Početna > Izdanja > Broj 093 > Intervju - Mihailo Janković

Mihailo Janković, direktor Nectar grupe

Pokrećemo pozitivne promene u društvu

„Nije svejedno kad bebe dolaze“ Značajan rast očekujemo i u 2017. godini, kroz jačanje prisustva na postojećim tržištima, kao i kroz dalji razvoj asortimana i širenje na nova daleka tržišta. Naš motor razvoja i glavni stubovi rasta ogledaju se u operativnoj efikasnosti,komercijalnoj izvrsnosti, unapređenju ljudskih kapaciteta, i daljem razvoju i širenju portfolija kroz brojne inovacije kojima pomeramo granice i idemo korak dalje. Kao kompanija koja ima vertikalno integrisan sistem proizvodnje od plantaža voća do trpeze, za nas će u fokusu biti i dalji razvoj B2B segmenta poslovanja.

1.Gospodine Jankoviću, nalazite se na čelu kompanije Nectar, najvećeg proizvođača voćnih sokova i prerađivača voća i povrća u jugoistočnoj Evropi. Recite nam kakve rezultate beležite u 2016. godini?

Sumirajući 2016. godinu, mogu reći da je ona bila veoma važna za Nectar grupu. To je bila godina stabilizacije, profesionalizacije i postavljanja temelja za dalji rast i za ostvarivanje punog potencijala.

Sveukupno, zadovoljni smo rezultatima u protekloj godini, koji su u skladu sa planom,i bolji od 2015. godinešto se tiče profitabilnosti.

Zajedničkim snagama i trudom svih zaposlenih osnažena je liderska pozicija na tržištu Srbije, našem najvećem tržištu, što je razlog za optimizam i zadovoljstvo i jasan znak da se krećemo u dobrom smeru. Značajan rast očekujemo i u 2017. godini, kroz jačanje prisustva na postojećim tržištima, kao i kroz dalji razvoj asortimana i širenje na nova daleka tržišta. Naš motor razvojai glavni stubovi rasta ogledaju se u operativnoj efikasnosti,komercijalnoj izvrsnosti, unapređenju ljudskih kapaciteta, i daljem razvojui širenju portfolija kroz brojne inovacije kojima pomeramo granice i idemo korak dalje.

Kao kompanija koja ima vertikalno integrisan sistem proizvodnje od plantaža voća do trpeze, za nas će u fokusu biti i dalji razvoj B2B segmenta poslovanja.

Sve ove inicijative prepoznali su i naši potrošači koji su i ove godine izabrali Nectar za najbolji brend u Srbiji. Posebno je zadovoljstvo što kao renomirani srpski brend nosimo prestižno priznanje „Najbolje iz Srbije“, i to u dve kategorije, kao najbolji korporativni brend i najbolji brend u kategoriji pića – Nectar Family. Sa druge strane, Fructal je godinama jedan od omiljenih brendova u Sloveniji i lider u inovacijama na tržištu.

2.Kompanija Nectar nagrađena je specijalnom nagradom žirija SAM-a za projekat od nacionalnog značaja za kampanju „Nije svejedno kad bebe dolaze“, koja je podstakla promene u društvu i skrenula pažnju šire javnosti na problem nataliteta s kojim se Srbija suočava. Моžete li nam reći nešto više o ovom projektu, i šta za Vašu kompaniju ova prestižna nagrada predstavlja?

Veliko nam je zadovoljstvo što je i šira stručna javnost prepoznala značaj naše akcije u koju smo, kao porodična kompanija koja neguje porodične vrednosti, uložili mnogo truda i ljubavi. U Srbiji, koja je nažalost prva zemlja u Evropi kada je u pitanju bela kuga, svaki treći par koji se odluči zapotomstvo ne može da ima decu.

Velikom nacionalnom akcijom kojom je kompanija Nectar donirala preko 24 miliona dinara za proširenje odeljenja za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni Front stvoriće se uslovi da se višestruko poveća broj parova koji će dobiti mogućnost da obave vantelesnu oplodnju u svojoj zemlji. Društveno odgovorno poslovanje je sastavni deo naše Nije svejedno filozofije i trudimo se da kroz razne lokalne projekte i nacionalnu akciju„Nije svejedno kad bebe dolaze“učinimo nešto zazajednicui pokrenemo pozitivne promene u društvu u kojem živimo.

Svakako da se naše aktivnosti neće ovim završiti, a verujemo da će naš primer biti podsticaj i za druge kompanije i institucije da se pridruže akcijama ovog tipa i da zajednički doprinesemo rešavanju gorućeg problema našeg društva, padu nataliteta.

3.Na kojim tržištima kompanija Nectar trenutno posluje i kakvi su vam planovi za širenje na nova tržišta, kako u regionu, tako i u svetu?

Kompanija Nectar je odavno izašla van granica regiona.

Osim na tržištima bivših jugoslovenskih republika,prisutni smo na tržištima Italije,Albanije,Češke,Slovačke,Mađarske,Nemačke...

Uskoro očekujemo i prve izvoze u Bugarsku,Rumuniju i Grčku.

Osim na tržištima Evrope, prisutni smo i na tržištima Azije i Afrike, a sada unapređujemo i prekookeanska tržišta Amerike, Kanade i Australije.

Veoma interesantno tržište za naš dečji program pod brendom Frutek je svakako i regija bivšeg Sovjetskog saveza.

4.Nectar grupa je vertikalno integrisana kompanija i po kapacitetima možda najveća kompanija za preradu voćau regionu. Koliki su kapaciteti za preradu na godišnjem nivou?Kolika je godišnja vrednost izvoza Nectar grupe i kakvi su planovi za budući period?

Nectar grupa, u čijem sastavu posluju Nectar,Fructal, Heba i Delišes Hani, svoje proizvodne operacije sprovodi u 6 fabrika na teritorijama Srbije,Slovenije i Makedonije i zapošljava 1500 ljudi.

Kompanija Nectar godišnje preradi preko 120 000 tona voća i povrća, a želje i planovi su nam svakako da se te količine uvećaju. To je značajno za Nectar kao kompaniju, ali i za lokalne zajednice u kojima Nectar posluje, pa i za državu, jer na zdrav i odgovoran način podstičemo razvoj voćarstva u zemlji.

Kvalitet naših proizvoda prepoznat je i na stranim tržištima, što potvrđuje i podatak da je vrednost godišnjeg izvoza Nectar grupe, van domicilnih tržišta, preko 36 miliona evra.

U tekućoj godini očekujemo rast prihoda od 3% i jačanje liderske pozicije u regionu.

Planiramo mnogo novih projekata i inicijativa, i sa velikim optimizmom posmatramo godinu koja je pred nama.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista