Početna > Izdanja > Broj 139-140 > Poslovna misao - John Mattone

DŽON MATON

Džon Maton je najbolji poslovni savetnik na svetu i suosnivač franšize Intelligent Leadership Executive Coaching (ILEC). Prepoznat je na globalnom nivou kao posebno istaknuti savetnik u domenu liderstva i autoritet koji može da podstakne i osnaži pravu ličnost i talente lidera, što će im omogućiti da postignu četiri revolucionarna ishoda koje mogu iskoristiti u svom poslu i životu: altruizam, pripadnost, postignuće i izobilje.

Karijera

Ova četiri ishoda predstavljaju temelj za postizanje održivog uspeha i nasleđa za sva vremena. Džon Maton je neverovatno interesantan i međunarodno priznat glavni govornik, kao i vrhunski poslovni savetnik. Bilo da drži glavni govor na nekom događaju, vodi višednevne programe ili podučava rukovodioce, stekao je globalnu reputaciju čoveka koji poseduje posebnu sposobnost da odblokira i oslobodi izvanrednost lidera na svim nivoima. Globalgurus.org i Thinkers50 Džona Matona svrstavaju među najbolje poslovne savetnike, autoritete i govornike na svetu u domenu liderstva od 2011. godine.

Džonovo osmišljeno liderstvo u kombinaciji s njegovom strašću, energijom i autentičnošću na bini opisani su kao „neponovljivi“ i zavhaljujući njima dobio je pohvale sa svih strana sveta, od vodećih svetskih generalnih direktora i državnih vođa do korporativnih i državnih vođa na svim nivoima, od serijskih preduzetnika do startapa. Otkrijte tajnu za otključavanje i oslobađanje izvrsnosti lidera – iskusite „neponovljivo“ osmišljeno liderstvo, strast, energiju i autentičnost Džona Matona na bini.

Džon je govorio na nekim od najprestižnijih svetskih događaja o poslovanju i liderstvu, uključujući Svetski poslovni forum i Svet poslovnih ideja, rame uz rame s Ričardom Bransonom, Stivom Voznijakom, Stivom Forbsom i drugim svetskim ikonama u domenu liderstva. Imamo brojne partnere s kojima organizujemo ekskluzivne događaje na kojima učestvuje Džon Maton, a koje ponekad rezervišemo i do dve godine unapred. Ovi događaji su predstavljeni kao brendirani i sponzorisani događaji Džona Matona sa ulaznicama različitih cena, više nivoa pristupa, privatnim večerama, potpisivanjima knjiga itd. Ovakvi događaji privlače na hiljade ljudi koji sa njih odlaze ispunjeni idejama, energijom i strašću Džona Matona. Možemo da podelimo mnoge reference grupa koje su vodile naše ekskluzivne događaje, a oni su i donosioci novca i u očima delegata „menjaju živote“.

Najbolji poslovni savetnik i program liderstva na svetu

Program Džona Matona pod nazivom Inteligentno liderstvo, uz programe Napraviti trajnu promenu Tonija Robinsa i Pet nivoa liderstva Džona Maksvela, proglašeni su 2015. godine za tri najbolja napredna programa za razvoj liderstva koji menjaju živote. Pored toga, Džon se naširoko smatra jednim od vodećih svetskih autoriteta u domenu korporativne kulture i transformacije kulture. On je cenjeni savetnik i instruktor generalnih direktora malih i srednjih preduzeća, kao i generalnih direktora koji su na čelu velikih globalnih kompanija, koje uči kako da stvore i održe kulturu liderstva i talenata koja podstiče vrhunske poslovne rezultate.

Organizacija za istraživanje Globalgurus.org je 2017. i 2018. godine proglasila Džona jednim od tri najveća autoriteta u domenu savetovanja na svetu uz Tonija Robinsa i Maršala Goldsmita. Ova organizacija je Matonu 2019. i 2020. godine dodelila prestižnu titulu autoriteta broj 1 u domenu savetovanja. Bio je i jedan od osmoro finalista za prestižnu nagradu Thinkers50 Leadership Award 2017. godine koja se dodeljuje najvećem autoritetu u domenu liderstva i misliocu na svetu. Džon je 2013. godine dobio jedan od najpopularnijih sertifikata Master korporativni poslovni savetnik (MCEC) koji dodeljuje Udruženje korporativnih poslovnih savetnika. Zatim je 2015. godine dobio prestižnu nagradu Istaknuti međunarodni poslovni savetnik i savetnik u domenu osmišljenog liderstva, u znak priznanja njegovog osmišljenog liderstva i savetničkog rada u domenu globalnog liderstva. Nagrada je praćena statusom doživotnog počasnog Master korporativnog poslovnog savetnika, čime je postao jedan od svega četiri poslovna savetnika koji trenutno imaju ovaj sertifikat na globalnom nivou. Džonov blog o poslovnom savetovanju je od 2017. godine prvi blog o poslovnom savetovanju na svetu prema rangiranju platforme Feedspot. Njegov blog o liderstvu je takođe prepoznat kao jedan od najboljih na svetu.

Džonov sopstveni plan za podsticaj razvoja u domenu liderstva

Džon je kreirao jedinstvenu, moćnu i revolucionarnu filozofiju i proces pod nazivom Poslovno savetovanje na osnovu inteligentnog liderstva (Intelligent Leadership (IL) Executive Coaching). Džon se od 2012. godine služi sopstvenom metodologijom savetovanja u radu s preko 50 generalnih direktora, glavnih državnih vođa i profesionalnih sportista širom sveta kako bi im pomogao da postanu snažniji, efikasniji i energičniji lideri i ljudi. Bio je poslovni savetnik pokojnog Stiva Džobsa, kao i legendarnog bivšeg generalnog direktora kompanije PepsiCo Rodžera Enrika. Džon i njegova kompanija John Mattone-Global, Inc. vlasnici su brojnih registrovanih zaštitnih znakova koje je odobrila (ili koji su u procesu dobijanja odobrenja) Kancelarija za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država (USPTO).

Tvorac revolucionarnih procena i programa razvoja savetnika i lidera

Džon je osnivač Univerziteta Džon Maton (JMU) koji nudi jedinstveni i revolucionarni plan za uspeh pod nazivom Poslovno savetovanje na osnovuinteligentnog liderstva ( Intelligent Leadership (IL) Executive Coaching) – i koji je akreditovala Međunarodna federacija savetnika. On je od 2017. godine lično pratio rad više od 450 globalnih poslovnih savetnika iz preko 52 zemlje zasnovan na njegovoj filozofiji, procesu i alatima u domenu inteligentnog liderstva. JMU nudi i sledeće programe: Intelligent Leadership Retreat u trajanju od 2,5 dana, C-Level Aspire Elite Mastermind, Intelligent Leader Mastermind Immersion u trajanju od 4 dana, kao i niz nagrađivanih virtuelnih i onlajn programa za razvoj liderstva, uključujući i program pod nazivom 50 Laws of Intelligent Leadership Online Academy.

Doprinos zajednici

Od ponovnog pokretanja svog poslovanja 2010. godine, nakon 15 godina korporativnog života, Džon Maton za cilj ima da pomogne liderima, budućim liderima i organizacijama da se probiju i postanu najbolji što mogu. O Džonvom smislu života i ostvarenju snova možda najbolje svedoče brojna filantropska zalaganja koja uključuju uspostavljanje dugoročnog fonda za stipendisanje koji nosi njegovo ime na Univerzitetu u Centralnoj Floridi gde je Džon diplomirao 1980. godine kao student generacije i stekao zvanje master industrijski/organizacioni psiholog – Stipendija za liderstvo isavetovanje Džon Maton ( John Mattone Leadership & Coaching Scholarship) koja se dodeljuje svake godine studentima na master i doktorskim studijama koji pokažu veliki potencijal u oblasti savetovanja i liderstva.

Autor bestselera i svetski priznati autoritet u domenu liderstva

Globalgurus.org, Thinkers50, Forbes, CNN, LeadersExcellence, Warren Bennis’ Leadership Excellence Magazine, HR.com i mnogi drugi već dugi niz godina Džona Matona prepoznaju kao jednog od najboljih poslovnih savetnika i govornika na svetu. Maton takođe predaje u okviru fakultetskog programa Master poslovne administracije za zaposlene na Univerzitetu Florida Atlantik, gde drži svoj neverovatno popularni kurs pod nazivom Procena i razvoj globalnog liderstva (GLAD). Počevši od 2011. godine više od 500 studenata na ovom programu pohađalo je kurs vredan 3 boda na kom ih je obučavao Džon Maton lično. Radio je i na Međunarodnom poslovnom fakultetu ZfU u Cirihu, a uz to je i uvaženi viši saradnik na jednom od vodećih poslovnih fakulteta na svetu, Međunarodnom poslovnom fakultetu Hult.

Knjige

Džon je autor deset knjiga, uključujući četiri bestselera: Liderstvo usmereno ka talentima (Talent Leadership (Harper-Collins, 2012, Amazonov bestseler)), Inteligentno liderstvo (Intelligent Leadership (Harper-Collins, 2013, bestseler Amazona i magazina Inc.)) i Transformacije kulture: lekcije iz liderstva i preobražaja preduzeća (Cultural Transformations: Lessons of Leadership & Corporate Reinvention (Wiley, 2016)), Amazonov bestseler broj 1 u kategoriji ljudskih resursa i broj 2 u kategoriji menadžmenta, kao i bestseler magazina Inc. Njegovo novo izdanje, Inteligentni lider: otkrivanje 7 tajni za upravljanje drugima i ostavljanje nasleđa (The Intelligent Leader: Unlocking the 7 Secrets to Leading Others and Leaving Your Legacy (Wiley, 2019, Amazonov bestseler)), sajt Bookauthority.org ocenio je kao knjigu o menadžmentu broj 2 koju treba pročitati 2020. godine i uvrstio je na 49. mesto liste najboljih knjiga o liderstvu svih vremena.

Liderstvo usmereno ka talentima (Talent Leadership)

Ulaganje novca u razvoj liderstva ne garantuje uspeh. Lider u domenu poslovanja Džon Maton pokazuje kako da procenite i maksimizirate svoje zalaganje kako biste mogli da identifikujete, upravljate i razvijate potencijalne lidere u razvoju – na osnovu njihovih sposobnosti, posvećenosti i usklađenosti s ciljevima organizacije. Prepuna rezultata istraživanja, najboljih praksi, studija slučaja, sopstvenih procena i još mnogo toga, knjiga Liderstvo usmereno ka talentima uči čitaoce kako da koriste procene za merenje trenutnih i budućih poslovnih talenata, kako da koriste dobijene podatke za identifikovanje potencijalnih lidera i kako da iskoriste analizu da usmere treninge i obuku tamo gde će imati najveći uticaj. Većina kompanija nema pravi način da proceni da li je njihovo zalaganje urodilo plodom – a još manje da proceni gde uspeh izostaje. Merenje, kalibracija i rekalibracija glavnih pokazatelja koji direktno predviđaju zdravlje organizacije donose preko potreban fokus na brojeve u okviru ključnog zadatka stvaranja programa za razvoj liderstva svetske klase – koji ne samo da poboljšava pojedinačni učinak, već i povećava ukupni poslovni rezultat vaše organizacije.

Inteligentno liderstvo (Intelligent Leadership)

U današnjem poslovnom okruženju, lideri na svim nivoima se suočavaju sa ogromnim izazovima kada je reč o postizanju i održavanju revolucionarnih poslovnih rezultata. Globalizacija, ekonomske promene, stroža regulativa i oštrije upravljanje čine ostvarivanje vrednosti za akcionare sve težim. Inteligentno liderstvo je knjiga napisana za one lidere koji žele da unaprede svoju efikasnost i strategiju, da budu fokusirani na operacije i da budu uravnoteženi. Ona je namenjena liderima koji žele da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom i dostignu svoj maksimum. U ovoj revolucionarnoj knjizi savetnik u domenu liderstva Džon Maton – koji se nedavno našao na „guru radaru“ prestižne liste Thinkers50 – koristi svoje dugogodišnje iskustvo u radu s veoma uspešnim profesionalcima kako bi čitaocima pružio mapu za razvoj i ovladavanje poslovnom zrelošću. Knjiga nudi tri jedinstvena alata – točak liderskog uspeha, mapu liderske zrelosti i eneagram liderstva – i pomaže čitaocima da kalibrišu svoje sposobnosti kako bi se istovremeno mogli da se usredsrede na svoje jače strane i pozabave svojim slabostima. Cilj je poboljšati ključne taktičke kompetencije (kao što su kritičko i strateško razmišljanje, donošenje odluka, liderstvo usmereno ka talentima i vođenje tima, komunikacija) i integrisati ih sa jednako važnim ličnim osobinama poput vrednosti, karaktera i verovanja kako bi liderski potencijal bio ostvaren. Ova knjiga sadrži najbolje prakse, merodavna istraživanja, praktične procene i prosvetljujuće primere dobrog i lošeg liderstva i čitaocima pruža znanje, veštine i strast koja im je potrebna da postanu lideri kakvi treba da budu.

Transformacije kulture: lekcije iz liderstva i preobražaja preduzeća (Cultural Transformations: Lessons of Leadership & Corporate Reinvention)

U današnjem poslovnom svetu koji se brzo menja, generalni direktori suočavaju se sa dva glavna izazova: premošćavanjem jaza u liderstvu i stvaranjem održive korporativne kulture. Međunarodni savetnik u domenu liderstva Džon Maton i glavni urednik magazina CEO Nik Vaidija otkrivaju šta je ključno za razvoj liderstva i transformaciju kulture kroz prisne intervjue sa četrnaest generalnih direktora veoma uspešnih organizacija kao što su Deloitte, Graybar, Genpact, The North Face, HP Financial, Virtusa, Bigcommerce, American Marketing Association, Almansoori Specialized Engineering, Oman LNG i Claro.

Dugo se mislilo da je kultura tek sporedni resurs u korporativnoj jednačini. Međutim, sve više poslovnih lidera počinje da prepoznaje neophodnost kulture kada je reč o stvaranju i održavanju dugoročnog rasta i promena. Šta je ključ kreiranja snažne poslovne kulture? Liderstvo. Najbolje kulture počinju od generalnih direktora koji daju primer ostatku kompanije, vodeći druge kroz neretko težak proces korporativne transformacije.

Inteligentni lider (The Intelligent Leader)

U današnjem poslovnom svetu suočeni smo s jednom misterijom: Iako knjiga, blogova, govornika i seminara o liderstvu ima više nego ikada, ostalo je relativno malo zaista sjajnih lidera. Kompanije teško pronalaze i pripremaju novu generaciju da se nosi sa zahtevima koje podrazumeva predvođenje drugih u žestoko konkurentskoj atmosferi i pri neverovatnom tempu promena koji definiše našu eru.

Džon Maton je pronašao rešenje za ovaj paradoks kroz pristup koji seže u srž onoga što lidere i one koji žele da postanu lideri sprečava da postignu uspeh na tom putu. To je ono što je Džona učinilo najboljim poslovnim savetnikom na svetu i privuklo generalne direktore s liste Fortune 500 – od pokojnog Stiva Džobsa do Rodžera Enrika iz kompanije PepsiCo – da angažuju baš njega. Na sreću, Matonove tajne više se ne dele isključivo u salama za sastanke i luksuznim apartmanima, već su sada dostupne svima koji žele da otključaju svoj liderski potencijal u njegovoj najnovijoj knjizi Inteligentni lider.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista