Početna > Izdanja > Broj 087 > Intervju - Matjaz Vodopivec

Matjaž Vodopivec, direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano, Atlantic Grupa

Tradiciju nadograđujemo smelošću da budemo drugačiji

U našem sistemu najvažnija je kreativnost kojom nadograđujemo uobičajne standarde i stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju, a suština daljeg razvoja poslovanja Atlantic Grupe je internacionalizacija brendova i ukupnog poslovanja kroz izlazak na nova tržišta i potencijalne M&A procese, uz paralelni organski rast poslovanja i inovativnost u proizvodnim kategorijama

1.Konstantno radite na unapređenju postojećih proizvoda. Šta su to potrošači prepoznali kod Štarka što čini da mu ostanu verni i na koji način Štark opravdava to poverenje?

Poverenje koje se gradilo godinama, taj višedecenijski duh tradicijei kvaliteta, danas u okviru sistema Atlantic Grupe, gde Štark posluje kao Strateško poslovno područje Slatko i slano, nadograđujemo smelošću da budemo drugačiji, da uvodimo novine u portfolio i ulazimo u nove kategorije, što potvrđuju i rekordni poslovni rezultati. Tokom 2015. godine ostvaren je istorijski maksimum u prodaji – proizvedeno je preko 27.300 tona proizvoda i ostvaren je prihod od oko 90 miliona evra. Najveći rast u odnosu na prethodnu godinu beleže kategorije čokoladnih proizvoda (čokoladne table i prutići) i slani štapići. Doprinos ukupnom rezultatu daju i nove kategorije čips i žitarice, lansirane u 2014. godini. U geografskoj strukturi prodaje Srbija ostaje dominantno tržište sa dve trećine ukupnog prihoda, dok bitan porast prodaje beleže tržišta Hrvatske, Makedonije i Slovenije. U ovoj godini očekujemo nastavak ekspanzije na tržišta regiona, alii šire. Osim toga, Štark već nekoliko godina konstantno radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i tehnološke procese koji su tako vođeni da čuvaju hranljive vrednosti prirodnih sastojaka. Tako smo u poslednjih nekoliko godina vestačke arome zamenili prirodnim, takođe koristimo prirodne boje a uveli smo i nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Na taj način razvija se pozitivna konkurencija i štiti poverenje potrošača.

2.Kakvi su planovi za poslovanje u narednom periodu? Konkurencija u konditorskoj industriji je velika, kako u zemlji tako i u regionu, najveći konkurenti konstantno ulažu u nove proizvodne linije i razvoj proizvoda. Šta je u toj trci adut Soko Štarka?

Rekao bih da za sve proizvode kompanije „Soko Štark“ važi da na tržištu konkurišu prepoznatljivim kvalitetom i emocijom. Pri čemu, sistem kvaliteta nije samo kvalitetna oprema i proizvod, već podrazumeva kvalitet svih procesa i ulaganje u ljude, edukaciju i razvoj zaposlenih kao i poštovanje zadatih standarda kroz uspešnu saradnju i edukaciju odabranih dobavljača. Kao što sam rekao, nastavili smo da ulažemo ne samo u proizvodne linije, već i u Štarkove brendove, razvoj novih proizvoda, a posebno u dodatno unapređenje tržišnih pozicija našeg asortimana u Srbiji i u čitavom regionu. Kao vodeći distributer robe široke potrošnje, s visoko razvijenim znanjem i iskustvomm, Atlantic Grupa poseduje stručnost i snagu da Štarkovim proizvodima, koji to svojom kvalitetom i tradicijom zaslužuju, omogući adekvatne pozicije i dostupnost potrošačima koji naše proizvode prepoznaju širom regiona. Pozitivni prodajni rezultati ogledaju se i u promenama tržišnih pozicija vodećih brendova. Smoki, flips broj jedan u regionu, dodatno je osnažio svoju lidersku poziciju na tržištima Srbije i Hrvatske. Godina 2015. bila je najuspešnija godina za čokoladni program, uzimajući u obzir da je kompanija „Soko Štark“ postala najveći proizvođač u kategoriji čokoladnih tabli na tržištu Srbije. Brendovi Najlepše želje, Bananica i Sweeet ojačali su tržišno učešće ne samo u Srbiji nego i na tržištu Bosne i Hercegovine.

3.Na kojim principima se temelji Vaša poslovna strategija?

U našem sistemu najvažnija je kreativnost kojom nadograđujemo uobičajne standarde i stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju, a suština daljeg razvoja poslovanja Atlantic Grupe je internacionalizacija brendova i ukupnog poslovanja kroz izlazak na nova tržišta i potencijalne M&A procese, uz paralelni organski rast poslovanja i inovativnost u proizvodnim kategorijama. Tako jeSmoki, najznačajniji brend u portfelju SPP Slatko i slano, napravio još jedan pomak u približavanju estetskim očekivanjima novih generacija ljubitelja ove grickalice. Bananica je unapredila funkcionalnost pakovanja radi poboljšanja kvaliteta proizvoda očuvanjem njegove svežine, a prepoznatljivost zbirnog pakovanja preneta je i na pojedinačno pakovanje. Najlepše želje su dobile podbrend LOL, namenjen tinejdžerima. Sweeet čokoladicesu nastavile širenje lepeze lansiranjem proizvoda s voćnim punjenjima i hrskavom poslasticom CrunchyX, uz dizajnersko atraktivno osveženje pročišćenog dizajna. Prima štapići su dobili novo ruho, a portfolio je proširen slanim grickalicama na bazi peleta od integralnog brašna u tri različita ukusa. Lansirani su i novi ukusi keksa i napolitanki, a Chipsos je osvežen sa dva nova ukusa, čime se odgovara na očekivanja potrošača za kontinuiranim inovacijama.

5. Promene, odnosno inovacije su neophodne za napredak firme, ali prisutan je pad kupovne moći i deflacija, što su pokazatelji produžene, konstantne krize ne samo u Srbiji već u celoj Evropi. Kako to utiče na vaše poslovanje i da li ste zbog toga morali da se dodatno prilagodite. Ako jeste, na koji način. Kakva su predviđanja u tom smislu?

Pad standarda oseća se u svim segmentima, potrošnja hrane i pića u regionu veoma je opala, što je pogotovo primetno u Srbiji, tako da je cena najčešće osnovni kriterijum kupovine. Međutim, za teško izdvojen novac potrošač hoće maksimum uživanja, ako tako mogu da kažem. Iako su više obavešteni i obraćaju pažnju na deklaraciju, potrošači osim pristupačne cenemnogo više očekuju poznat ukus i zadovoljstvo, nego recimo zdravstvene benefite.Tako se kategorija grickalica u velikoj meri približava kategoriji gourmet proizvoda gde je osim grickanja veoma bitan ukus, ali i samo pakovanje proizvoda.Primera radi, iako je Smoki apsolutni lider u kategoriji flipsa i predstavlja jedan od glavnih stubova kompanije na kojem se bazira višedecenijski uspeh, upravo zato bilo je neophodno daseunese dodatno uzbuđenje u konzumiranje ovog proizvoda, pa je u proteklih pet godina portfolio Smokija značajno proširen u cilju podmlađivanja Brenda: Smoki Smokić namenjen je deci, dok smo za mlađu mušku populaciju, koji su dominantna ciljna grupa za kategoriju grickalica, lansirali Smoki King Size sa intenzivnim ukusim. Takođe, povodom evropskog prvenstva u fudbalu uveli smo ograničenu seriju (limited edition) proizvoda pod nazivom Smoki Mega Hrrrsker, koji osim veličine flipsa, izdvaja super novi mega ukus – obogaćen sa dodatnih 30% kikirikija, osmišljen da zadovolji svačiju potrebu za jakim, punim ukusom.

6. I na kraju, šta je vaš recept za uspeh?

Moj moto je: najpre budi čovek i tek onda menadžer. Mislim da jepošten odnos najpre prema svom poslu i sebi samom, zatim i prema vlasniku, prema zaposlenima i poslovnim partnerima, suština dobrog menadžera. Za sebe bih rekao da imam neizmernu energiju i entuzijazam, jer volim svoj posao. Ljudi to osećaju na svakom koraku i ta pozitivna energija onda stvara poverenje i timski duh neophodan za kreiranje vizije i postizanje ciljeva.

2015. – rekordni poslovni rezultat

Proizvedeno je preko 27.300 tona, preko 90 miliona evra prihoda, 12 proizvoda sa potpuno novim recepturama, 9 promena pakovanja, 80 akcijskih i „limited edition” proizvoda, više od 20 integrisanih kampanja i pojedinačnih marketinških aktivnosti. Inovativnost i odgovorno poslovanje potvrđeni su nagradama i priznanjima stručne javnosti, od čega izdvajamo:

• Najlepše želje – Superior Taste Award, International Taste Quality Institute 2015, Belgija;

• Smoki – „Moj izbor 2015“, nagrada potrošača za najomiljeniji proizvod u kategoriji “Grickalice“ u Srbiji;

• Štark – Priznanje za ekološku odgovornost kompanije u Srbiji.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista