Početna > Izdanja > Broj 139-140 > Giganti - Bang&Olufsen

Bang & Olufsen

Bang & Olufsen (B&O, BANG & OLUFSEN) je vrhunski danski proizvođač luksuznih električnih uređaja koji dizajnira i proizvodi audio proizvode, televizijske uređaje i telefone. Kompaniju su 1925. godine osnovali Piter Bang i Svend Olufsen koji su dizajnirali radio aparat koji koristi naizmeničnu struju, proizvod od velikog značaja u vreme kada je većina radio aparata još radila na baterije.

Kompanija Harman International (koja je kasnije postala ogranak kompanije Samsung) je u maju 2015. godine objavila okončanje procesa preuzimanja kompanije za audio uređaje za automobile Bang & Olufsen Automotive. Kompanija Tymphany, proizvođač originalnog dizajna (ODM) u Hongkongu s proizvodnim procesima u Dongčengu, je u martu 2017. godine najavila preuzimanje poslova projektovanja i proizvodnje kompanije Bang & Olufsen u Češkoj.

Rana istorija

Piter Bang (1900–1957), sin uspešnog danskog biznismena Kamilja Banga, je od rane mladosti pokazivao veliko interesovanje za radio tehnologiju. Nakon što je 1924. završio studije inženjerstva, proveo je šest meseci radeći za fabriku radio aparata u Sjedinjenim Državama. Nakon povratka u Dansku udružio se sa svojim prijateljem Svendom Olufsenom (1897–1949) čiji su roditelji oslobodili tavan svog imanja u Strueru na Jilandu za njihove eksperimente. Kada su zvanično otvorili svoju kompaniju 1925. godine, Bang se koncentrisao na tehnologiju, dok se Olufsen bavio poslovanjem. Tridesete i četrdesete godine je obeležilo nekoliko uspešnih proizvoda, uključujući sistem za snimanje zvuka za filmsku industriju, zvučnike koji su se montirali na krov cirkusa i vojnih vozila i legendarni radio aparat Beolit 39 s Bakelite odeljkom.

Beolit 39 iz 1938. godine, prvi radio aparat B&O u Bakelite-u

Međutim, to je bilo dosta godina pre nego što su svoje poslovanje zaista pretvorili u profitabilno. Pretrpeli su veliki udarac pri kraju Drugog svetskog rata kada su pronacistički diverzanti zapalili fabriku u Gimsingu, u Strueru na severozapadnom Jilandu kao kaznu rukovodstvu za odbijanje saradnje sa Nemcima. Nepokolebljivi Bang i Olufsen su ponovo izgradili fabriku, gde su proizvodili električne brijače do 1955. godine, nakon čega su nastavili da razvijaju različite radio aparate, radiograme i televizijske uređaje na koje je kasnije imao uticaj dizajner Ib Fabiansen, kada je počeo da radi za kompaniju 1957. godine.

Devedesetih je kompanija B&O otvorila svoje namenske prodavnice u kojima se, umesto posredstvom trgovaca, vršila direktna prodaja kupcima. Proizvodnja pojedinačnih audio uređaja je prekinuta zarad prodaje mini audio sistema i to, kao što je bilo uobičajeno za B&O, po ceni nižoj od industrijskog proseka.

Novija istorija

Zbog ekonomske krize 2008. godine kompanija se suočila sa oštrim padom prodaje i prijavila značajne gubitke; između 2008. i 2009. godine godišnji prihodi su se smanjili sa 853 miliona na 528 miliona dolara, dok je cena akcija drastično opala, sa 52 dolara na 8,50 dolara. Plan restrukturiranja je predviđao 300 otkaza u Danskoj 21. oktobra 2008. godine i prestanak razvoja novih mobilnih telefona, MP3 plejera i samostalnih sistema poput DVD2 i HDR2. Umesto toga, kompanija se fokusirala na svoje izvorne talente: audio i video proizvode visokog kvaliteta i zvučne sisteme za automobilsku industriju. Kompanija B&O je 2010. godine ponovo postala profitabilna.

U januaru 2015. godine je iz kompanije B&O stiglo obaveštenje da bi kompanija prihvatila ponude konkurenata za preuzimanje zbog upozorenja o profitu izdatog krajem 2014. godine.

U martu 2015. je kompanija HP Inc. najavila da će B&O postati novi premium partneri za audio uređaje za kompjutere i druge uređaje.

U januaru 2020. godine je kompanija Bang & Olufsen A/S prijavila svoj treći uzastopni gubitak pošto se danski proizvođač HiFi tehnike mučio s formiranjem asortimana nakon odbijanja kupaca da kupe slušalice za 500 dolara.

Poslovanje i proizvodi

Uprkos odluci da obustave proizvodnju pojedinačnih komponenti, B&O su nastavili da proizvode i prodaju zvučnike. Glavni predstavnik zvučnika, BeoLab 5, koristi digitalnu obradu signala za prilagođavanje frekvencijskog odziva na prostoriju i lokaciju na kojoj se nalazi. Njegovi drajveri srednjih i visokih frekvencija koriste audio lens tehnologiju (zvučni objektiv) koju je razvio Mani La Karuba iz kompanije Sausalito Audio da bi se zvuk raširio u opsegu od 180 stepeni i tako ispunio prostor i prevazišao ograničenja raspona smera frekvencija običnih drajvera srednjih i visokih frekvencija, zahvaljujući čemu se zvuk ne odbija od plafona i poda pre nego što stigne do slušaoca. B&O su kasnije, 2007. godine usvojili audio lens tehnologiju.

Godine 2003. B&O su zaključili ugovor s kompanijom Audi za proizvodnju naprednog zvučnog sistema, a 2005. zvučni sistem na osnovu zvučnika BeoLab 5 sa pojačivačima od 1.000 W je bio dostupan u A8 vodećem modelu kompanije Audi. Audi ovaj zvučni sistem prodaje pod imenom brenda Bang & Olufsen. Jedinstvena karakteristika tog zvučnog sistema su motorizovani zvučnici koji se pojavljuju iz instrument table kada je uključen zvučni sistem.

Zvučnik u modelu Audi A8 treće generacije

Kompanija Audi je zatim proširila izborni napredni zvučni sistem na modele A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7, TT i R8. Kod modela A8/Q7 taj dodatak košta 6.300 američkih dolara. B&O takođe proizvode zvučne sisteme za naprednija premium vozila poput Aston Martin DBS, Rapide, serije BMW 5, serije BMW 5 Gran Turismo, serije BMW 6, BMW M6, vodeće serije 7 kompanije BMW, BMW X5 i modela AMG brenda Mercedes-Benz.

I kompanija Ford je počela da zamenjuje zvučne sisteme kompanije Sony u svojim vozilima audio sistemima B&O PLAY u novim modelima, na primer u revidiranom modelu 2018 F-150 i 2019 Ranger-u.

Osim potrošne robe, kompanija proizvodi i B2B usluge, posebno u oblasti korisnički definisanih audio-vizuelnih instalacija za proizvođače automobila i ugostiteljsku industriju. Osim toga, stručnost kompanije u pogledu proizvodnje aluminijuma dostupna je drugim preduzećima za izradu proizvoda koji se razlikuju od proizvoda kompanije B&O.

Dizajn

Dizajn kompanije B&O ima posebnu privlačnost koja je u časopisu Wired opisana kao „obezbeđivanje kvalitetnih medija putem upadljivih objekata“. Rad na radio aparatima i zvučnicima je doveo do toga da su počeli da cene muzičku reprodukciju visoke vernosti (high fidelity) bez obzira na tehnološka ograničenja; na danskom jeziku se kaže „Ærlig musikgengivelse“, što znači „iskrena muzička reprodukcija“. Zbog toga je psihoakustika bila važna za dizajniranje i testiranje B&O proizvoda.

Do 1960. godine je kompanija B&O krenula u pohod na globalna tržišta s poznatim dizajnerima Heningom Moldenhaverom i Jakobom Jensenom, koji je od 1965. do 1985. godine dizajnirao 234 proizvoda za B&O. B&O honorarno angažuje dizajnere umesto da ih zapošljava direktno u kompaniji. Dejvid Luis, koji je 1965. počeo da sarađuje s kompanijom B&O, nastavio je da dizajnira većinu proizvoda kompanije posle 1980. godine. Muzej moderne umetnosti u Njujorku je 1978. godine organizovao izložbu posvećenu dizajnima kompanije Bang & Olufsen. Kompanija je poznata po tome da svojim dizajnerima daje mnogo slobode.

Diskutuje se i o tome da je dizajn iPod-a kompanije Apple inspirisan bežičnim telefonom s točkićem za skrolovanje BeoCom 6000 kompanije B&O, koji je projektovao Henrik Serik Tomsen.

Ogranci

Kompanija ICEpower a/s je osnovana 1999. godine u vidu zajedničkog ulaganja B&O i Karstena Nilsena. Kompanija predstavlja organizaciju za istraživanje i dizajn tehnologije koja se bavi pojačivačima klase D s prekidačem.

Kompanija Bang & Olufsen Medicom a/s proizvodi i dizajnira medicinske proizvode poput inhalatora i automatskih špriceva.

Bang & Olufsen Telecom a/s

B&O PLAY je najnoviji član porodice Bang & Olufsen, a osnovana je 2012. godine.

Proizvodi

Proizvodi kompanije B&O često imaju jedinstven izgled i korisnički interfejs. Rani modeli su i decenijama kasnije privlačni kolekcionarima. B&O koristi prefiks Beo za nazive svojih proizvodnih linija.

Beocord označava kasetofone i magnetofone. Kompanija B&O je bila pionir u tehnologiji kaseta, a u pogledu dizajna uključila je Dolbi HX Pro.

Beomaster se odnosi na prijemnike. Noviji prijemnici kompanije B&O imaju mogućnost prijema složenih programa. Serija 5000 sve do serije 7000 podržavaju dvosmernu komunikaciju putem daljinskog upravljača pod nazivom „Master Control Panel“. Najpoznatiji Beomaster je Beomaster 1900 iz 1976. godine. To je bio prvi elektronski potrošački proizvod sa upravljanjem na dodir. Proizvedeni su slični modeli do kraja osamdesetih.

Beogram označava gramofone i kasnije CD plejere. Prvi Beogram dizajn Jakoba Jensena se razlikovao od prethodnih dizajna kompanije B&O; kompanija je pristala na proizvodnju samo 50 komada, ali je kasnije nastavila da proizvodi na hiljade. Sedamdesetih godina je kompanija B&O razvijala tangencijalne gramofone sa elektronskim upravljanjem, počevši od modela Beogram 4000 iz 1972. godine. Poslednji tangencijalni gramofon je bio Beogram 7000, čija je proizvodnja prestala 1995. godine. Kompanija B&O je takođe proizvodila gramofone s linearnom ručicom. Beogram 6000 je izložen u Muzeju moderne umetnosti zbog svog jedinstvenog izgleda i korišćenja tangencijalne ručice.

Beolab označava pojačivače i ojačane zvučnike (zvučnici sa ugrađenim pojačivačima) i od 2011. godine označava i sve nove ojačane zvučnike koji koriste ICEpower.

Beolit se odnosi na sve prenosive radio aparate.

Beosystem je ranije označavao liniju komponenti – npr. Beomaster, Beogram i Beocord – koji su bili usaglašeni u pogledu izgleda i načina rada. Prvi Beosystem je bio Beosystem 1200 iz 1969–1973, a poslednji je bio Beosystem 7000 iz 1992–1994. Danas se Beosystem odnosi na audio/video centralnu procesorku jedinicu (BeoSystem 2; Beosystem 3).

Beocenter se odnosi na jednodelne audio sisteme. Kompanija B&O je u jednom momentu proizvodila složene proizvode koji su obuhvatali prijemnike, gramofone i kasetofone u jednoj komponenti zvanoj „Beocentre“.

Beomic označava mikrofone za nastup ili snimanje, kao što je DM-1 dinamički mikrofon ili trakasti mikrofon, npr. BM-2, BM-3 itd.

BeoCom & BeoTalk označavaju liniju telefona i dodatne opreme za telefone, kao što su telefonske sekretarice.

Beovision se odnosi na liniju televizora.

Beosound označava trenutnu ponudu muzičkih sistema i audio proizvoda. Od novembra 2010. ponuda uključuje priključne stanice za iPod/iPhone/iPad.

Beotime označava napredni budilnik kompanije.

Beoplayer se odnosi na medijski plejer kompanije, koji se besplatno može preuzeti.

Beoplay obuhvata brendirane slušalice usmerene ka kupcima, kompaktne zvučnike sa žicom i bežične zvučnike.

Beosound Edge je zvučnik koji se može montirati na zid ili može stajati na podu; dizajniran je na jednostavnom mehanizmu akcelerometra koji u suštini ceo zvučnik pretvara u ogromno dugme za regulisanje jačine zvuka. Prvi put je predstavljen na sajmu IFA 2018.

Telefoni Serene i Serenata su kreirani u saradnji sa Samsungom.

Beosound Shape je prilagodljivi modularni sistem zvučnika pričvršćenih na zid koji se sastoji od šestougaonih pločica koje prikrivaju svaki HiFi modul – zvučnik, pojačivač ili akustični prigušivač – ispod tekstilnog prekrivača.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista