Početna > Izdanja > Broj 097 > Intervju - Huawei

Inteligentni telefoni, premium zvuk, virtuelna realnost... Šta nam sve sprema kompanija Huawei u bližoj budućnosti?

Inteligentni telefoni će biti naši lični asistenti

U Beogradu je u junu boravila predsednica korporativnih komunikacija i potpredsednica kompanije Huawei, Čen Lifang. Profit business magazin je imao ekskluzivnu priliku da razgovara sa gospođom Lifang, sazna detalje otehnološkim trendovima i kompanijskim planovima za budućnost.

Huaweisvoje poslovanje zasniva na kvalitetu proizvoda i ne pravi kompromise po tom pitanju. Posle dualne kamere koja postaje standard za sve premium telefone, Huawei će imati veliki zadatak da sa narednim telefonom napravi nov iskorak, kao što je to bilo sa modelima P9 i P10. Kako je kompanija Huawei, po izjavi naše sagovornice, ponosna na kvalitet kamere na uređajima poput Huawei P10, Huawei P10 Plusi drugim, u kompaniji su rešili da ostvare saradnju i sa kompanijom koja se bavi muzikom i zvukom. Još uvek ne mogu da otkriju detalje saradnje, ali po onome što nam je rekla gospođa Čen Lifang, ona je uveliko u pripremi.

Huawei se tokom poslednje decenije toliko razvio da je ove godine ušao na čuvenu Forbsovu listu 100 najvrednijih kompanija, a po broju prodatih pametnih telefona je na trećem mestu u svetu. U čemu je tajna uspeha?

- U investicijama i istraživanjima! I to ne samo u trenutne proizvode već i u budućnost. Dobra stvar za Huawei je to što mi nismo kompanija koja se nalazi na berzi, pa možemo sami da donosimo odluke o vođenju poslovanja i to je za nas veoma bitno. Od 2000. godine do danas, bilo je trenutaka kada možda situacija nije bila sjajna ali mi nikada nismo odustajali od plana da se ulaže u ICT (informacione i komunikacione tehnologije). Glavni kriterijum je potražnja na tržištu i potrebe potrošača. Mi smo do skoro 90% svog godišnjeg budžeta koristili na proizvodnju i razvoj proizvoda a preostalih 10% je išlo na osnovna istraživanja. Sada smo to promenili, pa se 30% sredstava ulaže u detaljna istraživanja.

Globalno, u kompaniji Huawei ima 20.000 naučnika i stručnjaka koji na tome rade, a ujedno sarađujemo sa fakultetima i institucijama koji imaju sličan interes – kaže Čen Lifang. Među onima sa kojima sarađuju nalazi se i naš Elektrotehnički fakultet iz Beograda.

Potpredsednica kompanije Huawei kaže kako su predviđanja da će se broj mobilnih telefona koji se koriste povećati do šest puta i da će dostići brojku od 40 milijardi, ali i da će se sve više razvijati konekcija i između samih uređaja. To je prilika za napredovanje, kaže ona, pre svega na tržištu pametnih uređaja, 5G mreža, „pametnih gradova“ ali i u clouding- u .

Istovremeno sa razvojem kompanije Huawei u svetu, došao je i njihov uspeh u Srbiji. Kako Lifang kaže, ova kompanija je uvek imala odličan odnos sa kupcima.

- Mi im pružamo vrhunski i inovativni proizvod koji naši korisnici umeju da prepoznaju. Ujedno, ulažemo i u Srbiji i to na nekoliko nivoa. Jedan podrazumeva investiranje u razvoj svakodnevnog biznisa i približavanje kupcima, a druga oblast ulaganja su inovacija, razvijanje partnerstva i ulaganje u ljude. Infrastruktura je bitna, ali bez ljudi ništa – izjavila je gospođa Lifang.

Ono što je međutim korisnicima mnogo zanimljivije jeste to u kom će se konkretnom pravcu dalje razvijati Huawei? Nakon saradnje sa kompanijom Leica i odličnim ocenama koje je dobila njihova kamera najpre na modelu P9 a sada sa unapređenim P10, iz kompanije Huawei planiraju novo unapređenje.

- Dali smo našim korisnicima premium iskustvo u pravljenju fotografija, a sada planiramo da im damo premium iskustvo i u prijemu zvuka. Ne mogu previše da otkrijem, ali sigurno je da radimo sa vrhunskom kompanijom koja se bavi muzikom i zvukom, baš kao što smo radili sa kompanijom Leica kada su kamere u pitanju. Radimo sa najboljima kako bi korisnici imali najbolje muzičko iskustvo na mobilnom telefonu – otkrila je Lifang u ekskluzivnom razgovoru za Profit business magazin.

Ujedno nas, kako kaže, čeka i dalji razvoj telefona, ali ne onako kako smo očekivali.

- Sledeći korak je razvoj inteligentnih telefona, ne samo pametnih telefona. Pametni telefoni ili smartfonovi su samo oruđe koje koristimo da se urade određene stvari a u budućnosti inteligentni telefoni će nam biti kao asistenti – otkriva dalje Lifang.

Čen koja već 23 godine radi u kompaniji Huawei na istaknutim pozicijama otkrila je da je u narednih 5 godina cilj kompanije da se radi na poboljšanju i uvođenju 5G mreže u Srbiji, jačanju Cloud-a, ali i radu na Smart City projektima širom sveta. Ipak, kada je u pitanju dalja budućnost sledeći veliki korak koji očekuje tehnologiju su inteligentni telefoni.

„Pametni telefon je alat koji radi jednostavne stvari, ali u budućnosti inteligentni telefoni će biti vaš lični asistent. Takođe, vrlo je moguće da će faktori koji čine današnje telefone biti neke druge vrste kada na red dođu inteligentni telefoni“, izjavila je gospođa Lifang. Da li je sada pravo vreme za razvijanje VR (virtuelna realnost)?

Hauwei je jedna od retkih kompanija koja nije krenula u ozbiljnije razvijanje virtuelne realnosti. Čen Lifang kaže da su već uradili osnovna istraživanja ali imaju svoj razlog zašto nisu izašli sa konkretnim uređajem.

- Sve je u tajmingu. Kompanija mora da misli na profit ako želi da opstane i zato je vrlo bitno da se sve radi u pravo vreme. Pitam se, da li su oni koji su već krenuli sa proizvodnjom VR uređaja sigurni da neće propasti?

Autor: Nataša Stojković

Berza

investicioni fondovi

kursna lista