Početna > Izdanja > Broj 098-099 > Edukacija - Hart

Kako da smanjite apsentizam u svojoj kompaniji?

Prekomeran apsentizam je jedan od ozbiljnijih problema sa kojima se suočavaju poslodavci u današnje vreme. Iako su zdravstveni problemi i dalje najčešći uzrok odsustva, istraživanja pokazuju da je manje od trećine odsustva zaposlenih zaista u vezi sa njihovim zdravljem, dok je veći deo uzrokovan porodičnim problemima, stresom, lošim menadžmentom ili kašnjenjem. Često odsustvovanje s posla dovodi do velikih gubitaka za kompaniju, koji se ogledaju u smanjenju produktivnosti, kvaliteta rada, morala, ali i lošijoj usluzi i nezadovoljstvu klijenata.

Da li vaši zaposleni često odsustvuju sa posla? Kakve posledice to ima povaše poslovanje? Na koji način upravljate apsentizmom u svojoj kompaniji?

Prvi korak je svakako prepoznavanje i svest o tome da u vašem radnom okruženju postoji apsentizam. Naredni korak jeste primena mera za smanjenje ili uklanjanje apsentizma. U nastavku članka slede neke od mera koje vam u tome mogu pomoći.

Postavite jasna pravila i očekivanja

Ukoliko definišete formalna pravila o odsustvovanju sa posla, obezbedićete ravnopravan odnos prema svim zaposlenima. Kako biste izbegli nesporazume, zaposleni treba da znaju šta se od njih tačno očekuje i koje ponašanje je u skladu sa kulturom vaše kompanije. Zaposleni bi trebalo da razumeju koliko često je prihvatljivo da neplanirano odsustvuju, kao i koje posledice će snositi zbog prekomernog apsentizma. Takođe je bitno da znaju koga treba da obaveste o svom odsustvu i u kojim slučajevima je potrebno da donesu odgovarajuću dokumentaciju po svom povratku.

Vodite evidenciju izostanaka zaposlenih

Teško je upravljati kašnjenjima i apsentizmom ukoliko odsustvovanja nisu zabeležena. Praćenje odsustvovanja omogućiće vam da identifikujete obrasce i zaposlene sa visokom stopom apsentizma, što bi vam olakšalo da uočite prave uzroke i probleme na vreme. Sistem praćenja i beleženja odsustva takođe bi vam pojednostavio postavljanje standarda i poređenje zaposlenih sa zaposlenima na sličnim pozicijama.

Nagradite zaposlene

Razmislite o tome da nagradite zaposlene koji imaju najmanje zabeleženih neplaniranih izostanaka sa posla. Možete ih nagraditi na različite načine - pohvalom, slobodnim danom, bonusom, a to će dodatno motivisati ostale zaposlene da smanje svoj broj izostanaka.

Obezbedite prijatno radno okruženje

Jedan od dobrih načina da smanjite apsentizam jeste da obezbedite zaposlenima prijatno radno okruženje. Ovo možete postići poboljšanjem uslova u kojima zaposleni rade, na primer uvođenjem modernije opreme ili klimatizacijom prostorija. S druge strane, ohrabrite kulturu otvorene komunikacije između samih zaposlenih, ali i između zaposlenih sa svojim nadređenima. Pokažite zaposlenima da vam je stalo do njih i do njihovog zadovoljstva na poslu. Imajte razumevanja za njihove probleme i pomozite im u rešavanju istih. Pokažite im da cenite njihovo vreme i posvećenost i da im stojite na raspolaganju za eventualna pitanja. Na ovaj način oni će moći slobodno da pričaju o eventualnim problemima i daju svoje predloge za unapređenje rada.

Koristite participativno rukovođenje

Dozvolite zaposlenima da učestvuju u donošenju svakodnevnih odluka. Pokušajte da usvojite njihove predloge u vezi sa rasporedom. Ukoliko oni budu imali veću kontrolu nad svojim rasporedom i mogućnost da zamene smene sa kolegama, zaposleni će moći uspešnije da balansiraju između poslovnog i privatnog života, a stepen neplaniranog odsustva biće manji.

Mapirajte aktivnosti koje već primenjujete u svojoj kompaniji u cilju smanjenja ili eliminisanja apsentizma i sagledajte rezultate koje ste do sada postigli. Razmislite koje biste još mere mogli da uvedete i na taj način poboljšate svoju uspešnost u borbi protiv apsentizma.

Tijana Pešterac

H.art Development Center

Blanchard International Serbia

office@hart.rs

www.hart.rs

www.blanchard.rs

Berza

investicioni fondovi

kursna lista