Početna > Izdanja > Broj 141 > Edukacija - Intervju/ Božidar Maljković

Finansiranje Olimpijskog komiteta Srbije i pripreme za Tokio

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju biće održana 23. jula 2021. godine a sportisti iz celog sveta takmičiće se do 8. avgusta. Kao i do sada održaće se sva takmičenja i sportski događaji koji su planirani. U toku su pripreme za nastupajuće Olimpijske igre na kojima će se primenjivati sve mere zaštite protiv infekcije virusa korona. Olimpijski komitet Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem u svakodnevnom je kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kako bi učešće naših sportista bilo na najvišem nivou.

- Koliko se sportista do sada kvalifikovalo za Olimpijske igre?

U ovom trenutku imamo 64 kvalifikovanih sportista za Tokio 2021. godine, a prema našim očekivanjima biće ih oko 100. Naša lista se stalno dopunjuje i sa posebnim zadovoljstvom dočekujemo svakog novog člana tima. Iza nas je jedan period, skoro godinu i po dana, prepun izazova kako sportskih, tako i ekonomskih i finansijskih. Prvi put u istoriji su odložene Olimpijske igre, zaustavljen sport u potpunosti, a svi smo prošli, ali i još uvek prolazimo kroz finansijsku krizu za koju ne znamo kada će da se završi i kakve će posledice ostaviti na dalji razvoj sporta i sportista kao pojedinaca.

- Da li možete malo da približite rad Olimpijskog komiteta Srbije?

Olimpijski komitet Srbije je krovna organizacija vrhunskog sporta u Srbiji. Mi smo nevladina organizacija prepoznata Zakonom o sportu Republike Srbije, a uređena tim dokumentom i Olimpijskom poveljom Međunarodnog olimpijskog komiteta. OKS je kao i ostali nacionalni olimpijski komiteti, predstavnik MOK-a na teritoriji naše zemlje i tu je osnovna razlika u odnosu na druge sportske organizacije. Drugi nacionalni sportski savezi su članovi međunarodnih organizacija. Fudbalski savez Srbije je član UEFA i FIFA, a mi nismo članovi, već se vodimo kao predstavnici MOK-a na teritoriji naše zemlje.

- Vi imate partnere sa kojima godinama sarađujete. Na koji način se finansirate?

Naši najveći partneri su MOK i Ministarstvo omladine i sporta. Ono što javnost treba da zna da su naši sportski programi koncipirani tako da uključuju mnogobrojne partnere, a među njima su sportisti, treneri, nacionalni sportski savezi olimpijskih sportova, različite vladine i nevladine organizacije. Da bismo mogli da funkcionišemo finansijski na pravi način potrebni su nam komercijalni partneri, odnosno sponzori sa kojima imamo višegodišnje ugovore. OKS je veliki indirektni korisnik budžetskih sredstava, što praktično znači da dobijamo novac iz budžeta Republike Srbije za sprovođenje sportskih programa, ali ne i za funkcionisanje naše kuće i za naše operativne troškove. Novac za te troškove sami zarađujemo i naše troškove finansiramo iz sopstvenih sredstava. Deo dobijamo od MOK-a, a deo kao što sam već rekao od komercijalnih partnera i sponzora.

- Da li ovo znači da vas finansira država u najvećoj meri i gde najviše usmeravate ta sredstva?

Kompletan novac koji dobijamo od države, a za koji konkurišemo svake godine, odlazi na finansiranje priprema, takmičenja, opreme, suplemenata i angažovanje stručnjaka u timovima naših najboljih sportista. Pošto to nisu dovoljna sredstva OKS dodaje još novca iz sopstvenih sredstava kako bi se omogućili maksimalno dobri uslovi našim sportistima. Ako bi praktično preveli to bi značilo da od 100% novca koji imamo iz svih segmenata oko 70% odlazi direktno u sportske programe najboljih sportista, a oko 30% su troškovi za funkcionisanja Olimpijskog komiteta Srbije. Mnogo pažnje posvećujemo za fundraising i u saradnji sa komercijalnim partnerima i sa sponzorima. Stalno radimo na razrađivanju biznis paketa koje imamo za kompanije koje jesu ili pak mogu biti zainteresovane za saradnju. Ono što izbegavamo to su „telefonska sponzorstva“ odnosno partnerstva. Trudimo da imamo zdrav i tržišno orijentisan pristup komercijalnim partnerima i sponzorima. Ponosni smo što imamo najdugoročnija sportska sponzorstva u regionu. Saradnja sa Vojvođanskom bankom traje punih pet olimpijskih ciklusa i ove godine smo potpisali i novi sponzorski ugovor za naredne četiri godine, što nas dovodi u situaciju da skoro četvrt veka imamo jedno stabilno i dugotrajno sponzorstvo.

- Kako radite sa ostalim sponzorima?

Slična situacija je i sa drugim kompanijama koje su u našem sponzorskom pulu. Uglavnom sve kompanije koje jednom odluče da uđu u partnerstvo sa nama, nastavljaju saradnju iz jednog u drugi novi ugovor što govori o tome da su i te kompanije, baš kao i mi, zadovolje onim što dobijaju od nas. Naš sponzorski pul raste iz ciklusa u ciklus. Koncept se bazira na sponzorstvima po nivoima i na ekskluzivitetu. Ovo znači da u našem pulu ne može da bude više od jedne kompanije iz iste grane privrede. Ovakav koncept je započet za Olimpijadu u Pekingu 2008. godine i od tada uvećavamo broj kompanija. Verujemo da se svi nalaze u dobrom društvu i da zajedno radimo na unapređivanju sporta i na dobrom predstavljanju naše zemlje u svetu. Mi smo izuzetno srećni što smo u ovakvim specifičnim okolnostima koji su bili prisutni prošle godine, u momentu kada su odložene Olimpijske igre i kada su sponzori legitimno mogli da zatraže raskid ugovora sa nama, to ipak nisu uradili. To se ni kod jednog klijenta nije dovodilo u pitanje. Iskrena saradnja i prijateljstvo su ipak preovladali i to nam je pomoglo da ostanemo stabilni i da lakše prebrodimo krizu izazvanu virusom korona.

- Kako iz ove perspektive vidite budućnost?

Nismo ni u jednom trenutku poklekli i budućnost gledamo samo u pozitivnom smislu. Verujemo da stižu bolji dani i za sport, ali i za privredu. S druge strane očekujemo i dalje podršku naših komercijalnih sponzora i partnera na našem putu ka cilju u kome smo ujedinjeni.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista