Početna > Izdanja > Broj 080-081 > Intervju - Vladimir Čupić

Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju

Naše ambicije tek počinju

„Atlantic je u pravom smislu regionalna, a mogu da kažem i multinacionalna kompanija, sa oko 700 miliona evra prihoda, EBITDA od blizu 70 miliona evra i preko pet hiljada zaposlenih. Najveći broj njenih proizvoda ne samo da se prodaju, već se i proizvode na tržištu jugoistočne Evrope, odnosno bivše Jugoslavije. Na tom tržištu se ostvaruje i najveći procenat prihoda Grupe. Na ovom tržištu smo se u tom domenu približili maksimumu. Ali naše ambicije se tu ne završavaju. Pre bih rekao da tek počinju.” Vladimir Čupić

Od važnih poslovnih događaja u prvih devet meseci ističe se nova organizacija distributivnog poslovanja kroz dve glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nadovezano na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distributivnih funkcija van regiona, što se odražava i kroz osnivanje vlastitih distributivnih kompanija u Austriji i Nemačkoj. Ugovorom sa novim principalom Phillips Hrvatska, u ovom periodu je dodatno proširen i distributivni portfolio na hrvatskom tržištu. Takođe je, nakon nepune godine od početka radova, počela s radom novoizgrađena fabrika energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo preko 13 miliona evra. Poslednja akvizicija Atlantic Grupe – kompanija Foodland, u potpunosti je uspešno integrisana u poslovni sistem Atlantic Grupe i danas s brendom Bakina tajna čini novo poslovno područje - Gourmet. Konačno, prema poslednjem istraživanju Euromoney-ja, vodećeg svetskog finansijskog časopisa, Atlantic Grupa je u trećem tromesečju, proglašena za najbolje vođenu kompaniju u Hrvatskoj i za najbolje vođenu kompaniju u sektoru hrane i pića u regionu srednje i istočne Evrope.

Posmatranjem strukture prihoda od prodaje može se primetiti da su, u prvih devet meseci 2015. godine, ukupnom rastu Atlantic Grupe najviše doprineli strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 12,9 posto, strateško poslovno područje Slatko i slano s rastom od 5,0 posto, strateško poslovno područje Kafa s rastom od 4,7 posto, strateško distributivno područje Hrvatska s rastom od 10,6 posto i strateško distributivno područje Srbija s rastom od 8,3 posto. Kafa se sa 19,5 posto udela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 102,2 miliona evra prihoda od prodaje u prvih devet meseci.

Posmatrano po tržištima, najveći i jednak rast od 9,6 posto ostvaren je na tržištima BiH i Srbije, koje je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe, sa udelom u ukupnom prihodu od 22,6 posto. Na tržištu Hrvatske, koja sa 26,8 posto ima najveći udeo u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 9,4 posto.

Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 65,3 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 19,2 posto, apotekarski lanac Farmacia sa 6,3 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 9,3 posto.

Za magazin PROFIT govori gospodin Vladimir Čupić,direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju.

1.Kako je tekao put vaše karijere pre nego što ste došli na poziciju direktora predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju?

Moj prvi posao posle fakulteta je bio u Ekonomskom institutu, koji je u to vreme, sredinom devedesetih imao strateški ugovor sa kompanijom Deloitte and Touche. U početku sam se bavio tržišnim analizama, a nakon godinu dana počeo sam da radim na finansijskoj analizi i projektovanju i procenama vrednosti kapitala. U to vreme dešavale su se prve privatizacije po modelu besplatne podele akcija zaposlenima i Deloitte i Institut su bili ubedljivo najveće konsultantske kompanije na tržištu. Pored ovoga, bio sam angažovan na projektima finansijskog modeliranja, strateškog savetovanja, kupovina i prodaja kompanija u zemlji i u regionu.

Nakon angažmana u Institutu i Deloittu, početkom 2001. godine, dobio sam poziv od ministra privrede i privatizacije u vladi Zorana Đinđića i mog bivšeg rukovodioca, Aleksandra Vlahovića, da preuzmem rukovođenje Agencijom za privatizaciju, što je u to vreme bilo neka vrsta pionirskog posla. Nakon dve godine rada u Agenciji, odlučio sam da promenim posao. Strane banke su tek počele da dolaze na naše tržište i mene je angažovala Hypo Alpe Adria banka, gde sam proveo narednih 10 godina, prvo na mestu zamenika, a od 2006. godine na mestu predsednika izvršnog odbora. Posle toliko godina u Hypo banci, smatrao sam da je došlo vreme da napravim sledeći korak i prihvatio sam poziv predsednika Upravnog odbora, gospodina Kostića i prešao na mesto predsednika izvršnog odbora AIK banke, sa mandatom da koncipiram i sprovedem sveobuhvatnu reorganizaciju kompanije i osavremenim mehanizme rada i tržišnog nastupa banke.

Nakon završetka tog posla, početkom 2015. godine, dobio sam ponudu od Atlantic Grupe da preuzmem rukovođenje predstavništvom u Srbiji sa ciljem da obezbedim bolje pozicioniranje Grupe u Srbiji, unapredim odnose sa institucionalnim okruženjem i pomognem u koordinaciji aktivnosti na tržištu Srbije. Tako od maja ove godine imam privilegiju da radim u jednoj od najboljih regionalnih kompanija.

2.Gospodine Čupiću, s obzirom na to da ste vi ekonomista i menadžer sa bogatim iskustvom u ekonomskom i društvenom životu Srbije, a od maja ove godine se nalazite na poziciji direktora predstavništva Atlantic Grupe, jedne od najmoćnijih regionalnih kompanija, možete li nam reći zašto je za Atlantic Grupu značajan regionalni razvoj i jačanje internacionalne pozicije? Šta možemo očekivati na tom planu i kakav razvoj predstoji?

Atlantic je u pravom smislu regionalna, a mogu da kažem i multinacionalna kompanija sa oko 700 miliona evra prihoda, EBITDA od blizu 70 miliona evra i preko pet hiljada zaposlenih. Najveći broj njenih proizvoda ne samo da se prodaju, već se i proizvode na tržištu jugoistočne Evrope, odnosno bivše Jugoslavije. Na tom tržištu se ostvaruje i najveći procenat prihoda Grupe. U tom domenu na ovom tržištu približili smo se maksimumu. Ali naše ambicije se tu ne završavaju. Pre bih rekao da tek počinju. Smatramo da ne postoji ni jedan razlog da to što smo ostvarili na prostorima bivše Jugoslavije ne ostvarimo na prostoru Evropske unije i drugim tržištima. To je veliki izazov, ali mi smo uvereni da posedujemo kvalitet i znanje da, ravnopravno sa globalnim igračima, konkurišemo, prvo na evropskom, a potom i na globalnom tržištu. Za takve tvrdnje imamo i dokaze.

Naši proizvodi, kao što je Argeta, već imaju oko 30% učešća na tržištima Austrije i Švajcarske. Proizvodi iz domena sportske prehrane su lideri na tržištu Nemačke. Brendovi kao što su Bakina tajna, Donat Mg, Cedevita imaju veliki potencijal na tržištima Evrope.

Kada ovome dodate malo balkanske drskosti, i to kombinujete sa dosta evropskog znanja, spremnošću da pihvatite izazove i strašću za pobedom, mislim da uspeh neće izostati. Tako da pod internacionalizacijom pre svega mislimo na širenje prisutnosti na onim tržištima na kojima se Atlantic Grupa već nalazi, ali i otvaranje novih perspektivnih tržišta, uz paralelni organski rast poslovanja i inovativnost u proizvodnim kategorijama, aktivni brend menadžment, optimizaciju troškova uz ispunjenje finansijskih obaveza, maksimalno uvažavanje trenutne potrebe i trenutno stanje tržišta. Da li će se to desiti kroz akvizicije kompanija u inostranstvu ili ulaganje u distribuciju na neki drugi način, pitanje je okolnosti i prilike, ali Atlantic Grupa svakako ima potencijal i planove za dalju internacionalizaciju.

3. Atlantic Grupa posluje na tržištu EU od 2005 godine, kada se pogledaju vaši distribucijski i proizvodni kapaciteti vidi se velika uravnoteženost delatnosti u svim zemljama. Na koji način to postižete i na kojim tržištima ostvarujete najveće prihode?

Atlantic je danasveć sam po sebi internacionalan, jer ima proizvodne pogone i distributivne centre u celom regionu, ali je pored toga i veliki izvoznik na druga tržišta. Brendovi koje smo preuzeli proizvodili su se na teritoriji cele bivše Jugoslavije, ali su bili lokalizovani. Mi smo od lokalnih napravili regionalne brendove. Sada kada se pogledaju naši proizvodni i distributivni kapaciteti, vidi se velika uravnoteženost delatnosti u regionu.

Imamo 19 proizvodnih pogona u šest zemalja, 16 distributivnih centara i prisutni smo na preko 40 tržišta.Argeta se proizvodi u Sloveniji i BiH, Cockta se puni u tri zemlje, kafa se proizvodi u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Makedoniji.

Generalno, Atlantic Grupa ima visoku sposobnost integracije različitosti i onda nam je svejedno iz koje naše fabrike dolaze proizvodi, jer se služimo istim principima i standardima i potpuno poštujemo svako lokalno tržište, što nas čini domaćom kompanijom na tržištima gde proizvodimo naše renomirane brendove. Obezbedili smo uniformnost proizvodnje koju imamo u Nemačkoj, Srbiji, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji tako što smo usvojili standarde proizvodnje, kvaliteta i distribucije koji važe u EU. Iako se po prihodu Hrvatska i Srbija izdvajaju kao najznačajnije, skoro 50 posto prihoda se ostvaruje na svim drugim tržištima. Upravo su način funkcionisanja i diverzifikacija poslovanja Atlantic Grupe postavljeni tako da se minimizira uticaj negativnih ekonomskih faktora na funkcionisanje kompanije. Svaki takav zastoj nadoknađujemo na nekom drugom području, maksimalno upravljamo rizicima i motivisani smo da adekvatno reagujemo, jer kroz prizmu našeg biznisa ti izazovi se drugačije prelamaju i mi smo možda svesniji svega šta se u regionu i dešava.

4. Činjenica da poslujete na različitim tržištima i da imate različite proizvode čini vas otvorenijim i mnogo efikasnijim u realizaciji vaših poslovnih interesa. Da li je to možda najveća differentia specifica Atlantic Grupe?

Ja bih rekao da je različitost osnova našeg genetskog koda kao kompanije.

Atlantic se razlikuje od drugih kompanija baš po tome što otvoreno prihvata različitosti i nema problema sa lokalnim poslovnim ambijentima. Postoji lokalni pogled, ali i širi pogled okrenut ka novim tržištima. Takav sistem upravljanja koji kreira kulturu različitosti daje dobre rezultate.

Spremnost da kompanija posluje na različitim tržištima istovremeno je i spremnost menadžmenta firme da prihvati uticaje koji odatle dolaze. I drugačija mišljenja, i drugačije navike, i drugačije sistemske postavke, drugačija pravna okruženja – sve su to izazovi na koje treba odgovoriti. Fokusiramo se na proizvode, na mehanizme njihove distribucije i prodaje, na marketing, a ne na to gde su proizvodni kapaciteti ili gde sede donosioci odluka. Zajedno smo svesniji šta se događa u okruženju i kad racionalne poslovne interesestavite u prvi plan, uvažavajući socijalne i političke različitosti, onda problemi za nas postaju samo izazovi.Mi ih rešavamo tako što uzimamo u obzir sve moguće alternative koje su za nas jednako vredne. Izgradili smo zajedničku kulturu i sistem vrednosti i upravo je ta fleksibilnost osnov menadžerske komunikacije na svim nivoima, što nam daje mogućnost da iskoristimo sve prednosti razmene iskustava i znanja. Kada kompanija tako funkcioniše, shvatanjem različitosti, vrednost koju stvara pokazuje mnogo veći nivo sinergije i mnogo brže se prilagođava promenama. Osim toga, pripadnost sistemu nam je omogućila i da ostvarimo značajne uštede na osnovu zajedničkih centralnih službi i sinhronizacije svih procesa, zajedničke distribucije i prodajnih timova na svakom tržištu.

5. Atlantic Grupa je uspela da sačuva i unapredi neke od najpoznatijih brendova bivše Jugoslavije. Na kojim primerima se to najbolje vidi?

Atlantic je prošao kroz nekoliko uspešnih akvizicijai suština je u dobrom planiranju i kompatibilnom asortimanu. Većina naših brendova ima dugogodišnju tradiciju, to su proizvodi na koje ste navikli i koje prepoznajete, za koje ste uvereni da znate šta su i osećate se sigurno sa njima, to je snaga brenda i u tome je i naša snaga.Ne znam koji bih izdvojio.

Smoki i bananica su postali generička imena za tu vrstu proizvoda. Argeta je standard kvaliteta delikatesnih namaza. Cedevita više nije samo za kućnu upotrebu. Zahvaljujući potpuno novom rešenju pakovanja u plastične boce doživeli smo da Cedevita najveći rast ostvaruje u horeca segmentu. Grand je već notorno inovativan. Ko još pravi instant tursku kafu? Kako smo to uspeli? Jednostavno. Nismo se plašili da budemo inovativni i drugačiji, a bili smo dovoljno pametni da priznamo da su i generacije pre nas nešto znale i nismo zanemarivali tradiciju.

Sve ono što je dobro nadogradili smo novim tehnologijama, povećali kapacitete i obezbedili najviši stepen zaštite zdravstvene ispravnosti proizvoda, ulagali u ljude, edukaciju, ali smo isto tako izgradili i prepoznatljivu komunikaciju brendova, približili je novim generacijama, razvili nove podbrendove, nove ukuse…

Konkretno regionalni maloprodajni panel ukazuje na porast tržišnog učešća naših strateških brendova: Smoki master brend poboljšava svoje tržišno učešće (volume & value) na svim lokalnim tržištima u regionu. Najlepše želje ojačavaju svoj status u čokoladnoj kategoriji na tržištu Srbije, a Bananica zauzima sve više mesta u potrošačkoj korpi ne samo u Srbiji već i na tržištu BIH, Cedevita je prema rezultatima istraživanja snage brenda agencije Valicon, u kategoriji bezalkoholnih pića (inhome konzumacija) u 2014. godini bila brend broj 2 na tržištu Hrvatske, dok je na četvrtom mestu u regionu, a Argeta prema istom istraživanju drži impresivno prvo mesto u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, uz snažnu prisutnost na regionalnim i evropskim tržištima (Austrija, Nemačka, Švajcarska, Italija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska). I na kraju, ne možemo a da ne spomenemo strateško poslovno područje Kafa, koje ostvaruje 20,1% ukupnog prometa Grupe sa brendovimaBarcaffe, Grand kafa i Bonito, kao i činjenicu da se Atlantic Grupa uspešno takmiči u svim segmentima kafe sa izrazito vodećim tržišnim pozicijama na regionalnim tržištima. Lider je u kategoriji turske kafe na tržištima Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

6. Cilj internacionalizacije je da omogući kompaniji da ostvaruje veću prodaju na više tržišta i da tako sa jedne strane diversifikuje rizik, a sa druge da poveća ukupan prihod. Šta je trenutni fokus Atlantic Grupe u strategiji internacionalizacije?

Atlantic Grupa sva tržišta posmatra kao potencijalne izvore rasta, naravno ne sve odjednom, zato služe strategija i fokus. Kako sistem raste, mi pokušavamo da se internim organizacionim merama fokusiramo na ono što smatramo da su kritične vrednosti svakog tržišta i tako podržimo rast.Spremnost da kompanija posluje na različitim tržištima istovremeno je i spremnost menadžmenta firme da prihvati uticaje i izazove koji dolaze sa tako razvijenih i visoko konkurentnih tržišta. Naravno, osim znanja, za to treba imati i dovoljno hrabrosti i malo poslovne drskosti. Evidentno je da unutar našeg portfolija postoji grupa proizvoda koja ima potencijal mnogo šire prodaje nego što to danas ostvarujemo. To su pre svega Argeta, Donat mg, Cedevita, Bakina tajna i Multipower, koji je zapadnoevropski brend. Svesni smo da to nije nimalo lak posao i da treba da uložimo sve svoje potencijale kako bismo ostvarili planirano.

Mi smo sigurni u naš kvalitet proizvoda, i znanje i kadrovi su naša najveća vrednost kojima se kompanija adekvatno pozicionira na tržištima na kojima nije jednostavno probiti se, a naravno tu su nam neophodni i kvalitetna distribucija i marketing.

Ne bežimo od etno kanala, ali naš cilj u kontekstu internacionalizacije je široka maloprodaja, kao i da gotov proizvod visokog kvaliteta i ne male cene ravnopravno pozicioniramo na policama Evropske unije.

7. Koliko je za Atlantic Grupu bila važna kupovina Foodland-a i da li je brend Bakina tajna, koji može da ima jako veliku vrednost na svim tržištima, prepoznat kao potencijal u vašoj kompaniji?

Atlantic se bavi onim proizvodima za koje smatra da imaju dodatnu vrednost i za koje je evidentno da im se vrednost može uvećati. Bakina tajna je veoma dobar primer. To je brend koji je stvorio vrednost i koji je došao do nekog nivoa gde mu je nedostajao kvalitativan skok na sledeći, što je zahtevalo još kapitala i znanja kojih u datom okruženju pre prodaje nije bilo. I sada je to najbolji spoj - rastući lokalni brend na platformi regionalne multinacionalne kompanije koja može da podigne na najviši nivo brend koji ima potencijal. Sa naše strane,Bakina tajna je prepoznata kao potencijal koji može da ima jako veliku vrednost na svim tržištima u regionu, u Evropskoj uniji i šire. Upravo je sa ciljem dalje internacionalizacije poslovanja i pojačanja brendiranog asortimana Atlantic Grupa prošle godine potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije Foodland. Proizvodi Foodlanda najbolji su ambasador kvaliteta i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svetu. Najvažniji deo asortimana pod brendom Bakina tajna obuhvata delikatesne namaze i umake i slatke namaze, kao i prirodne sirupe i sokove od svežeg voća i povrća stopostotne prepoznatljivosti, pripremljene na domaći način. Zvezda asortimana svakako je domaći ajvar, koji su kao delikates već prepoznali svetski prehrambeni trgovački lanci, poput švedskog Coop-a, australijskog Woolworths-a ili američkog Ross-a, kao i premium trgovci kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švajcarski Globus….

Mi u ovoj kategoriji vidimo potencijal da naš ajvar može postati ne samo regionalni, nego globalno prepoznatljiv proizvod, kao što su to danas pica ili humus.Očekujemo da ćemo u sledeće četiri godine pet do šest puta povećati proizvodnju i plasman proizvoda Foodlanda i planski investirati kako bi se očuvao kontinuitet u kvalitetu proizvodnje i u povećanom obimu koji se planira u sledećih nekoliko godina.

8. Da li je u okviru Grupe napravljena posebna organizaciona jedinica koja je fokusirana na razvoj ovog brenda, i da li Bakina tajna može biti osnova za dalju nadogradnju i uvođenje novih proizvoda?

Tako značajan iskorak na šira tržišta izvan regiona zahteva i interna prilagođavanja u organizaciji. Stoga su poslovanje i portfolio Bakine tajne, kao jednog od ključnih brendova za podsticanje rasta, od septembra organizovani u posebno poslovno područje (PP) Gourmet, uz timove koji treba da realizuju strategiju ekspanzije na treća tržišta. Očekivanja koja su postavljena pred Bakinu tajnu, u kontekstu širenja i jačanja našeg portfolija na tržištima izvan regiona jugoistočne Evrope, zahtevaju da se posebna pažnja usmeri na relativno malo poslovno područje s velikim globalnim potencijalom. Taj potencijal potvrđuju i osvojena priznanja.

Bakina tajna u svojoj zbirci ima već nekoliko prestižnih nagrada Great Taste, i to za svoj ajvar, sok od kajsija, slatko od višnje i džem od kajsija, prirodni jabukov sok i džem od pomorandže. Priznanje važi za Oskara u svetu hrane idodeljuje ga britanska organizacija Guild of Fine Food na osnovu ocene 400 stručnjaka iz različitih grana prehrambene industrije.

Što se tiče dalje kreativnosti, razvijene veštine i kapaciteti znanja postaju dominantni u funkcionisanju kompanija, a to više nisu samo proizvodni, tehnički ili distributivni kapaciteti, već i mogućnost da se sagleda neka potpuno nova, šira perspektiva, tako da sledeći nivo možda može da bude i uvođenje novih lokalnih proizvoda, regionalnog porekla u okviru strateškog biznisa Gourmet. Ali da ne žurimo, za početak naš osnovni cilj je da brendu Bakina tajna, u koji posebno verujemo, damo punu podršku u daljem razvoju i u dodatnom jačanju pozicija na međunarodnim tržištima i kroz investiciona, i kroz marketinška, i kroz ulaganja u ljude.Nema razloga da ajvar ili džem od malina ne pozicioniramo na razvijenim tržištima Evrope, od Austrije do Švedske, Danske…

9. Atlantic Grupa sva tržišta posmatra kao potencijalne izvore rasta. Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi grupe za naredni period?

S obzirom na glavni strateški cilj Atlantic Grupe, koji podrazumeva internacionalizaciju i što efikasniju organizaciju celokupnog poslovanja kompanije, kako bismo na kvalitetnim temeljima nastavili razvoj i rast, u toku 2015. godine sproveli smo i novu organizaciju distributivnog poslovanja kroz dve glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, što se odražava i kroz osnivanje sopstvenih distributivnih kompanija u Austriji i Nemačkoj. Kako bi se lokalno znanje i stečeno iskustvo iskoristili na najbolji mogući način, svako distributivno područje imaće lokalnu funkciju upravljanja robnim markama.

U novoj organizaciji, Zonu Istok će činiti jugoistočna Evropa, Baltik i ZND region, dok će Zona Zapad obuhvatati centralnu i jugozapadnu Evropu, nordijske zemlje kao i sva tržišta u prekomorskim zemljama. Kao što sam rekao, krajnji cilj je široka maloprodaja, a ne samo etno kanali.

Na taj način, Atlantic je uvezao nekoliko značajnih stvari - kontrolu nabavke, kontrolu sirovina, kontrolu proizvodnje, kontrolu konačnog kvaliteta, dizajn, distribuciju, logistiku, marketing, kao i to da gotov proizvod premium kvaliteta, a onda i premium cene, ravnopravno s konkurencijom pozicionira na policama Evropske unije.

10. Važan deo poslovne strategije Atlantic grupe jeste i društveno odgovorno poslovanje. Koje projekte ste već realizovali, a koje pripremate za naredni period kada je društveno odgovorno poslovanje u pitanju?

Odgovornost je integralni deo strategije razvoja kompanije, a rastom i širenjem

poslovanja širi se i spektar odgovornosti prema unutrašnjem i spoljnjem okruženju, kao i svest o mogućnostima i potrebi sopstvenog uticaja na unapređenje opštih uslova oko nas. Tako se u svim zemljama u kojima Atlantic posluje aktivnosti razvijaju na nekoliko različitih nivoa, prema zajedničkim korporativnim princima. U odnosu sa zaposlenima nastojimo da im omogućimo više od radnog mesta – razvijeni su mnogi programi unutar sistema koji su posvećeni razvoju ljudskih potencijala i karijera u kompaniji, kao i upravljanju učinkom i adekvatnim nagrađivanjem postignutih rezultata. Potvrda transparentnog i etičkog poslovnja je činjenica da od svog osnivanja Atlantic Grupa svoje poslovne aktivnosti zasniva na Kodeksu korporativnog upravljanja, potpisnik je Kodeksa etike u poslovanju, kao i inicijative UN Global Compact. Kad govorimo o brizi za okolinu, možemo da kažemo da se ona u našem sistemu s konzistentnim EMS-om (Environmental Management System) proširila od lokalnog pristupa do korporativnog nivoa, sa fokusom na održivost i zaštitu budućnosti. Kada govorimo o odnosu prema zajednicama u kojima poslujemo, osim donatorskih projekata u širokom spektru, značajna je i sponzorska delatnost, odnosno ulaganje u promociju sporta i zdravog načina života, prvenstveno u KK Cedevita.

Takođe,

Atlantic Grupa je aktivan učesnik i organizator niza humanitarnih akcija, a kontinuirano se pomaže čitav niz organizacija i udruženja koja se bave zaštitom i pomoći ugroženim socijalnim grupama. O svim svojim aktivnostima na polju društveno odgovornog poslovanja, već drugu godinu za redom izveštavamo kroz međunarodno priznati nefinansijski izveštaj po GRI metodologiji. I na kraju, posebno bih želeo da istaknem da je Atlantic jedan svoj radni dan u godini, pod nazivom Dan vrednosti, posvetio volontiranju zaposlenih. Sada već tradicionalno godišnje okupljanje zaposlenih, ove godine je ujedinilo rekordnih 1.206 Atlantikovaca, koji iz godine u godinu svojom pozitivnom energijom, slogom, humanitarnim zalaganjem u kolektivu ostavljaju pozitivan trag kroz aktivnosti koje sami predlažu. Tako se ove godine u 10 zemalja i 24 grada moglo videti, kako kroz više od 70 aktivnosti, Atlantikovi zaposleni kreativno, odgovorno i strastveno pomažu lokalnim zajednicama uređivanjem, farbanjem i čišćenjem javnih prostora, domova za stara lica i lica sa posebnim potrebama, azilima i školama, ali i učešćem u organizovanim akcijama davanja krvi.

11. U prvih devet meseci 2015. godine Atlantic Grupa je ostvarila prihode od prodaje od 522,9 miliona evra, što u odnosu na isto razdoblje 2014. godine predstavlja rast od 4,8 posto. Koliki rast prihoda očekujete u 2016.godini?

U poslovanju se držimo pravila da uvek treba da budemo spremni da se prilagođavamo novim uslovima, pa zato i u krizi možemo slobodno da kažemo da je naše poslovanje stabilno i u skladu sa očekivanjima, što potvrđuju i rezultati prvog polugodišta, odnosno devetomesčnog poslovanja.

Posmatranjem strukture prihoda od prodaje može se primetiti da su, u prvih devet meseci 2015. godine, ukupnom rastu Atlantic Grupe najviše pridoneli strateško poslovno područje Delikatesni namazi, odnosno brend Argeta, s rastom od 12,9 posto, strateško poslovno područje Slatko i slano, kojeg čini Štark asortiman s rastom od 5 posto i strateško poslovno područje Kafa (Grand, Barcaffe) s rastom od 4,7 posto. Gledano po tržištima, najviše su rasla tržišta Hrvatske sa 10,6 posto i Srbije 8,3 posto.

S obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju, planiramo da održimo stabilno poslovanje, ali i da nastavimo da rastemo.Naravno, mi kao kompanija moramo da razmišljamo o tome da poslujemo na tržištu regiona na kojem postoji pad kupovne moći i na kojem se kriza nastavlja, tako da je i jedan deo strategije internacionalizacije usmeren ka tome da se proizvodni portfolio Atlantica plasira i van ex yu tržišta, što bi konačno trebalo da donese i nešto veću sigurnost, odnosno manji rizik, naravno pre svega, uz permanentno unapređenje efikasnosti, vođenjem računa o troškovima i bez neracionalnog zaduživanja.

12. Kako provodite svoje slobodno vreme u Beogradu? Čime se bavite? Na koji način uspevate da se oslobodite svakodnevnog stresa?

Vrlo je teško uspostaviti pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života, i možda upravo u tome leži pravi odgovor, jer čini mi se da se stres najlakše eliminiše onog trenutka kada možete da se opustite u krugu svojih najbližih, Ili da se posvetite svojim prijateljima i uživate u nekom lepom ambijentu, ili pak da odputujete na neku novu destinaciju. Kada ste dali svoj maksimum u poslu, ali i u privatnom životu, onda imate onaj zaokruženi osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Inače, hobi mi je plivanje i koristim svaki slobodan trenutak da mu se posvetim.

13. Kada biste bili u mogućnosti, da li biste nešto promenili u svojoj dosadašnjoj karijeri?

Kako ono kažu: „Ne bih ja tu ništa menjao.“

Antrfile

Prema poslednjem istraživanju Euromoney-ja, vodećeg svetskog finansijskog časopisa, Atlantic Grupa je proglašena za najbolje vođenu kompaniju u Hrvatskoj i za najbolje vođenu kompaniju u sektoru hrane i pića u regionu srednje i istočne Evrope.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista