Početna > Izdanja > Broj 095 > Intervju - Ana Milićević

Ana Milićević Vukoje, direktor marketinga i komunikacija Carlsberg Srbije

125 godina Lavovskog truda, za Lavovski užitak

125 godina tradicije i kvaliteta

Ana Milićević Vukoje, direktor marketinga i komunikacija Carlsberg Srbije

Carlsberg Grupacija je treća pivarska kompanija u svetu sa oko 41.000 zaposlenih, najvećim delom u zapadnoj i istočnoj Evropi i Aziji. U nedavno objavljenom izveštaju o ekonomskom uticaju Carlsberg Grupacije, kompanija generiše oko 447.000 radnih mesta i 105 milijardi DKK ukupnih doprinosa državama direktno ili indirektno kroz povezane industrije. Carlsberg je ušao na tržište Srbije 2003. godine kupovinom pivare u Čelarevu i od tada je na domaće tržište uložio oko 220 miliona evra (uključujući i samu kupovinu pivare), uglavnom u proizvodna postrojenja i opremu, ambalažu i prodajnu opremu na terenu. Plan investicija za 2017. godinu je oko 6 miliona evra. Ukupan iznos plaćenih poreza i doprinosa državi za 2016. godinu kompanije Carlsberg Srbija iznosio je 3.192.115.021,87 RSD. Kompanija Carlsberg Srbija drži treću poziciju na tržištu piva u Srbiji sa 485 stalno zaposlenih radnika – LAV pivo treći je po veličini pivski brend u Srbiji, dok je kompanija lider u upper mainstream segmentu sa brendom Tuborg, kao i u sajder kategoriji sa brendom Somersby. Pivara u Čelarevu je regionalni centar proizvodnje, te je tako 41% proizvodnje u 2016. godini činio izvoz u druge Carlsberg zemlje (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Grčka, Slovačka, Češka, Nemačka). Pored toga, LAV brend se danas izvozi u mnoge zemlje sveta među kojima su Austrija, Grčka, Makedonija, Nemačka, Poljska, UAE, SAD, Kanada i Australija. Društveno odgovorne aktivnosti su integralni deo poslovanja kompanije Carlsberg Srbija od dolaska na tržište Srbije do danas. Uz ulaganja u postrojenja koja doprinose energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine (pogon za prečišćavanje otpadnih voda, CO2 stanica), već dve godine je aktivna Carlsberg i Dunđerski fondacija koja ulaže u projekte unapređenja lokalne zajednice, sa misijom da neguje istoriju i ulaže u budućnost generacija koje dolaze. Krajem marta je završen konkurs za podršku projektima u Bačkoj Palanci u oblasti očuvanja kulturne baštine, obrazovanja i sporta, zaštite životne sredine i odgovorne konzumacije, dok je krajem prošle godine dodeljeno 10 stipendija najboljim studentima 3 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (Tehnološkom, Ekonomskom i Pravnom). U 2017. godini, pivara u Čelarevu beleži 125 godina postojanja, što će biti okosnica kampanje najvećeg brenda kompanije, LAV piva, kao i korporativne komunikacije. Po prvi put od osnivanja pivare, kompanija Carlsberg je izradila monografiju pivare i njenog osnivača, Lazara Dunđerskog, koja će u aprilu mesecu biti predstavljena javnosti.

ZamagazinPROFITgovoriAna Milićević Vukoje, direktor marketinga i komunikacija Carlsberg Srbije.

  1. Ana, gde ste rođeni, odrasli i školovali se? Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na mesto direktora marketinga Carlsberg Srbije?

Rođena sam u Beogradu, ali sam do srednje škole detinjstvo provela u Gornjem Milanovcu. Srednjoškolsko obrazovanje delom sam stekla u Americi, dok sam fakultet završila u Italiji. Pre dolaska u Carlsberg iskustvo sam sticala na različitim marketinškim pozicijama u dve internacionalne kompanije, Beiersdorf i Henkel. Ranije iskustvo u FMCG industriji svakako mi je bilo od pomoći u trenutnoj kompaniji i na poziciji na kojoj se danas nalazim.

2. Kakav je za Vas lično izazov vođenje marketinga jedne internacionalne kompanije?

Svakako je veliki izazov voditi marketing u kompaniji čiji portfolio trenutno broji preko 10 pivskih brendova od kojih su neki svetski poznati. Ipak, ta raznolikost ciljnih grupa kojima se obraćamo, samim tim i načina komunikacije svakog brenda, daje dodatnu dinamiku poslu i meni lično predstavlja inspiraciju. Izabrala sam posao koji neizmerno volim i trudim se da se svakodnevno takmičim sa sobom, jer verujem da je to najveći izazov u pomeranju sopstvenih granica.

3. Po Vašem mišljenju kakva je trenutna situacija na srpskom tržištu kada govorimo o potrošnji piva?

U periodu od 2008. do 2014. godine, tržište piva u Srbiji doživelo je značajan pad od čak 15%. Ipak, u poslednje dve godine primećujemo stabilizaciju i nadamo se da je to znak dugoročnog oporavka. Ono što me, sa druge strane, raduje je to da ponuda u ovom segmentu pića nije smanjena, već naprotiv, potrošačima se danas nude različite vrste piva, od najpopularnijeg lagera do radlera, pšeničnog piva, tamnog piva i drugih. Veća ponuda i konkurencija su dobre za samu kategoriju, jer je čine primamljivijom potrošačima.

4. Pivara, Čelarevo je osnovana 1892. godine i ove godine slavi 125 godina postojanja. Kakve rezultate beležite od trenutka privatizacije do danas? Kako planirate da proslavite ovaj jubilej?

Carlsberg je kupio pivaru u Čelarevu 2003. godine i od tada smo na tržište Srbije investirali oko 220 miliona evra. Svake godine se trudimo da unapredimo poslovanje u svim segmentima. Naša pivara je danas regionalni centar proizvodnje, pa je tako 41% proizvodnje u 2016. godini činio izvoz u druge Carlsberg zemlje (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Grčka, Slovačka, Češka, Nemačka). Pored toga, naš najveći brend LAV se danas izvozi u mnoge zemlje sveta među kojima su Austrija, Grčka, Makedonija, Nemačka, Poljska, UAE, SAD, Kanada i Australija.

Kupovinom pivare u Čelarevu, Carlsberg je zatekao bogato kulturno nasleđe koje smo dužni da očuvamo. Ne samo Lazar, osnivač naše pivare, već i cela porodica Dunđerski poznata je u istoriji Vojvodine kao jedan od najznačajnijih pokretača razvoja kulture i obrazovanja u XIX i početkom XX veka. Smatramo da je naša obaveza da izrazimo zahvalnost i ispričamo zaista impozantnu priču o njihovoj istoriji, kao i o vek i četvrt dugoj proizvodnji kvalitetnog piva na ovim prostorima. Tokom prethodnih godina, naša kompanija je osnovala Muzej piva posvećen svom osnivaču, dok je već dve godine aktivna i naša fondacija Carlsberg i Dunđerski koja se bavi dobrotvornim radom. Povodom ovogodišnjeg jubileja, po prvi put od njenog osnivanja, predstavljamo monografiju pivare u Čelarevu pod nazivom „Čudo u Čibu“, kao svedočanstvo o njenom nastanku, o ljudima koji su je izgradili, u njoj radili, živeli i rasli sa njom više od jednog veka.

5. Koji su glavni problemi sa kojima se Vaša kompanija susreće, i na koji način ih prevazilazite?

Najpre moram reći da je pivarska industrija u Srbiji jedna od industrija sa najizraženijom kompetitivnošću među igračima koji posluju na tržištu. Naravno da to ne čini moj posao lakšim, ali kao što sam već navela ranije, zaista smatram da je zdrava konkurencija dobra i da samo pomaže celoj kategoriji. Manja konzumacija piva je opet nešto sa čime se cela industrija bori i moramo staviti akcenat na promociju našeg proizvoda, jer je njegova tradicija duga skoro kao i samo čovečanstvo i sigurno zaslužuje mesto jednog od omiljenih osvežavajućih pića.

6. Lav pivo je tradicionalno pivo vrhunskog kvaliteta i najpoznatiji brend proizvodnog portfolija Carlsberg Srbija. Recite nam nešto više o samom brendu i koji su planovi za LAV u 2017. godini?

LAV pivo jedno je od omiljenih pivskih brendova u Srbiji. To je brend koji ima izuzetnu jačinu i potencijal, od svog naziva, do čuvenog slogana „Ili jesi ili nisi“ koji je postao sastavni deo svakodnevnog rečnika. Mali broj brendova poseduje tako nešto. Ipak, ono što uvek ističem kod LAV brenda jeste kvalitet proizvoda koji od prošle godine ima i novu recepturu od samo četiri pivska sastojka. Noseću komunikaciju u prvom kvartalu godine čini proslava jubileja naše pivare, pa smo specijalno tim povodom u okviru kampanje 125 godina Lavovskog truda za Lavovski užitak, predstavili trojicu naših zaposlenih na njihovim radnim mestima, sa ciljem da pokažemo u realnom svetlu lavovsku posvećenost svih nas koji stojimo iza ovog brenda. Reakcije potrošača su zaista pozitivne i radujem se zbog toga. Za letnju sezonu pripremamo nešto potpuno novo, ali je još uvek rano za komunikaciju o tome.

7. Carlsberg Srbija posebnu pažnju poklanja društvenoj odgovornosti. Koje aktivnosti ste preduzimali i koje planirate da preduzmete u narednom periodu u okviru DOP-a?

Društveno odgovorne aktivnosti integralni su deo poslovanja kompanije Carlsberg Srbija od dolaska na tržište Srbije do danas. Uz ulaganja u postrojenja koja doprinose energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine (pogon za prečišćavanje otpadnih voda, CO2 stanica), Carlsberg i Dunđerski fondacija već dve godine ulaže u projekte unapređenja lokalne zajednice, sa misijom da neguje istoriju i ulaže u budućnost generacija koje dolaze. Krajem marta je završen konkurs za podršku projektima u Bačkoj Palanci u oblasti očuvanja kulturne baštine, obrazovanja i sporta, zaštite životne sredine i odgovorne konzumacije, dok je krajem prošle godine dodeljeno 10 stipendija najboljim studentima 3 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (Tehnološkom, Ekonomskom i Pravnom). Planiramo još projekata u svojim oblastima delovanja do kraja godine.

8. Gde vidite tržište piva u Srbiji za 5 godina?

Znam da je to još uvek daleko od realnosti, ali volela bih da nam i pivska kultura i potrošnja budu na nivou jedne Nemačke ili Češke, jer je pivo jedan izuzetan proizvod koji pored svojih karakteristika ima i važnu ulogu u druženju ljudi i lepim momentima koje čine svakodnevni život ispunjenijim.

9. Kako provodite svoje slobodno vreme?

Kako sam majka troje dece, moram da priznam da za mene slobodno vreme skoro da ne postoji. Ipak, svaki trenutak proveden sa porodicom za mene je neprocenjiv, tako da je to glavni izvor moje pozitivne energije. Kada su u pitanju moja lična interesovanja, volim dosta da putujem i istražujem nove destinacije, da čitam kad god ugrabim mogućnost za to,pogledam dobar film ili seriju i naravno uvek se radujem druženju sa prijateljima uz čašu dobrog piva.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista