Početna > Izdanja > Broj 096 > Intervju - Hristivoje Milosević

Hristivoje Milošević, predsednik i vlasnik kompanije Aleva

70 godina tradicije i poverenja

Aleva ove godine slavi važan jubilej – 70 godina poslovanja na tržištu Srbije. Gospodin Hristivoje Milošević sa ponosom ističe da je Aleva porodična firma u čije poslovanje su na neki način uključeni unuci Jelena i Vladimir na koje je veoma ponosan. U početku je proizvodila samo začinsku papriku i dehidrisani paštrnak, a danas ova kompanija ima preko 160 proizvoda i zapošljava više od 350 radnika. U kriznim godinama kompanija je ostvarivala rast prihoda i poslovala bez kreditne zaduženosti. Ove godine, Aleva kreće i u izgradnju nove fabrike čija je vrednost investicije 10 miliona evra. Sve pomenuto bilo je povod za razgovor sa gospodinom Hristivojem Miloševićem, predsednikom i vlasnikom kompanije Aleva, za koga vam mogu reći da ima toliko pozitivne energije i ljubavi u sebi, da vam u njegovom prisustvu sve izgleda lepše, bolje i veselije. Imala sam tu čast i zadovoljstvo da lično upoznam ovog divnog čoveka, od koga sam kroz par sati provedenih u prijatnom razgovoru i druženju, naučila puno korisnih i poučnih stvari, kako o životu tako i o poslu. Još jednom koristim priliku da mu se zahvalim!

Za magazin PROFIT govori gospodin Hristivoje Milošević, predsednik i vlasnik kompanije Aleva.

1.Gospodine Miloševiću, gde ste rođeni, odrasli i školovali se? Kako je tekao put Vaše razvojne karijere?

Rođen sam i odrastao u Kruševcu. Po završetku studija u Beogradu, vratio sam se u Kruševac i zaposlio u kompaniji Merima čiji sam bio stipendista. U Merimi sam stekao dragocena znanja i iskustvo prošavši put od stipendiste preko inženjera u proizvodnji do generalnog direktora, i to u vreme kada je ova kompanija izrasla u jedno od najznačajnijih preduzeća u tadašnjoj Jugoslaviji. Iz Merime sam prešao u Inex Interexport, u njihovo predstavništvo u Rusiji gde se selim sa porodicom na duže vreme.

U Srbiju sam se vratio 2003. godine, i u rodnom Kruševcu otvorio modernu fabriku hrane na bazi žitarica za odojčad i malu decu, Flory.

Sa Alevom sam sarađivao još tokom svog boravka u inostranstvu. To je bila dobra kompanija sa velikim potencijalima i zato smo investirali u njene akcije i 2005. godine postali deo istorije Aleve koja ove godine proslavlja 70 godina postojanja.

Veoma sam ponosan sto je Aleva bila i ostala samostalna domaća kompanija koja je skromno počela sa radom a danas je jedna od najuspešnijih u zemlji.

Zbog ostvarenih preduzetničkih rezultata u složenim privrednim i društvenim uslovima, predsednik kompanije Aleva Hristivoje Milošević, dobitnik je većeg broja priznanja i nagrada, među kojima se naročito ističe nagrada Najevropljanin u kategoriji preduzetništva za 2006. godinu, kao i nagrada Privredne komore Vojvodine za značajna privredna ostvarenja u 2015. godini.

Na svečanoj sednici skupštine opštine Novi Kneževac održanoj 19.06.2015. godine povodom dana Opštine, gospodin Milošević je proglašen za počasnog građanina Novog Kneževca. Takođe je dobitnik i prestižne nagradeKapetan Miša Anastasijević.

2.Ove godine slavite 70 godina postojanja kompanije Aleva. Sa kakvim rezultatima ste dočekali ovu jubilarnu godinu kada je reč o proizvodnim kapacitetima, portfoliju i obimu godišnje proizvodnje? Da li ste zadovoljni kako se kretao razvojni put tokom ovih godina?

Sedam decenija kompanija Aleva je tržišni lider u oblasti prehrambene industrije, sinonim za kvalitet i tradiciju i deo svakog domaćinstva u Srbiji. Od naše fabrike živi više od 350 radnika i isto toliko kooperanata. Osećamo veliku odgovornost prema njima, našim potrošačima i distributerima.

Od privatizacije do danas, Aleva beleži konstantan rast prihoda, povećanje proizvodnje, rast izvoza i uvećanje poslovne dobiti.

Tome su doprinele brojne aktivnosti poput jačanja kadrovske strukture u svim sektorima i na svim nivoima, jačanje tehničko-tehnološke baze kompanije, unapređenje proizvodnog asortimana kompanije koji podrazumeva nov dizajn, nova pakovanja, razvoj novih proizvoda kao i jedan novi pristup tržištu. Razvili smo izuzetno dobru saradnju sa stranim partnerima čime smo postavili temelj za dalji razvoj našeg brenda na zahtevnim stranim tržištima. Posebnu pažnju posvetili smo integraciji velikog broja domaćih kooperanata, posebno primarnih proizvođača paprike, luka, paštrnaka i drugog povrća čime smo preko 300 porodica iz šire okoline Novog Kneževca uključili u proizvodnju kompanije.

Godišnji obim proizvodnje Aleve iznosi 70 – 80 miliona upakovanih proizvoda.

3. Šta se trenutno nalazi u portfoliju kompanije i da li se finalni proizvodi prave od domaćeg povrća ili ga uvozite?

Danas portolio fabrike broji više od 160 proizvoda. Obuhvata veliki broj začina, univerzalne i namenske dodatke jelima, dehidrisane supe, čajeve, pudinge, sladolede, šlagove i dr. Proizvodi se prave pretežno od domaćeg povrća (gajenog na osunčanim njivama Banata i Bačke) ali i od uvoznog koje nabavljamo od naših dugogodišnjih i proverenih dobavljača. Misija nam je da najkvalitetnije povrće sa naših njiva u vidu vrhunskih začina, dodataka jelima i supa stigne do svakog stola u zemljama u kojima poslujemo.

U Srbiji imamo veliku konkurenciju. Svi naši zaposleni, od najviših nivoa menadžmenta do zaposlenih u proizvodnji, posvećuju veliku pažnju svom usavršavanju kako bi na najbolji način odgovorili potrebama potrošača. Zapošljavamo mlade stručnjake iz različitih oblasti kako bismo sjedinili iskustvo i nove trendove. Nastojimo da gajimo kreativnu energiju i motivaciju svih zaposlenih. Tako smo zadobili poverenje potrošača i sebi obezbedili lidersku poziciju.

Godišnje preradimo između 7.000 i 10.000 tona svežeg povrća.

4. Da li je posle svih ovih godina Aleva paprika i dalje proizvod broj 1 kompanije ili su se pojavili neki novi proizvodi?

Aleva je sinonim za mlevenu začinsku papriku i ona je naš večiti core business. Od početka sedamdesetih godina kada su se pojavili naši prvi dehidrisani dodaci jelima, Aleva sa posebnom pažnjom razvija kategorije koje danas skoro jednako kao paprika učestvuju u prihodima kompanije: namenski dodaci jelima i porodične supe.

Kroz praćenje noviteta i osluškivanje želja naših potrošača razvijamo nove, kreativne metode ali i jednostavne, praktične proizvode visokog kvaliteta.

Tržište se menja i napreduje, i mi moramo da ga pratimo obraćajući pažnju i na principe tempa života danas. Ono o čemu u svakom trenutku vodimo računa jeste da kvalitet bude na najvišem nivou.

5. Kako je Aleva sa svojim brendovima u ovom trenutku pozicionirana na tržištu? Koliki udeo beležite i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

Aleva je jedan od vodećih proizvođača dehidrisanih proizvoda na našem tržištu. Zavisno od kategorije koju posmatramo, konkurencija je manje ili više brojna ali možemo reći da smo kompanija broj jedan u kategoriji monozačina pre svega zahvaljujući Alevoj paprici. Takođe, lider smo u kategoriji namenskih dodataka jelima koji su idealni za svako tipično jelo srpske kuhinje; nalazimo se među prva tri proizvođača dehidrisanih supa a već godinama smo broj 1 u kategoriji instant supa sa brendom Quik.

6. Da li Aleva poseduje sopstveno poljoprivredno zemljište? Imate li program podsticaja za poljoprivredne proizvođače od kojih nabavljate sirovine, i da li razmišljate o razvoju organskih proizvoda?

Posedujemo sopstveno poljoprivredno zemljište, 50 ha pod zalivnim sistemom. Takođe, sarađujemo sa kooperantima koji koriste našu agro službu, seme, đubrivo. Imamo sve sertifikate a razvoj organskih proizvoda je samo inovativni nastavak rada kredibilne i odgovorne kompanije kakva je Aleva.

U skladu sa zdravim načinom života za koji se i sama kompanija zalaže, planiramo pokretanje sopstvene organske proizvodnje. Uspeli smo da transformišemo ali i da zadržimo ono što nas krasi svih ovih godina – iskustvo, kvalitet, tradiciju i nove tehnologije prerade hrane u skladu sa svetskim standardima. U poslovnoj filozofiji kvalitet i bezbednost proizvoda uvek su na prvom mestu i vezani su za domaću sirovinu a zadržavajući tradicionalne vrednosti Aleva proizvodi su postali nezaobilazni sastojak srpske kuhinje. Vojvodina pruža najbolje mogućnosti za proizvodnju sirovina.

7. Recite nam nešto više o izvoznim aktivnostima Aleve. Na koja tržišta najviše izvozite i koju paletu proizvoda?

Pored zemalja bivše Jugoslavije, Aleva izvozi proizvode i na tržišta Evrope, Amerike, Australije i Bliskog istoka. U narednom periodu veoma mnogo očekujemo od izvoza u Rusiju i Belorusiju, tržišta u koja smo ove i prošle godine imali značajna ulaganja kako bi se naši proizvodi našli na policama velikih trgovinskih lanaca.

8. Kakve su vaše izvozne ambicije u godinama koje su pred nama? Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

Za sada nastavljamo u istom kontinuitetu, osnažujemo saradnju sa distributerima i postepeno razmatramo ideje za nova regionalna postignuća. Najpre je potrebno ispitati tržište, uskladiti potrebe, definisati ciljeve a tek onda razvijati strategiju.

9. Aleva danas ima podmladak koji kompaniju čini inovativnom i svetskom. Ko čini podmladak, i da li slušaju vaše savete i iskustva?

To su moj unuk Vladimir i unuka Jelena.Oboje su magistrirali u inostranstvu i vratili se kako bi se priključili porodičnom poslu.

Ćerka Slavica vodi kompaniju Swiss Nature (proizvodi dijetetske suplemente i funkcionalnu hranu pod brendovima Well, Diet Fit i Stevia line), sin Radoljub Milošević vodi kompaniju Flory iz Kruševca (proizvodnja hrane za odojčad i malu decu pod brendom Baby King i Baby King Organic, zatim Organic proizvoda za širu populaciju (ovsene kaše, griz, kakao i čoko cerealije), proizvoda na bazi pšeničnog griza…)

10. Da li vaš unuk i unuka prate u stopu i da li ponekad prihvatate njihove savete?

Jako sam ponosan na svoje unuke! Ne samo da me prate u stopu, već velikim delom učestvuju u donošenju strateških odluka u vezi s kompanijom. Prisutni su u većem delu razvoja i rada kompanije. Zajedno donosimo odluke, i prihvatam njihove savete i predloge. Iako još ne planiram da idem u penziju, siguran sam da će kompanija ostati u sigurnim rukama kada bude došao taj dan!

11. Kako vidite razvoj srpske prehrambene industrije u narednom periodu? Da li mislite da je porodični biznis budućnost naše zemlje?

Multinacionalne kompanije su neminovnost, one se menjaju, sve su veće, udružuju se. Danas 300 najvećih kompanija kontroliše 25% svetske privrede, ali za razliku od porodičnih kompanija nemaju tu brzinu i fleksibilnost, taj domaćinski pristup. Nećemo se sigurno takmičiti sa velikim kompanijama u segmentima u kojima su one bolje od nas. Nekad nam kažu: „Tužno, eto, još je samo Aleva ostala od velikih srpskih prehrambenih kompanija, i vas će kupiti“. Ali, mi im poručujemo da ne brinu. Aleva će uvek biti tu, kao simbol kvalitetne domaće kuhinje i proizvodnje.

12. Da li se prilikom razvijanja novih proizvoda oslanjate na tradiciju ili koristite iskustva internacionalnih kompanija?

Kombinujemo naša i iskustva internacionalnih partnera jer tako dobijamo najbolje rezultate. Ovaj pristup poslovanju bi trebalo da se podrazumeva i da bude primaran u radu svake ozbiljne kompanije. Gotovo na svim tržištima u svetu posluje se na identičan način i mi u kompaniji Aleva to vidimo kao potpuno normalan proces razmene ideja i iskustava. Otvoren, prema potrošačima orijentisan pristup je imperativ na današnjem razuđenom globalnom tržištu koji i mi u kompaniji primenjujemo.

Kompanija Aleva se obraća i savremenoj i tradicionalnoj porodici u isto vreme. Nastojimo da zadržimo tradicionalne vrednosti po kojima smo jedinstveni ali i da sistem rada uskladimo sa modernim tempom života. Bogato iskustvo smo pretočili u kreiranje inovativnih paleta proizvoda.

13. Da li kompanija Aleva planira u narednom periodu neke veće investicije, širenje kapaciteta i zapošljavanje novih ljudi?

Trenutno su nam prioriteti širenje kapaciteta i unapređenje proizvodnje. Intenzivno radimo na tome i siguran sam da ćemo rezultate imati vrlo brzo. Prepoznali smo da je profit esencijalan za kreiranje kapitala za rast, prosperitet, poslovne izazove, satisfakciju na poslu. Zdrava i organska hrana su svetski trend, sve više prisutan i kod nas, a mi već imamo organske proizvode pod brendom Flory koji su namenjeni ishrani beba i odojčadi, i sastoje se od domaćih i uvoznih organskih sirovina.

U narednom periodu kompanija Aleva planira izgradnju novih fabričkih postrojenja i kompletno unapređenje proizvodnje, transporta, skladištenja, informacionog sistema te upravljanja otpadnim materijama.

Za realizaciju projekta predviđena je višemilionska investicija, a njegovom realizacijom nova Alevina fabrika će se svrstati među najsavremenije iz te oblasti na Balkanu.

14. Da li su proizvodi koje plasirate u Srbiji i na inostranim tržištima, identični po sastavu ili se prilagođavate potrebama potrošača? Na koji način dolazite do podataka o tome šta potrošači žele?

Svakako da postoje razlike u navikama potrošača i naši razvojni timovi to veoma pažljivo prate i proučavaju.

Za region recepture su identične. Za rusko tržište, na primer, recepture i asortiman smo morali da prilagodimo ukusu njihovog prosečnog potrošača. Ruska kuhinja je potpuno drugačija od naše: retko koriste alevu papriku i tek uče da zacrvene jelo. To je, sa druge strane, bila izazovna prilika za nas – da se kao lider na srpskom tržištu istaknemo i kao proizvođači jedinstvenog srpskog ukusa na ruskom podneblju. Takođe, piletina dominira kao meso a sladoled se konzumira tokom cele godine.

Pored istraživanja, sve značajniji izvor podataka su direktna i online komunikacija sa potrošačima – promocije na mestu prodaje, društvene mreže. Tako smo dobili mnogo korisnih komentara i ideja koje ozbiljno razmatramo.

15. Kako dolazite do ideje o plasmanu novih proizvoda (odnosi se na sva tržišta)?

Naši razvojni timovi konstantno rade na unapređenju poslovanja i praćenju svetskih trendova. Zahvaljujući takvoj politici uspeli smo da se na vreme orijentišemo na proizvode sa balansiranim odnosom soli, korisnih masti i funkcionalnih dodataka. Takođe, prateći trendove u ishrani i zahteve potrošača, ali i zahvaljujući saradnji sa partnerskim kompanijama iz inostranstva, Aleva intenzivno razvija nove recepture bez pojačivača ukusa, veštačkih aroma i boja.

16. Recite nam za kraj šta ste pripremili povodom proslave jubileja, kako za potrošače tako i za zaposlene i lokalnu zajednicu?

Planiramo proslavu za zaposlene i poslovne partnere, svakako i posebne akcije na mestu prodaje za naše potrošače – promotivna i poklon pakovanja. Želimo pre svega da skrenemo pažnju naših potrošača na godine postojanja i uspešnog poslovanja i zbog toga na svim materijalima koristimo logo sa istaknutom godinom osnivanja. Takođe, pokrenuli smo sajt posvećen sedamdesetogodišnjici sa ciljem da potrošačima i poslovnim parterima ispričamo našu priču kroz ključne događaje koji su ne samo bitni za nas kao fabriku, već su kao pionirski poduhvati uticali na razvoj industrije u našoj zemlji (u smislu organizacije i automatizacije rada, nabavke namenskih mašina, početaka uzgoja slatke začinske paprike, razvoja dehidrisanih proizvoda po originalnim recepturama i drugo).


Berza

investicioni fondovi

kursna lista