Početna > Izdanja > Broj 137 > Edukacija - Intervju Miele Srbija

Zoran Đurić, generalni direktor kompanije Miele Srbija

Miele Srbija u grupi najuspešnijih srpskih preduzeća

Ponosni smo na činjenicu da se naši proizvodi testiraju za upotrebni vek od 20 godina, a da pri tom ne testiramo slučajne uzorke – jedan od sto proizvedenih uređaja ili jedan od hiljadu, kako je to obično praksa, već testiramo apsolutno svaki proizvod koji napusti proizvodnu traku. Iz tog razloga stojimo iza toga da će naši uređaji, uz najviše standarde funkcionalnosti, biti u upotrebi dugi niz godina.

1. Miele Srbija je u ovoj, malo je reći izazovnoj godini, ostvario rast od 18%. Kako i na koji način ste to uspeli? Da li nam već sada možete dati neke prognoze za kraj ove kao i za narednu godinu, što se tiče razvojnih planova?

Ove godine svi smo se našli u situaciji koja je nepoznata i neizvesna, a na koju smo hitro morali reagovati, osmisliti strategiju i što bolje odgovoriti. Apsolutni prioritet, kada je u pitanju kompanija Miele, bio je očuvanje resursa kompanije i što „bezbolniji“ prolaz kroz krizni period uz što manje gubitaka. U takvim okolnostima, na početku ovog izazovnog perioda, nismo ni razmatrali rast kao mogući scenario. Naprotiv, fokus je bio na sagledavanju mogućih posledica i eventualnih gubitaka.

Međutim, onda smo krenuli od toga da je, u ovim uslovima, naša prednost kao manje organizacije u tome da što lakše možemo da kontrolišemo i balansiramo troškove, fleksibilni smo i adaptibilni i to smo iskoristili u potpunosti.

Važan faktor koji je doprineo ovakvom rezultatu jeste motivacija zaposlenih da pruže svoj maksimum. Naravno, u ovoj situaciji prioritet je bila briga za očuvanje njihovog zdravlja i poštovanje svih propisanih mera. Ali, u skladu sa svim tim, naši zaposleni su pokazali izuzetnu posvećenost i fokusiranost, visok nivo brige o kupcima, imali su proaktivan pristup koji je značio i kreiranje alternativnih načina komunikacije sa postojećim i potencijalnim kupcima i samim tim odigrali presudnu ulogu u ostvarenju rezultata na koje smo danas, svi zajedno, kao tim, izuzetno ponosni. Ovo je za nas odličan primer kako adekvatna strategija, organizacija i motivacija zaposlenih mogu da daju dobar rezultat čak i u kriznim okolnostima poput ovih.

2. Odavno smo upoznati sa proizvodima brenda Miele. Da li se to isto može reći za potrošače u Srbiji i koji su vaši potencijalni kupci? U oktobru se otvara novi showroom u Beogradu na vodi. Zašto ste se odlučili bas za ovu lokaciju?

Smatram da su potrošači u Srbiji još uvek nedovoljno upoznati sa našim proizvodima i u tom pogledu uočavamo dosta prostora za napredak jer potencijal tržišta postoji. Miele je na tržištu Srbije tek desetak godina, ali poslednjih godina svest o našem brendu izuzetno brzo raste, na čemu vredno radimo iz dana u dan.

Naši potencijalni kupci ne pristaju na kompromis u pogledu kvaliteta uređaja koje kupuju. Uostalom, na takav kompromis ne pristajemo ni mi i zato težimo da kvalitetom izrade i inovativnim funkcijama olakšamo neizostavne kućne poslove i podignemo celokupni kvalitet života naših kupaca na jedan novi, viši nivo. Beograd na vodi je projekat koji će redizajnirati centar grada i kao takav imaće veliki broj stambenih jedinica na premijum lokaciji. Procenili smo da je to idealna pozicija koja će nam omogućiti da se, kao premijum brend kućnih aparata, približimo našem ciljnom tržištu.

3. Miele Srbija je dobitnik više priznanja i nagrada, kako u oblasti dizajna proizvoda tako i od samih potrošača. Ove godine ste dobili i veoma značajno priznanje AAA Bonitetna izvrsnost. Koliko Vam ovakva priznanja znače u poslovanju?

Ovo priznanje dobijamo drugu godinu zaredom, s tim što smo se ove godine kvalifikovali za zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti, što znači da smo u grupi od svega 0,55 odsto privrednih subjekata u Srbiji koji zadovoljavaju najviše kriterijume u ovoj oblasti. Ponosan sam na činjenicu da se naša kompanija našla u grupi najuspešnijih srpskih preduzeća. Ovo priznanje kupcima i poslovnim partnerima uliva dodatno poverenje u našu kompaniju i značajno doprinosi opštem imidžu u javnosti. Takođe, opravdali smo i poverenje naše matične kompanije koja izuzetno ceni sve ove rezultate koje postižemo na lokalnom nivou.

4. Miele je sinonim za kvalitet! Vi ste jedini proizvođač u vašoj industrijskoj grani koji testira proizvode za upotrebni vek od 20 godina. Kakav je Vaš stav po pitanju veka trajanja najvećeg broja uređaja na tržištu koji se sve više skraćuje?

Kućni aparati su značajno pojeftinili u odnosu na vreme od pre 15-20 godina. Postali su pristupačniji, ali, sa druge strane, očekivani životni vek im se skratio, jer im je sa cenom značajno opao i kvalitet. To je uticalo i na očekivanja potrošača koji su počeli da kupuju aparate sa predubeđenjem da će verovatno u narednih tri do pet godina biti prinuđeni da ih zamene. U svemu tome, iz fokusa je nestao najvažniji aspekt, a to je – da li sada kućni aparati zapravo dobro obavljaju funkciju za koju su namenjeni? Čak i ako prilikom korišćenja aparata nije došlo do tehničkog kvara, potrošači su sve manje zadovoljni njihovim ukupnim učinkom. Takođe, nije manje bitna ni činjenica da se zbog sve kraćeg veka trajanje aparata generišu ogromne količine elektronskog otpada. Zato se u svetu sve više menja svest o ovim problemima i sve je više zahteva od proizvođača da produže životni vek svojih proizvoda i da za njih obezbede rezervne delove kako bi se prolongirala zamena.

Ponosni smo na činjenicu da se naši proizvodi testiraju za upotrebni vek od 20 godina, a da pri tom ne testiramo slučajne uzorke – jedan od sto proizvedenih uređaja ili jedan od hiljadu, kako je to obično praksa, već testiramo apsolutno svaki proizvod koji napusti proizvodnu traku. Iz tog razloga stojimo iza toga da će naši uređaji, uz najviše standarde funkcionalnosti, biti u upotrebi dugi niz godina.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista