Početna > Izdanja > Broj 089 > Intervju - Duško Milosević

Intervju, Duško Milošević, Solution technical Consultant, Hewlett Packard Enterprise

HPE rešenja za Ekonomiju ideja

U kompaniji Hewlett Packard Enterprise svesni smo da se u današnjem hiperpovezanom svetu prilike pojavljuju izuzetno brzo, i da nestaju još brže. Pobednici u ovakvom svetu biće kompanije koje, bez obzira na veličinu, mogu prihvatiti i ostvariti dobre ideje i isporučiti vrednosti brže i bolje nego njihovi konkurenti. Današnja IT infrastruktura previše je statična, a promene zahtevaju kompleksne i dugotrajne procedure što ih čini teško sprovodivim. U današnjoj Ekonomiji ideja infrastruktura mora biti mehanizam u službi stvaranja vrednosti, a ne usko grlo na putu prema uspehu. Ono što je funkcionisalo u prošlosti, neće nužno funkcionisati i danas, budući da IT mora biti u mogućnosti da podrži dva radna okruženja: tradicionalne aplikacije, dizajnirane da podrže i automatizuju postojeće procese kao što su saradnja, obrada podataka, analitika, lanac nabavke i veb infrastruktura, ali i novu generaciju aplikacija koje donose prihode i pružaju novi doživljaj korisnicima koristeći prednosti mobilnosti, Big Data koncepta i tehnologija u oblaku.

1.Gospodine Miloševiću, možete li nam reći na čemu će se temeljiti stručna predavanja na predstojećoj konferenciji HPE Bridge2Enteprise pod motom Accelerating forward?

Druga po redu Bridge2Enteprise konferencija nam donosi stručna predavanja iz različitih oblasti, prvenstveno okrenutih ka rešenjima koja očekujemo u eri Ekonomije ideja. Revolucija informacionih tehnologija zahteva rešenja optimizovana da podrže tradicionalni ali i novi IT pristup sa podjednakom brzinom, agilnošću i pouzdanošću koju zahtevaju današnje usluge i usluge koje će se tek pojaviti. Predavanja će razjasniti nedoumice i odgovoriti na pitanja koja se pojavljuju kada razmišljamo o sinergiji današnje infrastrukture i infrastrukture budućnosti.

2.Na koji način će vaša rešenja i usluge ubrzati poslovanje kompanija u različitim sektorima?

Naša kompanija je lider u informacionim tehnologijama, a naša rešenja su prisutna u svakoj sferi industrije. Lider, kao takav, uvek je okrenut novim izazovima. Danas veliki deo tržišta podržavamo rešenjima koja pružaju najrazličitije usluge, a sutra će te usluge biti zasnovane na infrastrukturi koja će morati da podržava Ekonomiju ideja. Ekonomija ideja je budućnost zasnovana na IT okruženjima sposobnim da brzo odgovore na nove aplikacije i usluge koje donose dobrobit, novac ili zadovoljstvo korisnika našim kupcima, a oslanjaće se na mobility rešenja, Cloud tehnologije i Big Data okruženja. Penjemo se na stepenicu razvoja IT-ja gde prestajemo da se pitamo šta možemo da uradimo za našu infrastrukturu. Uz nova HPE rešenja, ostaje nam samo da se zapitamo šta sve naš IT može da uradi za nas.

3.Šta infrastruktura predstavlja za Ekonomiju ideja? Koji su to trendovi koji su doveli do stvaranja potreba za takvom infrastrukturom?

Ekonomija ideja predstavlja okruženje koje omogućava da ideja postane usluga na najlakši mogući način, brzo i sigurno. Infrastruktura koja nam daje takvu mogućnost mora biti spremna da odgovori na izazove potrebe za mobilnošću, a to je moguće samo kroz Cloud pristup i koristeći Big Data koncept. Naravno, ideje su uvek pokretale industriju, ali u vremenu hiperpovezanosti sama ideja nije dovoljna za promenu, potrebna je brza realizacija. Uspeh određene ideje se danas meri sposobnošću da ideju pretvorite u dobrobit, i to brže od konkurencije. Ni jedna industrija nije imuna na izazove u poslovanju, bilo da pričamo o energetskom sektoru, proizvodnji, zdravstvu ili telekomunikacijama, bilo da je reč o gigantima ili start-up kompanijama. Jedini način da se preživi je da pored vizije imaju i tehnologiju koja može da isprati njihove ideje. Bez sumnje, vreme je danas najveći neprijatelj koji kompanije imaju.

4.Šta je Sinergy? Koji su to izazovi koje će Sinergy da rešava na tržištu?

Sinergy je proizvod koji je dizajniran da se automatski prilagodi svakoj potrebi, brzo i bez prekida usluge. To je platforma koja poseduje inteligenciju u formi softvera koji upravlja resursima unutar okvira. U Synergy Frame koji predstavlja hardverski deo platforme, možemo ugrađivati resurse za različite potrebe, klasične serverske nodove, uređaje za skladištenje podataka, nodove prilagođene za specifične usluge virtualizacije desktopa i slično. Naravno, svi delovi su povezani inteligentnim mrežnim uređajima omogućavajući upravljanje preko unificirane platforme integrisane u OneView sistemski sofver. Synergy koncept predstavlja pravo Software Defined rešenje, a uz inteligenciju koju poseduju naša rešenja, možemo reći da je Synergy idealna platforma za Ekonomiju ideja.

5.Da li će Synergy da zameni postojeća HPE rešenja? I kada će biti dostupan u Srbiji?

Synergy je platforma budućnosti i nije predviđena da zameni sadašnje platforme. Predviđena je da ih nasledi u trenutku kada potrebe korisnika prevaziđu tradicionalna rešenja. Iako po formi izgleda slično kao Blade tehnologija, mi ćemo nastaviti sa proizvodnjom, isporukom i integracijom Blade rešenja sigurno još tri godine, što obećava podršku za tradicionalna rešenja do najmanje 2024. godine. Očekujemo da će Synergy rešenje biti komercijalno dostupno u najskorijem roku, a definitivnu informaciju očekujemo na konferenciji Discover u Londonu. Synergy je optimizovan za isporuku performansi po pitanju konektivnosti, što je ključ za rešenja budućnosti, višestruko većih u odnosu na Blade rešenja, i to je onaj stepenik o kojem sam govorio. Mi svakako nećemo rušiti stepenište, ali poslednji stepenik pruža najbolji pogled. Sa njega gledamo u Ekonomiju ideja.

Vidimo se na konferenciji!

Berza

investicioni fondovi

kursna lista