Početna > Izdanja > Broj 101 > Edukacija - Marketing mreža

Kreativna industrija u Srbiji najbolji je primer kako se postižu dobri (poslovni) rezultati!

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), doprinos kreativne industrije bruto društvenom proizvodu u našoj zemlji iznosi oko 4,6%, a preko 4% građana Srbije zaposleno je u ovoj industriji. Takođe, kreativna industrija ima snažan izvozni potencijal, sa preko 25% rasta izvoza godišnje i jedna je od najbrže rastućih segmenata srpske privrede.

Značaj ove industrije sa ekonomskog i društvenog stanovišta je izuzetan, a predstavlja i dodatni generator prihoda. Istovremeno, kreativna industrija i zaposleni u njoj imaju krucijalan značaj u podsticanju kulturne raznolikosti, te pozitivno utiču na kulturu kao takvu, obrazovanje i razvoj celokupnog društva.

„U vreme stalnih promena i inovacija, te globalizacije koja je postala opšti pojam u komunikaciji, kreativna industrija predstavlja posebno važan deo svakog društva jer gradeći imidž različitih brendova i kompanija učestvuje u razvoju kulture i identiteta jedne zemlje. Posmatrajući iz te perspektive, značaj naše industrije je izuzetan, posebno kada se uzme u obzir da šansu za zaposlenje u agenciji pre svega dobijaju mladi ljudi koji sve teže pronalaze posao", rekla je Vesna Ćeranić, pridruženi partner agencije za integrisane komunikacije Executive Group. Ona je dodala da je kreativna industrija nekada predstavljala san o radu bez uobičajenih ograničenja, san o kreativnosti, neformalnosti i otvorenosti uma, dok danas vlada utisak da upravo ova industrija više nije tako privlačna, kako za zaposlene, tako i za konzumente, kako u svetu, tako i kod nas. „Razmišljali smo o tome šta bi agencije mogle da urade da oglašavanju i kreativnoj industriji vrate stari sjaj. Upravo ono što najbolje rade – da budu kreativne. Zato je agencija Executive Group, povodom 5. rođendana Marketing mreže, osmislila i u saradnji sa osnivačem i urednicom portala Ivanom Parčetić-Mitić, pokrenula društveno odgovornu akciju povratka poverenja u industriju oglašavanja i kreativnost, pozvavši sve agencije da osmisle kampanju na dar za neku od izabranih socijalno angažovanih preduzeća i udruženja, bez naknade i finansijskog interesa", dodala je Ćeranić.

Pokrenuta akcija #KampanjaNaDar pokazala je koliko je važno da se zaposleni u kreativnoj industriji povežu i tako zajedničkim snagama pokrenu i unaprede zajednicu u kojoj rade i žive, dajući joj značajan doprinos.

„Kreativna industrija je veoma važna zato što, bez obzira kojom vrstom biznisa se bavimo, u situaciji tržišta koje postaje globalno i oštre borbe za pažnju konzumenata i klijenata, jedina stvar koja će brendove izdvojiti od konkurencije jeste kreativnost", rekao je Vladimir Ćosić, kreativni direktor agencije McCann Beograd.

Nevena Kurtović, direktorka agencije Fusion Communications, rekla je da jedini način da skrenemo pažnju na neke teme jeste da im kreativno pristupimo. „U moru informacija kojima je prosečan čovek danas izložen sve postaje nevidljivo, banalno i traje samo jedan dan ako nije dovoljno kreativno. Kreativni pristup kompletnom poslovanju, a ne samo njegovoj promociji je nešto što bi uticalo na rast i razvoj svih privrednih subjekata, pa i privrede Srbije uopšte, jer bi svi želeli da budu deo toga."

Uglješa Vrcelj, osnivač agencije Super Dot, ocenio je da je kreativna industrija u Srbiji možda najbolji primer kako se postižu dobri (poslovni) rezultati i u atmosferi opšteg nemanja – nemanja pravog tržišta, kapitala, vremena, prilika, šansi. „I sve je to tačno, ali je istovremeno i jedan veliki izgovor, koji je srećom kreativna industrija odbacila, hrabro se uhvatila u koštac sa izazovima i pobedila! Pobedila je zahvaljujući svojoj otvorenosti, spremnosti da uči, prihvatanju inovacija, usvajanju novih, naprednijih alata, konstantnom radu na razvoju i unapređenju svih segmenata koji čine našu kreativnu industriju."

Kako bi dala svoj doprinos zajednici i razvoju socijalnog preduzetništva, povodom svog 5. rođendana Marketing mreža pokrenula je društveno odgovornu akciju #KampanjaNaDar koju je podržalo i u koju se aktivno uključilo čak 17 kreativnih, PR i digitalnih agencija u Srbiji.

Agencije koje su se uključile u akciju #KampanjaNaDar su McCann Beograd, Orange Studio, Fullhouse Ogilvy, Popular, SuperDot, New Media Team, Smart Vision, Havas Adriatic, Mullen Lowe&Friends, Degordian, Fusion Communications, April Studio, Web Media Agency, Rod & Rope, Idea+ Communications, LUNA\TBWA i Komunikacijski laboratorij.

One će donirati kampanje socijalnim preduzećima Koba Yagi, Eco Beg, Bioidea, DajDaj, Mamin san, Agro Iris, Lice Ulice, udruženjima WWOOF Srbija, Živimo zajedno, Šansa za roditeljstvo, Banka hrane, Nepraktična žena, HAE Srbija, Udruženju za podršku razvoja dece i omladine ANA, Gradskoj organizaciji slepih Beograda, Društvu matematičara Srbije, kao i Univerzitetskoj dečijoj klinci u Tiršovoj.

Pored agencije za integrisane komunikacije Executive Group, koja je kao kreativni partner osmislila akciju #KampanjaNaDar i dala podršku u njenoj realizaciji, OOH partneri akcije su kompanije Alma Quattro i DPC Group. Arena Sport TV je medijski partner akcije.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista