Početna > Izdanja > Broj 101 > Giganti - SAAB

SAAB

Kompanija Saab je osnovana 1937. godine kao fabrika aviona i prvenstveno namenske industrije. Kako se II svetski rat bližio kraju, Šveđani su uvideli da će doći do smanjenja potražnje za ovom vrstom proizvoda i da je potrebno da se kompanija preusmeri na druge proizvode. Upravni odbor je bio otvoren za sve ideje koje su obećavale profit, tako da je ozbiljno razmatrana i proizvodnja frižidera.

SAAB, u slobodnom prevodu „Švedski avionid. o. o.", je švedska vazduhoplovna i vojno-odbrambena kompanija visoke tehnologije sa sedištem u gradu Linćeping. Uglavnom je orijentisana na bezbednost i odbranu, vazduhoplovstvo, naprednu svemirsku tehnologiju i civilnu bezbednost. SAAB posluje na globalnom tržištu nudeći vodeće svetske proizvode, usluge i rešenja iz tri strateške oblasti: odbrambena i bezbednosna rešenja, sistemi i oprema, i posebno aeronautika. Pod opremom se podrazumevaju simulatori zasnovani na laserskoj tehnologiji za direktno navođena oružja.

Kada je 1945. godine Gunar Jungstrum napravio prvu skicu automobila i pokazao je Svenu Otobeku, zameniku direktora kompanije Saab, koji je zatim predstavio nacrt upravnom odboru, ubrzo je usvojena odluka da se krene sa razvojem putničkog automobila. Pošto je Saab bila fabrika aviona i niko nije znao kako se zapravo prave automobili, taj posao je poveren Jungstrumu, koji je neko vreme radio u britanskoj automobilskoj industriji i tako jedini bio upoznat sa tom granom proizvodnje. Kada se krenulo u izradu prvog prototipa, uvideli su da im je potreban neko ko se razume u dizajn automobila. Za to su se obratili bivšem zaposlenom kompanije Saab, koji se u međuvremenu bavio industrijskim dizajnom, Sikstenu Sasonu. On je još tridesetih godina napravio nacrte automobila koji se odlikovao izrazito futurističkim i aerodinamičnim dizajnom. Pored toga, Sason je još 1941. godine imao ideju o futurističkom lovcu sa delta krilom, koji će se realizovati 14 godina kasnije kao Saab Draken. Ovaj uticaj se može videti u njegovom dizajnu automobila. Upravni odbor je nekoliko puta vraćao dizajn, koji je ponovo prepravljan, sve dok nije dobio oblik koji će odlikovati Saab. Prvi model koji je mogao da se vozi nazvan je „Ur-Saab“, sto znači „originalni Saab“ ili „prvi Saab“. Pošto kao proizvođači aviona nisu imali majstore koji su se razumeli u oblikovanje čeličnih limova, jer su na avionima radili isključivo sa aluminijumom, unajmili su lokalne kovače koji su to uradili prema njihovim originalnim nacrtima, ručno. Prvi prototip je nazvan 92001. Ovo je u kompaniji Saab bio redni broj projekta, dok je, na primer, projekat 91 označavao jednomotorni trenažni avion.

Sledeći problem je bila boja. Kako bi poboljšali izgled i time povećali šanse da ga odobri upravni odbor, odlučeno je da se automobili moraju farbati. Pošto nisu imali iskustva s tim, posao je ponovo poveren obližnjoj fabrici lokomotiva. Kako je kod lokomotiva tada dominirala crna boja, ova fabrika je imala samo ovu boju, pa su tako automobili ofarbani u crno. Ovo je bila i prva boja automobila kompanije Saab, a ne tradicionalna zelena po kojoj mnogi prepoznaju ovu marku.

Ispitivanjima su otklonjeni i poslednji nedostaci, te je 1947. godine posle izvršenih troškovnih kalkulacija upravni odbor odobrio početak serijske proizvodnje, samo dve godine od pokretanja projekta. Ukupno je izrađeno 4 prototipa (92001-92004) i serijska proizvodnja je počela 1949. godine.

Proizvodnja prvog modela Saab 92 odvijala se sve do 1952. godine, a u njega je ugrađivan dvotaktni dvocilindarski motor baziran na tehnologiji kompanije DKW, koji je iz 764 kubika izvlačio 25 KS. Redizajnirani model 92B pojavio se 1952. godine, dobio je veći prtljažnik, a kasnije i veću snagu motora koja se popela na 28 KS. Sa ovim modelom Erik Karlson osvojio je reli Švedske 1955. godine. Do 1956. godine ukupno je proizvedeno 20.128 primeraka.

Godine 1956. predstavljen je novi model Saab 93, koji je imao novi trocilindarski dvotaktni motor razvijen zajedno sa nemačkom kompanijom Heinkel. Iz njegovih 748 kubika izvučene su 33 konjske snage. Ovaj model je važan za Saab po tome što je ujedno prvi model koji se izvozio. Izvoz je uvek bio važan za Saab, a američko tržiste najvažnije. Model 93 se proizvodio do 1960. godine i proizvedeno je 52.731 primeraka, od čega je najveći deo izvezen na strana tržišta, prvenstveno u Ameriku.

Četiri godine kasnije predstavljen je Saab 96 koji je predstavljao dalji razvoj modela Saab 93. Mada je zadržao njegov motor, imao je duži zadnji deo, a ponuđena je i varijanta karavana nazvana Saab 95. Motor je unapređen, pa je iz 841 kubika razvijao 38 KS (1960-1964), 40 KS (1965) i na kraju 42 KS (1966-1968) gde su ubačena 3 karburatora. Zatim je 1962. godine razvijena i GT varijanta sa motorom koji je razvijao 52 KS i dostizao maksimalnu brzinu od 150 km/h. Ovaj model je napred imao disk kočnice.

U kompaniji Saab su uvideli da tehnološki napredak zahteva prelazak na čistije i ekonomičnije četvorotaktne motore. Posle opsežnih ispitivanja motora nekoliko proizvođača (Bokser kompanije Hansa, V4 kompanije Lancia, redni 4 kompanije Triumph) na kraju su se odlučili za četvorotaktni motor kompanije Ford iz automobila Ford Taunus 12m. Imao je prednost da je zbog svoje kratke konstrukcije (V4) mogao bez većih modifikacija da se ubaci u postojeći motorski prostor, a i pokazao se dobro na ispitivanjima. Proizvodnja modela 96/95 je u Švedskoj završena 1978. godine, ali je u Finskoj trajala sve do 1980. godine. Do tada je ukupno proizvedeno 547.221 primeraka modela 96 i 110.527 modela 95.

SaabSonett, čijijeprototipsadapoznatkaoSonettI, anekiganazivajuSuperSportiliSaab 94, proizvedenjeusamopetprimerakaizmeđu 1955. i 1957. godine. Desetgodinakasnije, Sonettpostajekomercijalnovoziloiproizvodiseizmeđu 1966. i 1974. godine. Motori i ostale komponente preuzete su iz modela 95s i 96s iz tog perioda. Modeli koji su se proizvodili bili su Sonett II, V4 i III.

Kompanija Saab je od ranih dana bila svesna da ne može da bazira svoj opstanak prodajom samo na domaćem tržištu. Zato je od početka doneta odluka da se razvijaju modeli koji imaju dobru mogućnost prodaje na najvećem tržištu na svetu, američkom. S tim u vidu je šezdesetih godina započet razvoj modela Saab 99, koji se po konceptu dosta razlikovao od svojih prethodnika koji su svi vodili poreklo od vremešnog modela „Ur-Saab“. Saab 99 je dizajnirao Siksten Sason.

Motor je kao komponenta za Saab bio veoma važna stavka, uvek je pažljivo biran i posvećivano je puno pažnje da bude dovoljno snažan i u najslabijoj verziji, uz visoku pouzdanost. Prvobitna ideja je bila da se britanskom razvojnom birou Ricardo izda nalog za razvoj potpuno novog motora. Kada su uvideli da bi troškovi razvoja bili preveliki za malu firmu kao sto je Saab, zamolili su firmu Ricardo da upotrebi svoje veze sa britanskom automobilskom industrijom kako bi našli odgovarajući motor. Ricardo je povezao Saab sa kompanijom Triumph, koja je ponudila svoj redni četvorocilindarski motor, a zapravo je to bio prepolovljeni V8 motor iz modela Triumph Stag. Motor je u prvobitnoj verziji imao 1,7 a kasnije 1,85 litara zapremine i pored karburatora imao je mogućnost da radi sa sistemom za ubrizgavanje goriva D-Jetronic.

Prvobitni dogovor da Britanci proizvode motore je ubrzo napušten pošto kompanija Saab nije bila zadovoljna kvalitetom izrade britanske kompanije. Saab je preuzeo proizvodnju nakon što su na motoru izvršena izvesna unapređenja. Menjač je po konstrukciji bio sličan onom iz automobila Mini, ali je imao podmazivanje odvojeno od motora. Prvobitna verzija imala je 4 stepena prenosa. Motor je imao nagib od 45° u odnosu na centralnu osu, što mu je davalo kompaktnost i time je hauba mogla da bude spuštena. Menjač, koji je bio jedna celina sa motorom, omogućio je izuzetno kratku konstrukciju „motor-menjač“ što je kompaniji Saab dalo mogućnost da ugradi motor uzdužno, kao kod zadnjeg pogona, ali zadržavajući prednji pogon.

Prednost ovog rešenja je što je motor bio na sredini prednje osovine što je automobilu davalo odličnu trakciju po snegu i blatu.

Saab je proizvodnju modela 99 započeo 1968. godine sa motorom od 1700 kubika i 80 KS. Već 1970. godine je snaga povećana na 87 KS, a uveden je i model 99E sa elektronskim ubrizgavanjem goriva. Godine 1973. uveden je B20 motor, koji je predstavljao značajno modifikovan motor od 1.850 kubika kompanije Triumph. Imao je 1971 kubik, i smatra se prvim samostalnim motorom kompanije Saab. Ponuđena je i varijanta 99EMS, tj. B20 sa D-Jetronic sistemom ubrizgavanja goriva kompanije Bosch. Proizvodnja je u Švedskoj prestala 1981. godine, u Finskoj 1984. godine, dok je proizvodnja modela Saab 90 uz neke izmene trajala sve do 1987. godine.

Istoriju kompanije Saab ne čine samo uspesi već i greške iz kojih se učilo. Tako je kompanija Saab zajedno sa kompanijom Lancia odlučila da ponudi na svom tržištu Saab 600 koji je bio blago izmenjena Lancia Delta. Kompanija Saab je imala iskustva sa Italijanima pošto je na švedskom tržištu vršila distribuciju nekih modela marke Lancia. Prodaja je krenula u proleće 1980. godine i tekla je odlično do početka zime, kada se uvidelo da grejanje ovog italijanskog vozila nije doraslo skandinavskoj klimi. Nakon toga je prodaja naglo stala, nikada se više nije oporavila i 1986. godine je potpuno obustavljena.

Model Saab 9000 Turbo je postao poznat po stazi Talladega u Alabami, SAD . Saab je ovim testom izdržljivosti pokazao svetu šta je zapravo kvalitet i da ga je uvek stavljao ispred kvantiteta. Test je počeo 7. oktobra 1986. godine i, nakon pređenih 100.000 km konstantne vožnje, završen 20 dana kasnije sa prosečnom brzinom od preko 213 km/h. U testu su učestvovala tri standardna modela Saab 9000 Turbo i četvrti koji je služio za potrebe snimanja. Tom prilikom su oboreni brojni rekordi, među kojima i dva svetska.

Početak devedesetih obeležava i početak saradnje kompanije Saab sa američkom kompanijom General Motors, nastale s ciljem razmene tehnologija između dva proizvođača. Ova alijansa, koja će kasnije dovesti do potpunog preuzimanja kompanije Saab bila je izuzetno značajna za švedsku kompaniju, jer su bili svesni da kao mala firma nemaju sredstva da razvijaju nove modele. Kao posledica braka sa GM-om, u Saab 9000 je ugrađivan 3,0 V6 motor kao najekskluzivniji model Griffin.

Saab je 2007. godine, da bi proslavio trideset godina od ugrađivanja turbo punjača, predstavio model 9-3 Turbo X sa agregatom od 2,8 l i 280 KS uparenim sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Ovaj model je poznat po uvođenju naprednog sistema integralnog pogona XWD, dizajniranog od strane kompanije Haldex a u saradnji sa kompanijom Saab. Kompanija Saab je u modelu Turbo X uparila XWD sa eLSD elektronski kontrolisanim diferencijalom protiv proklizavanja. Ovaj sistem se ugrađivao u modele 9-3 sedan i SportCombi od 2009. godine i u drugu generaciju 9-5 modela, a od tada postaje standardna oprema u svim modelima kompanije Saab.

Na pariskom sajmu automobila 2010. godine Saab predstavlja svoj prvi električni automobil, 9-3 ePower. Ovaj model je bio baziran na modelu 9-3 SportCombi, posedovao je pakovanje Li-jonskih baterija od 35,5 kWh, maksimalna brzina je iznosila 150 km/h, a procenjeno je da može da pređe 200 km sa jednim punjenjem. Ovaj model čeka pokretanje serijske proizvodnje pod okriljem kompanije NEVS, novog vlasnika kompanije Saab.

Kompanija SAAB trenutno ima 13.300 zaposlenih, sa godišnjim proizvodom u iznosu od 23 milijardi evra, dok se na istraživanje i razvoj odvaja oko 17 procenata godišnje zarade. SAAB i dalje globalno širi svoje poslovanje, pa danas ima jaka predstavništva u nekoliko zemalja Evrope, u Južnoj Africi, Australiji i Americi.

Izvor: www.sabclubserbia.rs


Berza

investicioni fondovi

kursna lista