Početna > Izdanja > Broj 142 > Lidl

U Lidlovoj ponudi super-fairtrade čokolada „Way to go“

Čokolada čijom kupovinom pomažemo uslovima života uzgajivača kakaoa u Gani

Vodeći se principom Fairtrade, koji u praksi znači društveno odgovorno ponašanje u trgovini s proizvođačima iz siromašnijih zemalja, prvi savremeni diskont u našoj zemlji na tržište plasira čokoladu Way To Go. Reč je o čokoladi napravljenoj od kakaoa koji potiče iz održivog uzgoja u Gani, a čiji proizvodni proces obezbeđuje bolje egzistencijalne uslove uzgajivača i istovremeno doprinosi zaštiti životne sredine.

Čokolada Way To Go je dostupna u svim Lidl prodavnicama i to u četiri varijante: mlečna, tamna, mlečna sa bademom, morskom soli i karamelom, kao i tamna s kokosom i pekan orahom, po ceni koja direktno pomaže da uzgajivači iz Gane obezbede bolje životne uslove za sebe i svoje porodice.

Kompanija Lidl, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala je značaj nabavke kakaoa za čokoladu Way To Go u potpunosti iz održivog uzgoja i zato je odlučila da postane partner udruženju malih farmera kakaoa Kuapa Kokoo u Gani.

Priča koja stoji iza Lidlove inicijative jeste činjenica da se kakao trenutno zbog raznih socijalnih i ekoloških faktora svrstava u kritične sirovine. Razlozi za to su niske naknade uzgajivača, nestabilna cena sirovine i neizvesnost tržišta kakaoa, zbog čega često dolazi do dečjeg rada na plantažama i krčenja zaštićenih šumskih područja radi dodatne zarade. Ovom Lidlovom inicijativom uzgajivačima je pružena prilika da neposredno profitiraju i to tako što od svake prodate čokolade Lidl izdvaja deo novca koji upućuje proizvođačima kao dodatnu premiju na fer cenu koju, u skladu sa sertifikatom Fairtrade, dobijaju za svoj kakao. Cena Fairtrade ih štiti od promene cena na svetskom tržištu, a premija Lidla obezbeđuje benefite za male uzgajivače na nekoliko načina – s jedne strane oni prolaze kroz obuke o održivom uzgoju kakaoa kako bi došli do većih prinosa i prihoda vodeći istovremeno računa o životnoj sredini, a s druge strane Lidl podržava članove udruženja pri diversifikaciji proizvodnje kako bi ekonomski bili nezavisniji od uzgoja kakaoa.

Još od 2006. godine Lidl se zalaže za veći nivo održivosti u kakao sektoru i za svoj celokupni asortiman čokolada od 2016. godine koristi isključivo kakao iz sertifikovanog uzgoja Fairtrade. Ostavši na cilju borbe za održivi uzgoj kakaoa, Lidl je 2012. godine implementirao projekat PROCACAO: poljoprivrednu školu za održiviji uzgoj kakaoa u Obali Slonovače koji od 2019. godine posluje nezavisno i koji je doneo profit za više od 18.000 uzgajivača kakaoa i njihovih porodica.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista