što su „Trader Jose’s“ (meksički proizvodi), „Baker Josef’s“ (brašno i pekarski proizvodi), „Trader Giotto’s“ (italijanski proizvodi), „Trader Joe-San’s“ (japanski proizvodi), „Trader Ming’s“ (azijski proizvodi), „JosephsBrau“ (pivo), kao i „Trader Jacques’“ (francuski prehrambeni proizvodi i sapuni). Prodajom gotovo svih proizvoda pod sopstvenim robnim markama Trader Joe’s zaobilazi posrednike i kupuje direktno od lokalnih i stranih malih dobavljača.

Trader Joe’s je ekskluzivni prodavac vina Charles Shaw, poznatog i pod nazivom „Two Buck Chuck“, koje se u Kaliforniji prodavalo po ceni od 1,99 USD (cene se mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije). Koloum je o izboru vina u prodavnicama maloprodajnog lanca Trader Joe’s rekao: „U marketima Trader Joe’s se prvo prodavalo vino, pa tek onda hrana. Probao sam 100.000 vina i ona uglavnom nisu bila ništa posebno. Poslali su nam ih očajni vinari.“ Pored vina Charles Shaw, lanac Trader Joe’s poznat je po veoma bogatoj ponudi vina iz Kalifornije i „Novog sveta“.

Maloprodajni lanac Trader Joe’s tvrdi da proizvodi koji se prodaju pod njegovim robnim markama ne sadrže veštačke arome, veštačke konzervanse, bilo kakve boje sem onih koje su dobijene iz prirodnih proizvoda, genetski modifikovane sastojke, delimično hidrogenizovana ulja (dodavanjem trans masti), kao ni mononatrijum glutamat.

Lanac Trader Joe’s poznat je po neobičnim lokacijama svojih prodavnica. Jedna prodavnica u naselju Kobl Hil (Bruklin, u Njujorku) nalazi se u zagradi bivše banke.

Džozef Hardin Koloum (3. 6. 1930 – 28. 2. 2020. godine) bio je američki preduzetnik. Osnovao je maloprodajni lanac Trader Joe’s 1967. godine i vodio ga sve dok nije otišao u penziju 1988. godine.

Petnaest činjenica koje niste znali o maloprodajnom lancu Trader Joe’s

1. Džo je zaista postojao

Iza imena Trader Joe’s stoji Džo Koloum, diplomac Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Stanford, koji je osnovao maloprodajni lanac 1958. godine. Godine 1967. otkupio je deo lanca Pronto Market i nazvao prodavnice „Trader Joe’s“. Prva prodavnica zvanično je otvorena u Pasadeni, u Kaliforniji. Koloum je preminuo u februaru 2020. godine.

2. U vlasništvu je maloprodajnog lanca Aldi (na neki način)

Kompanija Aldi Nord je vlasnik marketa Trader Joe’s u SAD, dok je Aldi Süd vlasnik prodavnica Aldi u SAD i marketa Trader Joe’s u Evropi.

Jedan od osnivača lanca supermarketa Aldi, Aldi Nord, kupio je maloprodajni lanac Trader Joe’s 1979. godine, ali je odlučeno da njegov naziv, misija i uprava ostanu nepromenjeni. Smatramo da je ovo bila dobra odluka. Kad već govorimo o ovom povoljnom supermarketu, pogledajte ovih neverovatnih dvadeset načina da uštedite pri kupovini u marketu Aldi.

3. U ovim prodavnicama nema rasprodaja

Trader Joe’s ima jasan stav: „Rasprodaja je za nas samo reč. Imamo niske cene svakog dana. NEMA kupona. NEMA članskih kartica. NEMA popusta. NEMA atraktivnih promocija ili kupovine uz kupone u našim prodavnicama. Ono što nudimo jeste najbolja cena, svakog dana.“ I mi se slažemo.

4. Prodavnice odlikuje tematski enterijer

Pomorska tematika čini da prodavnice lanca Trader Joe’s izgledaju spremno da se otisnu na pučinu. Čak i zaposleni, odnosno „članovi posade“, imaju zanimljive nazive radnih mesta kao što su „trgovac“, „mornar“ i „kapetan“.

5. Jedan od najpopularnijih proizvoda maloprodajnog lanca Trader Joe’s su keksići „Triple Ginger Snaps“. Ovi slatki i začinjeni keksići prave se s mlevenim i kristalizovanim đumbirom, kao i pireom od đumbira. Hoćete da čujete još nešto u šta nije teško poverovati? I namaz Speculoos Cookie Butter nalazi se na listi najprodavanijih proizvoda.

6. Kad smo već kod namaza Speculoos, oko 80% proizvoda u ovim prodavnicama je robne marke Trader Joe’s – uključujući i ovaj predivni namaz. Pored toga, Trader Joe’s prodaje i sopstveni brend piva koje već neko vreme proizvodi. Njihovo vintage ale pivo ima odlične karakteristike starenja, pa što je starije, to mu je ukus bolji.

A ono najbolje u vezi s proizvodima brenda Trader Joe’s – ne sadrže veštačke arome, konzervanse, sintetičke boje, genetski modifikovane sastojke i trans masti.

7. Granola kao zaštitni znak

Granola je bila prvi proizvod pod brendom Trader Joe’s. Maloprodajni lanac je 1972. godine na tržište izbacio svoju verziju ovog popularnog američkog doručka.

8. Poznat je po svom vinu

Marka vina Charles Shaw („Two Buck Chuck“), odnosno „apsolutni šampion jeftinih vina“, dostojna je svoje reputacije. U prodavnicama lanca Trader Joe’s je od 2012. godine prodato više od 600 miliona boca ovog vina. Iako je njegova cena porasla od 2002. godine kada se po prvi put pojavilo na policama ovog maloprodajnog lanca, ona je i dalje veoma povoljna.

9. Zaposleni s razlogom nose havajske košulje

Svakako da je zaposlene lako uočiti, ali da li ste se ikada zapitali zašto oni nose baš šarene havajske košulje? Trader Joe’s ponosno navodi: „Nosimo havajske košulje jer smo trgovci koji plove kulinarskim morima u potrazi za interesantnim proizvodima koje ćemo doneti našim kupcima.“ Nije ni čudo što je ovaj maloprodajni lanac toliko popularan!

10. Trader Joe’s često izbacuje proizvode iz asortimana

Budući da prodavnice lanca Trader Joe’s nisu dovoljno prostrane i ne mogu da ponude beskrajne količine proizvoda, neophodno je efikasno upravljati prostorom (u tipičnoj prodavnici lanca Trader Joe’s ima oko 4.000 proizvoda, dok se u prosečnom supermarketu nalazi oko 50.000!). Zbog toga ovaj maloprodajni lanac pažljivo bira da zadrži one proizvode koje odlikuje najbolji odnos cene i kvaliteta.

To znači da se i sezonski proizvodi izbacuju iz asortimana (ovde nećete pronaći tipične jesenje ukuse tokom proleća). Uz to, prodavnice svake nedelje dodaju nove proizvode, pa ne iznenađuje što moraju da izbace staro kako bi napravili mesta za novo.

11. Trader Joe’s sprovodi testove ukusa za svaki proizvod prema određenim kriterijumima. Ako proizvod ne zadovolji stroge zahteve, neće se naći na rafovima. Svaki proizvod mora da prođe ovaj test.

12. Ovaj lanac zastupljeniji je u Americi od maloprodajnog lanca Whole Foods

Trader Joe’s ima preko 500 prodavnica u 42 savezne države, dok Whole Foods ima 479 marketa u SAD. Iako se franšiza rodila na jugu Kalifornije, vremenom se proširila i na ostale delove Amerike, i to na Arizonu 1993. godine, Pacifički severozapad 1995. godine, konurbaciju Bostona 1996. godine, kao i na Čikago 2000. godine.

13. Trader Joe’s je „dobri Samarićanin“

Ovaj maloprodajni lanac donira višak prehrambenih proizvoda bankama hrane. Godine 2003. donirao je robu u vrednosti od preko 260.000.000 USD. Osim toga, ovaj lanac ima i koordinatora za donacije koji odgovara na zahteve za donacije, što pokazuje koliko se ozbiljno bave humanitarnim radom. Svaka čast!

14. Zvona kao sistem komunikacije

Umesto neprijatne i glasne komunikacije zaposlenih putem zvučnika, Trader Joe’s ima poseban sistem javnog razglasa koji podrazumeva samo zvuk zvona. Jedno zvono znači da zaposleni treba da otvore još jednu kasu ili da se vrate na kasu, dva zvona znače da kupac ima pitanje na kasi ili mu je potrebna pomoć zaposlenog, dok tri zvona znače da je potrebna pomoć menadžera.

15. Trader Joe’s je prvobitno bila vinoteka

Na veb-sajtu kompanije piše: „Krajem 1960-ih prodavali smo sva moguća vina proizvedena u Kaliforniji“. Ako planirate da posetite Trader Joe’s, evo jednog korisnog spiska: Trideset dva najbolja i najgora zamrznuta proizvoda koja možete pronaći u prodavnicama lanca Trader Joe’s.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!