Početna > Izdanja > Broj 139-140 > Edukacija - Masterindex Srbija

Novi Globalni Index definiše šta digitalne ekonomije čini pouzdanijim i otpornijim

Fletcher i Mastercard donose Index digitalne inteligencije koje pružaju dubinski uvid u brzinu usvajanja tehnologije i nivo digitalnog poverenja širom sveta

Fletcher, Fakultet za međunarodne politike na Univerzitetu Tufts, u partnerstvu s kompanijom Mastercard, predstavlja Index digitalne inteligencije, koji daje prikaz napretka zemalja u unapređivanju njihovih digitalnih ekonomija, jačanju poverenja i uvođenju tehnologija za povezivanje u živote milijardi ljudi.

Nadovezujući se na ranija izdanja iz 2014. i 2017. godine ovogodišnji Index daje sliku globalnog digitalnog razvoja, pruža uvid u ključne faktore koji pokreću promene i trendove i otkriva šta znači to da su ekonomije suočene sa izazovima globalne pandemije i postpandemijske budućnosti.

Najdinamičnije digitalne ekonomije – poput Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Tajvana, UAE i Nemačke – značajno su nadmašile OECD stopu rasta u Q2 2020, usred globalnog zatvaranja. Njihove odlike su visoka cirkulacija kvalifikovane radne snage, aktivna istraživačko-razvojna saradnja između poslovne i akademske zajednice, kao i visoki nivo kreiranja i uvođenja digitalnih proizvoda u glavne tokove.

Kako je gotovo dve trećine svetske populacije danas onlajn, ulazimo u fazu „nakon pristupa“, u kojoj sam pristup internetu više nije dovoljan. Aspekti kao što su kvalitet pristupa, efikasna upotreba digitalnih tehnologija, odgovorne institucije, snažne politike upravljanja podacima i jačanje poverenja postaju sve značajniji faktori u određivanju digitalne konkurentnosti i održivosti pojedinačnih ekonomija. Sa tim znanjem, kompanije i vlade mogu zajedno raditi kako bi pomogle svakom od 7,6 milijardi ljudi širom sveta da iskoriste ogromne mogućnosti koje digitalno napredna ekonomija može doneti.

Globalni pogled na digitalnu evoluciju i poverenje

Ovogodišnji Index razmatra dve komponente: digitalnu evoluciju i digitalno poverenje. Istorijski gledano, digitalna evolucija prolazi kroz veliko ubrzanje od fizičke polazišne osnove do digitalne sadašnjosti. Digitalno poverenje je most koji povezuje putovanje od digitalne sadašnjosti do pametne i inkluzivne digitalne budućnosti.

Mapirajući 95% svetske internet populacije i oslanjajući se na 12 godina podataka, pregled rezultata Digitalne evolucije meri 160 pokazatelja u 90 ekonomija kroz četiri ključna stuba: institucionalno okruženje, uslovi potražnje, uslovi ponude i kapacitet za inovacije i promene. Shodno tome imamo podelu na četiri kategorije:

  • Ekonomije koje se ističu – Singapur, Sjedinjene Države, Hong Kong, Južna Koreja, Tajvan, Nemačka, Estonija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Češka, Malezija, Litvanija i Katar – to su ujedno i digitalno napredne ekonomije i ekonomije koje pokazuju veliko ubrzavanje. Ovo su lideri u pokretanju inovacija, koji nadograđuju svoje postojeće prednosti na uspešan i efikasan način.
  • Izjednačene e konomije – poput Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Japana i Kanade – to su zrele digitalne ekonomije s visokim stepenom digitalnog usvajanja, uprkos usporavanju digitalnog zamaha. Ove zemlje imaju tendenciju da menjaju šire globalne okolnosti kada se radi o politikama održivosti i obično ulažu u širenje digitalne inkluzije i izgradnju snažnih institucija.
  • Ekonomije u porastu – poput Kine, Indije, Indonezije, Poljske i Rusije – to su ekonomije koje se brzo razvijaju. Ovo su ekonomije koje su veoma atraktivne za investitore zbog ubrzavanja i značajnog prostora za rast.
  • Ekonomije na koje treba obratiti pažnju – poput Nigerije, Ugande, Kolumbije, Perua, Pakistana i Šri Lanke – su ekonomije koje imaju brojne infrastrukturne praznine. Uprkos tome, mladi pokazuju entuzijazam za digitalnu budućnost kroz povećanu upotrebu društvenih medija i mobilnih plaćanja.

U segmentu digitalnog poverenja mereno je 198 pokazatelja u 42 ekonomijekroz četiri ključna stuba: ponašanje, stavovi, okruženje i iskustvo.

· Ekonomije poput Brazila, Kolumbije i Meksika počinju da prave zamah na bihejvioralnim poljima, pokazujući značajan angažman na društvenim mrežama i drugim novim tehnologijama.

· Ekonomije poput Kine, Indonezije i Vijetnama imaju izuzetno povoljne stavove o svojoj digitalnoj budućnosti, podstaknute brzim širenjem digitalnog usvajanja i digitalnih mogućnosti.

· Ekonomije sa zrelijim pristupima digitalizaciji i s tim povezanim donošenjem politika, poput Švedske, Holandije i Danske, dele mere koje jačaju sigurno okruženje, poput politike privatnosti, sigurnosti i odgovornosti. Građani ovih zemalja imaju tendenciju da optimističnije gledaju na budućnost digitalizacije.

· Ekonomije poput Sjedinjenih Država, Hong Konga, Tajvana, Južne Koreje i Singapura pružaju građanima gotovo besprekorno iskustvo, isporučujući sveti gral napredne infrastrukture, širokog pristupa i nenadmašne interakcije. Ovo iskustvo podudara se s visokim nivoom angažmana, što ovim ekonomijama daje jasnu prednost u budućnosti „nakon pristupa“.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista