Početna > Izdanja > Broj 101 > Intervju - Željko Bjelan

Željko Bjelan, direktor preduzeća Petrol d.o.o. Beograd

Snažna energija budućnosti

Grupa se odlikuje prvenstveno kvalitetom robe i usluga, visokim ugledom, prepoznatljivim robnim markama i stabilnim finansijskim položajem. Preduzeće Petrol d.o.o. Beograd je deo grupacije Petrol d.d. Ljubljana, vodeće naftne kompanije u Sloveniji i regionu Jugoistočne Evrope. U Srbiji posluje kroz maloprodajnu mrežu od 12 benzinskih stanica i 180 zaposlenih.

Primarno područje poslovanja grupe Petrol jeste trgovina naftom i naftnim derivatima, a konkurentska prednost jeste savremena i razgranata mreža. Grupa Petrol zaokruženom ponudom energetsko-ekoloških proizvoda i usluga brine o pouzdanom, ekonomičnom i ekološkom snabdevanju potrošača u Srbiji i na tržištima Jugoistočne Evrope. Petrol je vrhunski ponuđač svih energetskih i ekoloških proizvoda i usluga kog korisnici u Srbiji i Istočnoj Evropi prepoznaju kao jedno od najsavremenijih i najdinamičnijih energetskih preduzeća vrednih poverenja i usmerenih ka trajno održivom razvoju.

Grupa Petrol oseća posebnu odgovornost prema svojim kupcima, dobavljačima, poslovnim partnerima, vlasnicima i društvu u celini.

Petrol d.o.o. Beograd pri donošenju svojih poslovnih odluka vodi računa o ekološkim i socijalnim posledicama tih odluka.

Prilikom svog poslovanja izrazito brine o ljudima, životnoj okolini i poboljšanju kvaliteta života u zajednici u kojoj posluje.

Na području energetike ima još mnogo mogućnosti za razvoj i zato Petrol pravi u Srbiji velike korake napred – otvoren je terminal u Smederevu, firme Beogas i Rodgas šire svoju mrežu kako u Beogradu tako i u Šimanovcima, Pećincima, te Bačkoj Topoli.

Društvo ima ugovor sa Vladom Republike Srbije za obavljanje delatnosti od opšteg interesa iz kog proističu licence za obavljanje energetskih delatnosti: distribuciju prirodnog gasa, upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas, trgovinu na malo prirodnim gasom tarifnim kupcima. Društvo trenutno ima oko 15.000 korisnika prirodnog gasa i ostvaruje godišnju prodaju od preko 26 miliona m3 prirodnog gasa.

Petrol d.o.o. Beograd je aktivno uključen u čitav niz društveno korisnih projekata, te finansijski pomaže humanitarnim i socijalnim ustanovama, ekološkim udruženjima, daje potporu projektima od šireg društvenog značaja kroz razne aktivnosti sponzorstva. Način celokupnog poslovanja grupe Petrol temelji se na podsticanju poslovne uspešnosti, odnosno na praćenju i poštovanju savremenih tržišnih zahteva na području usluga, informacionih tehnologija i očuvanja životne sredine.

Za magazin PROFIT govori gospodin Željko Bjelan, direktor preduzeća Petrol d.o.o. Beograd.

1. Gospodine Bjelan, gde ste rođeni? Gde ste odrasli i školovali se?

Rođen sam u Ljubljani. Odrastao sam u mestu Kočevje, koje se nalazi na 60 km od Ljubljane. Tu sam završio osnovnu i srednju ekonomsku školu. Školovanje sam nastavio u Ljubljani na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gde sam završio magistarske studije poslovnih nauka.

2. Kako je tekao put vaše karijere pre dolaska na poziciju direktora Petrola? Koliko dugo ste na ovom radnom mestu?

U Petrolu d.d. Ljubljana počeo sam da radim još kao student, gde su moja prva zaduženja bila da pratim prodaju prirodnog gasa. Nakon godinu dana rada na području prirodnoga gasa prešao sam u sektor LPG (tečni naftni gas), gde su me 1. oktobra 2009. zaposlili na neodređeno vreme. U tom sektoru bio sam zadužen za logistiku LPG-a, od skladišta do krajnjih potrošača. Nakon dve godine rada u pomenutom sektoru ponovo sam prebačen u sektor prirodnog gasa na funkciju analitičara. Moji glavni zadaci bili su preračunavanje i praćenje cene prirodnog gasa, stalna komunikacija sa potrošačima i komunikacija sa Agencijom za energetiku Slovenije. Nova mogućnost se otvorila 1. aprila 2013. i tada sam postao direktor preduzeća Beogas d.o.o. Beograd, koje je 100% u vlasništvu kompanije Petrol d.d. Ljubljana. Beogas d.o.o. je društvo koje se bavi izgradnjom i održavanjem gasovoda i distribucijom prirodnog gasa na području Čukarice, Palilule i Voždovca. Nakon samo dve godine rada u Beogasu postao sam i direktor preduzeća Petrol d.o.o. Beograd, koje u Srbiji trguje naftom, naftnim derivatima i ostalom robom i isto tako je 100% u vlasništvu kompanije Petrol d.d. Ljubljana.

3. Slovenačka energetska kompanija Petrol Group je po mnogim parametrima u samom vrhu slovenačke privrede. Recite nam nešto više o budućim planovima i strategiji grupe na nivou Balkana?

U grupi Petrol se već sada pripremamo za buduće izazove. U 2016. godini pripremili smo Strateški poslovni plan grupe Petrol za period 2016-2020. Postavili smo glavne poslovne smernice za postizanje dugoročnog rasta i razvoja. U skladu sa strategijom, do 2020. godine najveći deo rezultata i dalje planiramo ostvariti prodajom energenata i trgovačke robe. Kupac je u središtu našeg poslovanja i uz pomoć višekanalnog (omnichannel) prodajnog pristupa još više mu se želimo približiti. Želimo da postanemo prepoznatljiv regionalni snabdevač sveobuhvatnim energetskim i ekološkim rešenjima i partner u razvoju kružne ekonomije za prelazak u društvo sa niskom emisijom ugljenika. To ćemo postići aktivnim razvojem decentralizovane proizvodnje energije iz prirodnih izvora, razvojem pametnih gradova, kao i pripremom ponuda razvojnih i konkurentnih rešenja po meri kupaca. Najveći rast planira se za projekte digitalizacije koji su usredsređeni na kupce. Racionalizacija poslovnih procesa i dalji razvoj efikasnog sistema upravljanja rizicima omogućiće nam da vodimo naše poslovanje u okviru definisanog.

4. Ove godine Petrol obeležava 15 godina rada u Srbiji. Koji su razvojni prioriteti preduzeća Petrol Srbija u narednom periodu?

Tokom 15 godina našeg poslovanja u Srbiji napravili smo velike korake napred. Trenutno imamo 12 benzinskih stanica na kojima našim kupcima nudimo velik izbor kvalitetnih proizvoda i usluga. Svaka od naših benzinskih stanica nudi goriva natprosečnog premium kvaliteta iz porodice Q Max. Želja nam je da u narednom periodu proširimo Petrolovu mrežu benzinskih servisa po celoj Srbiji sa ciljem da što većem broju vozača ponudimo najkvalitetnije gorivo u regionu.

Od 2014. godine Petrol Srbija u svom portfoliju nudi veleprodajnim kupcima pneumatike, motorna ulja i industrijska maziva, a od juna 2017. godine i pogonsko gorivo tipa evrodizel. Cilj nam je da veleprodajnim kupcima ponudimo objedinjene pakete po najpovoljnijim uslovima i na taj način zauzmemo jednu od liderskih pozicija u navedenim segmentima.

Petrol u Srbiji posluje u oblasti zemnog gasa. U vlasništvu grupe su kompanije Beogas a.d. i Rodgas a.d. preko kojih širimo našu mrežu u Beogradu, Šimanovcima, Pećincima i Bačkoj Topoli. Trenutno imamo više od 15.000 korisnika zemnog gasa, 350 km gasne mreže, te distribuiramo više od 26 miliona kubika zemnog gasa na godišnjem nivou. Planiramo gasifikaciju u još nekoliko opština u Beogradu i ostalim većim gradovima u Srbiji ukoliko uslovi budu dozvoljavali.

Pored ključnih delatnosti kao što su trgovina naftom, prodaja i distribucija prirodnog gasa i tečnog naftnog gasa, Petrol se bavi trgovinom i snabdevanjem električnom energijom, a od jula 2017. godine u svojoj ponudi Petrol d.o.o. Beograd ima i energetska rešenja.

5. Kakvu vrstu ugovora ima Beogas a.d. sa Vladom Republike Srbije? Koliko trenutno beležite potrošača na tržištu i kakvi su dalji planovi za razvoj preduzeća Beogas a.d?

Beogas a.d. ima potpisan ugovor sa Vladom Republike Srbije o poveravanju delatnosti distribucije prirodnog gasa u opštinama Čukarica, Palilula, Voždovac i Pećinci, što važi i za povezano preduzeće Rodgas a.d, koje vrši iste aktivnosti na području Bačke Topole sa preko 3.000 potrošača. Trenutno Beogas a.d. na svojim mrežama ima 12.500 priključenih potrošača sa kontinuiranim priključenjem novih potrošača. Svake godine za potencijalno nove potrošače spremamo nove akcije u kojima im nudimo vrlo povoljne uslove za kompletno priključenje po principu „ključ u ruke“. U kratkom vremenskom roku planira se objedinjavanje delatnosti na polju distribucije prirodnog gasa, odnosno povećanje potencijala prodaje, cena, količina i drugih elemenata koji gasnu delatnost treba da podignu na viši nivo. Takođe se razmatra mogućnost proširenja teritorijalnog područja koje pokriva društvo u ovoj delatnosti.

6. Kako je i na koji način Petrol sebe prepoznao na području energetike?Da li Petrol teži ka tome da postane priznati regionalni snabdevač sveobuhvatnim energetskim i ekološkim rešenjima? Na koji način ćete to postići?

Mi smo vodeća regionalna kompanija u oblasti energetike i srodnih usluga prema kriterijumu prihoda. Prepoznati smo kao jedan od najvažnijih pružalaca pametnih rešenja za dom, mobilnost i poslovanje. Uz pomoć inovacija i digitalnih rešenja razvili smo uspešne nove poslovne modele i partnerstva. Pružamo izuzetno sveobuhvatno korisničko iskustvo i povećavamo broj prodatih proizvoda po potrošaču u višekanalnom prodajnom sistemu.

7. Kakve su Vam trenutne i buduće aktivnosti po pitanju snabdevanja električne energije?

Petrol d.o.o. Beograd je licencirani snabdevač električnom energijom u Srbiji. Svojim kupcima od 1. januara 2015. godine nudimo potpuno snabdevanje po konkurentnim tržišnim cenama. Pokušavamo da i u Srbiji primenimo iskustvo naše matične kuće Petrol d.d. Ljubljana i potrošačima ponudimo i električnu energiju u okviru integrisanog paketa energetskih usluga. Petrol d.o.o. Beograd spada među najveće trgovce električnom energijom u Srbiji i posluje u okviru Petrol grupe, koja je prisutna na tržištima 18 evropskih zemalja i jedna je od najvećih trgovaca električnom energijom u ovom delu Evrope.

Naše poslovanje je fokusirano na kupca i spremni smo da se suočimo sa novim izazovima pažljivim planiranjem, promišljenim poslovnim odlukama i brzim reakcijama na promene u zahtevnom poslovnom okruženju.

8. Grupa Petrol ističe se i svojim društveno odgovornim poslovanjem. Davanjem donacija Institutu za majku i dete i Sigurnoj kući u Beogradu pokazujete kako odgovorna kompanija treba da posluje. Koje još aktivnosti planirate u budućem periodu?

Petrol sa svojim delovanjem svakodnevno iskazuje društvenu odgovornost prema okruženju u kome posluje. Već dugi niz godina Petrol u svom poslovanju brine o društvenoj i životnoj sredini u regionu. Prilikom svakog otvaranja nove benzinske stanice doniramo određenu količinu novca ili goriva jednoj ili više ustanova iz šireg ili užeg okruženja novootvorene benzinske stanice. Pomenutim ustanovama smo dali donacije prilikom otvaranja našeg benzinskog servisa u Bloku 41. Svesni smo koliko je važno pružiti podršku sportu, kulturi i humanitarnim projektima, ali budući da su takva sredstva u svakoj kompaniji ograničena, trudimo se da ih uputimo na mesta gde verujemo da su najpotrebnija. Prema tome, pored aktivnosti oko otvaranja, u toku godine se realizuje veliki broj projekata, jer nam je veoma bitno da budemo od koristi okolini u kojoj poslujemo. To je poslovna politika Petrola u Srbiji od ulaska na srpsko tržište i sigurni smo da je nećemo menjati ni u narednom periodu.

9. Kompanija Petrol nudi sva ključna goriva, koja premašuju standarde koji važe na tržištu. Recite nam nešto više o generaciji goriva Petrol Q Max?

Preduzeće Petrol je najveći slovenački ponuđač pogonskih, dizelskih i benzinskih goriva s najvećom mrežom prodajnih mjesta na Balkanu. Petrol nudi sva ključna goriva, koja kvalitetom premašuju važeće standarde na tržištu, a preduzeće ujedno odgovorno brine za stalan razvoj ekološki prihvatljivijih goriva te se prilagođava sve oštrijim zahtevima zaštite okoline.

Reč je o gorivima koja po svojim specifikacijama prevazilaze aktuelne evropske standarde na tom području. Osnovne karakteristike goriva Q Max prilagođene su ključnim zahtevima kupaca – manjoj potrošnji i većoj ekonomičnosti u vožnji, većoj efikasnosti i zaštiti motora vozila, kao i smanjenju emisije štetnih materija u životnu sredinu.

Nova generacija Q Max goriva zadovoljava najnovije zahteve proizvođača motora i trenutno evropsko zakonodavstvo, i time nadmašuju postojeće standarde na tržištima. Najnovija generacija višenamenskih aditiva, koji se koriste u Q Max gorivima, nudi veću efikasnost i zaštitu motora, uz istovremeno poboljšanje ekonomičnosti, nižu potrošnju i znatno manju emisiju štetnih materija u životnu sredinu. Nova generacija goriva je razvijena u saradnji s uglednom korporacijom Afton Chemical iz Velike Britanije, jednom od vodećih svetskih proizvođača aditiva.

Goriva su višestruko testirana, laboratorijskim i terenskim testovima koji su pokazali da je potrošnja prilikom upotrebe Petrol Q Max Euro Super 95 goriva niža i do 4%, a 2,5% niža prilikom upotrebe Petrol Q Max Eurodizel goriva. Svi podaci i spomenuta poboljšanja baziraju se na stvarnim ispitivanjima dobavljača aditiva na posebnim testnim vozilima, ali i na terenskim ispitivanjima na različitim vozilima.

Kvalitet goriva Q Max garantovan je i sveobuhvatnim i opsežnim sistemom provere, kako u nabavnom tako i u prodajnom lancu, koje Petrol obavlja u sopstvenim, ali i tuđim akreditovanim laboratorijama, te konstantnim prilagođavanjem trendovima i zahtevima modernih motora. Sistemom kontrole kvaliteta kupcima garantujemo najbolja pogonska goriva na tržištu. Verujem da naši kupci osete dodatni kvalitet Petrolovih goriva.

10. Pored ponude različitih vrsta goriva na Petrolovim benzinskim stanicama, šta je to što još nudite potrošačima kao dodatnu uslugu?

Našim kupcima nudimo širok spektar proizvoda za vozila, kao i prehrambene i neprehrambene proizvode. Naši kupci najviše vole da popiju najbolju kafu za poneti, koja je sinonim za kafu za poneti na celom Balkanu, a možete je kupiti samo na Petrolovim benzinskim stanicama.

Pored dodatnog asortimana koji se očekuje na BS, mi svojim kupcima nudimo i mogućnost kupovine ulaznica za većinu sportskih, kulturnih i koncertnih dešavanja kako u zemlji, tako i u regionu, jer smo u lancu prodajnih mesta Eventima.

Naravno, ne smemo zaboraviti da pomenemo zlatnu karticu Petrola, prvu karticu koja vraća novac za svaku litru goriva i za određene artikle iz kataloga. U novembru proslavljamo prvu godišnjicu lansiranja zlatne kartice Petrol.

Za pravna lica imamo našu Sivu karticu, koja svojim korisnicima donosi nekoliko benefita.

Na prvom mestu je potpuna kontrola troškova, odloženo plaćanje, detaljni zapisi kupovine. Izdavanje i održavanje je besplatno, a ono što je svakako pravi benefit jeste da se može koristiti na svim Petrolovim servisima u zemlji i regionu, znači na preko 500 benzinskih stanica na Balkanu.

11. Grupa Petrol ostvaruje strategiju postizanja poslovnog uspeha poštovanjem zahtevnih ekoloških merila. Koje sve sertifikate posedujete?

Poslovno okruženje se brzo menja. Svedoci smo intenzivnog tehnološkog razvoja. Svest o klimatskim promenama, koje su takođe uslovljene upotrebom fosilnih goriva, igra važnu ulogu za kompanije koje posluju u energetskom sektoru. Razvoj energije ima za cilj smanjenje rizika od klimatskih promena, dok traži takva rešenja koja obezbeđuju dostupno i pouzdano snabdevanje energijom.

Petrol d.d. poseduje sledeće sertifikate:

ISO 9001 za sistem upravljanja kvalitetom

ISO 14001 za sistem upravljanja zaštitom životne sredine

ISO 50001 za sistem upravljanja energijom

OHSAS 18001 za sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu

Napomena:

Petrol d.o.o. Beograd nema sertifikat ISO 50001 za sistem upravljanja energijom, ali ima sertifikate ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001 (važe za same procese energetskog upravljanja - ex, Eltec).

12. Vaš posao je dinamičan, ali i naporan. Na koji način uspevate da prevaziđete svakodnevni stres?

Kao što ste i sami naveli, moj posao je dinamičan i zahteva mnogo energije, a to sa sobom donosi i neke stresne situacije koje prevazilazim provodeći vreme u krugu meni dragih osoba, a tu pre svega mislim na slobodno vreme koje provodim sa svojom porodicom.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista