Početna > Izdanja > Broj 138 > Edukacija - Rubrika Pričali smo o (Branko i Jelena)

Intervju: Branko Anđelković, menadžer marketinga, Galenika a.d. Beograd

Po čemu se vaša kompanija izdvaja od konkurencije?

Galenika je jedinstven spoj 75-godišnje tradicije poverenja korisnika u naše proizvode i inovativnih farmaceutskih rešenja u domenu generičke industrije Republike Srbije, koja decenije iskustva pretvara u snažan razvojni motor. Inovativnost koju živimo od kada smo postali deo brazilske NC Grupe (www.gruponc.net.br) koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u celoj Južnoj Americi, uključuje implementaciju niza procesnih, organizacionih, funkcionalnih i unikatnih farmaceutskih rešenja, stavljajući poseban akcenat na servis koji pružamo korisnicima naših proizvoda, stručnoj javnosti, ali i zdravstvenom sistemu u celini. Konkurencija u Republici Srbiji je snažna, veoma posvećena i respektabilna. Biti drugačiji i uspešniji je za mnoge nepremostiv izazov. Naše zadovoljstvo postignutim je time veće jer smo u društvu najjačih, nakon privatizacije u novembru 2017. godine, za samo 12 meseci uspeli da unapredimo tržišnu poziciju Galenike u samom vrhu, progresivnim skokom sa 4. na 2. poziciju. Pogled nam je sada fokusiran na 1. poziciju. Iz meseca u mesec dostižemo nove rekorde, rastom bržim od tržišnog i snažnijim od viđenog u okviru TOP 10 farmaceutskih kompanija. Kako nam to uspeva, šta je formula uspeha i ono po čemu se izdvajamo u masi ekstremno uspešnih priča farmaceutske industrije? Zaposleni Galeniku vide kao svoju kompaniju, iskreno žale za propuštenim i raduju se ostvarenom. Mi smo tu zarad cilja, okupljeni oko zajedničke ideje, ali imamo i emocije, znamo da žalimo i umemo da se prijateljski podržimo kada smo suočeni sa izazovima. Možda je to najteže postići u okviru profesionalnog okruženja današnjice, ali je i najveća vrednost koju možete dostići.

Zbog čega kupci biraju da svoju lojalnost poklone baš vašoj kompaniji?

Kada Galenika postane deo odrastanja generacija, kada je prepoznata kao stub sigurnosti u vremenima najvećih izazova sa kojima se suočavala naša zemlja, kada pružamo ono što je najpotrebnije u datom trenutku, kada ne odustajemo od kvaliteta čak i pod teretom naizgled nepremostivih tržišnih presedana, jednostavno – kada ste sigurni da smo tu 75 godina i da ćemo biti i decenijama pred nama – Vi birate Galeniku!

1. Po čemu se Vaša kompanija izdvaja od konkurencije?

Kao globalna tehnološka kompanija, Mastercard je u jedinstvenoj poziciji da svoja sigurna i savremena rešenja, kao i veštine i znanja sa svih tržišta na kojima poslujemo, možemo ponuditi lokalnim zajednicama i da kroz uspešna javno-privatna partnerstva doprinesemo lokalnom održivom razvoju. Osećaj svrhe, solidarnost i podrška lokalnim inicijativama su među glavnim stubovima našeg poslovanja, a u trenutnim okolnostima, zasnivanje daljeg razvoja na digitalnim rešenjima koja mi razvijamo imaće važnu ulogu u privrednom oporavku i odgovoru na izazove pred nama.

Pored toga, verujem da je ono što Mastercard izdvaja od drugih kompanijaposlovna kultura u skladu sa kojom mi radimo, a koju najbolje opisujemo kao koeficijent pristojnosti. Mi poslujemo tako što svakom projektu pristupamo s razumevanjem i pristojnošću koje za naše partnere znače podršku, a nas čine fer i transparentnom kompanijom s kojom mnogi žele da posluju. Kada u svaki projekat unesete srce i dušu i u potpunosti se posvetite ispunjenju cilja, tada ste kompanija koja pobeđuje, i još bolje od toga – kompanija koja pobeđuje s pristojnošću i čiji partneri takođe pobeđuju.

2. Zbog čega kupci biraju da svoju lojalnost poklone baš vašoj kompaniji?

Lojalnost se zaslužuje transparentnim poslovanjem, funkcionalnim i praktičnim proizvodima i sigurnim rešenjima, uvek i svuda. Tokom 60 godina postojanja kompanije Mastercard, uspeli smo da zaslužimo privrženost svojih korisnika, klijenata i partnera da kada god vide crvene i narandžaste krugove, znaju da su oni, njihovi podaci i njihova plaćanja sigurni i bezbedni.

Zahvaljujući svom centralnom mestu u globalnom platnom sistemu, mi povezujemo sve igrače iz javnog i privatnog sektora i svojim savremenim rešenjima činimo upravljanje novcem jednostavnijim, bržim i sigurnijim. To je odgovoran zadatak koji svakoga dana izvršavamo na prepoznatljiv način tako da naši korisnici uživaju u univerzalnom i besprekornom korisničkom iskustvu, bilo da plaćaju u maloj lokalnoj radnji u Srbiji ili da poručuju robu sa internet prodavnice u Australiji.

Suština našeg poslovanja je u tome da budemo prisutni upravo tamo gde i kada smo našim korisnicima potrebni, što je moguće samo ako zaista razumete njihove navike i potrebe, kao i promene na tržištu na kome poslujete. U tome se oslanjamo na analizu podataka i lokalne uvide koji nam omogućavaju da efikasna i efektna rešenja stavimo u masovnu upotrebu i učinimo ih intuitivno dostupnim korisnicima. Sve to, u kombinaciji s razvojem i korišćenjem savremenih tehnologija kakva je biometrijska autentifikacija i prihvaćenošću naših platnih rešenja na preko 40 miliona trgovačkih lokacija i državnih institucija širom sveta, čine naše poslovanje i ponudu neprocenjivim.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista