Početna > Izdanja > Broj 093 > Intervju - Miloš Adamović

Miloš Adamović, direktor Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“

Stara planina – turistički potencijal Srbije

Samo zajednički cilj, stručno osposobljeni kadar, volja i mnogo energije mogu dovesti do očekivanih rezultata. Kritiku je uvek jednostavno uputiti, ali mnogi ne nude rešenje. Zadovoljni smo podrškom koju dobijamo od Ministarstva turizma i Ministarstva privrede, kao i Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerom. Svi mi zajedno treba da iskoristimo potencijal Stare planine, o kojem građani Srbije treba sa ponosom da govore, i nadam se da će je mnogi posetiti i uveriti se da ovo nisu samo reči, već realnost. Hotel „Stara planina“ je dragulj na vrhu koji treba iskoristi i koji je otvorio vrata mnogobrojnim turistima širom sveta, od kojih se, što je još važnije, mnogi vraćaju, što dodatno govori o kvalitetu.

Za magazin PROFIT govori Miloš Adamović, direktor Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“.

1.Gospodine Adamoviću, gde ste rođeni, školovali se?

Rođen sam u Beogradu gde sam odrastao i školovao se od osnovne školedo završetka fakulteta. Tokom profesionalnog razvoja, sticao sam znanja koja su mi pomogla u karijeri i smatram da je mladom čoveku u našoj zemlji pored redovnog školovanja potrebno dodatno usavršavanje čemu i lično težim. Karijeru sam započeo kao student u manjim firmama što svima savetujem, jer je to odlična podloga za život. Nakon rada u privatnom sektoru, zatim u AMSS-u i AMSO-u, potom Ministarstvu finansija kao i nadzornom odboru Dunav osiguranja, razvojni put moje karijere doveo me je u Javno preduzeće za razvoj planinskog turizma Stara planina.

2.Kakva su Vam bila očekivanja kada ste postavljeni na čelo Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma i da li su se i koliko razlikovala od realnog stanja koje ste zatekli u preduzeću?

Kada dođete na čelo preduzeća uvek zateknete nešto što su vaši prethodnici radili drugačije u odnosu na ono kako biste vi realizovali. Da li sam imao visoka očekivanja? Mogu da kažem da nisam jer je javno preduzeće prošlo kroz nekoliko faza kako u strukturi poslovanja, tako i u strategiji koja se iz godine u godinu menjala. U ovom trenutku ulažem napore da zaposleni budu zadovoljni i da sa posla odu sa jasnim ciljem da postignu nešto više u odnosu na dan za nama. Težim da u svim segmentima ostvarimo dobar rezultat i na kraju imamo profit koji je značajan za budućnost svake firme, kao i dobar timski rad koji ima uticaj na poslovanje.

3.Pre tačno godinu dana strani partner je napustio Staru planinu i hotel posle čega je JP „Stara planina“ u celosti preuzelo upravljačka prava i uspešno rukovođenje. Kakve aktivnosti planirate da sprovedete u ovoj godini?

Ovogodišnji planovi su već strateški postavljeni i vrlo su ambiciozni, ali to je jedini put koji u ovom trenutku imamo. Dugoročno gledano, najozbiljniji ali istovremeno i najobimniji plan je da se izgradi još jedan hotel čija će strategija za izgradnju početi ove godine. Usled velikog interesovanja došli smo do zaključka da je potreba za proširenjem kapaciteta neminovna. Hotel nije moguće izgraditi u roku od godinu dana, ali je izvesno da će turisti u skorijoj budućnosti na raspolaganju imati još jednu smeštajnu jedinicu. Prema trenutnom planu koji je u završnoj fazi, verujemo da ćemo ove godine početi izgradnju adrenalin parka i multifunkcionalne sale za sportiste. Kada ova dva projekta budu realizovana, Stara planina će postati novi sportski centar u našoj zemlji gde će se vrhunski sportisti pripremati za takmičenja. Bitno je i završavanje kuće skijanja koju je inicirao Skijaški savez Srbije, jer je Stara planina drugi skijaški centar u zemlji i ima veliki potencijal i van prostora naše zemlje. Želim da istaknem da je među prvih 30 takmičarki u alpskom skijanju Nevena Ignjatović, i zato je važno da se njene pripreme, kao i pripreme drugih takmičara realizuju na našim planinama, kao i da dovedemo mnoge takmičare iz drugih zemalja kod nas. Na ovaj način razvijamo planinski turizam, ali i podižemo sve sportove na snegu na viši nivo. Kolektiv koji trenutno radi treba da unapredi i poboljša sve što je moguće. Šta ovo znači? Mi imamo zadatak da sprovedemo master plan koji već postoji, a javno preduzeće za razvoj planinskog turizma u samom nazivu nosi reč „razvoj“ što podrazumeva ulaganje, podsticaj, strateško partnerstvo, dobre ideje, dugoročno finansiranje i odlične projekte. Želim da istaknem da smo u ključnom trenutku imali podršku i razumevanje Vlade Republike Srbije i premijera u rešavanju problema iz 2010/2011. godine, koje uspešno privodimo kraju. Sada smo usredsređeni na nove investicije koje će poboljšati ponudu za goste, što je od izuzetnog značaja za dalji razvoj i postavljanje destinacije visoko na turističku mapu. Bez investicija nije moguće nastaviti dalje. Ono što građani ne znaju jeste da je hotel „Stara planina“ u celosti investicija Vlade Republike Srbije i građana ove zemlje, i zato svaki uloženi dinar treba da ima finansijsku isplativost. Naša poruka građanima je da treba da koriste ono što smo izgradili i da uživaju u našoj zemlji, a ne da traže destinacije u Evropskim planinskim centrima, jer mi možemo da pružimo mnogo više nego što se očekuje.

4.Planinski centar „Stara planina“ ima veliki potencijal, kako za domaće, tako i za strane investitore. Šta je po Vašem mišljenju od ključnog značaja kako bi se privukli strani investitori?

Isticanje potencijala Stare planine je vrlo skromno u javnosti. Ovo je destinacija koja poseduje netaknutu prirodu koja se retko sreće ne samo na našim prostorima, nego i u Evropi. Turisti koji su u potrazi za ovakvim destinacijama prelaze po više hiljada kilometara da bi uživali u prirodnim lepotama. To je i naš cilj kada predstavljamo planove domaćim i stranim investitorima. Strategija nije da se na Staroj plani izgradi 20-30 hotela, ugostiteljskih objekata i da se ona komercijalizuje, već da bez ugrožavanja prirode upotpunimo sadržaj. Kao što sam na početku rekao, to je još jedan hotel i nekoliko strateški važnih sadržaja koji su neophodni da zadovolje potrebe turista. Drugi segment na kome radimo zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima je popravka dela puta koji vodi ka Staroj planini, i nadamo se da će prema planovima to biti realizovano tokom ove godine. Još jedna od prednosti za strane investitore je i blizina aerodroma u Nišu, koji se nalazi na sat i po vožnje od hotela, i na taj način privlačimo mnogobrojne turiste iz inostranstva. Znate da Stara planina ima drugo ime, a to je„Krov Srbije“, i ono zaista opravdava naziv, jer kada se popnete na jedan od vrhova poželite da taj osećaj zauvek zapamtite i prepustite se svim čulima. Sve ovo su prednosti na koje smo ponosni i koje predstavljamo investitorima. Verujemo da će biti onih koji će sve ovo prepoznati i investirati u zajedničku budućnost.

5.Ski sezona 2016/2017, kako se sada čini, biće izuzetno uspešna na Staroj planini. Da li ste ispunili zahteve turista iz zemlje i inostranstva?

Sada smo već na polovini sezone i rezultati su odlični. Tokom marta kapaciteti su popunjeni oko 70 procenata, a za april već sada imamo nekoliko organizovanih skupova i takmičenja, pored redovnih gostiju. Naši gosti su uglavnom iz Bugarske, Rumunije, Makedonije, Rusije, Nemačke i Crne Gore, naravno uz domaće turiste. Trenutno pregovaramo sa domaćim agencijama da u njihove ponude uvrste i Staru planinu za građane Turske, ali i ostale članice Evropske unije. Gosti na raspolaganju imaju spa centar sa bazenom, turskim i finskim kupatilom, centar za masažu, fitnes centar, igraonicu za najmlađe, ali i bilijar, stoni tenis i stoni fudbal. Ono što mnogi ne znaju jeste da mi imamo najbližu gondolu hotelu u Srbiji, što je velika privilegija za skijaše. Želim da istaknem i letnji period, kada je odmor rezervisan na otvorenom bazenu koji je okružen divnom šumom i posetiocu ostaje samo da se prepusti i uživa u prirodi. Za one koji žele više na raspolaganju su avanture džipom, putevi vina i duge pešačke staze, a naš zadatak je da odmor u hotelu „Stara planina“ bude nezaboravan.

6.Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

Strategija na kojoj Javno preduzeće za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ intenzivno radi je podsticaj privredne aktivnosti. Ovaj deo Srbije nije turistički dovoljno razvijen i zato moramo da ga unapredimo. Ono što gosti traže jeste proširenje dodatnog sadržaja i toga smo svesni, pa zato radimo na tome. Pomaci su vidljivi, ali smo još uvek daleko od cilja koji smo postavili. Sve ovo što iznosim nije moguće realizovati preko noći, ali uz dobru strategiju i domaće ili strane investitore, rezultati će biti vidljivi u godinama pred nama. Samo zajednički cilj, stručno osposobljeni kadar, volja i mnogo energije mogu dovesti do očekivanih rezultata. Kritiku je uvek jednostavno uputiti, ali mnogi ne nude rešenje. Svi mi zajedno treba da iskoristimo potencijal Stare planine, o kojem građani Srbije treba sa ponosom da govore, i nadam se da će je mnogi posetiti i uveriti se da ovo nisu samo reči, već realnost. Hotel „Stara planina“ je dragulj na vrhu koji treba iskoristi i koji je otvorio vrata mnogobrojnim turistima širom sveta, od kojih se, što je još važnije, mnogi vraćaju, što dodatno govori o kvalitetu.

7.Prema Vašem mišljenju, kako trenutno funkcioniše turističko tržište u Srbiji u poređenju sa zemljama u okruženju?

Mislim da nema potrebe da se Srbija poredi sa okruženjem jer je ponuda svake zemlje drugačija. Kod jednih dominira more, kod drugih dominiraju banje, kod trećih planine, a mi treba da razvijamo sve ono što može da doprinese prepoznavanju Srbije na turističkoj karti Evrope, ali i sveta. Imamo planine sa visokim potencijalom, ali i mnogobrojne banje koje privlače turiste i to treba eksploatisati. Ne treba izostaviti ni prirodne lepote Srbije o kojima se priča u svetu, a mi taj segment još nismo dovoljno iskoristili. Kao što sam istakao, Stara planina ima mogućnost da se razvije kao i vrhunski turistički centri Evrope. Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od svih nas, kako pojedinaca tako i zemlje u celosti.

8.Stara planina postaje omiljeni centar zaljubljenika u ski sportove. Šta Vi lično volite na Staroj planini?

Kada sam na Staroj planini uglavnom imam mnogo poslovnih aktivnosti i kratak je dan da se posvetim ličnom uživaju. Pozicija na kojoj se nalazim ima za cilj da strateški razvija planinu i okolno zemljište koje posmatramo kao real estate oko hotela, ali i da stimulišem menadžment da radi što bolje kako bi svaku godinu završili sa profitom. Ono u čemu lično uživam i rezervišem određeno vreme jeste da stanem na skije i obiđem zaista odlične staze koje Stara planina ima i uživam u pogledu iz gondole koji vas opčini.

9.Kadabistebiliumogućnostidalibisteneštopromeniliusvojojdosadašnjojkarijeri?

Svakakarijeraimasvojedobreimanjedobrestrane, patakoimoja. Verovatnobihnekekorakeukarijeripromenioiliusmerioudrugompravcu, alitojeono štovišenijemogućemenjativeć želimdaseusavršavamiidemdalje.

10.Na koji način uspevate da se oslobodite svakodnevnog stresa? Koji je Vaš životni moto?

Moj radni dan često traje 12 i 15 sati i još toliko mi je potrebno da bih sve postigao što želim u jednom danu. Stres je deo svakodnevnog života i sa njim sam naučio da živim. Prijatelji sa kojima sam od detinjstva i porodica koja me podržava su moj najbolji način za oslobađanje od stresa i, naravno, Stara planina koja je raj za svaku osobu koja želi da se prepusti lepotama, stazama, usluzi u hotelu. Moj moto je da iz dana u dan pokazujemo koliko možemo ako hoćemo i ako imamo cilj, a moj cilj je uspeh preduzeća na čijem sam čelu. Ako to prepoznaju i zaposleni, uspeh je zagarantovan.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista