Početna > Izdanja > Broj 080-081 > Workshop 080

Klasifikacija poslovnih običaja: Indija

Indija predstavlja drugu najmnogoljudniju zemlju na svetu sa preko milijardu stanovnika i preko 150 miliona edukovanih potrošača, i kao takva, veoma je interesantna ljudima iz drugih zemalja. Ako biste pitali nekog Indijca za savetu vezi sa Indijom i njenom poslovnom kulturom, odgovor bi sigurno bio strpljenje.

Strpljenje predstavlja produkt dugogodišnjeg birokratizovanog društva koje je ostavilo traga i na celu indijsku poslovnu elitu.

Indija spada u polihronične zemlje i vreme ne igra veliku ulogu u poslovanju, preciznije, minuti nemaju veliki značaj. Sastanak sa nekim poslovnim čovekom visokog ranga može da počne sa sat i više vremena zakašnjenja, s tim da se podrazumeva da druga strana nema potrebu da se izvinjava za kašnjenje.

Poslovni ljudi iz Indije u međunarodnim poslovima komunikaciju uglavnom obavljaju na engleskom jeziku. Često se dešava da engleski koji govori poslovni čovek iz Indije zvuči kao neki drugi jezik i smisao dobije potpuno drugo značenje od onoga što se nameravalo reći.

Indijci su podeljeni po kastama i samim tim dobijaju status koji nose svojim rođenjem. Taj status im omogućava da imaju bolju poziciju kasnije u poslu. Na primer, pripadnici nižih kasta ne mogu da očekuju da imaju istu poziciju kao pripadnici više kaste.

Indijska kultura spada u kulture koje posvećuju pažnju održavanju dobrih odnosa. Kod njih se pažnja prvo poklanja stvaranju prijateljstva, a tek posle poslu. Isto tako, kod njih je bitnije koga mi poznajemo, odnosno da li imamo već uspostavljene dobre odnose sa nekim Indijcem, jer to umnogome može da pomogne.

Neke pojedinosti koje treba imati na umu ako dočekujete ili idete na večeru kod kolege iz Indije su sledeće:

§Indijci su uglavnom vegetarijanci.

§Ono što se preporučuje kod organizovanja prijema, ukoliko dočekujete poslovnog partnera iz Indije, jeste da treba da servirate švedski sto. Razlog je u tome što su oni u velikoj meri posvećeni porodici, i na večere i prijeme često dolaze u pratnji cele porodice.

§Indijci uglavnom ne jedu govedinu zbog svetog statusa te grupe životinja, dok muslimani u Indiji ne jedu ni svinjetinu.

§Veoma je poželjno odbiti hranu ili piće, ukoliko vam ih ponudi vaš partner iz Indije, jer se svako prihvatanje tumači kao pohlepa i loše vaspitanje.

Kada se uspostave dobri i normalni odnosi sa poslovnim čovekom iz Indije, tek tada počinju prave poslovne aktivnosti.

Pre nego što počnu poslovni sastanci, treba da se pripremite za duge, teške i iscrpne razgovore, jer su oni praktično profesionalci u pogađanju[1]. Korene u pogađanju vuku još sa bazarskog načina poslovanja, koje kod njih ima veliku tradiciju. Ono što je posebno interesantno je to što su spremni da upotrebe siromaštvo i mnogoljudnost kao izgovore za poboljšanje svoje pregovaračke pozicije.

Članak je deo knjige Neverbalna komunikacija II (Razlike među kulturama)

mr Marko Burazor

konsultant, trener i generalni menadžer

BCAgency


Berza

investicioni fondovi

kursna lista