Početna > Izdanja > Broj 073 > Intervju - Igor Ilievski TIKVEŠ

Sunce, nebo, zemlja, vinogradi i ljudi

Igor Ilievski, generalni direktor Vinarije Tikveš

„Kvalitet svih naših vina jeste naš najmoćniji argument koji koristimo u pozicioniranju brenda” – Igor Ilievski Sunce, nebo, zemlja, vinogradi i ljudi deo su stvaranja tradicije Vinarije Tikveš. Davne 1885. godine Tikveš je osnovan kao mala porodična vinarija na 1.200 kvadratnih metara. Već 1912. godine proizvedeno je prvo vino pod etiketom Tikveš. Tikveš je 1938. godine postao poznata kompanija na celom Balkanu, a ista je nacionalizovana 1946. godine. Postaje najveća vinarija u Jugoistočnoj Evropi pod imenom Agrokombinat Tikveš 1968. godine, kada je značajno proširen kapacitet jer je projektovana da zadovolji potrebe jugoslovenskog tržišta za kvalitetnim vinom. Glavni preokret u razvoju Tikveša desio se 2003. godine kada je grupacija M6 preuzela Tikveš. Tada počinje moderno doba sa glavnom premisom – „kvalitet ispred kvantiteta”, što je početak procesa velike modernizacije u Tikvešu preko investicija u tehnologiju, opremu i ljude. Sada se Tikveševa vina svojim vrhunskim kvalitetom probijaju na svetsko tržište i prodaju se u više od 25 zemalja širom sveta. Tikveš je prošao kroz brojne izazove, različite transformacije i nastavljao je da funkcioniše i da se nadograđuje, ali i da prerasta u svetski poznat brend.

Za magazin PROFIT govori gospodin Igor Ilievski, generalni direktor Vinarije Tikveš.

Gospodine Ilievski, gde ste rođeni, odrastali i školovali se?

Rođen sam u Skoplju, gde sam odrastao i školovao se od osnovne škole, preko srednje ekonomske, do Ekonomskog fakulteta u Skoplju na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodije”, gde sam diplomirao na smeru Finansijski menadžment. Tokom profesionalnog razvoja stekao sam i MBA na Univerzitetu Šefild.

Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na mesto prvog čoveka Tikveša?

Nakon diplomiranja, krajem 1998. godine, prijavio sam se na oglas za menadžera-pripravnika[ДЈ1] koji je Pivara Skopje AD (JV kompanija Heinekena i Coca-Cola Hellenic u Makedoniji) tada objavila. Nakon obimnog procesa testiranja i selekcije imao sam tu sreću da postanem deo tima Pivare Skoplje i da taj oglas bude prvi i jedini oglas na koji sam se ikad prijavio.

U Pivari Skoplje sam proveo 10 godina, počevši kao analitičar prodaje i finansijski analitičar, pa sam onda iskoristio priliku da pređem u sektor marketinga, gde sam, napredujući kroz hijerarhiju poslednje 4 godine, obavljao funkciju direktora marketinga. Godine 2009, nakon prolaska kroz jedan izuzetan sistem edukacije u okviru kompanija Heineken i Coca-Cola Hellenic i završetka svih internih procedura, napredovao sam i nastavio karijeru u okviru sistema Coca-Cola Hellenic, gde sam se zadržao do kraja 2011. godine na poziciji direktora prodaje za Crnu Goru, odnosno izvršnog direktora Coca-Cola Hellenic Crna Gora d. o. o. Krajem 2011. godine prihvatio sam poziv vlasnika Tikveša i ujedno jedan veliki izazov da obavljam funkciju generalnog direktora Vinarije Tikveš.

Ove godine Vinarija obeležava 130 godina postojanja. Na koji način će Tikveš proslaviti ovaj veliki jubilej?

Godišnjicu želimo da iskoristimo da dodatno pokažemo zahvalnost svim onima koji su zaslužni za naš dosadašnji uspeh i da naglasimo koliko cenimo saradnju sa svim našim potrošačima, partnerima, kooperantima, distributerima, zaposlenima, dobavljačima.

Naravno, jubilej je prilika da se doprinese i zajednici, što jedna društvenoodgovorna kompanije kao što je Tikveš radi u kontinuitetu, i da se pripreme posebne promocije za potrošače, događaji za ljubitelje naših vina, ali i za širu javnost, kao i da se nastavi podizanje vinske kulture putem organizovanja somelijerskih akademija. Na ovaj način će svi zainteresovani, odnosno šira javnost, biti sa nama tokom cele godine, proslavljajući ovaj značajni jubilej.

Tikvešova vina na takmičenjima širom sveta svake godine dobijaju značajne nagrade. Kakve su to nagrade i koliko su važne za kompaniju?

Svake godine osvojamo oko 50 nagrada i priznanja na svim bitnim svetskim takmičenjima. To su velika priznanja koja dolaze od najboljih svetskih kritičara, odnosno ocenjivača vina. Prema broju i važnostinagrada na prestižnim takmičenjima vina, svake godine zauzimamo prvo mesto u regionu.

Poseban značaj za nas imaju ocene koje je dodelio našim vinima jedan od najznačajnijih vinskih kritičara današnjice Robert Parker i njegov magazin Wine Advocate, i samim tim Tikveš je jedina vinarija u regionu koja je dobila više od 90 poena za 12 vina iz svog portfolija, što je izuzetna potvrda kredibiliteta Tikveša kao kompanije. Sa najvišom ocenom ističe se Bela voda berba 2012. godina sa 95 poena. Visoke ocene dobili su još i crveno vino Barovo iz berbi 2011. i 2012. godine sa 93 poena, belo vino Barovo iz 2012. i 2013. godine sa po 89 poena, kao i belo vino Bela voda iz berbe 2012. godine sa 90 poena i 92 poena iz berbe 2013. godine. Impresivno je da je crveno vino Bela voda berba 2010. godine dobilo 94 poena i zadržalo i poboljšalo ocene za sledeće dve berbe, tj. dobilo 94 poena za 2011. i 95 za 2012. godinu. Ove ocene Roberta Parkera imaju trostruko značenje za Tikveš.

Prvo, one potvrđujunašu strategiju kvaliteta pre kvantiteta. Drugo, procene Parkera najbolja su preporuka za potrošače na tržištu SAD-a kao najuticajnijeg i ovaj efekat se ogleda i na evropskom tržištu, ali i u Kini. I treće, nagrade potvrđuju da region ima potencijala da napravi vina koja su jednaka sa svetskim elitnim vinima koja dolaze iz Francuske, Španije i Italije.

Gde sve izvozite svoja vina i koja tržišta su vam najznačajnija?

Jedan kod ključnih faktora, a možda i najbitniji, za osvajanje novih tržišta jeste unapređenje kvaliteta proizvoda. Zato se strategija Tikveša zasniva na proizvodnji visokokvalitetnog vina koje će biti prepoznatljivo na inostranim tržištima.

Vinarija Tikveš pola svoje proizvodnje plasira na inostrana tržišta u više od 25 zemalja. Prirodna i istorijska poveznost bivših jugoslovenskih republika nalaže da smo tradicionalno prisutni na svim tržištima u regionu, a u poslednjih nekoliko godina otvorili smo novo poglavlje prodorom na tržište SAD-a kroz saradnju sa kompanijom koja se bavi isključivo uvozom premijum vina iz Francuske, Italije i Španije, i naša vina su prva koja uvoze, a izvan su ovih poznatih regiona. Takođe smo prisutni na probirljivom tržištu Velike Britanije i u nekoliko zemalja EU i Skandinavije. Već smo prisutni u Kini, gde u poslednje vreme intenzivno radimo na poslovnom modelu koji će nam omogućiti održivi razvoj.

U okviru Tikveš sistema odnedavno je butik vinarija Domain Lepovo. Kakvi su rezultati postignuti od kupovine do danas i kakvi su dalji planovi za razvoj ove vinarije?

Vinarija Domaine Lepovo deo je strategije Tikveša za diversifikaciju[EM-J2] svog portfolija i usredsređivanje na razvoj vina u premijum segmentu, koje uključuje pronalaženje, iskorišćavanje potencijala i promovisanje najboljih teroara širom regiona – ne ograničavajući se samo na Makedoniju.

Ovo je vinarija malog kapaciteta, prva na ovim prostorima po ugledu na francuske butik vinarije usredsređene na proizvodnju ograničene količine vina najboljeg kvaliteta od isključivo vlastitih vinograda.

Sa novom vinarijom Domaine Lepovo uvodimo važnu promenu u pristupu proizvodnje ograničenih količina visokokvalitetnih vina u malim, takozvanim butik vinarijama. Naš cilj je da specijalnim pristupom gajenju grožđa dobijemo idealnu zrelost i da odmah, na samoj lokaciji, to grožđe pretočimo u najbolje i jedinstveno vino.

Domaine Lepovo dobilo je ime po prelepoj lokaciji Lepovo koja nudi idealne uslove za gajenje grožđa i proizvodnju vrhunskih vina izuzetnog kvaliteta pod palicom našeg prijatelja i saradnika, poznatog svetskog stručnjaka Filipa Kambija.

Pažljivo i dugo smo planirali ovo novo poglavlje u razvoju naše vinarije kako bismo napravili vina koja će zauzeti svoje mesto među elitnim vinima sveta.

Po nekim analizama, srpski potrošači su veliki ljubiteli Tikvešovih vina. Da li ste do sada zadovoljnipostignutim rezultatima u Srbiji?

Mi smo etablirana regionalna vinarija koja je na putu da postane svetski poznat vinski brend. Zato je naš pristup poslovanja maksimalna posvećenost svakom tržištu gde se konzumiraju vina Tikveša.

Na srpskom tržištu smo prisutni decenijama i ovde su Tikveševa vina dobro poznata, a što je najvažnije – srpski potrošači prepoznaju kvalitet i jedinstvenost naših vina.

Prema ciframa prodaje smo uvek među prvih 5 vinarija na srpskom tržištu, gde nema profilisanog vinskog lidera i gde ovih 5 vinarija zauzimaju oko 75% tržišta.

Ono što je veoma bitno za nas jeste da Tikveš beleži rast iz godine u godinu, nudeći odličan kvalitet iširok portfolio proizvoda koji može da zadovolji različite grupe potrošača. Kako je za nas zadovoljstvo potrošača u Srbiji značajno, tako smo jasno usredsređeni na unapređenje istog putem podizanja opšte vinske kulture i zadovoljavanja potrebai ukusa potrošača.

Kolika su ulaganja bila poslednjih godina u promociju i pozicioniranje vaših vina na srpskom tržištu? Kakvi su planovi za razvoj vaših brendova u narednim godinama u Srbiji?

Na srpsko tržište kontinuirano ulažemo u razvoj tržišta, distribuciju, marketing, društvenu odgovornost, edukaciju potrošača, i to poslednjih godina sa nešto više od 3 miliona evra, čime pokazujemo naše opredeljenje za dugoročnu posvećenost tržištu u Srbiji i za stvaranje osnova za dalji razvoj kroz poslovni model koji uključuje i lokalne akvizicije.

Naši planovi za razvoj na srpskom tržištu predviđaju kontinuitet ulaganja u sve poslovne oblasti. Svakako uvek može bolje i zato nismo u potpunosti zadovoljni, i moramo nastaviti da radimo na menjanju percepcije potrošača kroz njihovu edukaciju i neposredan kontakt i tako približiti prednosti konzumiranja autentičnog vrhunskog vina iza kojeg stoji garancija kvaliteta Tikveša.

Kakva je, po Vašem mišljenju, konkurencija na tržištu vina u regionu i na koji način uspevate da se sa konkurencijom izborite?

Тikveš je najozbiljniji vinski igrač u regionu – velika vinarija koja ima širok portfolio proizvoda, počevši od kvalitetnog litarskog vina do specijalnih teroar vina kao što su Bela Voda i Barovo, odnosno vina koja mogu da zadovolje različite potrebe sladokusaca od svakodnevne umerene konzumacije uz hranu do uživanja u vrhunskom vinu u posebnim trenucima.

Konkurencija je neminovna, a izdvajati se od konkurencije u biznisu znači biti različit.

Naši proizvodi nisu u ekonomskom segmentu (ispod 200 dinara) zbog toga što uvek koristimo najkvalitetnije grožđe i uvek nudimo najbolju vrednost za novac.

Činjenica je da je konkurencija oštra u pojedinim segmentima, ali je Tikveš vrlo uspešno savladava kvalitetom i količinama koje proizvede tokom godine.

Kvalitet vina uvek stavljate na prvo mesto. Šta je to presudno u samoj proizvodnji za dobijanje kvalitetnog vina?

Nema sumnje da je sistem upravljanja kvalitetom složen, ali baza je prilično jednostavna: svaka aktivnost u našoj vinariji mora da podrazumeva visok kvalitet.

Mi garantujemo kvalitet u svim delovima naše široke palete.

Sertifikat o kvalitetu, koji ocenjuju vinski kritičari, dolazi sa nezavisne strane, a nagrade su sa renomiranih vinskih takmičenja. Ključ za siguran kvalitet naših vina, uz najnoviju proizvodnu tehnologiju koju imamo, jeste kvalitet grožđa.

Bez kvalitetnog grožđa ne možete govoriti o visokokvalitetnom vinu jer potrošači su informisani i nikada ih ne treba potcenjivati. Za nas je veliki izazov da promenimo navike vinogradara koji sarađuju sa nama i da ih naučimo da se pridržavaju agrotehničkih mera za proizvodnju grožđa koje će zadovoljiti naše kriterijume kvaliteta. Tikveš ima 1.000 ha svojih vinograda čiji kvalitet grožđa sami kontrolišemo, ali i dodatno sarađujemo sa više od 2.000 vinogradara i neprekidno ulažemo u njihov razvoj, kako bi se postigli najbolji parametri kvaliteta grožđa.

Na koji način uspevate da održite taj kvalitet? Kako kvalitet kontrolišete?

Tikveš je 2004. godine promenio strategiju proizvodnje vina u kompaniji uvodeći sistem kontrole na nekoliko nivoa, počevši od vinograda, preko procesa proizvodnje, sve do kontrole finalnog proizvoda, tj. u svim fazama proizvodnje. [EM-J3]

Svaka godina, svaka sezona razlikuje se od prethodne i verovatno nikada se ne ponavlja sa identičnim uslovima. Kontrola je neophodna u svim fazama neprekidno, a na osnovu kontinuiranog praćenja vinograda i grožđa u procesu sazrevanja utvrđuju se odgovarajući procesi u vinogradima. [EM-J4]

Dostupna tehnologija, opremai vrhunski tim enologa omogućava nam da imamo kontinuirani rast u svim parametrima kvaliteta.

Koliko zaposlenih ima trenutno vinarija Tikveš? Da li i na koji način edukujete zaposlene u svojoj kompaniji?

Sama Vinarija ima 230 zaposlenih, a ukupan sistem Tikveša broji 350 ljudi na svim tržištima na kojima poslujemo. Ono što smo postavili kao zadatak jeste da svi zaposleni prolaze kroz obuku opšteg poznavanja vina, sorti i karakteristika regiona sveta, tj. edukuju se na nivousomelijerskeakademije, dok ima i onih koji su naprvomi drugom nivou menadžmenta pored standardne edukacije o upravljanjui menadžmentu, i trenutno se edukuju na WSET-u (Wine and Spirits Education Trust). Raz[EM-J5]nolikost profesija nalaže drugu fazu edukacije za svaku oblast poslovanja posebno.

Koliko ulažete u osavremenjavanje proizvodih pogona?

Ključna prekretnica u razvoju vinarije Tikveš bila je 2003. godine ulaskom investicione grupe M6. Tako je započet investicioni ciklus koji je podrazumevao potpunu transformaciju filozofije poslovanja Tikveša, uključujući proizvodne kapacitete.

U poslednjoj dekadi u modernizaciju vinarije uloženo je blizu 30 miliona evra, čime Tikveš ide ukorak sa najpoznatijim evropskim i svetskim proizvođačima vina. Investicije u proizvodni proces kod nas su stvar kontinuiteta radi održavanja i poboljšanja nivoa kvaliteta u svim procesima proizvodnje kao ključni preduslov za održavanje liderske pozicije.

Da li uspevate da održite korak sa evropskim i svetskim proizvođačima vina?

Priznanja stručnjaka, a najbitnije priznanja i zadovoljstvo potrošača, pokazuju da smo ukoraku sa svetom, da pratimo svetske tendencije, ali i da postavljamo pravce razvoja u regionu.

Velika je čast kada se nađete rame uz rame sa čuvenim proizvođačima svetskog renomea ikada pri ocenjivanju upravo Tikveševo vino ostavi bez daha poznavaoce vina i svetske kritičare. Potvrda ovoga su sve nagrade koje stalno dobijaju naša vina, osvajanje novih tržišta u svetu i kontinuirani rast poslovanja.

Po čemu se vina Tikveš razlikuju od konkurencije?

Naše grožđe se uzgaja na pogodnom podneblju za lozu i ima tu posebnost koja odgovara mnogim sortama grožđa. Tikveško podneblje je region poznat još od Rimskog carstva – kada je bio glavni centar za trgovinu vina. Već sam rekao da je srce našeg vina kvalitetno grožđe – koje raste na izuzetnoj zemlji, obasjano suncem.

Topla klima, veliki broj sunčanih dana u godini, kao i niži nivo padavina u poređenju sa severnim vinskim regionima prirodni su preduslov za zaštitu grožđa, što vodi prema organskoj proizvodnji grožđa i vina koja planiramo da u sledećem periodu sertifikujemo. Prepoznatljiv potpis Tikveša predstavlja umešnost kombinovanja lokalnih i internacionalnih sorti grožđa, sa ciljem kreiranja jedinstvenog vina sa neponovljivim ukusom.

Već 130 godina unikatan je spoj starog i novog sveta, tradicije i modernog, podneblja i ljudi, ali i najsavremenije opreme i svetskog znanja i iskustva. Ovo su sasvim dovoljni elementi za različitost.

Koji brendovi iz vaše vinarije su najpoznatiji i najtraženiji na tržištu? Da li možemo da očekujemo novi prozvod tokom ove godine?

Jedno je poznavanje brendova, a drugo su prodajni rezultati i preferencija potrošača u kontekstu izuzetno teške ekonomske situacije i kupovne moći potrošača. Na različitim tržištima to su različiti brendovi.

Primera radi, u Americi smo poznati po teroar liniji, a to su Bela voda i Barovo, kao i Vranec Special selection – koji su zbog ocene Parkera visoko kotirani i nosioci su prodaje na tom tržištu.

U regionu su takođe poznata ova vina. Međutim, ovde u prodaji dominiraju Alexandrija sa Alexandrijom kuve, kao i Tga za jug. Naravno, ne smemo da zaboravimo i vina koja nose imena sorti, a koja su se nekako „udomila” kao naša Tikvešova vina – kada se kaže Kratošija ili Smederevka, misli se na Tikvešovu Smederevku ili Tikvešovu Kratošiju.

Cilj nam je da potrošačima približimo naše premijum linije Special Selection i teroar vina Barovo i Bela voda koja na mnogim takmičenjima postižu odlične rezultate. Danas se ona u Srbiji mogu naći u vinotekama i pojedinim restoranima, ali i na vinskim kartama Amerike i Evrope.

Mi stalno radimo na stvaranju novih, jedinstvenih vina, na traženju nove lokacije, sorti ili kombinacije sorti koje bi mogale da predstavljaju nešto drugačije i specijalno, zato potrošači treba uvek da očekuju nešto novo od Tikveša.

Na koji način kao društvenoodgovorna kompanija podižete svest građana o odgovornom konzumiranju alkoholnih pića?

Naša strategija marketinga, oglašavanja i poslovne komunikacije vodi se etičkim principima odgovorne komunikacije sa potrošačima. Zalažemo se za umereno konzumiranje i odgovorno uživanje u vinu i to poručujemo potrošačima. Intenzivno radimo na podizanju vinske kulture, a to uključuje i preporuke za uživanje u vinu u kombinaciji sa hranom, ispravan način služenja vina, izbor kvalitetnih vina i uživanje u kvalitetu.

Na koji način radite na zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa? Da li i vaši partneri rade na zaštiti životne sredine?

Zaštita životne sredine nalazi se visoko na našoj listi prioriteta jer glavni resurs dobijamo od prirode.

Svi vinogradi u vlasništvu Vinarije Tikveš i većina vinograda naših kooperanata poseduju sertifikat Global GAP dobre poljoprivredne prakse i zaštite životne sredine, posebno imajući u vidu upotrebu ekoloških zaštitnih sredstava u tretiranju vinograda i zaštite zemljišta, vode i celokupne biosfere.

U kojoj meri je stresan Vaš posao i na koji način se oslobađate stresa?

Odgovor na prvi deo ovog pitanja malo je kontradiktoran. S jedne strane, pričamo o vinu, ljubavi i strasti prema vinu, uživanju, užitku, gastronomiji, odnosno u krajnjoj liniji hedonizmu, koji ovaj posao nosi sa sobom, i naučno dokazanim pozitivnim efektima umerene konzumacije vina na ljudsko zdravlje, a s druge strane, imate sve tipične izazove i stresove pozicije direktora modernog vremena kao i u svakom drugom poslu.

Sa aspekta svakodnevnog funkcionisanja, mnogo vremena provodim na putovanjima i u putu uopšte, a ostatak vremena provodim na sastancima u kancelariji, bez obzira na to da li sam u Kavadarcima, Skoplju ili Beogradu.

Najslađi i najizazovniji deo je lična prezentacija i degustacija naših vrhunskih vina sa prijateljima, saradnicima, poslovnim partnerima postojećim i novim i poznavaocima i taj dnevni raspored je i te kako prijatno naporan i fizički zahtevan.

Balans, kondicija i zdavlje moraju se održavati, a ja to najčešće, mada ne dovoljno, radim tako što nedeljom ujutro planinarim nekoliko sati (tokom letnje sezone svaki drugi dan rano ujutru planinarim po sat vremena), a na putovanjima uvek se trudim da ujutru pola sata do sat provedem u fitnes centru hotela, najčešće hodam na traci sa usponom.

Kako provodite slobodno vreme? Imate li neki hobi?

Slobodno vreme je uvek rezervisano za porodicu. Bez obzira na to da li ostajemo kod kuće, idemo u šetnju ili smo na nekom putovanju, koristimo svaku priliku sa suprugom Brankicom, sinom Andrejom (6,5) i kćerkom Mihaelom (4) da provedemo kvalitetno vreme, sklanjajući se od svih tač skrin uređaja koji deca obožavaju da koriste. Naravno, tu je i druženje sa prijateljima koji uvek imaju priliku da iz prve ruke uđu u divni svet vrhunskih vina koje ja lično prezentujem.

Kada biste bili u mogućnosti, šta biste promenili u Vašoj dosadašnjoj karijeri?

Jedna poznata poslovica kaže: „Čovek nikada ne zažali za onim što je učinio, nego za onim što nije”, a ja verujem da sam sve dosadašnje ponuđene prilike u datim trenucima pravilno iskoristio, odnosno zadovoljan sam dosadašnjim razvojem karijere i sebe kao ličnosti uopšte.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista