Početna > Izdanja > Broj 093 > Poslovna misao - 6 tech rezolucija

6 odluka u vezi sa tehnologijom koje treba da donesete u 2017. godini i kako da ih se pridržavate

Autor: Luiz Macakis 31.12.2016. http://mashable.com Svake godine, naši telefoni, društvene mreže, laptopovi, digitalni asistenti, uređaji za praćenje aktivnosti i druga tehnologija nekako nam oduzimaju sve više vremena.

Evo nekoliko novogodišnjih odluka koje će vam pomoći da preuzmete kontrolu nad odnosom koji imate prema tehnologiji koja upravlja vašim životom:

U 2016. godini, lična bezbednost na internetu došla je u prvi plan. U takozvanom najstrašnijem hakovanju svih vremena provaljeno je u više od 500 miliona naloga na servisu za e-poštu Yahoo.

Sajber kriminalci izgradili su od uređaja u okviru „interneta stvari“ koji nisu bezbedni (poput termostata i mašina za kafu koji su povezani na internet) ogromnu mrežu botova koja je srušila mnoge jake sajtove na internetu. Čak je i Demokratski nacionalni komitet SAD-a bio ugrožen.

Na sreću, zaštititi se sada je lakše nego ikada. Najvažnije je biti oprezan. Ukucajte svoje ime na pretraživaču Google i na više stranica rezultata pogledajte koje su to informacije o vama dostupne javnosti. Ne bi bilo loše ni da podesite naloge na društvenim mrežama kao što su Instagram i Twitter tako da budu privatni.

Nemojte biti lenji kada se radi o lozinkama. Najgore je koristiti istu lozinku za više sajtova. Korišćenje jednostavnog alata kao što je LastPass olakšava čuvanje svih lozinki na jednom mestu.

Najvažnija (i najlakša) opcija je postaviti dvostruku proveru autentičnosti. Iako taj termin možda zvuči komplikovano, zapravo je sasvim jednostavno. Kada uključite ovu opciju, biće vam potrebno više od lozinke da pristupite svom nalogu na servisima kao što su Gmail i Facebook.

U većini slučajeva samo treba da ukucate svoj broj telefona i, kada se prijavite, sajt će vam poslati SMS poruku sa kodom za pristup. Kada sajt dobije vašu lozinku i kod za pristup, moći ćete da pristupite svom nalogu. To znači da čak iako neko sazna vašu lozinku, neće moći da otvori vaš nalog bez vašeg telefona.

Uprkos tome što su zalepljeni za telefone, mnogima je teško da u dogledno vreme odgovore na SMS poruke, e-poštu i druge vrste poruka od ljudi do kojih im je stalo. Situacija se dalje samo pogoršava. Umesto jedne ili dve poruke na koje treba odgovoriti, gomila pošte nakupljene u toku jedne nedelje deluje nesavladivo.

Najlakše rešenje jeste odvojiti određeno vreme svakog dana za odgovaranje na poštu koja nema veze sa poslom. Iako to ne deluje kao obaveza, ako shvatite odgovaranje na poruke kao zadatak koji treba da obavite, to može ceo proces učiniti manje obeshrabrujućim.

Odgovoriti kasnije takođe je bolje nego ne odgovoriti uopšte. Čak iako možda nije najprijatnije odgovoriti na SMS poruku posle nedelju dana, osobi koja vam je poslala poruku biće draže da joj odgovorite kasno nego da joj uopšte ne odgovorite.

Takođe, bilo bi dobro da ne postavljate nerealna očekivanja. Ako ste veoma zauzeti, napomenite prijateljima i porodici da je možda bolje da vam pošalju poruku putem e-pošte ili Facebook-a, umesto da očekuju da im redovno šaljete kratke SMS poruke.

Najveća nagrada za odgovaranje ljudima na vreme biće vam to što nećete imati digitalnu gružu savesti.

21 posto Amerikanaca je onlajn „skoro uvek“. U današnje vreme više vremena provodimo sa svojim telefonima nego sa dragim osobama. Ove godine provodite manje vremena gledajući u ekran — to bi, između ostalog, moglo da poboljša i vaše mentalno zdravlje.

Psiholog dr Dipika Čopra smatra da postoji veza između prekomernog korišćenja digitalnih uređaja i negativnih emocija. „Moguće je da vam preterana upotreba društvenih mreža ili pametnih telefona ne oduzima samo vreme,“ rekla je redakciji sajta Mashable prošle godine.

„Istraživanja pokazuju da je moguće da vam to oduzima i sreću, da ometa razvoj dece, kao i da negativno utiče na akademski i društveni potencijal među studentima.“

Kako biste smanjili vreme koje posvećujete telefonu, prvo treba da isključite obaveštenja. Na taj način ćete uzimati telefon u ruke onda kada želite umesto svaki put kada se on oglasi.

Aplikacije kao što su QualityTime za Android i Moment za iOS beleže koliko vremena provodite koristeći telefon, što bi moglo da vam pomogne da uvidite koliko vremena svakodnevno posvećujete društvenim mrežama i igranju igrica na telefonu.

Ovo je lako. Ukoliko mislite da nema potrebe da redovno ažurirate softver na svojim uređajima, uzmite u obzir da time rizikujete bezbednost svojih podataka.

Kada kompanija kao što je Apple objavi ažuriranje softvera, ono često obuhvata dodatke koji obezbeđuju slabe tačke za koje se ranije nije znalo da postoje.

Postoji još jedan razlog zašto je ažuriranje softvera bitno: ukoliko prođe previše vremena od poslednjeg ažuriranja, neke aplikacije neće raditi jer više neće biti usklađene sa vašim zastarelim softverom.

Ažuriranje uređaja često je mučno jer to uglavnom znači da morate da čekate oko pola sata da se on ponovo pokrene. Na sreću, možete da podesite softver tako da se automatski ažurira dok vi spavate.

Takođe možete da podesite Mac kompjutere ili kompjutere sa operativnim sistemom Windows tako da se automatski ažuriraju.

Priznajem da skladištim stare SMS poruke i fotografije starih prijatelja i bivših partnera na telefonu jer se plašim da ću ih zauvek izgubiti.

Zapravo, one samo zauzimaju dragocenu memoriju na mom telefonu i bude mi bolne uspomene kada slučajno naiđem na njih.

Najlakše rešenje jeste da podesite telefon tako da vam automatski briše SMS poruke nakon određenog vremena. Takođe, možete da napravite sigurnosne kopije poruka i fotografija na kompjuteru, tako da ne morate da ih nosite sa sobom na telefonu.

Još jedna dobra ideja jeste da sredite radnu površinu na kompjuteru, koja je često zatrpana snimcima ekrana, fajlovima preuzetim sa interneta i starim dokumentima. Neka vam cilj bude da zapravo možete da vidite pozadinu radne površine koju ste odabrali.

Isto tako treba da sredite sanduče za dolaznu e-poštu. Umesto da brišete neželjenu promotivnu poštu i oglase, naterajte se da ih ostavite tu dok se ne odjavite sa sajtova koji vam ih šalju.

Ukoliko kasnije još uvek budete želeli da se prijavite na listu za promotivnu e-poštu, možete napraviti lažni nalog za e-poštu koji ćete koristiti samo u tu svrhu.

Ako želite da budete obavešteni o najboljim popustima u prodavnicama, možete koristiti aplikaciju kao što je RetailMeNot umesto da se prijavite za masovnu poštu.

Imate samo par minuta da brzo popravite situaciju? Najbrže možete da raskrčite svoj digitalni život tako što ćete isprazniti folder za fajlove preuzete sa interneta. Ovo će verovatno osloboditi dobru količinu memorije na vašem hard disku.

Uključiti novi uređaj u život može biti teže nego što mislite. Ako želite da konačno počnete da koristite svoj novi uređaj za praćenje aktivnosti, prvo što treba da uradite jeste da se setite zašto ste ga uopšte kupili.

Da li pre svega želite da brojite svoje korake? Da pratite svoj san? Da li želite da više hodate ili da bolje spavate? Odabir jednog cilja i istrajnost na putu do njega mogu vam olakšati uvođenje ovakvog uređaja u život.

Takođe, ne stvarajte sebi pritisak da svakog dana ili čak jednom nedeljno proveravate podatke koji se sakupljaju. Dokle god redovno nosite ovaj uređaj, dovoljno je da proveravate podatke o vašem zdravlju jednom mesečno.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista