Početna > Izdanja > Broj 073 > Giganti menadžmenta - Amway

RIČ DEVOS i DŽEJ VAN ANDEL

Amway – jedna od najprofitabilnijih kompanija direktne prodaje u svetu

RIČ DEVOS i DŽEJ VAN ANDEL „I ti to možeš.” Godine 1959. Rič Devos i Džej van Andel osnovali su Amway. Rič Devos kaže: „Bili smo samo dva momka iz Ejde u Mičigenu, u SAD-u, koji su želeli da imaju svoj biznis. Bili smo dva klinca (i dalje se ponekad tako osećam) koji su bili gladni uspeha i koji su želeli da i drugima daju šansu da sami vode sopstveni biznis.” Naš pokojni osnivač Džej van Andel rekao je o kompaniji: „Amway ljude uvodi u novi život uzbuđenja, obećanja, profita i nade.”

Amway (skraćeno od American Way [američki način]) američka je kompanija koja koristi tehnike marketinga na više nivoa(multi-level marketing), i prodaje paletu proizvoda, primarno na tržištima zdravlja, lepote i kućne nege. Sa sedištem u Ejdi, u Mičigenu, porodica kompanija pod imenom Alticorprijavila je prodaju od 11,3 milijardi dolara za godinu koja se završava 31. decembra 2013. godine.

Deloitte je 2006. godine postavio Amway na 114. mesto među najvećim globalnim trgovcima na malo, a Forbes 2013. godine na 25. mesto među najvećim privatnim kompanijama u SAD-u.

Amway sada posluje u više od 100 zemalja i teritorija po celom svetu.

--------------------------------

Džej van Andel i Rič Devos, prijatelji od školskih dana, bili su poslovni partneri u različitim poduhvatima, uključujući hamburgeriju, službu za čarter-letove i jedriličarski biznis.

Godine 1949. Nil Maskant (Van Andelov rođak) predstavio im je korporaciju Nutrilite Products. Nutrilite je bila kompanija direktne prodaje sa sedištem u Kaliforniji, koju je osnovao dr Karl Renborg, pronalazač prvog multivitamina koji se prodavao na tržištu SAD-a.

U avgustu 1949. godine, nakon celonoćnog razgovora, Devos i Van Andel prijavili su se da postanu distributeri za Nutrilite dodatke ishrani. Svoju prvu kutiju su prodali sledećeg dana za 19,50 dolara, ali su izgubili interesovanje u naredne dve nedelje. Nedugo zatim, na insistiranje Maskanta, koji im je postao sponzor, otputovali su u Čikago da prisustvuju Nutrilite seminaru. Sastanak se održavao u hotelu u centru grada, a prisustvovalo je više od sto ljudi.

Nakon što su pogledali promotivne filmove i saslušali priče predstavnika kompanije i uspešnih distributera, odlučili su da sa entuzijazmom zgrabe poslovnu priliku kompanije Nutrilite. Svoju drugu kutiju dodataka ishrani prodali su na putu nazad u Mičigen i brzo su nastavili da dalje razvijaju svoj novi posao.

Godine 1949. Devos i Van Andel osnovali su Ja-Ri Corporation (skraćeno od njihovih imena) za uvoz drvenih proizvoda iz južnoameričkih zemalja. Nakon njihovog putovanja na Nutrilite seminar napustili su ovaj posao i Ja-Ri je postao njihov distibuter za Nutrilite.

Osim profita od svakog prodatog proizvoda, Nutrilite im je ponudio i proviziju od prodaje proizvoda novih distributera koje u kompaniju uvedu postojeći distributeri – sistem koji je danas poznat kao marketing na više nivoa ili mrežni marketing.

Do 1958. godine Devos i Van Andel su izgradili organizaciju sa više od 5.000 distributera.

U aprilu 1959. godine osnovali su The American Way Association za zastupanje distributera i traženje dodatnih proizvoda za prodaju na tržištu.

Moto je glasio: „I ti to možeš.”

Njihov prvi proizvod zvao se Frisk, koncentrovano, organsko sredstvo za čišćenje koje je razvio naučnik iz Ohaja. Devos i Van Andel su kupili prava na proizvodnju i distribuciju Friska i kasnije promenili naziv u LOC (Liquid Organic Cleaner – tečno ogransko sredstvo za čišćenje). Nakon toga su osnovali Amway Sales Corporation, za nabavku i skladištenje proizvoda i za upravljanje prodajom i marketinškim planom, i Amway Services Corporation, za upravljanje osiguranjem i drugim pogodnostima za distributere.

Godine 1960. kupili su 50% akcija u Atco Manufacturing Company u Detroitu, originalnom proizvođaču LOC-a, i promenili mu naziv u Amway Manufacturing Corporation.

Godine 1964. Amway Sales Corporation, Amway Services Corporation i Amway Manufacturing Corporation spojili su se u jedan entitet – Amway Corporation. Amway je otkupio kontrolu nad kompanijom Nutrilite 1972. godine i potpuno vlasništvo 1994. godine.

Alticor

Godine 1999. osnivači Amway korporacije osnovali su novu holding kompaniju pod imenom Alticor i pokrenuli su tri nove kompanije: sestrinsku (i odvojenu) kompaniju s fokusom na internet Quixtar, Access Business Group i Pyxis Innovations. Kompanija Pyxis, koju je kasnije zamenio Fulton Innovation, bavila se istraživanjem i razvojem, a Access Business Group je upravljala proizvodnjom i logistikom za Amway, Quixtar i klijente treće strane.

Glavna razlika bila je u tome da svi „samostalni vlasnici preduzeća” (IBO) mogu direktno da naručuju od Amwaya preko interneta, umesto preko svog nadređenog „direktnog distributera” i da im se proizvodi šalju direktno na kućnu adresu. Naziv Amway je ostao u upotrebi u ostatku sveta.

Međunarodno širenje

Amway se proširio preko okeana u Australiju 1971. godine, u Evropu 1973. godine, u delove Azije 1974. godine, Japan 1979. godine, Latinsku Ameriku 1985. godine, Kinu 1995. godine, Afriku 1997. godine, Indiju i Skandinaviju 1998. godine, Ukrajinu 2003. godine, Rusiju 2005. godine i Vijetnam 2008. godine.

Amway je vlasnik patenta za Ditto Delivery način kupovine preko interneta koji omogućava potrošačima da navedu automatsku mesečnu isporuku svakog proizvoda. U maju 2001. godine Ditto Delivery je iznosio 30% prodaje Quixtara u Severnoj Americi.

Inicijative za životnu sredinu

Amway naglašava ekološke pogodnosti velikog broja svojih proizvoda, a u junu 1989. godine Regionalna kancelarija programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu za Severnu Ameriku odala mu je priznanje za njegov doprinos u očuvanju životne sredine.

Amway koristi model distribucije i naknade na više nivoa (Plan prodaje i marketinga kompanije Amway) koji obećava naknadu učesnicima koji uvećaju tržišni udeo Amwaya kombinacijom prodaje i regrutovanja. Ovaj model distribucije na više nivoa oslanja se na regrutovanje samostalnih vlasnika preduzeća (IBO-eva – Independent Business Owners), kao i obuku budućih samostalnih vlasnika preduzeća, što je glavna karakteristika finansijske piramide.

Poslovna škola liderstva Harvard, koja je opisala Amway kao „jedno od najprofitabilnijih preduzeća za direktnu prodaju u svetu”, istakla je da su osnivači Amwaya Van Andel i Devos:

... postigli svoj uspeh upotrebom složenog sistema distribucije sličnog piramidi u kojem su nezavisni distributeri Amway proizvoda dobili procenat od robe koju su prodali, kao i procenat od robe koju su prodali regrutovani distributeri.”

„Sistem distribucije nalik piramidi” poslovnog modela kompanije Amway doveo je do toga da Amway bude optužen da je finansijska piramida. Odlukom Federalne trgovinske komisije SAD-a 1979. godine utvrđeno je da poslovni model Amwaya nije nezakonit u Sjedinjenim Američkim Državama.

U odluci 1979. godine Federalna trgovinska komisija je utvrdila da Amway ne može da bude kvalifikovan kao finansijska piramida jer distributeri nisu bili plaćeni da regrutuju ljude i jer su morali da prodaju proizvode kako bi dobili bonus čekove, a kompanija se bavila otkupom viška zaliha od svojih distributera.

---

Napisao Adam Bernstajn

Stalni novinar Washington Posta Sreda, 8. decembar 2004. godine;

Džej van Andel (80), revnosni preduzetnik koji je postao milijarder kao suosnivač Amwaya, kompanije za direktnu prodaju, koja je milionima Amerikanaca poručila da mogu da budu apostoli slobodnog preduzetništva, preminuo je 7. decembra u svojoj kući u mestu Ejda u Mičigenu. Bolovao je od Parkinsonove bolesti.

Malo je drugih priznatih američkih kompanija koje su bile obavijene takvom tajnošću nalik kultu kao što je to bio slučaj sa privatnom kompanijom Amway, koja je deo sveprisutne legende o poslovanju uprkos povremenim naporima da se njene aktivnosti učine transparentnijim.

Osnivači Amwaya vodili su kompaniju uprkos vladinim istragama i optužbama za prevaru i obmanjujuću prodajnu praksu, kao i knjigama u kojima su kritikovani metodi kompanije.

Gospodin Van Andel, sin holandskih doseljenika, rođen je 3. juna 1924. godine, u mestu Grand Rapidsu u Mičigenu, gde je njegov otac vodio automobilsku agenciju. Odrastao je pod strogim uticajem reformističke hrišćanske crkve, a njegovi roditelji su prihvatali njene vrednosti na nezaboravne načine. Jednom je pričao da je kao dete našao cent na ulici, a njegova majka ga je naterala da ga nosi od kuće do kuće pre nego što mu je dozvolila da ga zadrži.

Nakon službe u vojnim vazdušnim snagama za vreme Drugog svetskog rata gospodin Van Andel je bukvalno uleteo u posao.

Sin gospodina Van Andela nasledio ga je na mestu predsednika Amwaya 1995. godine. Kompanija sa sedištem u mestu Ejda ima 13.000 zaposlenih i milione distributera širom sveta, koji rade u više od 80 zemalja i teritorija na celom svetu. Njegova matična kompanija, privatna kompanija Alticor Inc., ostvarila je prodaju od 6,2 milijardi dolara širom sveta za godinu koja se završava 31. avgusta. Azija, a posebno Kina, sada je njeno glavno tržište.

Gospoda Van Andel i Devos bili su među najvećim filantropima u zemlji, uključujući poklone za projekte građanske restauracije u mestu Grand Rapidsu i stvaranje temelja za podršku humanitarnim organizacijama, bolnicama i školama. Takođe su jednom finansirali Nacionalni simfonijski orkestar na evropskoj turneji sa 250.000 dolara i velikodušno su trošili novac u svrhe konzervativnih republikanaca.

Van Andel je bio predsednik Privredne komore SAD-a 1979. i 1980. godine. Kasnih 1970-ih Amway je kupio Mutual Broadcasting System, zajedno sa 950 pridruženih radio-stanica, kako bi omogućio, kako je to on zvao, „balansirano” političko gledište. Radio-sistem je prodat 1985. godine.

Van Andel, koji je video sebe kao neiskvarenog hrišćanskog fundamentalistu, takođe je donirao više od 500.000 dolara istoimenom kreacionističkom naučnom institutu u pustinji u severnoj Arizoni. Jedan od naučnika instituta pokušavao je da dokaže da je Bog stvorio svet za šest dana.

Za mene najveće zadovoljstvo ne predstavlja beskrajno sticanje materijalnih stvari, već stvaranje bogatstva i njegovo poklanjanje”, napisao je u svojoj biografiji „An Enterprising Life” (1998). „Zadatak svake osobe na Zemlji jeste da koristi sve što joj je dato u svrhu potpune slave Boga.”

Govori g. Van Andela u kompaniji na sličan način bili su ispunjeni uzdizanjem Boga i države. U privatnom životu često je pričao o Bibliji za večerom i učio svoju decu, koju je uveo u posao, vrednim lekcijama koje je naučio na poslu.

Nekad je trpezarija postajala MBA učionica”, napisao je u svojim memoarima.

Krupan čovek srebrne kose – pravi model sigurnog poslovnog čoveka – u toj knjizi opisao je i pikantnije priče o svom porodičnom životu, kao na primer kada je eksplodirala okućnica u porodičnom odmaralištu u severnom Mičigenu. Pokušao je da popravi gasni sistem za odlaganje baš pre govora pred Privrednom komorom. Bio je obučen u belo od glave do pete.

Većina naših letnjih boravaka, svakako, nije ni bila obeležena eksplodiranjem okućnica, te smo se divno porodično provodili”, dodao je.

Njegova žena Beti Hoekstra van Andel (52) preminula je ove godine u njihovoj kući na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Dva sina, dve ćerke i 10 unučadi još su živi.

Van Andel se celog života zalagao za slobodno preduzetništvo. Bio je predsednik Privredne komore SAD-a, direktor organizacije Jamestown Foundation, SAD, ambasador i opšti poverenik za Genoa Expo ’92 i upravnik organizacije Heritage Foundation. U svom rodnom gradu Grand Rapidsu, u Mičigenu, osnovao je Institut za obrazovanje i medicinska istraživanja „Van Andel”, osnovao je i Right Place Committee i bio je njegov predsednik i preko organizacije Jay and Betty Van Andel Foundation dao je doprinos značajnim projektima zajednice za ekonomski razvoj, zdravstvenu negu, obrazovanje i umetnost.

Devos je čuveni govornik i autor četiri knjige uključujući: „Believe!”, „Compassionate Capitalism”, „Hope from My Heart: Ten Lessons for Life i Ten Powerful Phrases for Positive People”. Takođe je posedovao više profesionalnih sportskih franšiza, uključujući Orlando Magic, NBA.

Po rangu magazina Forbes239, bogatstvo Ričarda Devosa nije ni blizu najbogatijih ljudi na svetu. Ali sa imovinom od 5,1 milijardi dolara, osnivač Amwaya je 71. po bogatstvu u zemlji, a prvi u Mičigenu.

I da, zovu ga Rič...

Berza

investicioni fondovi

kursna lista