homepage_name! > Izdanja > Broj 138 > Edukacija -Nestle

Kako je fabrika Nestlé prva u Srbiji prestala da odlaže otpad na deponije

Ekološka tura kroz srpsku fabriku najvećeg svetskog proizvođača hrane i pića

Kompanija Nestlé, globalni lider u proizvodnji hrane i pića, organizovala je događaj „Eko tura: obilazak fabrike Nestlé u Surčinu”, okupivši veliki broj novinara, partnera i predstavnika državnih institucija u cilju demonstracije načina funkcionisanja fabrike i predstavljanja načina na koji je postala prva fabrika u Srbiji sa nultim uticajem na životnu sredinu. To podrazumeva da se sav otpad iz fabrike Nestlé reciklira, upotrebljava ponovno ili koristi za proizvodnju energije, a nijedan gram otpada ne završava na deponijama.

Obilazak fabrike održan je uživo – onlajn, u skladu sa preventivnim meramai fizičkim distanciranjem koje propisuje Vlada Republike Srbije.Tanja Žigić, direktorka fabrike u Surčinu i Stefan Bukvić, specijalista za zdravlje i bezbednost, sproveli su prisutne kroz fabriku, proizvodni pogon i reciklažno dvorište, objasnivši detaljno način na koji se otpad odlaže i prerađuje bez odnošenja na deponije.

Tanja Žigić je ukazala na infrastrukturu i način rada koji su doveli do smanjenja potrošnje svih najbitnijih faktora potrebnih u proizvodnji.Kompanija je investirala 30.000 evra u LED osvetljenje i na taj način umanjila potrošnju električne energije za čak 20 odsto.Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala smanjena je potrošnja papira za čak 60 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen dioksida . Lokalno najveća investicija je 1,2 miliona evra i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda. To ulaganje jeomogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Dodatno, separacijom na samom izvoru odstrani se čak 80 odsto komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ponovno koristi u proizvodnji, kao biogorivo ili u neke druge svrhe.

„Osim održive proizvodnje i zalaganja za zaštitu životne sredine, Nestlé posvećeno radi i na širenju svesti o važnosti ove teme, pa je tako nedavnosprovedena i prva onlajn ekološka edukacija mladih #NestleČuvaPrirodu u okviru koje su mladi ispunjavali dnevne izazove u uštedi vode, struje i korišćenja ekološke ambalaže umesto plastike“, izjavila je Žigić.

Prisutnima se obratio i Marian Marinov, finansijski direktor kompanije za jugoistočno evropsko tržište . On se osvrnuo na godinu na izmaku, izazove sa kojima su se svi susreli i pravovremene reakcije kompanije.

„Fabrika Nestlé u Surčinu je deo Nestlé operativnog sistema i kao sve naše fabrike ima zadatak da se odgovorno ponaša prema životnoj sredini. Usmerili smo naše napore ka poboljšanju kvaliteta života i obezbeđivanju sigurne budućnosti za pojedince i porodice proizvodnjom kvalitetne hrane i pića. U isto vreme, ovakav pristup stvara mnoge prilike za razvoj mladih profesionalaca i čuva životnu sredinu“, istakao je gospodin Marinov, koji je iskoristio priliku i najavio svoj odlazak sa pozicije direktora Nestlé Srbija i predstavio Marjanu Davidović, koja ga je nasledila na toj funkciji od 1. novembra.

Da je dostizanje nultog uticaja na životnu sredinu zaista značajno za zajednicu napomenuo je i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede , koji je istakao da je kompanija Nestlé odličan primer modela na koji se gleda kao na okosnicu razvoja prehrambene industrije.

Pored fabrike u Sofiji, jedina Nestlé fabrika u jugoistočnom delu Evropestacionirana je na teritoriji opštine Surčin već skoro 10 godina. Stevan Šuša, predsednik gradske opštine Surčin, izjavio je da Nestlé posvećuje posebnu pažnju stvaranju novih i očuvanju starih vrednosti u našoj lokalnoj zajednici.

Uspešan reciklažni proces, na koji je kompanija Nestlé ponosna, ostvaren je u saradnji sa Sekopakom, vodećim operaterom sistema upravljanja ambalažnimotpadom u Srbiji. Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak,poručila je da je kompanija Nestlé lider u uspostavljanju Zero waste politike na našim prostorima kroz inovacije i saradnju.

Globalna ambicija kompanije Nestlé za 2050. godinu temelji se na kontinuiranom radu na smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a kompanija čini efikasnijim svoje distributivne mreže i skladišta, optimizirajući rute potrebne za smanjenje potrošnje goriva i emisije ugljen dioksida.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!