Početna > Izdanja > Broj 107 > Lifestyle - Argentina

Milica Obradović

Zemlja srebra

Argentina (šp. Argentina), zvanično Argentinska Republika (šp. República Argentina), je država u Južnoj Americi. Na severu se graniči sa Bolivijom i Paragvajem, na severoistoku sa Brazilom, na istoku sa Urugvajem i na zapadu sa Čileom. Na istoku izlazi na južni deo Atlantskog okeana.

Prostire se na površini od 2.780.400 km2, što je svrstava na osmo mesto u svetu, drugo u Južnoj Americi, i prvo među zemljama španskog govornog područja. Reč Argentina potiče iz latinskog jezika, tačnije od latinske reči argentum što znači srebro. Većina Argentinaca su potomci useljenika, najvećim delom iz Italije i Španije, pa je samim tim službeni jezik španski.

Glavni i ujedno najveći grad u Argentini je Buenos Ajres, u prevodu „dobar zrak“. Posle brazilskog Sao Paula, drugi je po veličini na južnoameričkom kontinentu i najposećeniji grad po broju turista. Stanovnici grada se zovu porteños, što bi u prevodu značilo „ljudi iz luke“.

Arhitektura Buenos Ajresa proizvod je nacionalnih kultura imigranata. Prepliću se razni stilovi, od akademizma ili art dekoa preko neogotike, neobaroka, do savremenih staklenih nebodera ili autohtonih stilova, podseća na metropole poput Barselone, Madrida ili Pariza.

Najatraktivniji gradski trg je svakako Plaza de Mayo, na kojem se nalaze katedrala, skupština i predsednička palata Casa Rosada u kojoj su živeli Huan i Evita Peron.

Grad se može pohvaliti i jednom od najširih ulica na svetu, Avenijom 9. jula koja je dobila ime po argentinskom danu nezavisnosti, 9. jul 1816. Avenija ima po sedam traka u svakom pravcu i po četiri dodatne trake. Širina ulice je oko 140m.

Najpoznatiji argentinski ples tango možete da upišete gotovo na svakom koraku u glavnom gradu, međutim pravi spektakl plesa možete videti ukoliko posetite Rio de Žanejro. U ovom gradu svake godine održava se najveći karneval na svetu, a vrhunac karnevala je takmičenje u sambi. Simbol ovog grada je svakako kip Hrista Spasitelja visok 25 metara.

Odmor od gradske džungle Buenos Ajresa i užitak u očaravajućoj flori i fauni pružiće vam grad Tigre, koji je dobio ime po velikoj mački nalik na mešavinu tigra i jaguara. Smešten je na delti reke Parana, koja je sa svojim rukavcima i mnogobrojnim zelenim ostrvcima jedna od najatraktivnijih područja. Njeni sedimenti koji formiraju ostrva na delti ujedno daju vodi posebnu crveno-smeđu boju!

Najviši vrh zemlje a ujedno i najviši vrh Južne Amerike je Akonkagva visok 6962 m. Deo je planinskog masiva Anda, a nalazi se u pokrajini Mendoza. Pored toga, Mendoza je poznata i kao glavna vinska regija u zemlji. Sorta grožđa malbek s vremenom je postala svetski poznata, ali ovde se proizvode i izvrsni širaz i kaberne sovinjon.

Jedno od najposećenijih mesta svakako su vodopadi Iguazu koji se nalaze na granici Argentine i Brazila. Pravo čudo prirode čini ukupno 275 slapova visine do 70 metara.

Bilo da želite na zimovanje ili letovanje, Argentina je pravi izbor u oba slučaja. Izuzetno raznovrsna klima kreće se od tropske na severu do subarktičke na krajnjem jugu države. A ukoliko želite da ukombinujete i jedno i drugo posetite Ushuai, najjužniji grad na svetu, poznat kao grad na kraju sveta. Zbog jedinstvene lokacije ovde se na maloj udaljenosti nalaze more, skijališta i šume.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista