Početna > Izdanja > Broj 130 > Intervju - Ivan Radojcic KANJIZA

Ivan Radojčić, generalni direktor Sqare Affair Keramika Kanjiža

40 godina besprekornog kvaliteta

Pune četiri decenije fokus fabrike i brenda je, pre svega, na besprekornom kvalitetu po kome smo poznati kako na domaćem tržištu tako i u regionu. Potpuna digitalizacija procesa dekorisanja omogućava da tržištu ponudimo personalizovane pločice, a automatizacija doprinosi kvalitetnijoj usluzi koju direktnim kupcima pružamo u vidu efikasnosti i brže isporuke željenih proizvoda, a samim tim krajnji kupci mogu dobiti željene pločice u veoma kratkom roku. Uvedena je rektifikacija pločica koja podrazumeva brušenje oborenih ivica, što krajnjem potrošaču pruža maksimalan estetski užitak u našim dekorima, i omogućava kompaniji učešće na velikim građevinskim projektima i to, pre svega, u segmentu poslovnih prostora i tržnih centara.

Keramika Kanjiža osnovana je 1980. godine, i već 40 godina predstavlja sinonim za kvalitet. Retko ko može da se pohvali tako dugom i uspešnom tradicijom. Iza Vas je jedna uspešna poslovna godina. Recite nam kakve poslovne rezultate beležite u 2019. godini?

Tokom 2019. godine kompanija je zabeležila veliki uspeh u prepoznatljivosti brenda Square Affair, kako na domaćem tržištu tako i u regionu. Osim postojećih tržišta, uspeli smo da se proširimo na tržištu Austrije i Švedske, što govori u prilog tome da su Square Affair pločice visokog kvaliteta i veoma tražene na tržištima gde cena nije jedino merilo pri kupovini pločica. Posebno smo ponosni na činjenicu da se Square Affair pločice u zemljama Evropske Unije nalaze rame uz rame s najpoznatijim svetskim proizvođačima i za nas je ovo najveće priznanje uspeha i potvrda kvaliteta. U toku protekle godine smo podmladili menadžment i tehnologe u samom proizvodnom pogonu, uspešno implementirali nove mašine i tehnologiju, uveli projekat stručne prakse, učestvovali u projektu „Naše selo“ i nastavili da pomažemo lokalnu zajednicu kroz brojne vidove donacija. Za nas je ovo bila veoma uspešna godina kojom se ponosimo, ali je posmatramo samo kao lestvicu i jedan korak više ka planovima i ciljevima koje imamo.

Vaša kompanija je prva na tržištu koja je digitalizovala proces, uvela novine i modernizovala proces proizvodnje. Možete li nam reći šta to tačno znači.

Proces modernizacije i digitalizacija u našem proizvodnom pogonu trajao je dve godine i obuhvata nekoliko različitih segmenata. Sada je proizvodni pogon Keramika Kanjiža potpuno automatizovan – od prese, preko glazir linije, štampe dekora, sortir linije na kojoj se nalazi i optičko-laserska kontrola kvaliteta pa do pakerice koja slaže pločice po unapred definisanoj šemi kako bi se maksimalno iskoristio prostor na paleti. Uz sve ovo, proizvod kroz fabriku prenose robotizovani viljuškari, a cilj ovakve modernizacije pogona je da se maksimalno smanji udeo ljudske greške u procesu proizvodnje. Ovo je za nas veoma važno jer pune četiri decenije fokus fabrike i brenda je pre svega besprekoran kvalitet po kojem smo poznati kako na domaćem tržištu tako i u regionu. Potpuna digitalizacija procesa dekorisanja omogućava da tržištu ponudimo personalizovane pločice, a automatizacija doprinosi kvalitetnijoj usluzi koju direktnim kupcima pružamo u vidu efikasnosti i brže isporuke željenih proizvoda, a samim tim krajnji kupci mogu dobiti željene pločice u veoma kratkom roku. Uvedena je rektifikacija pločica koja podrazumeva brušenje oborenih ivica, što krajnjem potrošaču pruža maksimalan estetski užitak u našim dekorima, i omogućava kompaniji učešće na velikim građevinskim projektima i to, pre svega, u segmentu poslovnih prostora i tržnih centara.

Koliko modernizacija i digitalizacija proizvodnje utiču na kvalitet proizvoda? Kako i na koji način to pravi razliku na tržištu?

Sve što je urađeno u proizvodnom pogonu Keramika Kanjiža čini veliku razliku. Optimizacija i digitalizacija utiču na smanjenje troškova, direktno utiču na umanjenje broja grešaka kako u procesu proizvodnje tako i na finalnom proizvodu, poboljšava kvalitet i nudi kupcima potpuno bezbednu i kvalitetnu pločicu koja je prošla sve kontrole – od sirovine do finalnog proizvoda. Svi parametri koji se iscrtavaju omogućavaju da se u svakom trenutku prepozna potencijalni problem koji se vrlo lako otklanja.

Sve ovo zajedno čini da tržištu ponudimo domaći proizvod koji zadovoljava sve najviše standarde Evropske Unije, koji estetski ide u korak sa svetskim trendovima i najbitnije, kupcima nudi besprekoran kvalitet. Ukoliko neko renovira ili širi prostor i zatreba mu određena količina iste vrste pločica koje je već jednom kupio, može ih pronaći u salonima. Sve pločice su jasno deklarisane po nijansi i klasi, i na osnovu ovih parametara mogu dobiti identičnu pločicu koju već imaju u svom domu ili poslovnom prostoru.

U kojoj meri su stopostotnom digitalizacijom proizvodnog procesa povećani godišnji kapaciteti proizvodnje? Šta je glavni fokus na domaćem tržištu a šta na inostranim tržištima koja se osvajaju?

Automatizacija i digitalizacija za nas predstavljaju, pre svega, maksimalnu iskorišćenost trenutnih kapaciteta koje proizvodni pogon Keramika Kanjiža poseduje. Srpski proizvođači su do sada na tržištima bili prepoznati po tradicionalnim, takozvanim malim formatima. Viši segment potrošača očekuje mnogo bolje od toga, zbog čega smo novom automatizacijom i modernizacijom fabrike i napravili novi brend Square Affair. Cilj je da nas u premium segmentu proizvoda prepoznaju kao ozbiljnog igrača, što je brend već postao na tržištima Evropske Unije. Zahvaljujući potpuno opremljenom pogonu, brend Square Affair može da parira svim najvećim svetskim proizvođačima keramičkih pločica. Gledajući u procentima, naše sirovine su 90 % identične sirovinama koje koriste najveći italijanski i španski proizvođači pločica. Čak i mašine koje koristimo su identične kao u njihovim pogonima, što znači da je Square Affair domaći brend sa proizvodima svetskog ranga i kvaliteta.

Jedan od glavnih ciljeva na domaćem tržištu je da se izborimo sa najezdom nekvalitetnih uvoznih pločica i da ne odgovorimo na damping cena istih. Ovo je dugoročna borba koja podrazumeva, pre svega, konstantnu edukaciju kako naših direktnih kupaca tako i krajnjih potrošača i medija. Zbog toga je veoma važna komunikacija, i koristićemo sve raspoložive kanale kako bismo nastavili borbu i zadržali udeo od oko 20 % na domaćem tržištu.

Što se tiče inostranih tržišta, cilj nam je da povećamo potražnju za Square Affair pločicama, kao i da nastavimo kontinuirano da snabdevamo naše direktne kupce pločicama vrhunskog kvaliteta koje se izrađuju najmodernijom tehnologijom. Takođe, u planu je otvaranje novih tržišta, pre svega u zemljama Evropske Unije gde je kvalitet naših proizvoda već uveliko prepoznat i potražnja raste iz meseca u mesec.

Kako ocenjujete poziciju domaćeg proizvoda u odnosu na uvozne, kakvi su problemi sa uvoznim pločicama, i kakva je trenutno pozicija domaćih proizvođača?

Keramička pločica je kao vino, ko se ne razume u kvalitet – kupuje skupo. Očekuju da cena automatski podrazumeva kvalitet. Naš strateški cilj je da se repozicioniramo na mesto gde i pripadamo - u affluent segment proizvoda. Trenutno smo cenovno u kategoriji proizvoda lošijeg kvaliteta kao što su kineske, bugarske, turske i poljske pločice, ali sirovine koje koristimo kao i dekori koje kupujemo od najboljih svetskih studija, definitivno naš proizvod svrstavaju u viši cenovni rang. Dakle, cilj nam je da dobijemo status koji i zaslužujemo. Ovo podrazumeva da podižemo svest o tome da su, iako je domaći proizvod, Square Affair pločice jednakog kvaliteta kao i najskuplje uvozne italijanske pločice.

Upravo zato mi nećemo odgovarati na damping cena uvoznih pločica upitnog kvaliteta i klase, čvrsto stojimo iza našeg brenda i kvaliteta, i sigurni smo da će Square Affair proizvodi i na domaćem tržištu biti prepoznati kao što je to već slučaj u zemljama Evropske Unije.

Kakva je paleta proizvoda trenutno u ponudi i po čemu se ona razlikuje od konkurencije? Koje novine nudite potrošačima i po čemu se razlikujete?

Za ovu seznu, Square Affair potrošačima nudi keramičke i pločice gres porcelan kvaliteta različitih dimenzija i namena, među kojima su zidne, podne i fasadne pločice. Ponuda je obogaćena i rektifikovanim pločicama koje se sve više traže, kao i atraktivnim dimenzijama među kojima su 20x80 cm sa savršenim reprodukcijama prirodnih materijala, i 60x60 cm kao jedna od najtraženijih dimenzija na velikim projektima. Uz sve ovo, tokom 2020. godine planiramo uvođenje velikih formata i to čak do veličine 120x60 cm.

Ono na šta smo veoma ponosni jesu reprodukcije prirodnih i građevinskih materijala, pogotovo drveta, po kojima smo postali prepoznatljivi, i ne malo puta kopirani čak i od strane španskih fabrika.

Kakve poslovne planove Vaša kompanija ima u narednom periodu? Koji su dugoročni, koji primarni a koji strateški ciljevi i očekivanja?

Naš primarni cilj za naredni period je potpuno repozicioniranje brenda Square Affair u viši segment proizvoda, pre svega na domaćem tržištu. Takođe, jedan od glavnih ciljeva je uspešno savladavanje velikih formata pločica koje sam pomenuo, koje idu i do 120x60 cm, i ovome ćemo posvetiti veliki deo naših resursa.

Kada govorimo o strateškim i dugoročnim planovima, to je svakako proširenje proizvodnih kapaciteta, za koje je potrebno uraditi precizne analize i projekat, i obezbediti najkvalitetniju italijansku opremu, kako bi se zadržao kvalitet koji Square Affair proizvodi imaju.

Pred nama je uzbudljiv period koji podrazumeva potpuno posvećenost i predanost celog tima, i mislim da ćemo, kao i do sada, i na ovaj izazov uspešno odgovoriti.

Square Affair Keramika Kanjiža može da se pohvali i izrazito visokim osećajem za društvenu odgovornost i brige za zaštitu životne sredine kao i humanitarnim akcijama, donacijama, podsticanjem upotrebe i razvoja energetske efikasnosti. Recite nam nešto više o tome?

Važan deo našeg poslovanja čine društvena odgovornost i energetska efikasnost. Prethodnih nekoliko godina smo ulagali u to kao i u humanitarne akcije i donacije, i sve ovo će ostati u fokusu Square Affair-a. Poslednju aktivnost koju smo realizovali je i učešće u projektu Delta fondacije „Naše selo“. U okviru projekta smo donirali pločice za rekonstrukciju mesnih zajednica i škola u selima koja se obnavljaju. Za 2020. godinu je u planu nastavak obnavljanja zdravstvenih ustanova širom Srbije, i za nas kao kompaniju ovo će ostati plan i naredne godine.

Za kompaniju Keramika Kanjiža ovo je jednako bitan element poslovanja kao i planiranje proizvodnje prodaje i sličnih aktivnosti. Zbog toga dobru praksu nećemo menjati i nastavićemo da brinemo o okolini i društvu u kojem poslujemo, kao što smo to radili i prethodnih godina.

Kakve ste zanimljive projekte spremili za naredni period?

U narednom periodu nastavljamo sa projektom stručne prakse, pripremamo nove serije i dekore pločica za predstojeću sezonu, nastavljamo sa tradicijom obilaska proizvodnog pogona sa novinarima ali i pripremamo proslavu za jubilarnih 40 godina poslovanja. U planu imamo nastavak aktivnosti modernizacije i optimizacije proizvodnog pogona što će dodatno unaprediti proizvodnju ali i povećati proizvodne kapacitete.

Square Affair Keramika Kanjiža pokrenula je sa stručnim fakultetima i višim školama projekat obavljanja stručne prakse u proizvodnji keramičkih pločica. Recite nam nešto više o tom projektu?

Keramičarska industrija u Srbiji se bori sa opstanak, sa raznim problemima. Jedan od većih koje smo detektovali da će se pojaviti u godinama koje dolaze, jeste manjak stručnjaka u ovoj oblasti i nedostatak obrazovnih profila u stručnim školama, pre svega tehnologa u proizvodnji. Ovo je veoma zabrinjavajuće uzevši u obzir da Srbija ima dobru i kvalitetnu domaću keramičarsku industriju, koju treba razvijati i modernizovati u godinama koje dolaze. Zbog toga smo odlučili da razvijamo određene obrazovne profile, podržimo dualno obrazovanje i da im ponudimo, pre svega, stručnu praksu kako bi im pružili mogućnost da se razvijaju i nauče sve što je neophodno. Za sada smo ovaj projekat realizovali sa Tehnološkim Fakultetom u Novom Sadu i Tehnološko metalurškim Fakultetom u Beogradu. Projekat stručne prakse za studente tehnoloških fakulteta će se nastaviti i u narednom periodu.

Kada biste bili u mogućnosti, da li biste nešto promenili u svojoj dosadašnjoj karijeri?

Svaka karijera ima svoje uspone i padove. Kao što nas skup raznih životnih iskustava danas čini onim što jesmo, tako su i padovi sastavni deo svake karijere. Svaki pad nas tera da ustanemo i nastavimo dalje, bogatiji za jedno iskustvo. Dakle, ne bih ništa menjao, svaki deo moje karijere za mene je od neprocenjive važnosti i kada se osvrnem, uživam u svakom njenom periodu.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista