Početna > Izdanja > Broj 139-140 > Edukacija - Rubrika pricali smo o (Mina Rakićević)

Mina Rakićević vlasnica i direktorka kompanije "Delikos"

Kako pametno investirati u krizi?

Ovu godinu smo počeli sa puno entuzijazma i planova, na talasu dobrih rezultata i energije iz prethodne godine. Pribojavali smo se, doduše, kako će se porast cena mesa, kojesu nezaustavljivo rasle poslednjih godinu i po dana, a samim tim i naših proizvoda, odraziti na poslovanje. Bilo je jasno da se nešto dešava, jer je godina počela atipično i vesti koje su stizale do nas o pojavi novog virusa nisu više davale puno razloga za entuzijazam. Početkom marta,sa proglašavanjem epidemije, susreli smo se sa neočekivanim izazovima i bili primorani da brzo reagujemo i trezveno razmišljamo, a planove prilagodimo novonastaloj situaciji.

Jedino što smo radili u početku bilo je da održimo poslovanje u okvirima očekivanja kupaca i da preduzmemo sve propisane i nepropisane mere koje smo mi smatrali potrebnimkako bismo sprečili ulazak virusa u kolektiv. Najviše novca smo potrošili za nabavku zaštitne opreme (maski, rukavica, vizira, dodatnih higijenskih sredstava, dezobarijera i slično). Organizovali smo posao tako da mogućnost oboljevanja bude smanjena na minimum.

Sledeći korak bio je ulaganje u zaposlene. Obično se sa početkom krize skraćuju svi mogući nepotrebni troškovi, a neretko se smanjuju i plate i/ili otpuštaju zaposleni. Naša odluka je bila da tu meru primenimo kao apsolutno poslednju i samo ako budemo morali, jer su naši zaposleni, kao i mi, već bili dovoljno pod stresom od neizvesnosti u kojoj smo se našli.Srećom, do danas nismo morali ništa da preduzmemo u tom pravcu i nadamo se da će tako i ostati.Takođe smo učestvovali na više onlajn edukacija i pokušali smo da izvučemo najbolje iz trenutne situacije.

Sledeće u šta smo ulagali ove godine jeste dalji razvoj brenda i njegovo pozicioniranje na tržištu koje je veoma zahtevno. S obzirom na to da smo prošle godine investirali u opremu u proizvodnji i da smo uradili novi dizajn pakovanja, nastavili smo ove godine da radimo na promociji i informisanju potrošača. Započeli smo saradnju sa PR agencijom i nastavili smo rad na našem novom sajtu i prodavnici na mrežikoji će uskoro moći da se koriste. Zbog trenutne epidemije, kupovina na mreži je sve zastupljenija, pa zbog toga i mi razvijamoonlajnprodavnicu za sve one koji više vole takav vid snabdevanja.

U 2021. godinu ulazimo sa puno pozitivne energije i nadamo se da ćemo se uskoro svi vratiti normalnom životu. Planiramo dalje investicije u razvoj brendakroz razne vidove marketinških aktivnosti, zatim u proizvodnju, ali i u zaposlene koji su okosnica našeg postojanja. Bez njih Delikos ne bi postojao i ne bi mogao da beleži ovako dobre rezultate. Nadamo se da će potrošači prepoznati naš kvalitet i nastojanjeda im ponudimo zdravstveno bezbedne, nutritivno vredne i neponovljivo ukusne proizvode koje proizvodimo sa puno ljubavi i entuzijazma.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista