Početna > Izdanja > Broj 085 > Lifestyle - Bali

Bali - rajsko ostrvo

Tropsko ostrvo Bali jedinstveno je po svojoj lepoti - kristalnoplavo more, džungle, vulkani i veličanstveni hindu hramovi.

Za ostrvo Bali, koje leži istočno od Jave, kažu da je jedno od najlepših na svetu. Obiluje izuzetno raznovrsnom i bujnom vegetacijom, pirinčanim poljima, vulkanima i planinama na čijim vrhovima, po verovanju, žive glavni bogovi hindu mitologije. Bali je samo jedno od 17.508 ostrva koja čine arhipelag Indonezije i jedino na kome je dominantna religija hinduizam. Kao kruna njegove lepote, dočekuje vas srdačnost njegovih stanovnika, Balinežana, koji ne skidaju osmeh s lica.

Mistična tura Svoju balinežansku šetnju započnite u Kintamaniju. Izlet u ovo mesto smatra se najatraktivnijom turom na ostrvu i obuhvata posetu živopisnim selima smeštenim u raskošnom prirodnom ambijentu, sa kućama građenim u tipičnom balinežanskom stilu. Skoro svako selo je poznato po nekom od umetničkih zanata, kao što su izrada predmeta od srebra, zlata i plemenitog drveta, po umetničkim galerijama i dobro očuvanim kulturno-istorijskim spomenicima. Na ovom izletu nudi se mogućnost da osetite ritam tradicionalnog plesa baronga, ali i da posetite neverovatna mesta poput manastira iz 11. veka koji je istovremeno posvećen Budi i Šivi (Goa Gajah), ili kraljevske grobnice iz 12. veka Gunung Kavi i da fotoaparatom zabeležite bajkoviti predeo jezera Batur sa pogledom na istoimeni vulkan.

Ako se zaputite prema istočnom delu Balija kojim dominira najviši vulkan Agung, osetićete malo hindu mistike, jer ovo mesto Balinežani smatraju svetim. Na njegovim padinama nalazi se kompleks hramova Besakih, ili kako ga domaći stanovnici nazivaju „Majka hram“, najvažnije i najsvetije mesto hindu vernika. Zaustavite se u Bukit Džambuli, odakle se pruža lep pogled na okolnu dolinu, ali nikako nemojte propustiti da obiđete i tradicionalno selo Penglipuran, osnovano u 16. veku, čiji stanovnici i dalje žive po tradiciji tog doba.

U ritmu plime i oseke

Koliko je Bali bogat zanimljivostima koje su turistima neodoljive, u potpunosti ćete shvatiti kada se sledećeg dana zaputite na suprotnu stranu ostrva. Tamo vas očekuje najbolja fabrika batika, potom Mengvi, kraljevski porodični hram Taman Ajun iz 17. veka, sveta šuma majmuna Alas Kedaton i Tanah Lota i hram izgrađen na vrhu stene okružene morem. Potrudite se da na ovo mesto dođete u suton, jer ćete uživati u nezaboravnom prizoru zalaska sunca. Bali je posebno atraktivan tokom zimskih meseci, jer ste tada u mogućnosti da se iz oštre, ledene zime preselite u toplo i vlažno leto. Međutim, bilo kada da boravite na Baliju, bićete posebno iznenađeni fenomenom plime i oseke, koji je ovde jako izražen. Zbog toga se spremite na raznolike doživljaje jutarnjeg i popodnevnog kupanja na rajskim plažama Pacifika.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista