Početna > Izdanja > Broj 091-092 > Lifestyle - Qatar

Mi sanjamo velike snove i stremimo velikim ciljevima

Qatar Airways, globalna avio kompanija

Qatar Airways, jedna od najbrže rastućih avio kompanija u svojoj mreži broji preko 150 destinacija širom sveta, na šest kontinenata, opslužuje 75 nacija, i u svom timu ima više od 160 nacionalnosti koje govore preko 120 jezika. Baš kako stara indijska poslovica kaže: „Ukoliko želiš da ideš brzo, idi sam. Ukoliko želiš da ideš daleko, idi u društvu“, tako je i Qatar Airways kompanija koja zajedno stvara uspeh, a upravo je različitost snaga po kojoj se ističe.

Godinu dana pre svoje dvadesetogodišnjice, globalna avio kompanija Qatar Airways ponosna je na sve što je postigla do sada, a u isto vreme predstavlja kompaniju koja gleda samo u budućnost i koja nastavlja da se razvija. Da li su vizija, vera, razumevanje i doslednost zaslužni za ono što Qatar Airways danas predstavlja?

Qatar Airways tim – tim koji dobija

Qatar Airways uvek ističe da su za sve rezultate koje kompanija postiže zaslužni isključivo njeni zaposleni. Upravo su ti rezultati pokazatelj discipline i posvećenosti svakog od 43.000 zaposlenih. Osnova uspeha je u načinu na koji ova avio kompanija doživljava i shvata svakog svog putnika. Upravo je to prepoznao i Skytrax koji je tri godine (2011, 2012. i 2015.) Qatar Airways proglašavao za avio kompaniju godine – najbolju avio kompaniju na svetu. U 2016. godini kompanija je pored brojnih priznanja dobila i priznanje za najbolju biznis klasu na svetu, a nedavno je uvrštena i u listu 500 najboljih globalnih brendova prema rezultatima studije strateške kompanije Brand Finance iz Londona.

Svaki let je nova prilika da se pažnja posveti putniku i da se ostavi jak i nezaboravan utisak, što će putnika sasvim sigurno vezati za kompaniju i ponovo vratiti. To je pristup i filozofija u koju ova kompanija veruje. Upravo je tim Qatar Airways-a njena najveća prednost i ono što je izdvaja.

X faktor

Kao okosnicu i glavni pokretač svog poslovanja, pa i svoju glavnu prednost, Qatar Airways ističe doživljaj putnika. Neprekidnim radom na inovaciji i unapređivanju proizvoda i usluga, Qatar Airways je uvek korak ispred, kroz stalno uvođenje novih aviona (prosečna starost aviona je 5 godina), radeći sa Airbus-om na osmišljavanju nove generacije aviona, otvarajući nove destinacije u svojoj mreži, poboljšavajući svoju uslugu kako na nebu, tako i na zemlji, te tako stavljajući poseban pečat na svoj proizvod.

O tome da je putnik uvek na prvom mestu govori i kampanja brenda pod nazivom „Going Places Together”, po kojoj ova kompanija želi da bude prepoznata. Ideja je da se ciljevi postignu zajedno, bilo da je u pitanju poslovno putovanje ili uživanje, porodični odmor ili avantura, kao i da se putnici podstaknu da izaberu putovanje koje će im pomoći da ostvare svoje snove. Jedna od najbrže rastućih avio kompanija na svetu odlučila se za ovu emotivnu i modernu kampanju brenda, jer kao inovativna kompanija koja zaista putuje do mnogih mesta, ne želi ništa drugo nego da inspiriše putnike da učine to isto. Filozofija ove kompanije nije samo da bude prevoznik od tačke A do tačke B, nego da sa svojim putnicima kreira nezaboravne uspomene sa putovanja.

Upravljanje uspešnom avio kompanijom

Šta je još važno za putnika pri odabiru avio kompanije? U eri putovanja, kada po povoljnim cenama možete stići do bilo koje tačke na svetu, u eri raznovrsne ponude, šta morate posedovati kako biste se izdvojili? Najbolji pokazatelj efikasnosti avio kompanije su polasci na vreme. Ovome u mnogome doprinosi i International Hamad Airport, aerodrom u Dohi, koji je jedan od tehnološki najbolje opremljenih aerodorma na svetu, a upravo je i dizajniran kako bi u potpunosti odgovarao modelu poslovanja Qatar Airways-a. U kalendarskoj godini 2015, prevezeno je više od 30 miliona putnika, što je pun kapacitet aerodroma. U proseku 70% predstavljaju tranzitni putnici.

Iz zaliva do celog sveta

Aviokompanija Qatar Airways razvila je globalnu mrežu ka više od 150 destinacija, koja pokriva Evropu, Bliski istok, Afriku, Južnu Aziju, Pacifičku Aziju, Severnu i Južnu Ameriku i Australiju, sa modernom flotom koja broji više od 190 putničkih i teretnih aviona. Tako su putnicima iz Beograda destinacije u mreži ove avio kompanije još bliže i pristupačnije. Iz Beograda preko Dohe do krajnjih destinacija saobraća se četiri puta nedeljno. Nove destinacije koje se priključuju Qatar Airways mreži, a koje će svakako biti interesantne na tržištu Srbije su Krabi i Sejšeli (početak letova je 05. i 12. decembra 2016.). Tokom 2017. godine planira se uspostavljanje letova do 17 novih destinacija širom sveta. Povezivanje sveta i dalje ostaje srž poslovanja ove kompanije, bilo da putnici putuju poslovno ili privatno.

Carpe diem

Svaki dan je nova prilika, novi izazov. Kompanija koja veruje u uzajamno davanje uvek pruža više svojim putnicima, otkriva lična interesovanja i uvek ide korak ispred svih. To najbolje pokazuju planovi i strategija ove kompanije za narednu godinu. U ekonomskoj klasi, Qatar Airways će nastaviti sa unapređivanjem svoje usluge, nudeći udobna sedišta, najbolji sistem za zabavu u poređenju sa svim drugim avio kompanijama, i najbolju uslugu na nebu – a sve po regularnoj ceni za ekonomsku klasu. To je ono što ističe ovu kompaniju – usluga koju dobijete i gostoprimstvo koje se retko gde sreće.

Doha – krajnja destinacija ili sastavni deo putovanja

Putnici koji presedaju u Dohi mogu namenski da se zadrže i upoznaju ovu destinaciju. U ovom slučaju, ture i smeštaj mogu da rezervišu preko sajta qatarairways.rs i svoje putovanje iz Beograda obogate i boravkom u Dohi. Vrlo važna stvar i prvi korak koji omogućava ulazak u Dohu jeste viza. Od 01. novembra 2016. svi putnici Qatar Airways-a do bilo koje destinacije u mreži, moći će putem interneta da apliciraju za tranzitnu vizu za Katar i da naprave pauzu u Dohi. Period koji mogu da provedu u Dohi je najviše 96 sati.

Velike potvrde malih stvari

U decembru 2015, Qatar Airways je objavio svoj video o bezbednosti sa igračima FK Barselone. Video je za manje od mesec dana pogledalo više od 40 miliona ljudi širom sveta. Ni društvene mreže ne zaostaju kada je ova avio kompanija u pitanju. Upravo je Qatar Airways prva avio kompanija koja je zabeležila više od 10 miliona pratilaca na Fejsbuku.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista