Početna > Izdanja > Broj 137 > Ambasador - Kipar

Kipar

Kiparska Republika (zvanični naziv) je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog (Mediteranskog) mora, na samo 75 km južno od Turske, 100 km zapadno od Sirije i 360 km severno od Egipta.

Po položaju može biti i evropska i afro-azijska zemlja. Geološki pripada Maloj Aziji sa kojom je u dalekoj prošlosti Kipar činio celinu.

Po veličini predstavlja treće ostrvo u Sredozemnom (Mediteranskom) moru (9.251 km²), posle Sicilije i Sardinije. Od istoka do zapada je dug oko 240 km, dok je širina od severa do juga oko 100 km.

Smatra se da naziv Kipar potiče od latinske reči „"cuprum“” što znači bakar. U antičko doba Kipar je bio poznat kao jedno od većih, ako ne i najvećih najveće nalazišta nalazište bakra na Mediteranu. Takođe, jedna od teorija o nazivu vezuje se za grčku reč „“kiparissi“” što je u prevodu čempres.

Kipar je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekao 1960. godine, a od 1. maja 2004. član je Evropske unije.

Glavni grad Kipra je Nikozija (Lefkozija). To je ujedno i najveći grad na Kipru, a slede ga Limasol, Larnaka, Famagusta, Pafos i Kirenija.

Prema popisu s početka 2017. godine, Kipar ima 1.184.800 stanovnika.

Nj. E. Konstantinos Elijades, ambasador Kipra u Srbiji

1. Vaša Ekselencijo, kako se osećate u Beogradu? Možete li nam reći svoje utiske o Srbiji?

Ovo je drugi put da sam na diplomatskoj poziciji u Beogradu. Svoju diplomatsku karijeru započeo sam baš ovde još 1990. godine, kao mladi ataše i broj dva u našoj ambasadi u Beogradu.

Veoma mi je drago što sam ponovo ovde posle 25 godina, ovaj put na poziciji ambasadora.

Dopada mi se Beograd, i što se tiče života i što se tiče posla. Volim Srbiju i srpski narod. Beograd je živahna, moderna metropola, orijentisana ka budućnosti i napretku, Srbija je prelepa zemlja koja svojim posetiocima može mnogo toga da ponudi, a Srbi su vrlo ljubazni i gostoljubivi. Kao Kipranin, u Srbiji se osećam kao kod kuće.

2. Koliko dugo ste na poziciji ambasadora u Srbiji i kako je izgledala Vaša diplomatska karijera pre dolaska u Srbiju?

U Beograd sam stigao u decembru 2015. godine i moj mandat ovde završava se za nekoliko meseci.

Kao što sam već rekao, diplomatsku karijeru započeo sam u našoj ambasadi u Beogradu gde sam boravio od 1990. do 1993. godine. Nakon toga vršio sam diplomatske dužnosti u našim ambasadama u Parizu i Moskvi. Pošto sam neko vreme bio na različitim pozicijama u Ministarstvu spoljnih poslova u Nikoziji, postavljen sam na mesto visokog komesara u Keniji, a zatim sam bio na poziciji bilateralnog ambasadora u Kraljevini Belgiji, u Briselu.

Beograd je treće mesto na kom sam na poziciji ambasadora i veoma sam srećan što će moja diplomatska karijera napraviti pun krug – od Beograda i nazad u Beograd. To se ne dešava često u životu jednog diplomate.

3. Kakva je trenutna diplomatska i privredna saradnja naših dveju zemalja, a kakva je bila u prošlosti? Šta bi trebalo promeniti kako bi se ona poboljšala?

Kipar i Srbija, kao i Jugoslavija pre nje, uvek su imale vrlo prijateljske bilateralne odnose bez ikakvih problema. Nemamo otvorenih pitanja ili nesuglasica, a odnosi i međusobno razumevanje odlični su i nedvosmisleni, kako na nivou vlasti tako i na nivou naroda.

Privredna saradnja/trgovina nije srazmerna našim odličnim diplomatskim odnosima i u tom smislu ima prostora za rast i razvoj. Prema tome, naše dve zemlje, a najpre naši poslovni ljudi, moraju biti aktivniji i povećati svoje preduzetničko delovanje.

4. Kakva je trenutna situacija na Kipru kada je u pitanju pandemija?

Generalno gledano, ciljane mere koje je naša vlada preduzela čim je otkriven prvi slučaj zaraze bolešću kovid 19 u velikoj meri su pomogle u ublažavanju i kontroli širenja virusa, čime je izbegnut tragični scenario koji je pogodio mnoge zemlje.

Trenutno ima oko 1.850 aktivnih slučajeva i ukupno 23 smrtna slučaja.

Nažalost, ovih dana smo svedoci lokalizovanog povećanja broja novih slučajeva, uglavnom zbog toga što neki ljudi nisu poštovali propisane preventivne mere i protokole. Međutim, situacija je generalno pod kontrolom.

5. Kako je pandemija uticala na razvoj turizma?

Kao i u mnogim drugim zemljama, pandemija je na Kipru takođe ozbiljno ugrozila turizam. U poređenju sa 2019. godinom, ove godine očekujemo oko 80-85% manje turista.

6. Srbija je danas zemlja sa statusom kandidata za ulazak u EU, a pregovori su započeti u januaru 2014. godine. Po Vašem mišljenju, gde je sada Srbija na putu ka EU i šta ce biti presudno za Srbiju da postane članica?

Kipar je pravi i istinski zagovornik puta Srbije ka EU i spremni smo da u tom smislu podelimo sopstvena iskustva i znanje u vezi sa pregovorima o pristupanju.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije objavljen je 6. oktobra, tako da je vlada potpuno svesna na šta treba da usmeri pažnju i fokus i na kojim poljima postoje nedostaci i kašnjenja u sprovođenju neophodnih promena i reformi.

Siguran sam da će nova vlada posvetiti punu pažnju svim pitanjima istaknutim u Izveštaju Evropske komisije i da će dati sve od sebe da učini sve što je potrebno kako bi Srbija što pre postala punopravni član Evropske unije. Kipar je spreman da Srbiji na ovom putu pruži svu potrebnu pomoć u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti.

7. Kada govorimo o ulaganjima, kako investitori sa Kipra vide srpsko tržište? Koliko kiparskih kompanija trenutno posluje kod nas i koje su najvažnije kompanije koje ulažu u Srbiju?

Ne raspolažem najnovijim podacima, ali vrednost kiparskih investicija u Srbiji iznosi približno milijardu evra, što za malu zemlju poput Kipra nije zanemarljiv iznos.

U Srbiji je trenutno aktivno desetak kiparskih kompanija. Koliko ja znam, najveća kiparska kompanija u Srbiji je fabrika za proizvodnju testenine u Sremskoj Mitrovici Mitsides Point A.D.

8. Kako biste okarakterisali saradnju s Vladom Srbije i privrednim udruženjima u cilju razvoja preduzetništva?

Naša saradnja je odlična i kao ambasada pokušavamo da stvorimo uslove za poslovne ljude iz naših dveju zemalja da komuniciraju i sarađuju na obostrano zadovoljstvo. Na našim poslovnim zajednicama je, međutim, da iskoriste prilike i mogućnosti koje mi kao vlade stvaramo za njih.

9. Kakva je spoljnotrgovinska saradnja naših zemalja i koje privredne grane u Srbiji imaju najviše potencijala? Šta Srbija izvozi na Kipar, a šta uvozi sa Kipra?

Nažalost, nemam najnovije podatke. Ono čime raspolažem jesu podaci za 2017. godinu kada je ukupan obim naše robne razmene iznosio oko 20 miliona evra, pri čemu je bilans u velikoj meri naklonjen Srbiji. IT industrija u Srbiji je veoma jaka i dinamična, kao i poljoprivreda.

Iz Srbije smo 2017. godine najviše uvozili papir i karton, celulozu (25%), napitke, alkoholna pića i sirće (45%), žitarice (7%), brašno, skrob, mleko itd. (8%). Najviše smo izvozili farmaceutske proizvode (56%), mašine, bojlere, mehaničke uređaje, motore (24%), meso i iznutrice (6%), kao i proizvode životinjskog porekla (6%).

10. Možete li nam reći nešto o odnosima Srbije i Kipra na polju nauke, kulture i obrazovanja?

Naše dve države potpisale su bilateralni Program saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i mladih koji je na snazi do kraja 2022. godine (i koji će najverovatnije biti blagovremeno obnovljen).

Ovaj Program podrazumeva saradnju i razmenu na različitim nivoima i poljima.

11. Kako biste predstavili svoju zemlju kao turističku atrakciju? Koje karakteristike i znamenitosti biste istakli?

Kao što već znate, Kipar je poznata turistička destinacija koja nudi više od onoga što se vidi na prvi pogled. Kipar je možda malo ostrvo, ali ima istoriju dugu 11.000 godina i veoma bogatu kulturu.

Pored prelepih peščanih plaža i kristalno čiste vode (skoro sve plaže na Kipru su nekoliko godina zaredom nagrađivane plavom zastavom EU), Kipar ima i mnoštvo muzeja, galerija, vizantijskih crkvi (deset ih je deo Spiska svetske baštine UNESCO-a) i drevnih spomenika (neolitski, grčki, venecijanski, rimski).

Planinski lanac Trodos prošaran je mnoštvom malih, živopisnih sela.

Malo je zemalja u kojima možete u toku jednog dana otići na skijanje, a svega nekoliko sati kasnije kupati se u moru. Hotelska infrastruktura na Kipru je prvoklasna i može se naći smeštaj za svaki džep. Turisti takođe obavezno moraju probati kiparsku kuhinju i vina.

Prema istraživanju koje je nadavno sprovela jedna ugledna organizacija, Kipar je jedna od tri najbezbednije države na svetu. U svetu u kakvom danas živimo, ovo je veoma važan faktor pri izboru destinacije za odmor.

Za kraj bih želeo da istaknem da su najveće blago našeg prelepog ostrva naši ljudi: ljubazni, prijatni i gostoprimljivi, i zaista vole Srbe!

Berza

investicioni fondovi

kursna lista