Početna > Izdanja > Broj 107 > Intervju - Olivera Stefanović - Stanković

Ekskluzivno za PROFIT business magazin Olivera Stefanović - Stanković Managing Director, PROGLAS public relations

Volite ono što radite

Da li vas košta osmeh, izrečena lepa reč drugoj osobi? Ne, jer to će samo poboljšati ono čemu stremite. Poslovnost podrazumeva mnogo aspekata koje svaka žena treba da ispuni. Kada se ujutro probudite, shvatite da je privilegija što idete na posao i radite ga najbolje što možete, delite sa kolegama sve što možete, jer sa njima provodite najviše vremena…I naravno, volite ono što radite, jer će rezultati biti bolji.

1.Pred kamere ste stali pre dvadeset pet godina, i tako počeli sticati prva praktična znanja o medijima. Do danas ste ostali verni televiziji, ali se uspešno bavite i odnosima s javnošću. Koliko se promenila medijska scena od tada do danas?

Mnogo. U vreme kada sam počinjala da radim na televiziji, novinari i urednici su se „utrkivali“ čiji će prilog biti bolji u smislu kvaliteta, a ne banalnosti kao danas. Jedan deo tadašnje medijske scene se trudio da pokaže znanje, kreativnost, stečeno iskustvo i bilo je malo mesta za „smeštanja“. Tada je bilo samo 5 TV stanica u Beogradu, bez kablovske televizije, a negovanje lepe reči i dovođenje što kvalitetnijeg gosta u emisiju bili su glavni ciljevi. Većina je prošla kroz različite škole nastupa pred kamerama, imali smo uticajne urednike, ljude od autoriteta i mnogo više pozitivne energije i saradnje među kolegama. Danas nije tako, sve se promenilo. Kvalitet je srozan, novinari su postali prenosnici nekih vesti, voditelji uglavnom marionete ili sitni zabavljači koji pokušavaju da dođu do publike na bizarne načine. Da li je potrebna promena? Definitivno da, ali je pitanje da li je to moguće, jer se ovaj način funkcionisanja duboko ukorenio u medijsku scenu, a što je najgore publici se to dopada.

2.Olivera, Vi ste autorka i voditeljka emisije „Vodič kroz dijabetes“ koju gledamo subotom u 11.05 i nedeljom u 12.10 na kanalu Studio B. Uz emisiju, bavite se i odnosima s javnošću, edukujete zaposlene u više firmi, radite na mnogo projekata… Kako sve to postižete?

Recept je vrlo jednostavan, 15 sati rada 7 dana nedeljno (smeh). Ako hoćete da nešto postignete potrebno je da u to uložite mnogo vremena. Ne kažem da je moj sistem idealan, jer bi bilo mnogo bolje da radim koji sat manje i imam bar jedan dan nedeljno za porodicu i sebe. Emisija „Vodič kroz dijabetes“ je projekat koji se bavi edukacijom stanovništva, jer mi smo poznati po tome što reagujemo tek kada se nešto dogodi, a ne želimo da se informišemo i edukujemo. Mnogo puta sam čula da kada dijabetes otkrije stariji čovek, on to želi da sakrije od sveta kao da je zarazan. Do sada je u 100 emisija bilo više od 200 gostiju. Tim marketinške agencije Invictus Media koji realizuje emisiju sa entuzijazmom priprema svako izdanje. Pored kanala Studio B, emisija se emituje na 42 lokalne TV stanice, Youtube kanalu, a pored toga imamo veb stranicu i društvene mreže. Pokušavamo da svima predočimo značaj ishrane, vežbanja i doziranog stresa, jer kada se dobije dijabetes on neće nestati kao prehlada nakon nekoliko dana, već se sa njim živi do kraja života.

Kada je reč o odnosima s javnošću, ova sfera se mnogo promenila poslednjih godina, jer je na prvom mestu marketing, a na drugom činjenica da će vam poznanstva doneti objave. Odlične informacije iz mnogih oblasti nisu ugledale svetlost dana jer nisu imale finansijsku podršku, a toliko trivijalnosti završi na udarnim stranama predviđenim za vesti.

Što se tiče predavanja, ona su moja ljubav i nešto čime sam se godinama bavila radeći sa mladim ljudima i učeći ih javnom nastupu. Nakon nekoliko godina pauze, ponovo sam počela da edukujem ljude, ali ne samo kada je u pitanju javni nastup pred kamerama i publikom, nego ih učim i tome na koji način da ojačaju sebe i nastupe u bilo kom trenutku, bontonu pri komunikaciji, oblačenju, pisanju elektronskih i SMS poruka….Starije generacije mnogo toga znaju i primenjuju, ali se dešava i da prihvate ponašanje današnje omladine koje je veoma neformalno sa mnogo nesigurnosti i poštapalica. To je mala škola, kako volim da kažem, podsećanja i edukacije. Ja sam pozitivna i verujem, zaista verujem da se trud uvek isplati, možda ne kada mi očekujemo, ali uvek se na kraju isplati. Potrebno je verovati u sebe i sve će biti lakše i jednostavnije.

3.Početkom 2017. godine na snagu je stupio zakon kojim su radnici dobili pravo da ne budu dostupni na službenoj adresi e-pošte nakon završetka radnog vremena. Kako Vi ovo komentarišete?

Ja nisam reper za pravi odgovor, pošto radim i noću i danju i dostupna sam 24 sata, što nije dobro, ali… Pošto živimo u savremenom svetu i svi imamo pametne telefone, ok je da budemo dostupni, ali da odgovorimo samo ako negde „gori“, a sve ostalo se može ostaviti za radno vreme.

4. Veliki ste borac i optimista, dajete svoj maksimum u svemu što radite. Kakav biste savet dali poslovnim ženama?

Budite istrajne, sa jasno postavljenim ciljem, pozitivne prema ljudima i poslu, jer se tako vrata otvaraju. Da li vas košta osmeh, izrečena lepa reč drugoj osobi? Ne, jer to će samo poboljšati ono čemu stremite. Poslovnost podrazumeva mnogo aspekata koje svaka žena treba da ispuni. Kada se ujutro probudite, shvatite da je privilegija što idete na posao i radite ga najbolje što možete, delite sa kolegama sve što možete, jer sa njima provodite najviše vremena…I naravno, volite ono što radite, jer će rezultati biti bolji.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista