Početna > Izdanja > Broj 107 > Giganti - Jameson

Jameson Irish Whiskey

Jameson je irski viski broj 1 u svetu, trostruko destilovan, savršeno balansiran i odličnog, zaokruženog ukusa. Džon Džejmson (John Jameson) osnovao je svoju destileriju u Dablinu 1780. godine, s namerom da napravi najbolji viski na svetu. Više od 230 godina kasnije, nastavlja da dobija priznanja širom sveta za svoj izuzetno pitak ukus. Danas, Jameson se i dalje proizvodi u destileriji u Midltonu i Korku u Irskoj, i to prateći tradiciju osnivača da koristi najfinije sastojke i trostruku destilaciju kako bi postigao pitkost koja predstavlja zaštitni znak brenda Jameson.

Kompanija John Jameson and Son Irish Whiskey zvanično je osnovana 1810. godine kada su Džon Džejmson i njegov sin (takođe Džon Džejmson) preuzeli vlasništvo nad destilerijom Bow Street Distillery u Dablinu koju su prvobitno 1780. godine podigli rođaci njegove supruge, iz porodice Stajn. Džejmson je bio škotski advokat iz grada Aloa u oblasti Klakmananšir koji je oženio Margaret Hejg, sestru braće Hejg, vlasnika destilerija Hejg. Margaret Hejg je bila bliska rođaka porodice Stajn, škotske porodice proizvođača viskija, takođe iz Klakmananšira, koji su bili veoma zainteresovani za proizvodnju viskija u Škotskoj i Dablinu. Nakon venčanja sa Margaret Hejg 1786. godine, Džon Džejmson se zajedno s njom preselio u Dablin kako bi upravljao destilerijom Stajnovih Bow Street Distillery (koja je osnovana 1780. godine) u ime Margaretinog ujaka iz porodice Stajn. To je objašnjenje za korišćenje 1780. godine u marketingu kompanije Jameson, jer je upravo Bow Street Distillery mesto gde je nastao Jameson Irish Whiskey. Portreti Džona i Margaret Džejmson, koje je naslikao ser Henri Rejburn, deo su kolekcije Nacionalne galerije Irske.

Prvobitno jedan od šest glavnih dablinskih viskija, viski kompanije Jameson danas se proizvodi u Korku. Godišnja prodaja je 2013. godine dostigla 4,7 miliona kutija (56,4 miliona flaša). Jameson je daleko najprodavaniji irski viski na svetu, a van granica Irske prodaje se od početka 19. veka. Sjedinjene Američke Države najveće su tržište za Jameson Whiskey, sa porastom potrošnje od 12% 2013. godine.

Istorija kompanije

U vreme kada je Džon Džejmson, škotski biznismen, 1786. godine postao rukovodilac destilerije Bow Street Distillery porodice Stajn, ona je proizvodila oko 135.000 litara godišnje. Do početka 19. veka, ona je postala drugi najveći proizvođač u Irskoj i jedan od najvećih proizvođača na svetu sa proizvodnjom od 4,5 miliona litara godišnje. U to vreme, Dablin je bio svetski centar za proizvodnju viskija. Viski je posle ruma bio najpopularnije alkoholno piće, a Jameson je do 1805. godine postao najpopularniji viski na svetu. Danas je Jameson treći najveći proizvođač viskija koji se pravi isključivo od slada.

Istorijske prilike tog vremena usporavale su razvoj kompanije. Pokret protiv konzumacije alkoholnih pića u Irskoj imao je ogroman uticaj u zemlji, ali su dva ključna događaja koji su uticali na kompaniju Jameson bili Irski rat za nezavisnost i potonji trgovinski rat sa Britancima koji je kompaniji onemogućio izvoz na tržišta Komonvelta, a ubrzo potom i početak prohibicije u SAD-u. Dok su škotski brendovi nesmetano prelazili kanadsko-američku granicu, brend Jameson mnogo godina nije imao pristup svom najvećem tržištu.

Istorijski alambik u destileriji Jameson u Korku.

Kada su sredinom 19. veka škotski proizvođači uveli kazane za kontinuiranu destilaciju, omogućen je veći intenzitet proizvodnje koji Irci, čija je proizvodnja viskija u samo jednom alambiku iziskivala mnogo rada, nisu mogli da dostignu. Godine 1908. pojavio se pravni zahtev da se viski definiše na tržištu. Škotski proizvođači odneli su pobedu u nekim oblastima nadležnosti, a ovo piće je, prema zakonima tih oblasti, prepoznato kao viski. Irci uopšte i konkretno kompanija Jameson nastavili su sa tradicionalnim procesom proizvodnje u alambiku još mnogo godina.

Kompanija John Jameson pridružila se destilerijama Cork Distillers and John Powers 1966. godine i grupa proizvođača viskija Irish Distillers Group je osnovana. Tokom 1976. godine, destilerije viskija Jameson u ulicama Bow Street i John's Lane u Dablinu zatvorene su nakon što je grupa Irish Distillers otvorila Novu destileriju u Midltonu u blizini Korka. Destilerija u Midltonu danas proizvodi većinu irskih viskija koji se prodaju u Irskoj za brendove Jameson, Midleton, Powers, Redbreast, Spot i Paddy. Novi objekat sagrađen je uz Staru destileriju u Midltonu, u kojoj je započeta proizvodnja brenda Paddy i u kojoj se danas nalaze centar za posetioce Jameson Experience Visitor Centre, kao i akademija Irish Whiskey Academy. Brend Jameson pripojen je francuskom konglomeratu pića Pernod Ricard 1988. godine, kada je on kupio Irish Distillers. Stara destilerija kompanije Jameson u Bow Street u blizini oblasti Smitfild u Dablinu danas je muzej koji u ponudi ima turističke ture i degustaciju. Renoviranje destilerije koje je je koštalo 12,6 miliona dolara završeno je u martu 2016. godine, i ona sada predstavlja sastavni deo irske strategije za privlačenje većeg broja turista zainteresovanih za viski. Taj broj je 2017. godine iznosio 600.000.

Irski pab The Local u Mineapolisu 2008. godine prodao je 671 kutija viskija Jameson (22 flaše dnevno), što ga je učinilo najvećim distributerom ovog viskija na svetu, a tu titulu je zadržao četiri godine.

Proces proizvodnje

Viski Jameson se proizvodi od mešavine viskija proizvedenog od žitarica i viskija nastalog jednom destilacijom u alambiku, za koji se koristi mešavina slađenog i neslađenog ili „zelenog“ irskog ječma, a svi sastojci potiču iz okoline destilerije u Korku. Ječam se suši u zatvorenoj peći koja radi na prirodan gas (ranije se koristio antracit). To je u suprotnosti sa tradicionalnom metodom koja se koristi u nekim škotskim destilerijama u kojima za peć koriste treset koji viskiju daje karakterističan ukus.

Nagrade

Proizvodi Jameson – pogotovo oni iz kolekcija 18-Year i Rarest Reserve – ocenjivani su veoma visokim ocenama na međunarodnim takmičenjima alkoholnih pića. Viski 18-Year osvojio je niz zlatnih i dvostrukih zlatnih medalja na Svetskom takmičenju alkoholnih pića u San Francisku u periodu između 2005. i 2010. godine. Rarest Reserve takođe je osvojio zlatne i dvostruke zlatne medalje na istom takmičenju. Veb-sajt Proof66 svrstao je viski Rarest Reserve na listu 20 najboljih viskija na svetu.

Džon Džejmson bio je i pradeda pronalazača Guljelma Markonija.

Pored viskija Jameson Original, postoje i sledeće vrste viskija ovog brenda:

Jameson 12 Year Old Special Reserve (koji se ranije zvao Jameson 1780)

Jameson 12 Year Old Distillery Reserve (dostupan u dva centra za posetioce ove kompanije u Irskoj, kao i u njihovoj internet prodavnici)

Jameson Gold Reserve (jedina vrsta viskija Jameson za koju se koristi nova burad od američkog hrasta)

Jameson 18 Year Old Limited Reserve

Jameson Rarest Vintage Reserve (najstariji i najređi sastojci za viski kompanije Jameson)

Jameson Signature Reserve (isključivo u prodavnicama za putnike i duty-free šopovima širom sveta)

Jameson Black Barrel

Jameson Black Barrel Cask Strength (isključivo u centrima za posetioce Jameson Distillery Bow St. i Jameson Distillery Midleton)

Jameson Caskmates Stout Edition (napravljen u buradi sa dodatkom irskog zanatskog piva)

Jameson Caskmates IPA Edition (napravljen u buradi sa dodatkom irskog zanatskog svetlog piva pivare Franciscan Well Brewery)

Jameson Crested

Jameson Distillery Edition (isključivo u centrima za posetioce Jameson Distillery Bow St. i Jameson Distillery Midleton)

Jameson The Cooper's Croze (kolekcija The Whiskey Makers Series)

Jameson The Blender's Dog (kolekcija The Whiskey Makers Series)

Jameson The Distiller's Safe (kolekcija The Whiskey Makers Series)

Jameson Bold (kolekcija The Deconstructed Series)

Jameson Round (kolekcija The Deconstructed Series)

Jameson Lively (kolekcija The Deconstructed Series)

Berza

investicioni fondovi

kursna lista