Početna > Izdanja > Broj 137 > Edukacija - Pričali smo o (Svetlana)

Rubrika: Pričali smo o… Zašto nam je potrebno osiguranje?

1.Niko ne može predvideti budućnost, ali pametni ljudi planiraju unapred. Činjenica je da pojedinci misle da je osiguranje nepotreban trošak, a drugi shvataju njegovu pravu vrednost. Kako ovo da tumačimo?

Osiguranje je civilizacijska tekovina. Istorijski gledano, prvi oblici osiguranja, odnosno promišljena zaštita od rizika, javili su se još u trećem milenijumu pre nove ere kada su kineski trgovci svesno raspoređivali svoj tovar u nekoliko čamaca kako bi obezbedili da se rizik od potonuća raspodeli na više mesta, odnosno da za slučaj pretrpljene štete na jednom čamcu, ne propadne cela vrednost transportovane robe. Čak je i Hamurabijev zakonik iz drugog milenijuma pre nove ere propisivao oblike obaveznog osiguranja. To praktično pokazuje da osiguranje prati razvoj civilizacije i reaguje na one pojave i one rizike koji su u duhu vremena. Nekada su to bila osiguranja za slučaj potonuća, danas se bavimo osiguranjima od sajber napada. Dakle, svako vreme ima svoje specifične rizike, a na osiguravaču, odnosno osiguravajućoj kompaniji je da ponudi adekvatnu zaštitu.

I pored toga, činjenica je da mi vrlo često zaboravljamo da su naše aktivnosti i naš život svakodnevno izloženi najrazličitijim rizicima koji nas i našu porodicu ili naše poslovanje mogu dovesti u vrlo nepovoljan položaj u gotovo svakom trenutku. Kome se tada obraćamo? Ukoliko smo na vreme uložili u naše osiguranje, osiguravajuća kuća predstavlja naš „finansijski štit“ i isplatom osigurane sume pokriva posledice štete od koje smo osigurani. Ukoliko nismo osigurani, posledice štete snosimo sami i to su oni trenuci kada vrlo često zažalimo što nismo bili odgovorni na vreme.

2. Koliko je važno imati osiguranje? Da li nam ono omogućava plan za nepredviđene situacije?

Biti osiguran je najdirektnja demonstracija odgovornosti. Naše odgovornosti prema sopstvenom životu i zdravlju, našoj imovini, poslu. Današnji proizvodi osiguranja su toliko raznovrsni da Vi pažljivom procenom rizika kojima ste izloženi ili možete postati izloženi protokom vremena, imate mogućnost da napravite odličnu „sigurnosnu mrežu“. Dakle, odgovornost pre svega, zatim pogled u budućnost i adekvatno planiranje kako pojedincu, tako i organizaciji može obezbediti stabilnu i stručnu zaštitu od rizika koje osiguravajuća kuća preuzima na sebe.

Najočigledniji primer je riziko životno osiguranje: osigurali ste Vaš život na određeni broj godina i ukoliko se sticajem nesrećnih okolnosti ostvari rizik, osiguravajuća kuća isplaćuje Vašim naslednicima ugovoreno finansijsko pokriće. Gubitak je svakako nenadoknadiv, ali će oni koji ostaju lakše podnositi teret takvog gubitka. Ukoliko uz riziko životno osiguranje odaberete da se dodatno zaštitite od nezgode, neplanirane hirurške intervencije, pojave teških ili malignih bolesti, možete biti sigurni da ćete tokom trajanja osiguranog perioda biti adekvatno finansijski zaštićeni i u mogućnosti da se nosite sa posledicama takvog štetnog događaja.

Naši životi su jedinstveni i neponovljivi. Da bismo ih proživeli punim plućima potreban nam je osećaj dugoročne sigurnosti. Mi u Wiener Städtische osiguranju stojimo iza toga da se sigurnost može planirati.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista