Početna > Izdanja > Broj 097 > Intervju - Zoran Djurić

Zoran Đurić, generalni direktor kompanije Miele Srbija

Zauvek bolji

Čini se da tržište kućne tehnike i uređaja nikada nije bilo bogatije. Međutim, možemo slobodno reći da ponuda nije bila kompletna dok nam se nije pridružio vodeći svetski proizvođač premium kućnih aparata, kompanija Miele. Kompanija Miele je osnovana 1899. godine u Nemačkoj. Međutim prvi shoowroom ove kompanije u Srbiji otvoren je 2012. godine u Beogradu, od kada kompanija počinje uspešno da posluje i u našoj zemlji.

Zoran Mirčetić

O brendu koji sa ponosom ističe svoj moto „Immer besser“ tj. „Zauvek bolji“, a takođe nosi i titulu omiljenog brenda u Nemačkoj, i o proizvodima koji postavljaju standarde izdržljivosti, učinka, energetske efikasnosti i dizajna, kao i o rezultatima i poslovanju kompanije u našoj zemlji, razgovarali smo sa generalnim direktorom kompanije Miele u Srbiji, Zoranom Đurićem.

ZamagazinPROFITgovorigospodinZoran Đurić, generalni direktor kompanije Miele Srbija.

1. Gospodine Đuriću, kako je napredovala Vaša karijera pre nego što ste postali generalni direktor kompanije Miele?

Kao što svi znamo život je često nepredvidiv, pa tako i neke poslovne ponude i izazovi dođu upravo u trenutku kada se najmanje nadate. To se i meni desilo sa kompanijom Miele. Dugoročni planovi koje sam pravio bili su usmereni ka tome da u jednom trenutku preuzmem poslovanje porodične firme, ali kada sam dobio ponudu da se priključim Miele timu upravo to je predstavljalo prelomni trenutak u mojoj karijeri. Miele je sinonim za kvalitet već više od jednog veka, ali u trenutku kada sam se priključio kompaniji, brend je bilo potrebno tretirati kao potpuno nov na tržištu i postaviti ceo sistem na način da odgovara svim standardima koje kompanija ima u Nemačkoj, ali i ostalim zemljama u kojima posluje. U početku sam bio zadužen za formiranje servisnog tima, da bih kasnije postao regionalni menadžer i direktor prodaje i distributivne mreže. Tako sam došao do pozicije na kojoj se danas nalazim.

iz arhive kompanije Miele

2. Kompanija Miele je indirektno prisutna na našem tržištu više od decenije i po, ali tek sa zvaničnim ulaskom na tržište kupcima je pružena mogućnost da Miele uređaje nađu u jedinstvenim Miele prodajnim objektima. Kakva je trenutno pozicija Miele brenda na tržištu?

Kompanija Miele zaista ima dugu tradiciju u Evropi, prvenstveno u Nemačkoj gde su porodični biznis proizvodnje kućnih aparata i uređaja započeli Karl Mile (Carl Miele) i Rajnhard Cinkan (Reinhard Zinkann) još 1899. godine. Međutim, iako je brend i u Srbiji bio vrlo tražen kod onih koji su imali informacije o kvalitetu Miele proizvoda, do pre nekoliko godina nije postojala specijalizovana prodavnica za Miele uređaje koja bi našim klijentima ponudila širok asortiman, vrhunsku uslugu i drugačiji doživljaj kupovine u odnosu na ono na šta su navikli. Sada možemo da se pohvalimo da u Beogradu postoje dva Miele prodajna salona gde pored širokog asortimana Miele uređaja, kupci mogu i da se posavetuju sa našim kolegama koji su to aparati koji će najbolje odgovarati njihovim potrebama i životnom stilu. Prednost naših radnji je ne samo širok asortiman, već i mogućnost da naši kupci upoznaju našu kompaniju, porazgovaraju sa savetnicima prodaje i saznaju sve detalje vezane za uređaje koji su im potrebni. Svesni smo toga da je Miele relativno nov brend na našem tržištu, da je pred nama još uvek mnogo posla i zadovoljni smo dosadašnjim poslovanjem, ali cilj nam je da naš brend još više približimo kupcima, pokažemo im koje su prednosti našeg brenda i objasnimo zašto se još uvek isplati uložiti u kvalitet.

3. Miele je kompanija koja decenijama postavlja tehnološke standarde i standarde kvaliteta. Šta za Vas znači moto kompanije „Immer besser“ (Zauvek bolji)?

Naši potrošači za Miele postavljaju više kriterijume nego za proizvode ostalih brendova, ali za nas to samo predstavlja izazov koji svaki put prevaziđemo i koji naši kupci znaju da cene. Unapređenja su sastavni deo našeg svakodnevnog rada i omogućavaju kompaniji da iz godine u godinu napreduje kada je reč o kvalitetu, ali i inovacijama u našem asortimanu, što upravo oslikava moto kompanije koji znači da ćemo učiniti sve što možemo da bismo bili „immer besser“ (večito bolji) od konkurencije ali i bolji nego što već sada jesmo.

Za mene lično „Immer besser“ znači otići korak dalje od onoga što kupci već očekuju. Kada to kažem ne mislim samo na kvalitet aparata, već i na kvalitet i besprekornu uslugu kada je servisna podrška u pitanju.

iz arhive kompanije Miele

4. Tehnološki napredak sve je vidljiviji u mnogim industrijama, pa su se tako i u oblast kućne tehnike uselili novi trendovi i nove tehnologije. Kompanija Miele ne samo da prati napredak u toj sferi, već važi za kompaniju koja postavlja standarde u tehnološkim inovacijama. Koliko je teško održati korak sa tehnologijom ove vrste u sferi kućne tehnike?

MIELE zaista jeste kompanija koja uvek postavljala standarde u tehnološkim inovacijama, koristila elektronske komponente na svojim aparatima i dijagnostiku pomoću računara kada su ostali brendovi bili oslonjeni isključivo na mehaničke komponente. Prvi smo počeli implementaciju kućnih aparata u sisteme pametnih kuća i patentirali niz rešenja koje su kasnije i drugi brendovi usvojili.

Iako je kompanija Miele decenijama oličenje dugotrajnosti i pouzdanosti u oblasti kućne tehnike, moramo da napredujemo upravo na način na koji tehnologija napreduje, kako bismo ostali na poziciji na kojoj se nalazimo. Zato Miele vodi i u oblastima koje su fokusirane na budućnost kao što je Smart Home ili Industrija 4.0. Takođe, inovativni poslovni modeli počinju da nalaze svoje mesto pored tradicionalnih, što je slučaj i u oblasti električnih aparata za kuću, poslovnog ili medicinskog okruženja, a kompanija Miele upravo iz tog razloga sada jača svoju podršku za nove poslove sa naprednim idejama i tehnologijama. Miele je kao jedan od takvih modela razvio poslovnicu - Miele Venture Capital GmbH, kako bi kapital bio na raspolaganju za nove projekte i ideje. Na ovaj način Miele grupa je u mogućnosti da koncentriše svoje projekte i da sarađuje sa start-up kompanijama i fokusira se na pronalaženje kreativnih rešenja koja su kompatibilna sa Miele proizvodima, uslugama, vrednostima, ali i poslovnim modelima i proizvodnim procesima. Oblici saradnje se u okviru ove poslovnice kreću od zajedničkih razvojnih projekata, podrške u menadžmentu do direktnih vlasničkih udela. Miele Venture Capital GmbH je samo jedan od načina na koji Miele unapređuje svoje poslovanje, a opet sve u cilju da potrošačima pruži maksimalnu udobnost i efikasnost uređaja, a u skladu sa napretkom tehnologija.

5. Miele je sinonim za kvalitet, vi ste jedini proizvođač u vašoj industrijskoj grani koji testira prozivode za upotrebni vek od 20 godina. Kakav je Vaš stav po pitanju veka trajanja najvećeg broja uređaja na tržištu a koji se sve više skraćuje?

Kao što potrošači i sami znaju vek trajanja uređaja često je srazmeran njihovoj ceni na tržištu. Svakako je nerealno i nije tržišno opravdano očekivati da nisku cenu aparata prati visok kvalitet, ali potrošači se sve češće žale na kvarove i česte popravke relativno novih uređaja, pa njihova očekivanja u tim situacijama bivaju izneverena. To je momenat kada mnogi kupci počnu da razmišljaju o tome da za svoj novac pronađu uređaj ili brend koji će upravo ispuniti sve njihove zahteve, a mi se trudimo da im izađemo u susret i pružimo tačno ono što im je u tom trenutku potrebno. Pomažemo im da na kupovinu kućne tehnike gledaju kao na investiciju koja će im se na duži vremenski period isplatiti.

Kao što ste pomenuli Miele je jedini proizvođač u svojoj oblasti koji testira proizvode za upotrebni vek od 20 godina, i to svaki komad, dok se proizvodnja obavlja u fabrikama u Nemačkoj, što je takođe retkost usled ekspanzije tržišta rada u Aziji, na primer. Ipak, naši kupci sve to znaju i već godinama ukazuju poverenje Miele uređajima upravo zato što su sigurni da kupuju proizvod vrhunskog kvaliteta koji u svakom pogledu opravdava svoju cenu.

iz arhive kompanije Miele

6. Poznati ste po bezvremenoj eleganciji u kombinaciji sa minimalnom potrošnjom energije uređaja za kućnu upotrebu, ali Miele ima i Professional linije namenjene za komercijalnu upotrebu.

Kvalitet i dugotrajnost naših uređaja su zajednički imenilac za sve naše linije proizvoda, pa tako i za uređaje za komercijalnu upotrebu, jer znamo koliko je profesionalnim ugostiteljskim i drugim objektima važno da pranje veša, peglanje, pranje sudova i ostali poslovi održavanja objekta budu obavljeni na energetski efikasan i pouzdan način. Miele Professional linije nude kupcima mogućnost da pronađu upravo ono što je za njihovo poslovanje najvažnije, bilo da je reč o velikim ili malim perionicama. Energetska efikasnost Miele uređaja vrlo je važna stavka pri izboru upravo našeg brenda, ali tu svakako opet ne možemo izostaviti brojne programe koje naši uređaji imaju, a koji omogućavaju da kupac prilagodi uređaj svojim potrebama, kao i fantastičan dizajn i kvalitet izrade, opet prilagođen komercijalnim upotrebama.

7. Šta je to što izdvaja brend Miele od konkurencije? Na koje proizvode stavljate poseban akcenat i zbog čega?

Ono što mi često govorimo potrošačima reći ću sada i vama - za koji god Miele proizvod da se odlučite zagarantovan je vrhunski kvalitet. Ipak, aparati na kojima ćete najlakše i najbrže osetiti i kvalitet i upotrebnu vrednost, a i drastičnu razliku u odnosu na druge brendove čije ste aparate koristili, su svakako mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova i usisivači. Miele je kao brend sa ovim proizvodima ušao na tržište, a godine usavršavanja i primene najsavremenijih tehničkih rešenja su upravo ove kućne uređaje pretvorile u pravi Miele zaštitni znak.

Proizvodni asortiman kompanije Miele uključuje i aparate za kuvanje, pečenje kao i one za kuvanje na pari, rashladne uređaje, aparate za kafu, i kao što smo već spomenuli, mašine za pranje sudova i mašine za sušenje veša za komercijalnu upotrebu kao i mašine za termičku dezinfekciju i sterilizaciju koje se primenjuju u medicinske i laboratorijske svrhe - Miele Professional.

Zoran Mirčetić

8. Brend Miele je dobitnik više priznanja i nagrada, kako u oblasti dizajna proizvoda tako i od samih potrošača. Koliko Vam ova priznanja znače u poslovanju i na koja ste posebno ponosni?

Miele je brend koji širom sveta ostvaruje uspehe i osvaja nagrade, ali zadovoljni kupci su ipak naš najveći ponos. Takođe, ono što je nama posebno drago je to da je kompanija Miele pored brojnih nagrada, više puta proglašena i nosiocem titule „najvoljenijeg brenda“ u Nemačkoj, rodnoj državi brenda, koju su kompaniji dodelili upravo kupci, tj. čitaoci magazina Readers Digest. Miele je dobitnik i velikog broja nagrada za „Superbrand“ Nemačke, kao i nagrada za brend koji uživa najveću stopu poverenja kupaca dodeljene od strane German Kundenmonitor-a.Kada je reč oProfessional segmentu ono što nam je posebno važno je i da se prema nezavisnim istraživanjima čak97% korisnika izjasnilo da bi se ponovo odlučilo za MIELE.

9. Kako vidite tržište u segmentu bele tehnike kako u Srbiji, tako i u svetu u narednih 5 godina? Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

U Beogradu je pored prvog showroom-a kompanije Miele, koji se nalazi na Novom Beogradu u Bulevar Zorana Đinđića 64a otvoren i novi showroom u Balkanskoj 2. Na ovim mestima kupci mogu da isprobaju sve uređaje i da se na licu mesta uvere u performanse i kvalitet uređaja koje im kompanija Miele nudi, kao i da uz razgovor sa našim savetnicima bolje upoznaju Miele tehnologiju i filozofiju našeg poslovanja. Takođe, pred nama je i period intenzivnijeg razvijanja distributerske i servisne mreže, kako bismo našim kupcima i klijentima ponudili najbolje i u postprodajnoj usluzi. Kada govorimo o globalnom poslovanju, prethodni period je za Miele doneo brojne inovacije i rast kompanije, pa je tako, na primer, za ovu godinu planirana prodaja od čak 900.000 veš mašina, zbog čega je Miele najavio otvaranje još jednog proizvodnog pogona za veš mašine. S druge strane, naši profesionalni programi napreduju podjednakim tempom kao i kućna tehnika pa su ovi uređaji sa svakim novim modelom sve savršeniji, sa dodatnim programima koji su još ekonomičniji i moderniji.

10. Koliki obim i rast prodaje kompanija Miele beleži u prethodnoj godini, a kakva je situacija na lokalnom tržištu?

Kompanija Miele je u 2015. i 2016. godini ostvarila promet od 3.71 milijardi evra od prodaje izvan Nemačke, koja čini oko 70% ukupne prodaje. Brend Miele je zastupljen u skoro 100 zemalja preko sopstvenih komercijalnih entiteta i preko uvoznika. Kompanija Miele je sada u četvrtoj generaciji vlasništva, i u svetu zapošljava 19.000 ljudi, a 10.500 je zaposleno u Nemačkoj.

Kada je o Srbiji reč, možemo reći da smo vrlo ponosni na prodajne rezultate koji su zaista odlični, čak i u poređenju sa ekonomski jačim tržištima, što nam je svakako signal da naši kupci znaju da procene i prepoznaju kvalitet. Iz godine u godinu beležimo dvocifren rast prometa a broj naših zaposlenih je sada duplo veći nego kada je firma osnovana. Zahvaljujući svim ovim dobrim rezultatima, našem predstavništvu je 2013. godine na upravljanje povereno i tržište Crne Gore.

11. Kako provodite svoje slobodno vreme, na koji način uspevate da se oslobodite od svakodnevnog stresa?

Stres je svakako nešto sa čime se, nažalost, suočavamo na dnevnom nivou, ali dragi ljudi i sport su za mene lek kada je reč o opuštanju i oslobađanju tenzije iz tela, ali i uma. Trudim se da tri puta nedeljno vežbam u teretani, ali mi obaveze često ne dozvoljavaju da održim kontinuitet. S prolećem i lepšim vremenom prija mi vožnja bicikla, a zimi se posebno radujem jer sam veliki zaljubljenik u skijanje. Od nedavno, ipak, imam novi lek u borbi protiv stresa, efikasniji i od skijanja, a to su moji blizanci, ćerka i sin, koji trenutno zauzimaju najveći deo mog slobodnog vremena, a pored kojih jednostavno zaboravljam šta je to stres.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista