Početna > Izdanja > Broj 079 > Edukacija - Saxo Bank

Da li je Portugalija „nova Grčka”“?

Može li se desiti da vidimo novi pokušaj izvlačenja prednosti iz krize poput onog koji je izazvao nemire na evropskim tržištima tokom krize u Grčkoj ranije ove godine, ali ovog puta u Portugalijiu?

Nova socijalistička partija na čelu vlade koja se protivi merama štednje. Zvuči li vam ovo previše poznato? Simon Fasdal, direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u Sakso banci (Saxo Bank), procenjuje u svojoj najnovijoj analizi rizik za obveznice i tržišta kapitala, s obzirom na promene na portugalskoj političkoj sceni.

Prema Fasdalu, politička nestabilnost u Portugaliji utiče na tržište obveznica, naročito na državne obveznice ove zemlje, jer ako pogledamo u odnosu na poslednja tri meseca, prinosi na obveznice su viši, ali taj uticaj još uvek nije veliki i tržište još uvek posmatra šta će se desiti narednih nedelja.

Situacija u Portugaliji bi lako mogla da ode u pravcu zastoja sa EU, i u tom slučaju moglo bi doći do mnogo više nestabilnosti na tržištu obveznica i kapitala. Ukoliko se nova vlada bude protivila merama štednje, mogli bismo da vidimo naslove koji nisu dobri za finansijska tržišta.

Posebnu pažnju treba posvetiti praćenju tržišta obveznica i kapitala. Ako bude došlo do prelivanja i eskalacije na tom polju, što se po mišljenju stručnjaka Sakso banke verovatno neće desiti, mogli bismo lako primetiti uticaj na sva evropska tržišta kapitala.

Važno je napomenuti da je Portugalija daleko od toga da se nađe u situaciji u kojoj je Grčka bila tokom leta, kaže Fasdal. Privreda Portugalije se oporavila od pada iz 2009. kada je BDP pao 4,2%. BDP sada raste po normalnoj stopi od 1,5%, a stopa nezaposlenosti je smanjena sa 18% na 12%. Portugalija je imala više uspeha u prevazilaženju krize od Grčke. Problem je što oni sada žele da promene pravila kojih su se držali u tom trenutku, a to bi moglo da inicira zastoj sa EU. Zato je, po mišljenju Fasdala, veoma važno da investitori prate tržište obveznica jer će se na njemu prvo pokazati svaka eventualna rasprodaja ili metež.

Prinosi na državne obveznice u Portugaliji trenutno rastu kako investitori zahtevaju dodatnu premiju rizika za držanje ovih sredstava. Evropska centralna banka kupuje obveznice da bi se izbegla bilo kakva početna panika. Međutim, tržišta su prirodno osetljiva na političke neizvesnosti i Fasdal naglašava datreba tražiti znake na tržištu kapitala ako im preti rizik od prenošenja krize.

Ekspertska analizakompanije Saxo Bank

Simon Fasdal, direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima

Berza

investicioni fondovi

kursna lista