Početna > Izdanja > Broj 080-081 > Edukacija - Saxo Bank

Deset ekstremnih predviđanja Sakso banke za 2016.

Da li bi evro, Brazil i nafta mogli da postanu neočekivani pobednici u ovoj godini?

Sakso Banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je danas godišnji set „Ekstremnih predviđanja“ za nastupajuću godinu. To je grupa od 10 neizvesnih, ali ipak pomalo potcenjenih događaja, koji bi mogli da imaju značajne posledice na dešavanja na finansijskom tržištu na početku 2016.

Kao i uvek predviđanja obuhvataju dešavanja na tržištima i lokacijama širom sveta, počev od drastičnog povratka cene nafte na cenu od 100 USD za barel, pa do „jednoroga“[1] iz Silikonske doline koji se ponovo vraćaju u mit. U ostale tvrdnje spada i rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američki dolar/evro, Olimpijske igre koje će pokrenuti ubrzani oporavak Brazila i kolaps korporativnih obveznica.

Glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen (Steen Jakobsen) [BK1]je tim povodom prokomentarisao: „Blizu smo kraja paralize paradigme koja je do sada dominirala strateškim odgovorima na globalnu finansijsku krizu. Kvantitativno popuštanje i druge forme intervencija nisu uspele. Kina je u tranziciji, a geopolitičke tenzije su složene kao i uvek. Marginalni trošak novca raste, kao i nestabilnost i neizvesnost. Ovogodišnja predviđanja smo postavili u odnosu na ove okolnosti.“

„Ekstremna predviđanja Sakso banke su i dalje vežba pronalaženja deset relativno kontroverznih i međusobno nepovezanih ideja koje bi mogle da preokrenu investicioni svet naglavačke. Korisno je videti kako Ekstremna predviđanja podgrevaju maštu naših klijenata i podstiču stalnu debatu. Upravo je ovaj proces rasprave i razmišljanja, koji se suprotstavlja uvreženim stavovima, suština već uhodane tradicije Sakso banke kojom se nastoji da se skrene pažnja na ono što je nedokučivo“ dodao je Stin Jakobsen.

Pogledajte Ekstremna predviđanja Sakso banke za 2016:

1.Smer kretanja odnosa EUR/USD? Biće 1,23 ...

Evropa je suočena sa ogromnim suficitom tekućeg računa, a niska inflacija, po logici makroekonomije, treba da znači jaču valutu, a ne slabiju. Trka do dna je prošla ceo krug, što znači da smo se opet vratili na slabiji američki dolar što je direktan ishod politike kamatnih stopa SAD.

2.Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20%

Do kraja 2016. porast tražnje za naftom i neprimereno spor rast kamatnih stopa u SAD prouzrokovaće rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američkog dolara/evra u 2016.

3.Jednorozi iz Silokonske doline prizemljeni

Za Silikonsku dolinu 2016. godina će ličiti na 2000-tu jer će veliki broj startapa odlagati monetizaciju i zamenu za opipljive poslovne modele će tražiti u osvajanju što većeg broja i pokušaju dostizanja kritične mase.

4.Olimpijske igre koje će ubrzano pokrenuti oporavak zemalja u razvoju predvođenih Brazilom

Stabilizacija, investiciono ulaganje u Olimpijske igre i umerene reforme će dovesti do poboljšanja raspoloženja u Brazilu, a izvoz zemalja u razvoju će biti potpomognut nižim kursom domaćih valuta. Rezultat: deonice vezane za zemlje u razvoju imaće sjajnu godinu – ostvarivaće veće prinose od obveznica i deonica drugog porekla.

5.Demokrate zadržavaju predsedničku poziciju i 2016. ponovo osvajaju većinu u Kongresu

Republikanska partija se kreće između moći i dramatične slabosti dok se odigravaju rascepi usled unutrašnje borbe oko budućeg smera partije. Ovo će dovesti do trijumfalne pobede Demokratske stranke koja uspešno sprovodi kampanju „izađi na glasanje“ sa generacijom Y (millennnials) koja će izaći na glasanje u velikom broju jer su frustrirani političkim bezizlaznim položajem i slabim izgledima za pronalaženje posla tokom poslednjih osam godina.

6.Uznemirenost zemalja OPEK će na kratko povratiti naftu na cenu od 100 USD za barel

Cena OPEK-ove korpe sirove nafte pala je na najniži nivo od 2009. godine i nelagodnost, kako među siromašnijim tako i među bogatijim članovima kartela oko strategije „snabdi i vladaj“, nastavlja da raste. Dugo očekivani znak ubrzanog usporavanja proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a konačno počinje da se javlja. Prikladno podržan, OPEK je iznenadio tržište sa smanjenjem proizvodnje. Porast cene dovodi do brzog oporavka i investitori se otimaju da ponovo uđu na tržište dugoročno, približavajući opet cenu na 100 USD za barel.

7.Srebro će se osloboditi okova zlata i porasti za 33%

Tokom 2016. godine poverenje u srebro će se ponovo vratiti. Politička težnja ka smanjenju emisije ugljen dioksida podržavanjem obnovljivih izvora energije će dovesti do povećane industrijske tražnje za ovim metalom, jer se upotrebljava u proizvodnji solarnih ćelija. Tako će doći do povećanja cene srebra za trećinu, ostavljajući druge metale iza.

8.Agresivni FED će dovesti do kolapsa globalnih korporativnih obveznica

Krajem 2016. godine predsednica FED-a Dženet Jelen (Janet Yellen) [BK2]će krenuti sa agresivnijim povećanjem kamatnih stopa, pokrenuvši tako veliku rasprodaju na svim važnijim tržištima obveznica jer će prinosi početi da rastu. Kako su delovi bankarskih i brokerskih bilansa stanja namenjenih trgovanju obveznicama i trgovanju na berzi skoro nestali, jedan od vitalnih delova u funkcionisanju tržišta jednostavno nije tu. Do tog zaključka se dolazi suviše kasno i nastupa beg celokupne strane kupovine u paničnu rasprodaju bez povratka, dok veoma napredni modeli rizika naglo skreću ka najvišem nivou uzbune.

9.El Ninjo pokreće rast inflacije

Sledeće godine uticaj El Ninja će biti najjači do sada i prouzrokovaće nedostatak vlage u mnogim oblastima jugoistočne Azije i suše u Australiji. Slabiji prinosi poljoprivrednih proizvoda će ograničiti snabdevanje u vremenu kada potražnja još raste posle globalne ekonomske ekspanzije. Ishod će biti porast Blumbergovog poljoprivrednog indeksa za 40% što će doprineti preko potrebnom inflatornom pritisku.

10.Nejednakost se ipak poslednja smeje tržištu luksuznih roba

Suočena sa rastućom nejednakošću i nezaposlenošću od preko 10%, Evropa razmatra uvođenje osnovnog jedinstvenog prihoda kako bi osigurala da svi građani mogu sebi da priušte zadovoljenje osnovnih potreba. U društvu koje u većoj meri teži egalitarizmu promovišu se druge vrednosti i potražnja za luksuznom robom brzo opada – a taj sektor propada.
[BK1]Nije neophodno

[BK2]Nije neophodno

Berza

investicioni fondovi

kursna lista