homepage_name! > Izdanja > Broj 137 > Intervju - UNIQA

Živimo bolje zajedno

Od svog dolaska u Srbiju, UNIQA je među pet vodećih osiguravajućih kompanija. Tu planiramo i da ostanemo. U jubilarnu 15. godinu ušli smo ponosni na kontinuitet rasta, razvoja i postavljanja novih standarda. Izdvojili smo se inovativnim i modernim pristupom menjajući sliku o osiguranju kao konzervativnoj delatnosti.

1. Ovo je još jedna u nizu uspešnih godina za vama u kojoj obeležavate veoma važan jubilej – 14 godina uspešnog poslovanja. Kakve poslovne rezultate UNIQA beleži u 2020. godini?

Prelazeći put od nepoznate kompanije na lokalnom tržištu do stabilno pozicioniranog brenda, nastavili smo sa dobrim rezultatima i u 2019. godini ostvarujući dobit u ukupnom iznosu od 308,2 miliona dinara. Globalni izazov zahtevao je od početka 2020. godine revidiranje i prilagođavanje planova finansijskim i kretanjima u svim sferama života. Očekivane rezultate u neočekivanim okolnostima UNIQA je ostvarila tako što je ostala dosledna svojoj poslovnoj filozofiji – pružanju sigurnosti ljudima. Naporima usmerenim na zaštitu interesa zaposlenih, klijenata i poslovnih partnera, UNIQA je potvrdila da uvek ispunjava obećanja, što je rezultiralo isplatom preko 3,5 milijarde dinara na ime odštetnih zahteva u prvih 10 meseci i oko 63,5 miliona dinara dobiti isplaćene korisnicima životnog osiguranja.

2. U kojim segmentima ste ostvarili najveći rast?

Najveći rast premije, što je i očekivano usled pandemije, imalo je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, a potom imovinsko i životno osiguranje. Ohrabruje rast interesovanja za osiguranje domaćinstva koje u Srbiji ima manje od 10% građana. To ujedno ukazuje na njegov potencijal, ali i na značaj osnaživanja svesti o važnosti posedovanja polise osiguranja.

3. Da li su ostvareni zacrtani planovi za ovu godinu i u kojoj je meri situacija u kojoj se našao ceo svet uticala na vaše planove?

Izazovna vremena diktiraju trendove, ali kreiraju i nove prilike. Strateškim planiranjem i orijentacijom na digitalizaciju, UNIQA je nametnute okolnosti dočekala spremno i svoje planove prilagodila novonastalim okolnostima. Dosadašnja ulaganja u tehnološki i razvoj onlajn aplikacija omogućili su klijentima kontinuitet vrhunske usluge, a kompaniji stabilnost poslovanja. Najveći uticaj na celo tržište imao je pad putnog osiguranja od 80%, nastao kao rezultat značajno manjeg broja putovanja u inostranstvo. Oni retki koji su odlučili da otputuju van zemlje, to mogu da ostvare uz UNIQA putno osiguranja sa dodatnim pokrićem za COVID-19. Sa druge strane, došlo je do značajnijeg rasta drugih vrsta osiguranja, kao što je dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

4. UNIQA se od samog dolaska na tržište Srbije pokazala kao moderna, efikasna, inovativna i fleksibilna kompanija. Vredno ste radili na uvođenju novih tehnologija i digitalizaciji svih segmenata poslovanja. Sta ste do sada uradili na tom polju i kavi su planovi za naredni period?

- UNIQA je 2020. godinu krunisala zaokruživanjem celokupnog procesa pružanja usluga klijentima bez neposrednog kontakta – od momenta iniciranja ponude, kupovine ili plaćanja premije, do prijave štete putem interneta, video procene štete i komunikacije sa zaposlenima u kontakt centru telefonom, putem ćaskanja uživo na veb-sajtu ili Vibera za prijavu bolesti ili nezgode u inostranstvu. Nedavno smo pokrenuli jedinstvenu platformu u Srbiji i regionu pod nazivom „Moj procenitelj“, inspirisanu zahtevima klijenata za maksimalnu brzinu, fleksibilnost, vrhunski kvalitet i jednostavnost. Superiorni servis za procenu štete na vozilu i u domaćinstvu omogućava klijentima da uz pomoć pametnog telefona ili tableta i interneta sami budu procenitelji štete, što dodatno ubrzava i kompletiranje dokumentacije i isplatu štete. Digitalizacija ostaje pravac daljeg razvoja uz očuvanje pristupa koji podrazumeva komunikaciju s klijentima uživo jer, uz porast broja onlajn korisnika, imamo i mnogo klijenata koji više vole „živu“ reč i odlazak u poslovnice. Nastavljamo sa uvođenjem novina u cilju jednostavnijeg plaćanja premije, procesa zaključivanja ugovora, ali i kreiranjem platformi za objedinjeni pregled i uvid u zaključene polise osiguranja.

5. Konstantno uvodite nove proizvode. Šta je ono što trenutno nudite klijentima, a šta spremate od inovacija za predstojeći period i u kom segmentu?

Kao prijatelj, savetnik i partner, UNIQA ne traži klijente za proizvode već proizvodima odgovara na zahteve klijenata. Još jedan iskorak napravili smo proširenjem pokrića osiguranja domaćinstva. UNIQA je jedina u Srbiji uz nove polise osiguranja domaćinstva obezbedila još veću sigurnost i zaštitu poklanjajući uređaje za daljinski nadzor i zaštitu osiguranih objekata. U partnerstvu sa kompanijom VIP Mobile, klijentima smo omogućili da samo uz pomoć pametnog telefona, tableta i interneta uvek uživo prate aktivnosti u osiguranom objektu i dobiju obaveštenje čim se aktivira neki od senzora za detekciju dima, vode i pokreta, što obezbeđuje pravovremenu reakciju i prevenciju neželjenih događaja. Uz kompletno rešenje za sigurnost doma, UNIQA je polisom osiguranja imovine malih i srednjih preduzeća omogućila razvoj malog biznisa na sigurnim osnovama blagovremenom zaštitom imovine, opreme i zaliha od rizika koji mogu da ugroze poslovanje. U cilju proširenja onlajn ponude, internet prodavnicu ćemo uskoro upotpuniti još jednim proizvodom. Klijent je naš fokus i putokaz, a UNIQA korača ponosna na opravdano poverenje i mnoge nagrade među kojima je i poslednja – zlatna medalja „Customers’ Friend“ prestižne organizacije ICERTIAS za izvrstan odnos prema klijentima.

6. Dosta pažnje posvećujete društveno odgovornom poslovanju. Kako birate šta ćete podržati, odnosno kojim principima se rukovodite?

- Kao simbol pouzdanosti, odgovornosti i drugačijeg pogleda na svet, UNIQA uspeh ne vrednuje samo brojkama nego i pozitivnim uticajem na sve ljude u društvu jer zajedno živimo bolje. Odgovornost i solidarnost utkani su u DNK kompanije koja sa posebnom pažnjom i senzibilitetom prati potrebe zajednice u želji da u rešavanju pitanja od društvenog značaja učestvuje adekvatno, pravovremeno i u najboljem interesu ljudi. UNIQA je u Srbiji do sad uložila preko 100 miliona dinara u društveno odgovorne projekte i humanitarnu podršku. Samo ove godine pružila je pomoć UNICEF-u za program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a NURDOR-u za izgradnju nove roditeljske kuće. Nastavila je sa pružanjem podrške kulturi kroz sedmi pozorišni „Šekspir festival“, ali i sportu, kao zvanično osiguranje vaterpolo reprezentacije Srbije i Beogradskog maratona koji će po prvi put biti virtuelan. UNIQA je solidarnost potvrdila brigom o najugroženijim i klijentima starijim od 65 godina, inicirala je i saradnju s kabinetom predsednika Republike Srbije, donirala pet miliona dinara zdravstvenom sistemu za nabavku respiratora i neophodne medicinske opreme. U istom cilju je, sa svim osiguravajućim kompanijama kroz Udruženje osiguravača Srbije, učestvovala u zajedničkoj donaciji 11 miliona dinara, a podržala je i inovativni projekat DokTok za besplatnu psihološku i zdravstvenu pomoć građanima kroz onlajn konsultacije sa lekarima. Na daljem putu izgradnje sigurne budućnosti UNIQA nastavlja da nadahnjuje i da inspiriše ljude da prigrle nova iskustva i budu heroji svog života!

7. Privatno zdravstveno osiguranje je rastući segment, a UNIQA je lider u tom domenu. Kakva je vaša projekcija po pitanju razvoja ovog tržišta?

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je relativno mlad i najbrže rastući segment u Srbiji. Sa čak 90% učešća u zaključivanju polisa, kompanije su glavni nosioci privatnog zdravstvenog osiguranja. Dinamičan rast iznad 20% vezuje se za prvi korak države u izjednačavanju državnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Prepoznat kao kompanijski benefit, mesečnom premijom za zaposlene do 5.872 dinara izuzet je od oporezivanja. Građani se, takođe, sve više okreću privatnom zdravstvenom sektoru, pa se previđa rast ove vrste osiguranja iznad 30% godišnje. Kao lider u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, UNIQA ima najveću mrežu sa preko 830 zdravstvenih ustanova. Klijentima nudi različite pakete, pri čemu sami biraju termin, ustanovu i lekara – i to bez čekanja. Lekari MedUNIQA kontakt centra dostupni su za konsultacije 24 časa dnevno, a UNIQA nastavlja sa kreiranjem dodatnih pogodnosti jer zdravlje ne može da čeka.

8. Tržište osiguranja se ukrupnjava ne samo u Srbiji već i u regionu. Osiguravači menjaju strategije i izlaze sa jednih i fokusiraju se na druga tržišta. Kakva je u tom smislu strategija UNIQA osiguranja kada je reč o poslovanju u Srbiji?

Jedna od najvećih akvizicija u Centralno-istočnoj Evropi, vredna milijardu evra, jeste prošlogodišnji ugovor UNIQA grupe, prisutne na 18 evropskih tržišta, o kupovini tri kompanije francuske AXA grupe u Poljskoj, Češkoj iSlovačkoj. Akvizicijom će UNIQA postati broj 5 u Centralno-istočnoj Evropi sa preko 15 miliona klijenata, dodatnih 800 miliona evra premije i 2.100 novih kolega. Strategiju UNIQA grupe, pod čijim okriljem poslujemo, ilustruje i dolazak na srpsko tržište nakon akvizicije Zepter osiguranja, a početkom 2014. godine i akvizicija Basler osiguranja u Srbiji i Hrvatskoj. Nastavljamo da pratimo tržište i nove mogućnosti, a ako se steknu uslovi, spremni smo da investiramo u širenje poslovanja.

9. Na šta će UNIQA osiguranje staviti fokus do kraja ove godine? Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

- Fokus na klijenta, što je naš putokaz i inspiracija, podrazumeva da smo prisutni svuda gde to klijenti od nas očekuju. Imperativ je da u procesu kreiranju tehnoloških trendova očuvamo besprekoran kvalitet usluge, nastavljajući s podsticanjem ponude proizvoda, superiornih servisa i investiranja u digitalizaciju – što predstavlja jedan od simbola UNIQA osiguranja.

10. Otkako je počela cela ova priča sa virusom korona, čitamo i slušamo kako će, kada se sve završi, nastupiti vreme, kako kažu, „nove normalnosti” kako u poslovanju, tako i u životu. Kako vi ovo tumačite?

Kompanija koja uči i koja kontinuirano pomera granice uvek polazi od sebe i promenama unutar kompanije ide u korak sa najnovijim trendovima. Da bi mogla da odgovori zahtevima klijenata, mora da bude fleksibilna, otvorena i inovativna – jednom rečju, spremna za budućnost. U poslovanju „nova normalnost“ podrazumeva orijentaciju na moderne tehnologije i digitalnu transformaciju sa ciljem unapređenja poslovanja i kvaliteta života, olakšavajući svakodnevicu racionalizacijom vremena kao najskupljeg resursa. Pored toga, ona podrazumeva i promenu načina razmišljanja i odnosa prema izmenjenim potrebama i zahtevima klijenata, ali i drugačiju organizaciju poslovanja prilagođenu novom vremenu. U tom dinamičnom procesu UNIQA nije samo pasivni posmatrač, već godinama aktivan učesnik koji kreira nove standarde i „novu normalnost“ u svom okruženju. UNIQA delatnost razvija oslanjajući se na tradicionalne vrednosti osiguranja sa čvrstim uverenjem da će poverenje, lojalnost i visoki moralni standardi uvek biti na ceni, čak i u budućem vremenu „nove normalnosti“ koje je u UNIQA osiguranju već sadašnjost.

11. UNIQA osiguranje ima oko 600 zaposlenih i više od 600.000 klijenata u Srbiji. Kakve mere ste kao kompanija preduzeli kako bi ste zaštitili svoje zaposlene?

Zdravlje zaposlenih, njihovih porodica i klijenata bilo je i ostaje apsolutni prioritet. Već od proglašenja pandemije, mobilizacijom svih raspoloživih resursa UNIQA je zaposlenima omogućila nesmetan rad od kuće, a klijentima kontinuitet besprekorne usluge. Pored zaštite zaposlenih, od izuzetne važnosti je i očuvanje povezanosti tima, motivacije i produktivnosti. Uz poštovanje svih preventivnih mera, vrata su ponovo otvorile prvo UNIQA poslovnice, a od jeseni na svojim radnim mestima u svakom trenutku nalazi se 50% zaposlenih. UNIQA i u ovim uslovima širi tim uz punu podršku novozaposlenima da se što lakše i jednostavnije prilagode radu u kompaniji.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!