Početna > Izdanja > Broj 138 > Intervju - UNIVEREXPORT

Vesna Vučurević, predsednik Grupe Univerexport

UNIVEREXPORT – 30 godina u ljubavi sa nama

Univerexport danas ima preko 160 maloprodajanih objekata, akviziciju tri trgovinska lanca, razvijenu ličnu proizvodnju organskih proizvoda, vina, pršuta, farmu i mesnu industriju, a u okviru svega toga su i velike investicije i inovacije. Distributivni centar po svim svetskim standardima, online simboličnog imena eLAKOLIJE – sve su to neki od momenata koje je i te kako vredno spomenuti. Ako pogledamo iza sebe, možemo reći da u svakom danu ima nešto što ga čini važnim i zbog čega kompanija napreduje

1. Gospođo Vučurević, Univerexport ove godine slavi 30 godina postojanja. Od malog porodičnog preduzeća sa četvoro zaposlenih, Univerexport je prerastao u grupaciju koja broji gotovo 3.000 ljudi, ali je i dalje kompanija koja se ponosi duhom porodične firme. Kako to objašnjavate?

Za nas se godinama vezuje pojam porodična firma, a upravo ta činjenica jednako je vezana kako za naše početke, tako i za naše trajanje. Univerexport, čiji naziv je zapravo kovanica za uvoz i izvoz robe široke potrošnje, jeste nastao iz okrilja porodice, ali ono na čemu smo radili jeste očuvanje vrednosti i poštovanje rada i upravo to i danas čini porodicu od 3.000 ljudi. Ovo jeste jubilarna godina i najuspešnija poslovna godina do sada, ali trajanje se zasniva ne samo na profesionalnim aspektima, već i na razumevanju i medjusobnoj podršci i to su vrednosti koje ćemo nastaviti da negujemo, kao i sve one posebnosti zbog kojih nas potrošači svrstavaju u svoje omiljeno mesto za kupovinu.

2. Da li ste zadovoljni onim što je do sada postignuto i koje trenutke vidite kao prelomne kada je u pitanju razvoj kompanije?

Dosadašnji razvojni put kompanije Univerexport podeljen je na dva dela, jednako zahtevna i značajna za trenutak gde se sada nalazimo. I prvih i drugih 15 godina imalo je svoje izazove, uspone i padove, bili su jednako zahtevni periodi, a opet u potpunosti drugačiji. Oba ciklusa obeležila su i odredila put Univerexport-a koji danas ima preko 160 maloprodajanih objekata, akviziciju tri trgovinska lanca, razvijenu ličnu proizvodnju organskih proizvoda, vina, pršuta, farmu i mesnu industriju, a u okviru svega toga su i velike investicije i inovacije. Distributivni centar po svim svetskim standardima, online simboličnog imena eLAKOLIJE – sve su to neki od momenata koje je i te kako vredno spomenuti. Ako pogledamo iza sebe, možemo reći da u svakom danu ima nešto što ga čini važnim i zbog čega kompanija napreduje. U nekim danima su to bile velike investicije, otvaranja u prestonici, novi proizvodni pogoni, a nekada male stvari koje su učinile dela velikim. Sve u svemu, zadovoljstvo je biti na čelu tima od 3.000 ljudi, jer oni čine ono što je Univerexport danas.

3. Tokom godina, otvoreni su maloprodajni objekti gotovo na celoj teritoriji Vojvodine, a od 2010. počinje razvoj prodajne mreže i na teritoriji Beograda. Kakvi su rezultati do sada? Kako su beogradski kupci prihvatili Univerexport?

Otvaranje novih maloprodajnih objekata u Beogradu bio je logičan sled proširenja prodajne mreže, uz veliki izazov: predstaviti Beograđanima ono po čemu smo drugačiji i uvesti u njihovu svakodnevicu i navike omiljenog do tada vojvođanskog trgovinskog lanca. Postoji više načina koji su zaslužni za naš uspeh, što ćemo malo sebično i sačuvati za sebe, ali sigurni smo da je domaće meso sa naše farme, ono koje u roku od 48 sati stiže do polica naših prodavnica, ono koje nikada nismo uvezli niti zamrzli, isto to koje je izdvojilo i uvrstilo naše proizvode u brojne beogradske potrošačke navike. Za sada je u prestonici naša ponuda u 10 prodajnih objekata, a naši rezultati odaju utisak da smo rasprostranjeniji. S obzirom na rezultate na ovom delu tržišta naša budućnost razvoja svakako je okrenuta i u ovom smeru.

4. Recite nam nešto više o distributivnom centru vašoj najvećoj investiciji, koji je otvoren 2017. godine? Kolike je površine, koji su kapaciteti, kako će funkcionisati distribucija, kakva tehnologija je primenjena?

Izgradnja Distributivnog centra predstavlja najznačajniju investiciju u poslovanju kompanije. Prilikom izgradnje, implementirani su savremeni tokovi i modeli poslovanja, a sve je rezultiralo boljim upravljanjem čitavim procesom, od naručivanja do distribucije, čime je postignut novi i efikasniji proces naručivanja, distribucije i isporuke. Distributivni centar površine od 30.000 m2, od čega najveći deo zauzima prostor za prijem i skladištenje robe, opremljen je najsavremenijim tehnologijama, od skenera Handheld, uređaja Pick to Voice, do regalnih viljuškara za visine skladištenja do 12 metara. Izgradnjom Distributivnog centra Univerexport je otpočeo novu fazu savremenog poslovanja u kojoj kompanija uspešno odgovara na sve tržišne izazove, što se videlo i tokom početka pandemije izazvane virusom Covid-19 kada je lanac isporuke i distribucije tekao apsolutno neometano.

5. Tokom dugogodišnjeg rasta prodajne mreže Univerexport je tokom razvoja i pripojio tri trgovinska lanca – Lurdy, Angropromet i Trgopromet. Koliko je to i kako uticalo na rast kompanije?

Svakako da su sve promene uticale na rast i napredovanje kompanije, a da su neke od ključnih upravo akvizije spomenutih trgovinskih lanaca. U ovoj godini se zvanično završava prelazak Trgopromet prodavnica pod brend Univerexport, dok su Angropromet i Lurdy pod brendom Univerexport-a od 2014. godine. Maloprodajna mreža kompanije se usled ovih akvizicija značajno uvećala, a potrošači u Subotici, Kikindi i ostalim vojvođanskim mestima dobili su mogućnost da kupuju kvalitetne namirnice sa poreklom, one čija ispravnost i zdravstvena bezbednost dolazi sa imenom kompanije u kojoj kupuju. Univerexport je ovim poslovnim potezom otvorio svoja vrata mnogim potrošačima u komšiluku.

6. Online prodavnica eLAKOLIJE je osnovana u aprilu 2012. godine i važi za jednu od prodavnica s najdužim stažom. Šta ste naučili o online kupovini i kupcima za to vreme?

Online i tradicionalni kupci se umnogome razlikuju, njihove navike su drugačije, njihove kupovine imaju različitu frekvenciju, njihova očekivanja su različitim prioretitima postavljena. Najvažnija stvar koju smo naučili jeste da ih posmatramo upravo tako: kao različite ciljne grupe i da se prilagođavamo njihovim potrebama na načine na koji oni to očekuju. Naime, online kupcima je bitna brzina, tačnost isporuke i preglednost sajta sa kog naručuju, kao i izgradnja poverenja u kupovinu namirnica iz kategorije svežeg programa. Ali, kada jednom opravdate njihovo poverenje, kada svež program (meso, voće, povrće i sl.) izaberete kao za sebe i kupci to primete, onda ne postoji ni jedna prepreka da online servis svog omiljenog trgovinskog lanca koriste na način kao da sami idu u prodavnicu. Online usluga u našoj delatnosti beleži konstantni rast, a razlog za to leži u činjenici savremenog načina život i manjka slobodnog vremena potrošača, što ovaj servis čini uslugom budućnosti. Dakle, posmatrati online kupca kao omiljenog komšiju za kojeg birate samo najbolje, jeste pravi put ka uspešnoj online trgovini. Naš servis eLAKOLIJE, simboličnog naziva, govori upravo da je kupovina laka i jednostavna.

7. Da li je pandemija povećala obim trgovine i da li su vaši kapaciteti dovoljni da ispunite očekivanja i narudžbine vaših potrošača?

Pandemija je napravila brojne promene u svetskim okvirima, svi smo nastojali da održimo korak sa trenutnim dešavanjima i da što bolje isplaniramo unapred, pokušamo da predvidimo ono što ni na globalnom nivou nije moglo da se predvidi. Malo je to neobična pozicija, priznaćete, a posebno ako se bavite prodajom robe široke potrošnje koja je ljudima prioritet. Ipak, brzom reakcijom i angažovanjem svih raspoloživih resursa uspeli smo da prevaziđemo sve prepreke i da se sa potencijalnom krizom izborimo staloženo i mirno. Pored tradicionalnih formata radnji gde su se izmenile potrošačke navike i u fokus se vratile velike, a ređe kupovine, uz veću potrošačku korpu, pandemija je u velikoj meri uticala i na rast online kupovine. Ispuniti očekivanja potrošača u ovako specifičnim okolnostima nije lako, ali na vaše pitanje bismo ipak dali pozitivan odgovor i zaključili da smo u svemu uspeli. U prilog tome govori konstantan broj lojalnih kupaca kojima je Univerexport omiljeno mesto kupovine.

8. Po čemu se, po vašem mišljenju, Univerexport danas izdvaja od konkurencije? Zbog čega vaši kupci biraju da svoju lojalnost poklone baš vašem lancu?

Naši potrošači nam veruju. A postići lojalnost je zapravo najteži zadatak od svih, koji je stalno na preispitivanju i koji se teško stiče, a veoma lako gubi. Smatramo da je naša prednost u tome što zaista stojimo iza svojih reči. Naše reklamne poruke nisu tu samo da izazovu pažnju, već da dodatno naglase kvalitete iza kojih zaista stojimo. Naše meso je s naše farme, gde učestvujemo u svakom proizvodnom procesu, gde brinemo o kvalitetu kao da radimo samo za sebe i svoju porodicu. Naši organski proizvodi su prošli dug put od dobijanja sertifikata do krajnjeg proizvoda, a seme koje smo zasejali gledali smo kako raste. Naš hleb i pecivo sami pravimo, pršut i vino proizvodimo i čuvamo u pažljivo kontrolisanim uslovima onoliko dugo koliko je potrebno da bi ukus bio takav da priča priču sam za sebe. To su sve naši proizvodi, našom rukom pravljeni. To je prvi izbor za naše porodice, a samim tim i za porodice naših potrošača. Zašto da vam ljudi ne veruju, ako znaju odakle sve dolazi i znaju poreklo svakog proizvoda? Upravo to je ono po čemu se razlikujemo i ono što nas izdvaja u velikoj konkurenciji koja postoji na našem tržištu, a koja će u godinama koje slede biti još veća.

9. Kakvi su vam planovi za budućnost i da li je ekspanzija online kupovine promenila neke smernice za dalji razvoj? Koliko je prodavnica otvoreno ove godine i kakvi su dalji planovi? Da li planirate širenje u neke potpuno nove regione i kada?

Širenje maloprodajne mreže u Beogradu i jačanje pozicije u Novom Sadu i Vojvodini je sledeći kratkoročni plan. Godina 2020. će se završiti sa 10 Univerexport objekata na novim lokacijama, a najviše u Beogradu i 44 prodajna objekta Trgorpometa u novom ruhu i sa obeležjem brenda Univerexport. Naš pravac razvoja koji nastojimo da ispunimo jeste i taj da postanemo nacionalni lanac u pravom smislu te reči.

10. Kada pogledate unazad, šta biste izdvojili kao najveći uspeh? Šta biste poručili mladima danas?

Najveći uspeh je kada ste zadovoljni postignutim, koliko god to bilo veliko ili malo, primetno ili ne, značajno za okruženje, značajno za sistem, ljude koji su deo njega i samim tim značajno za vas. Uspešni smo, dakle, onoliko koliko činimo srećnima ljude koji su deo našeg uspeha i same sebe. Svako vreme nosi svoje izazove i uspone i padove, ali put uvek podrazumeva da morate da radite na sebi i svojoj okolini.

Koliko god zvučalo kao floskula, rad uvek donosi rezultat.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista