Početna > Izdanja > Broj 106 > Poslovna misao - Alan Stivens

Alan Stivens

Izgradite i zaštitite svoju reputaciju

Stivens je govornik, stručnjak za odnose s javnošću, autor i novinar. Radio je kao voditelj na televiziji, ali i kao stručni sagovornik. Kao stručni sagovornik učestvovao je u preko 2000 intervjua na radiju i televiziji, i njegov jedinstveni položaj daje mu uvid u medije i najbolji način na koji organizacije i pojedinci mogu poboljšati svoj imidž.

Alan Stivens je izuzetan govornik. U znak priznanja njegovih veština, postao je član ekskluzivne grupe – Udruženja profesionalnih govornika Velike Britanije (PSA UK). To je najveći pokazatelj zasluženog uspeha u zajednici britanskih govornika. Bio je predsednik ovog Udruženja 2008. godine. Stivens uživa međunarodno poštovanje u okviru Globalne zajednice govornika – toliko da je 2010-2011. izabran za predsednika Globalne federacije govornika, a svojim dužnostima bio je toliko posvećen da je tokom tih godinu dana napravio pauzu u svojoj uspešnoj karijeri. Posetio je više od 50 konvencija profesionalnih govornika u celom svetu i slušao govore mnogih prvoklasnih i najbolje plaćenih profesionalaca iz ove oblasti pred najzahtevnijom publikom – drugim profesionalnim govornicima. Što se tiče držanja govora, Alalnovo mišljenje i saveti imaju odličnu potporu.

Alan Stivens, novinar sa preko 40 godina iskustva, uključujući sagovorništvo u više od 2000 intervjua na televiziji i radiju, u svetu je poznat kao „Instruktor u oblasti medija“. Dvadeset jednu godinu bio je član Udruženja potrošača i pojavljivao se na različitim TV i radio stanicama kao što su BBC TV News, CNN, Bloomberg, Sky News, Radio 4 i 5Live. Pojavljivao se u svakom regionalnom programu stanice ITV, na desetinama lokalnih radio stanica, a njegovi citati pojavili su se u svim nacionalnim novinama u Ujedinjenom Kraljevstvu, listu Njujork Tajms, magazinu Forbs, listu Ekonomist, kao i na internetu.

Bio je vođa projekta i prvi urednik jedne od prvih društvenih mreža u Evropi „Which? Online“, koja je pokrenuta u novembru 1996. godine. Alan više od 25 godina radi kao komentator u medijima baveći se pitanjima komunikacije, a dve godine je bio jedan od voditelja televizijske emisije o tehnologiji „The Buyers Guide“ na kanalu Sky TV.

U aprilu 2012. godine našao se na 66. mestu „Top liste stručnjaka za društvene mreže koje treba da pratite na Tviteru“ uticajnog blogera i komentatora Evana Karmajkla.

Alan je autor 3 knjige u domenu poslovanja: The Pocket Media Coach (Džepni instruktor u oblasti medija) (2006), Ping (2009) koja sadrži praktične savete u vezi sa društvenim mrežama i Media Masters (Vladari medija) (2009) sa koautorom Džeremijem Nikolasom. Najnovija knjiga, The Exceptional Speaker (Izuzetni govornik), sa koautorom Polom du Tojom, objavljena je 2013. godine.Zavisan je od Tvitera, neprekidno bloguje i aktivno učestvuje u prvoklasnim grupnim diskusijama o profesionalnom govorništvu i medijima. Objavljuje 5 specijalističkih dnevnih listova u elektronskom formatu. U e-sandučiće vernih pretplatnika svakog petka stiže njegov e-magazin Media Coach (Instruktor u oblasti medija).

Njegova kompanija MediaCoach pruža usluge obuke u sferi emitovanja sadržaja i veština na polju društvenih mreža generalnim direktorima, političarima, poznatima i profesionalcima u domenu komunikacija, a pored toga nudi i konsultantske usluge u vezi sa upravljanjem reputacijom. Alan se takođe stručno bavi pomaganjem kompanijama da definišu svoju poruku i da ona na pravi način stigne do ciljnih tržišta – i to za samo delić budžeta namenjenog za marketing.

Obuka u domenu medija

Pomoć pri građenju reputacije u medijima

On smatra da na našu reputaciju utiče to kako nas drugi vide, a radio, štampani mediji i televizija predstavljaju kanale pomoću kojih se slika o nama i našem brendu stvara i održava.

Samouvereno prenošenje poruke na televiziji ili radiju predstavlja ključnu poslovnu veštinu, a pozitivni uticaj na poslovanje može biti zaista ogroman. Ako poruku prenesemo na pravi način, smatraće nas solidnim i pouzdanim, a samim tim ćemo pridobiti više mušterija.

Izuzetan govornik

Pomoć pri držanju senzacionalnih govora

Održati fenomenalan govor predstavlja ogromno dostignuće. Govor iznesen na uzbudljiv način istovremeno uveseljava i inspiriše publiku. Odličan govor deluje toliko prirodno da je lako pretpostaviti da je samo izlaganje jednostavan zadatak. Međutim, to nikako nije tačno. Oni koji su ovladali veštinom uspešnog govorništva dobro znaju da se ta veština ne može steći preko noći. Odličan govor možete sastaviti za svega nekoliko dana – ali je način na koji ga iznesete ono što ga može učiniti zaista izvanrednim. A da biste to umeli potrebne su godine iskustva. U stvarnosti je držanje govora prepuno zamki koje će gotovo sigurno pokolebati neiskusne.

Iako može tako delovati, izvanredan govor nikada nije slučajan. On je uvek rezultat delikatne kombinacije pokušaja i grešaka, intenzivne obuke, i na kraju iskustva – sve zavisi od govornika. Kao što izvanredni sportisti uvek iza sebe imaju odličnog trenera, tako i izuzetni govornici imaju svog instruktora.

Upravljanje medijima u vreme krize

Sačuvajte svoju reputaciju

Reputaciju možete kako izgraditi, tako i uništiti za svega nekoliko sekundi. Kako biste reagovali da vam se u 6 ujutro pred vratima pojavi novinarska ekipa i pita da prokomentarišete krizu koja se dešava u vašoj kompaniji? Ono što ćete uraditi u tom momentu uticaće na reputaciju vaše kompanije, kao i na vašu poziciju u njoj. Danas svaki plan kontinuiteta poslovanja mora da sadrži obuku za upravljanje medijima u vreme krize.

Jedna od Stivensovih specijalnosti jeste pomaganje kompanijama da se nose sa lošim vestima. Iako danas u većini organizacija postoje procedure za oporavak nakon katastrofe, uticaj medija se neretko previdi. Međutim, ako dođe do krize, medijski profil vaše kompanije vrlo verovatno će buknuti, a budući uspeh i opstanak vašeg poslovanja zavisiće od toga kako ćete se snaći u medijima.

Stivensovi klijenti su poslanici, televizijski voditelji, poznati sportisti, i kompanije kao što su Virgin, BP, O2, The Dorchester, Sony Ericsson, Guinness World Records, The Dubai Stock Exchange, BMW i Mumm Champagne. List Independent svrstao ga je među „top 10 stručnjaka za medije u Velikoj Britaniji“.

Na Alanovoj listi klijenata nalaze se najistaknutiji građani Velike Britanije, uključujući i Kabinetsku kancelariju. Već više od deset godina redovno govori na konferencijama i sastancima širom sveta o upravljanju reputacijom, medijima, prezentovanju, veštinama u vezi sa intervjuisanjem i društvenim mrežama. Imao je čast da vrši nekoliko funkcija na koje je veoma ponosan, s obzirom da predstavljaju odraz visokog nivoa profesionalnog uspeha. Jedan je od ukupno 21 govornika koji su 2013. godine postali prvi sertifikovani profesionalni govornici na globalnom nivou dobivši tzv. CSP Global designation. Ova nagrada dodeljuje se isključivo iskusnim međunarodnim govornicima koji su tokom godina dokazali da su ovladali ključnim veštinama govorništva na globalnom nivou, čiji su klijenti bili zadovoljni njihovim uslugama, koji su se održali na globalnoj sceni, profesionalno prezentovali u velikom broju zemalja i zadovoljili skupinu kolega jednakog nivoa stručnosti.

Bio je i predsednik Globalne federacije govornika, kao i član i nekadašnji predsednik Udruženja profesionalnih govornika Velike Britanije i Irske (PSA UKI). Takođe je jedan od svega deset govornika iz Ujedinjenog Kraljevstva sa najvećim profesionalnim odlikovanjem – Nagradom za izvrsnost u profesionalnom govorništvu (PSAE). Interesantno je i to da je Stivens jedini akreditovani profesionalni govornik u Evropi koji je istovremeno i kvalifikovani stručnjak za odnose s javnošću, s obzirom da je član britanskog instituta za odnose s javnošću CIPR (Chartered Institute of Public Relations).

Stivens je često domaćin na konferencijama u Velikoj Britaniji i na međunarodnim događajima koji se bave različitim temama – slobodnim vremenom, ljudskim resursima, komunikacijom, proizvodnim industrijskim granama, kreativnošću, bezbrižnošću i pouzdanošću. U poslednjih deset godina predsedavao je ili govorio na konferencijama u Evropi, Americi, Aziji, Australiji i na Bliskom istoku.

Kada nije kod kuće, Alan uglavnom obuje patike za trčanje i sat ili više provede brzo trčeći po novom gradu, držeći se sopstvene rute bez vodiča. „Grad se najbolje može upoznati pešice,“ tvrdi Alan, „a ako trčite videćete više nego ako hodate“. Ima i čudnu naviku da posećuje najstarije kafiće i restorane u zabačenim ulicama jer, kako on kaže, tamo možete jesti najbolja jaja Benedikt i popiti najjaču kafu. Uglavnom se posle poslovnih puteva u inostranstvo može očekivati nova objava na njegovom blogu „Tall Traveller“. Neretko kritikuje oronule objekte, ali će uvek pohvaliti one koji zidni tuš postave dovoljno visoko.

Alan živi u Londonu u Engleskoj sa suprugom Heder koja je poslovni rukovodilac i predivnom kćerkicom Eli. Interesantno je i to da je tetka njegove navrbabe bila Meri Šeli, autor Frankenštajna, a njegovi roditelji bili su šampioni društvenih plesova u Londonu 1946. godine.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista