Početna > Izdanja > Broj 087 > Edukacija - Ivana Borić

Poslovni izgled kao način neverbalne komunikacije

„Style is a way to say who you are without having to speak.“

U poslovnom svetu još uvek bolje prolaze osobe koje se oblače u skladu sa starim pravilima – klasična, stroga i jasno definisana moda. Međutim, to važi samo za određene poslove. Naravno da ćete oblačenje prilagoditi situaciji i poslu.

Ljudi stiču prvi utisak o vama nakon samo nekoliko sekundi kontakta. Pre nego što bilo šta smisleno možete da kažete ili uradite, utisak o vama je već formiran uglavnom samo na osnovu toga šta ste obukli i kako izgledate, i teško se naknadno menja. Koliko god se činilo da je prvi utisak nepromišljen i površan, on je naročito važan u poslovnom svetu gde imate malo vremena da se predstavite na najbolji način.

Poslovna odeća i izgled nisu bitni samo u slučaju razgovora za posao, već i svakog radnog dana, bez obzira da li imate komunikaciju sa strankama. U tom slučaju vi predstavljate kompaniju.

Za uspeh u poslu prvenstveno su važne veštine, znanja i profesionalne kompetencije koje imate. Međutim, isto tako važan je i utisak koji ostavljate u komunikaciji sa poslovnim partnerima i saradnicima.

Pravila poslovnog odevanja se menjaju, ali ne smemo zaboraviti na ona osnovna.

Uvek postoje granice i svako treba da zna šta tačno podrazumeva pojam casual (neformalno). Odeća, frizura, šminka i svi detalji moraju biti zaokružena priča jer je sve deo brenda, a brend smo i mi, tako da ostavljamo utisak na ljude koje srećemo u privatnom ili poslovnom svetu.

Tokom godina, pravila oblačenja u poslovnom svetu prilično su se menjala. Odevna kombinacija žena četrdesetih godina prošlog veka trebala je da bude jednostavna i elegantna, dok je nova karakteristika pedesetih godina, kada je moda krenula u smeru ekstravagancije, bila i ženstvenost. Povećanjem broja žena u poslovnom svetu, šezdesetih godina je došlo do prelaza na funkcionalnu poslovnu modu kada su se nosila pastelna odela u kombinaciji s kaputom. Poslovna moda sedamdesetih godina postaje mirnija, osamdesetih su ženska odela krojena poput muških, dok su temelj svake poslovne kombinacije devedesetih činile pantalone i sakoi iste boje, suknje do kolena pa čak i džins. Novi milenijum je doveo do izvesne slobode u poslovnom odevanju, te je dopušteno da se kombinuju boje, a izgled je postao malo smeliji.

„A girl should be two things: classy and fabulous.“

Glavni cilj svake poslovne žene treba da bude da uvek odaje utisak kompletne i profesionalne osobe, nezavisno od toga kojim se poslom bavi.

Poslovne žene moraju da znaju da poslovni i lični stil ne treba nikako mešati. Dobra okolnost je ta što ženska odeća podleže većem broju improvizacija. Za kreativne žene to može biti zanimljivo, a s druge strane dovodi do čestih i velikih grešaka u izboru a samim tim i do pogrešnog utiska u komunikaciji.

Osnova odevne kombinacije jeste kostim. Najpraktičnija mogućnost kombinovanja je da taj komplet sadrži sako sa suknjom i pantalonama. Takvim odabirom se povećava funkcionalnost, veće su mogućnosti za brojnije i zanimljivije kombinacije. Što se boja tiče na prvo mesto ide crna, zatim tamno plava i siva. To su tri osnovne boje koje su ujedno najzahvalnije za kombinovanjem sa ostalim bojama.

Osnovni komplet se može obogatiti sakoima i jaknama, suknjama i pantalonama koji moraju da pristaju bojama, materijalima i stilu. Na taj način se dobija niz različitih kombinacija, što znači da istu suknju uz malo mašte možete da nosite celu nedelju.

Pored kostima poslovna žena bi u svom ormanu trebalo da ima haljinu jednostavnog kroja i dezena, koja se može nositi ispod sakoa. Bitno je istaći da garderoba ne sme da bude u prvom planu kao ni ženski atributi. Što više pokazujete, više narušavate svoj autoritet i kompetenciju.

Propisano oblačenje predstavlja set obavezujućih pisanih ili nepisanih pravila kako treba izgledati u određenoj situaciji. U slučaju odsustva zvaničnog propisanog oblačenja, preporučujemo da procenite kulturu oblačenja u vašoj kompaniji.

Poslovna žena u svom ormaru mora da ima belu košulju, blejzer, suknju minimalne dužine 5cm iznad kolena, pantalone i svilene čarape. Osnovni muški odevni predmeti za poslovno okruženje su košulja, pantalone, sako i, u slučaju određenih pozicija, svilena kravata. Izbegavajte nošenje džinsa, čak i kada ih pravila propisanog oblačenja izričito ne sankcionišu.

Markirana garderoba odaje utisak blagostanja, ali nije poželjno da dolazite na posao sa prenaglašenim logotipovima. To ne znači da vaša odeća za posao ne treba da bude izrađena od kvalitetnih materijala ili da bude modernog dizajna, ali u poslovnoj modi je i dalje aktuelno zlatno pravilo manje je više.

Patike, cipele sa otvorenim prstima ili petom i papuče su nepoželjne u kancelariji. Ako žene nose cipele sa potpeticom, preporučuje se da visina štikle bude od 5 do 7cm. Muškarci treba da nose cipele u crnoj, braon ili sivoj nijansi.

Džindžer Bur, konsultant za lični imidž, posebno ističe da duboki dekolte odvlači pažnju i da je neprofesionalan u poslovnom okruženju. Žene koje se za posao oblače seksepilno odaju utisak da svojim izgledom žele da nadoknade nesposobnost i nestručnost. Zbog neozbiljnog i nepromišljenog oblačenja često gube šansu za napredak u karijeri.

Što se tiče muške mode, situacija je, naravno, jednostavnija. Odelo ili samo košulja zavisi od posla i radnog dana. Ličnost ćete izraziti kroz boju košulje i izbor kravate. Tu budite oprezni jer previše agresivna kravata ili kravata s čudnim porukama je simpatična, ali nikako nije profesionalna. Obavezno uvek izaberite cipele. Patike nisu ni u kom slučaju dobar poslovni odabir.

Muški sako treba da bude zakopčan barem jednim srednjim dugmetom dok muškarac stoji, i otkopčan kada on sedi.

Promišljeni način oblačenja u poslovnom okruženju šalje poruku da ste shvatili zahteve koje vam kompanija upućuje, da ste uložili trud kako bi drugi kreirali poželjnu sliku o vama i da ste zavidno socijalno inteligentni. Sasvim dovoljno razloga da očekujete unapređenje.

Nakon svih ovih pravila propisanog oblačenja, ono što je najbitnije jeste da odaberete odeću u kojoj ćete se osećati prijatno. Neka odeća bude deo vašeg imidža, vaše ličnosti. Međutim, ne zaboravite da vaša kompanija nije modna pista. Neke „otkačene“ kombinacije ipak ostavite za provod sa prijateljima.

„Clothes aren’t going to change the world. The women who wear them will.“

Ivana Borić

Berza

investicioni fondovi

kursna lista