Početna > Izdanja > Broj 091-092 > Intervju - Mina Rakićević

Sagovornik: Mina Rakićević, direktorka Delikos d.o.o.

„Kosmajska” kvalitet bez kompromisa

Delikos d.o.o je porodična radionica najfinijih suhomesnatih delikatesa od svinjskog i goveđeg mesa. Nalazi se u ekološki zaštićenom području planine Kosmaj, u blizini manastira Tresije, daleko od bilo kakvih zagađivača vazduha. Blagodarna priroda Kosmaja i čist planinski vazduh na kome se meso suši, našim proizvodima daju specifičan, pun ukus i vrhunski kvalitet. Bez veštačkih boja, aroma, pojačivača ukusa, zamena za meso, alergena i aditiva, a od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, uz dodatak najfinijih začina, proizvodi Delikosa koje na tržištu možete naći pod brendom Kosmajska delikatesna radionica, jedinstveni su po svom ukusu i kvalitetu. Blago dimljeni hladnim dimom odabrane bukove piljevine, filtriranim preko vodenih filtera, proizvodi se stručno prate tokom celog procesa proizvodnje – od usoljavanja i začinjavanja mesa, do njegovog potpunog sazrevanja, bez skraćivanja ili ubrzavanja ijednog prirodnog procesa. Zato su naši proizvodi tako neodoljivo ukusni! Posvećeni smo proizvodnji delikatesnih proizvoda vrhunskog kvaliteta i to je naša jedina filozofija. Pratimo savremene trendove u svetskoj industriji mesa i mesnih prerađevina sa ciljem da naši proizvodi budu: nutritivno vredni, zdravstveno bezbedni, izuzetno ukusni i visoko kvalitetni. Kako bismo postigli ove ciljeve i visoke standarde kvaliteta u svakoj fazi proizvodnje, od odabira najfinijih začina i mesa, do pažljive proizvodnje u idealnim klimatskim uslovima u kojima proizvodi sazrevaju, pored HACCP standarda, 2010. godine uveli smo i Sistem upravljanja bezbednošću hrane ISO 22000:2005, a pre mesec dana uspešno uveli i FSSC 22000 standard. Naša proizvodnja sertifikovana je od strane Quality Austria centra.

Foto: Udruženje poslovnih žena Srbije

Za magazin PROFIT govori Mina Rakićević, direktorka Delikos d.o.o.

1.Gospođo Rakićević, recite nam nešto više o sebi i kako je tekao razvojni put vaše karijere pre nego što ste došli na čelo porodične firme DELIKOS D.O.O za proizvodnju delikatesnih proizvoda?

Rođena sam u Beogradu 1975. godine. U Beogradu sam odrasla i završila osnovnu školu i III beogradsku gimnaziju. Studije sam nastavila u Velikoj Britaniji, gde sam stekla visoko obrazovanje. U Velikoj Britaniji sam završila studije na univerzitetu East Anglia i kao stipendista na Kraljevskoj Akademiji Dramskih Umetnosti (RADA). Po povratku u Srbiju sredinom 2000. godine započinje moja profesionalna karijera, koju sam najpre gradila volontiranjem, pa asistiranjem i freelance radom, da bih se ubrzo potom zaposlila u produkcijskog kući Mreža, pa na televiziji B92. Ponudu da se zaposlim u marketinškoj agenciji Publicis dobila sam 2005. godine. Tu sam radila pune 3 godine i stekla značajno iskustvo u advertajzingu. U agenciju Leo Burnett prelazim 2008. godine u potrazi za novim izazovima.

Moj otac Milomir Rajšić 2009. godine završava izgradnju male fabrike za preradu mesa na obroncima Kosmaja i tada odlučujem da mu se pridružim u stvaranju i podizanju brenda Kosmajska delikatesna radionica, sa željom da Srbiji ponudimo suhomesnate proizvode od svinjskog i goveđeg mesa vrhunskog kvaliteta. Za to smo imali sve preduslove jer je pogon izgrađen po poslednjim trendovima industrije.

Kao mlada osoba, a tako je i danas, volela sam da učim, učim od boljih od sebe, da istražujem, i bilo mi je jasno da su za pravo znanje i umeće potrebne godine strpljenja i marljivog rada. Inače sam majka jednog Relje koji ima 4 godine.

2.Iako razlog zbog kog ste se našli na čelu porodične firme i situacija u kojoj ste istu preuzeli nisu bile sjajne, uspeli ste uspešno da nastavite posao i održite osnovnu ideju biznisa, koju je postavio vaš otac. Šta Vas je motivisalo da neprestano unapređujete posao, širite tržište i poboljšavate uslove poslovanja?

Kada je moj otac iznenada preminuo početkom 2013. godine, već smo bili na tržištu 3 godine, pronašli smo svoju tržišnu nišu, imali smo svoje verne potrošače i potencijal da uposlimo našu butik proizvodnju u godinama pred nama do maksimuma. Nisam sebi postavljala pitanje šta treba da uradim, jer iako nespremna na novonastale okolnosti sa bebom od 6 meseci, u tom trenutku nije dolazilo u obzir da izneverim naše zaposlene, kupce, dobavljače i već lojalne potrošače. Iako mlada firma, od početka smo imali jasnu viziju i znali smo čemu stremimo, šta želimo da postanemo i kako želimo da nas potrošači dožive. Mi smo porodični biznis. Firmu je stvorio i postavio moj otac, u njoj radi moja tetka Spomenka Zagorac, koja vodi proizvodnju, i ja koja danas vodim posao. Nas troje, a danas nas dve, delili smo iste vrednosti – iskrenost, posvećenost i ljubav prema poslu kojim se bavimo, kao i želju za proizvodnjom visoko kvalitetnih proizvoda bez kompromisa.

3.Pod kojim brendom se na tržištu mogu pronaći proizvodi Delikosa i po čemu se razlikuju od drugih delikatesnih proizvoda?Koliko pratite savremene trendove u svetskoj industriji mesa i mesnih prerađevina?

Pogon Delikosa u kome se proizvode i pakuju naši suhomesnati proizvodi pod brendom Kosmajska delikatesna radionica nalazi se u ekološki zaštićenom području planine Kosmaj, u blizini manastira Tresije, daleko od bilo kakvih zagađivača vazduha. Blagodarna priroda Kosmaja i čist planinski vazduh na kome se meso suši našim proizvodima daju specifičan, pun ukus i vrhunski kvalitet.

Posvećeni smo proizvodnji proizvoda visokog kvaliteta i to je naša jedina filozofija. Bez veštačkih boja, aroma, pojačivača ukusa, zamena za meso, alergena i aditiva, a od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, uz dodatak najfinijih začina, proizvodi KOSMAJSKE DELIKATESNE RADIONICE jedinstveni su po svom ukusu i kvalitetu. Blago dimljeni hladnim dimom odabrane bukove piljevine, filtriranim preko vodenih filtera, proizvodi se stručno prate tokom celog procesa proizvodnje, od usoljavanja i začinjavanja mesa, do njegovog potpunog sazrevanja, bez skraćivanja ili ubrzavanja ijednog prirodnog procesa!

Mi smo proizvodnja koja svoju snagu crpi iz lokalnih prirodnih blagodeti. Pratimo savremene trendove u svetskoj industriji mesa i mesnih prerađevina kada je u pitanju tehnologija, sa ciljem da naši proizvodi ispune sledeće uslove: da budu nutritivno vredni, zdravstveno bezbedni, izuzetno ukusni i kvalitetni. Kako bismo postigli ove ciljeve i visoke standard kvaliteta u svakoj fazi proizvodnje, od odabira najfinijih začina i mesa, do pažljive proizvodnje u idealnim klimatskim uslovima u kojima proizvodi sazrevaju, pored HACCP standard koji smo obavezni da imamo, 2010. godine uveli smo i Sistem upravljanja bezbednošću hrane ISO 22000:2005, a upravo se spremamo za sertifikaciju FSSC 22000 standarda.

Naši proizvodi se mogu naći u skoro svim velikim trgovinskim lancima (Mercator (Roda i Idea), Delhaize (Maxi i Tempo), Univerexport, Aroma marketi, Veropoulos, Metro, DIS, Gomex), što svedoči tome da i oni imaju poverenja u naš poslovni model i kvalitet naših proizvoda.

Probajte naše proizvode, nećete se pokajati!

4.Na rafovima imamo široku ponudu suhomesnatih proizvoda različitih proizvođača. Šta je to što brend Kosmajska izdvaja od drugih proizvoda i kakve su navike potrošača u Srbiji i regionu?

Domaći rafovi sve više liče na rafove u maloprodajama u najbogatijim zemljama u kojima postoji široka ponuda proizvoda za svakog potrošača. Mi u Delikosu znamo da je konkurencija, koju apsolutno uvažavamo, jaka u ovom segmentu poslovanja, ali mi verujemo da smo već stekli poverenje naših lojalnih potrošača koji prepoznaju kvalitetan proizvod. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta bez veštačkih boja, pojačivača ukusa, zamena za meso i alergena, a napravljeni su od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, uz dodatak najfinijih začina. Proizvodi se proizvode na Kosmaju, daleko od bilo kakvih zagađivača, najsavremenijom tehnologijom bez skraćivanja ili ubzravanja ijednog proizvodnog procesa.

Što se tiče navika potrošača, moram da priznam da je još uvek cena proizvoda najvažniji činilac koji utiče na odabir proizvoda, ali je evidentno da se to menja ka većoj potrošnji kvalitetnijih proizvoda, čak i onih koji nisu cenovno atraktivni. Očekujemo da se ovaj trend ubrza u narednom periodu, prvenstveno usled sve bolje edukovanosti potrošača u pogledu hrane koje kupuju, ali i očekivanog rasta životnog standarda u srednjem roku.

5. Kako vidite tržište mesnih prerađevina u Srbiji i regionu u narednih 5 godina?

Kao i na drugim sličnim tržištima, očekuje se konsolidacija u standardnom segmentu sa manjim brojem igrača koji će, s obzirom na ekonomiju obima, kontrolisati veći deo tržišta. Pored velikih igrača, smatram da će se dodatno otvoriti prostor za relativno male, butik/porodične proizvodnje koje će posebnom ponudom i posebnim poslovnim modelima targetirati određenu grupu potrošača u okviru posebnih tržišnih niša, gde vidimo i Delikos.

6. Kako ocenjujete poziciju domaćih proizvoda u odnosu na uvozne, i kakva je trenutna pozicija domaćeg proizvođača?

Domaći proizvođači definitivno nisu u boljem, a često su i u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju iz uvoza. Ovo u određenoj meri proizilazi iz činjenice da je konkurencija iz uvoza često deo velikih poslovnih sistema koji već imaju uhodane mehanizme saradnje sa trgovinskim lancima i imaju veći kapacitet za promociju. Domaće tržište je potpuno liberalizovano i u tom smislu nema razilike između domaćih i stranih potrošača, a kod nas, bez obzira na neka istraživanja, nije u većoj meri prisutan etnocentrizam, odnosno opredeljenje potrošača da kupuju domaće proizvode, kao što je to slučaj u drugim zemljama. Ovo je delimično iz razloga niske kupovne moći i činjenice da je cena ključni faktor pri izboru proizvoda, ali verujemo da će se to promeniti, a tu očekujemo i podršku državnih institucija i udruženja potrošača u cilju bolje standardizacije i ocene kvaliteta proizvoda, što će dovesti do toga da ključni faktor pri odabiru proizvoda ne bude samo cena, već odnos između cene i kvaliteta. Apsolutno podržavamo nedavne aktivnosti na polju investicija u poljoprivredi, razvoja klaničnih kapaciteta, i naročito pružanja podrške preduzetnicima u pogledu povoljnijih uslova finansiranja, što bi trebalo da utiče na smanjenje cene domaćih proizvoda i povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje. Ipak, ovo je proces i rezultate bi trebalo očekivati u srednjem roku.

7. Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

U poslednje tri godine Delikos je ostvario veoma visoke stope rasta prodaje (prosečno 30%, a 20% u 2016. godini), što je dokaz da je naš osnovni cilj, prepoznatljivost proizvoda širem krugu potrošača, ostvaren. Ipak, pred nama su novi izazovi koji se prvenstveno tiču nastavka održivog rasta prodaje ka ispunjenju kapaciteta (trenutno smo na oko 50%), dalje aktivnosti na razvoju brenda i sticanju lojalnosti potrošača.

8. Dobitnica ste ovogodišnje nagradeCvet uspeha za ženu zmaja” Udruženja poslovnih žena Srbije, SPECIJALNO PRIZNANJE ZA PORODIČNO PREDUZETNIŠTVO. Šta za Vas predstavlja ovako značajno priznanje?

Ova nominacija, a potom i Specijalno priznanje za porodično preduzetništvo koje mi je dodeljeno, najpre zato što je bilo krajnje neočekivano, i to od strane Udruženja poslovnih žena Srbije, za mene je jako važna jer predstavlja potvrdu da sav trud, ljubav i posvećenost koje sam uložila u razvijanje posla nakon očeve smrti nisu bili uzaludni, kao i činjenicu da se to primećuje i vrednuje. Delikos je pretežno ženska firma i žene su ključan segment naše poslovne filozofije. Žene rade u Delikosu, naši su partneri, i, što je najvažnije, žene su naši najbolji i najverniji potrošači. Biti žena i jedna od dobitnica u ovako jakoj konkurenciji za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije za mene je prava čast, podstrek da nastavim dalje i ne odustajem od našeg cilja, a to je da naša butik proizvodnja i brend Kosmajska delikatesna radionica budu prepoznatljivi po visokom kvalitetu suhomesnatih proizvoda i usluzi.

9. Na koji način uspevate da se oslobodite svakodnevnog stresa? Koji je Vaš životni moto?

Godinama unazad dosta radim na sebi svakodnevno i trudim se da se ne stresiram previše jer nije zdravo, a ni korisno. Shvatila sam da nema svrhe nervirati se oko stvari ili situacija na koje ne mogu da utičem ili koje su izvan mog kruga delovanja. Oko stvari na koje mogu da utičem nema svrhe nervirati se, već se uhvatiti u košac sa izazovima i rešiti ih najbolje moguće u datom trenutku. Umesto na probleme, kojih će uvek biti, trudim se da se fokusiram na njihovo rešavanje. Na život gledam pozitivno, učim iz životnih lekcija koje su mi date i trudim se da u svemu vidim dobro i lepo. Čini mi se da je tako lakše živeti uprkos nedaćama kojima smo svi okruženi. Moja porodica je moja oaza ljubavi, mira i sreće i tu punim baterije.

Moj životni moto je da verujem u sebe i da nikada ne odustajem.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista