Početna > Izdanja > Broj 062 > Intervju - Milan Petrović

Intervju

Milan Petrović

Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera i predsednik Upravnog odbora Samit 100, generalni direktor kompanije „Centro štampa”

Dogovor za novo doba

Za svaki posao, pa i najmanji, od ključne je važnosti energija, motivacija, želja za promenama i napretkom. Mislim da u našoj zemlji, verovatno zbog svega sa čime smo se suočili, nedostaje upravo ta energija, entuzijazam.” M. Petrović

Srpska asocijacija menadžera osnovana je 2006. godine u Beogradu kao neprofitna, nepartijska i nevladina organizacija. SAM je osnovan sa ciljem da postane reprezentativna asocijacija, kredibilni socijalni partner Vlade Srbije u procesu unapređenja poslovnog ambijenta i ubrzanja ekonomskog razvoja. Istovremeno, misija SAM-a jeste da legitimno predstavlja zajednicu menadžera Republike Srbije bilateralno, u kontaktima sa sličnim nacionalnim udruženjima u drugim zemljama, kao i pred institucijama formiranim na evropskom i globalnom nivou.

SAM posebno neguje bilateralnu i multilateralnu saradnju sa srodnim udruženjima u regionu Zapadnog Balkana, Centralne Evrope i EU. SAM podržava saradnju sa partnerima u oblasti unapređenja ljudskih resursa (poslovne škole u zemlji i inostranstvu), čime stvara mogućnost za kontinuirano stručno usavršavanje svojih članova i razvoj menadžerskog kadra u Srbiji.

Krajem januara ove godine na redovnoj Skupštini Srpske asocijacije menadžera za novog predsednikajednoglasno je izabran Milan Petrović, generalni direktor kompanije „Centro štampa”.

Za PROFIT magazin govori gospodin Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera i predsednik Upravnog odbora Samit 100, generalni direktor kompanije „Centro štampa”.

Gospodine Petroviću, za predsednika Srpske asocijacije mendžera (SAM) izabrani ste nedavno, a već bi se moglo reći da je Vaš rad veoma zapažen. Šta su planovi za naredni period kada je SAM u pitanju?

SAM je već godinama poslovna asocijacija čije delovanje cene i uvažavaju kako privrednici i menadžeri, tako i predstavnici. Sastav asocijacije broji 270 menadžera koji svakodnevno ređaju uspehe u kompanijama iz kojih dolaze. Članstvo SAM-a je ujedno i najveća snaga i prednost ove asocijacije, a moj zadatak, kako trenutno, tako i u narednom periodu, biće da postojeću reputaciju i standarde očuvam, a da gde god je to moguće stvari unapredim. U tom kontekstu, ambicija ove asocijacije, a i moja lično, jeste da doprinesem razvoju regionalne saradnje, razmeni iskustava, boljem razumevanju i daljem unapređenju privrednog ambijenta.

Profesionalni put Milan Petrović započinje sredinom devedesetih godina kada je u svoju radnu biografiju upisao mesto direktora prodaje u kompaniji koja je bila uvoznik piva Heineken” za tržište tadašnje Jugoslavije. U to vreme ova kompanija je zauzimala lidersku poziciju među uvoznim premijum pivima. Sa ulaskom britanske kompanije „Allied Domecq” na naše tržište pridružuje se kompaniji i kao direktor prodaje, rukovodi timom koji ostvaruje zavidne rezultate i lidersku poziciju na tržištu viskija i ostalih alkoholnih pića među kojima su „Ballantines”, „Teachers”, „Courvoisier” i „Jack Daniels”. U periodu od 2002. do 2005. godine na mestu direktora prodaje rukovodi prodajnim timom punionice „Pepsi-Cola”.

Stekavši zavidno profesionalno iskustvo u kompanijama koje su izrasle u lidere na tržištu bezalkoholnih napitaka i alkoholnih pića, 2005. godine preuzima poziciju direktora marketinga i prodaje u kompaniji „Strauss-Elite”, koja postaje novi vlasnik brenda „Doncafe”. U istoj kompaniji 2007. godine postaje generalni direktor i do 2010. godine upravlja poslovanjem u čitavom regionu bivše Jugoslavije, sa fabrikama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Nakon toga, krajem 2010. godine, profesionalni rad nastavlja u Švajcarskoj, gde na poziciji internacionalnog direktora radi na razvoju koncepta i proizvoda kapsula i aparata za espreso kafu brenda „Zespresso café”. Na istoj poziciji odgovoran je i za poslovanje u 19 zemalja Centralne i Istočne Evrope, gde je ovaj proizvod zastupljen u kanalu direktne prodaje.

Nakon zanimljivog projekta i internacionalnog iskustva, sa puno entuzijazma i novom energijom prihvata poziv da se vrati u svoju zemlju, priključi timu koji pobeđuje i pomogne u ostvarenju jednog velikog projekta pod imenom „Štampa i Futura”.

U januaru 2013. godine izabran je za predsednika Srpske asocijacija menadžera, sa mandatom od 2 godine.

Samit 100 biznis lidera regiona jeste inicijativa koju je pokrenula Srpska asocijacija mendžera (SAM) u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Združenjem managera Slovenije (ZM), a zasnovana je na sagledavanju trenutne situacije u našem regionu. Kako Vi kao privrednik ocenjujete aktuelnu situaciju u regionu?

Činjenica je da se situacija u regionu u domenu saradnje popravlja, kao i da se iz godine u godinu parametri pomeraju na bolje. Ipak, tržište svake pojedinačne zemlje regiona premalo je da se suoči sa izazovima globalne tržišne ekonomije, čemu će doprineti dodatno unapređenje saradnje i razvijanje partnerskih odnosa. Ključni problemi pojedinačnih zemalja su u velikoj meri slični ili isti, neophodno je da se sprovedu reforme obrazovanja i zdravstva, preduzmu mere za rešavanje pitanja nezaposlenosti, ali i realizuju infrastrukturna unapređenja. Samit 100 biznis lidera odlična je platforma da se o navedenim, ali i o mnogim drugim temama razgovara otvoreno i konstruktivno.

Cilj drugog Samita 100 biznis lidera u regionu (23–24. maj hotel „Splendid”, Bečići) jeste da zajedno pokušamo da kreiramo model regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrane, energetike, ICT-a, građevine i turizma. Regionalna saradnja doprineće ekonomskom razvoju regiona i podizanju konkurentnosti i svakako će uticati pozitivno na stabilnost, ali i lakše pristupanje Evropskoj uniji. Podizanje konkurentnosti regiona kao celini, ali i pojedinačno svake od zemalja na ovim prostorima, neminovno znači i lakše privlačenje stranih i regionalnih direktnih investicija, koje će omogućiti intenziviranje izvoza proizvoda i usluga na globalno tržište.

Tema ovogodišnjeg Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope jeste „Dogovor za novo doba”. Kakvu vrstu „dogovora“ možemo očekivati?

Samitu će prisustvovati najuticajniji biznis lideri regiona i premijeri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a očekujemo i učešće visokih političkih zvaničnika Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Ove godine koorganizator Samita, pored SAM-a, jeste Atlas fondacija uz podršku HUP-a i Združenja Managera Slovenije, ali i „Alkaloida” iz Makedonije i BBI banke iz Bosne i Hercegovine.

Na Samitu će se razmatrati mogućnosti da se iskustva iskoriste za poslovnu saradnju u kreiranju održivih projekata za zajednički nastup na trećim tržištima, ali i za saradnju u regionu koja bi doprinela konkurentnijim proizvodima i uslugama i rešavanju gorućeg problema nezaposlenosti.

Tema Samita veoma je aktuelna i uveren sam da ćemo tokom trajanja konferencije doći do modela koji će imati veliku upotrebnu vrednost, a od koje će korist imati sve zemlje regiona, pre svega građani. Ideja je da na tom mestu dođe do razmene ideja koje će doprineti da se sklope poslovi poput regionalnog konzorcijuma građevinskih preduzeća „Feniks“.

Taj projekat pokazuje da samo zajednički možemo da budemo uspešni jer je „Feniks“ dobio posao za objekte predviđene za Olimpijadu u Sočiju, dok pojedinačne firme iz naših zemalja to sigurno same ne bi ostvarile zbog nedostatka kapaciteta i ispunjavanja uslova na tenderima. Očekujemo da posle ovog skupa dođemo do zajedničkih nastupa u drugim industrijama – prehrambenoj, energetskoj ili turističkoj. Cilj je i da probamo da iniciramo projekte koji bi uticali na smanjenje nezaposlenosti koja pogađa i zemlje EU, a ne samo nas.

O čemu će još tokom dva dana Samita biti reči na panel diskusijama?

Tokom dvodnevnog skupa kroz panel diskusije biće otvoren dijalog o najvećim problemima regiona, poput nezaposlenosti i mobilnosti ljudskog kapitala kao mogućem koraku ka rešavanju problema nezaposlenosti. Lideri regiona će zajedno sa gostima iz međunarodnih institucija pokušati da dođu i do odgovora na pitanja kako da se dobri kadrovi zadrže u regionu i zaustavi „odliv mozgova“. Ovogodišnjem skupu svoj doprinos daće predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Kako biste ocenili dijalog srpskih privrednika sa predstavnicima vlasti?

Stvaranje uslova za konstruktivan dijalog sa najvišim političkim zvaničnicima kako Srbije, tako i regiona, jeste jedan od ciljeva Samita 100. Država i njeni predstavnici imaju ključnu ulogu u kreiranju ambijenta u kom privrednici posluju. Dijalog je u svakom trenutku neophodan i jednoj i drugoj strani, a sa ciljem daljeg razvoja privrede i zemlje, poboljšanja kvaliteta života građana i podizanja standarda. Rekao bih da srpski privrednici u načelu imaju dobru saradnju sa predstavnicima vlasti, politička situacija se stabilizovala nakon izbora, Srbija je dobila i pozitivne signale iz celog sveta.

Dobre vesti poput mogućnosti dobijanja datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom daće „vetar u leđa“ kako nama, domaćim privrednicima, tako i stranim investitorima koji razmišljaju o ulaganjima u našu zemlju. Dolazak kapitala i mogućnost novih poslova ne treba nikoga da plaši, to može samo da bude od koristi za nas sve.

Za tekuću godinu Vlada Srbije prognozira rast srpske ekonomije. Šta smatrate da treba još preduzeti da bi se taj rast ostvario i potom održao?

Jasno je da je u toku još jedna ekonomski teška i izazovna godina. Sistem uspeva da se održi, ali imam problem sa tim da se u kontinuitetu održavamo „na ivici“.

Zagovornik sam teze da je neophodno preduzeti teške mere, imati hrabrosti za njih jer je to jedini način da se ostvari rezultat za budućnost.

Imam utisak da se ekonomiji prilazi bojažlivo, pre svega zbog nestabilne političke situacije. Ovakav pristup nije dugoročno održiv i iskreno se nadam da će u tom pogledu doći do promene. Mi smo kao zemlja trenutno u situaciji da se borimo sa onim što imamo, te se tako novac i raspoređuje, dok ključni problem jeste činjenica da ne stvaramo novu vrednost. Za stvaranje nove vrednosti potrebno je strateško planiranje i veliko strpljenje, stabilnost i disciplina. Lično sam uvek optimista pa tako i u odnosu na prognozu rasta srpske ekonomije.

Koje su novosti u poslovanju „Štampa sistema”?

Kao što su sugrađani već primetili, radimo intenzivno na modernizaciji i unifikaciji naše maloprodajne mreže. Želja nam je da unapredimo postojeće stanje, te smo se potrudili da novim izgledom kioska damo svoj doprinos za uređeniji Beograd.

U aprilu smo u Bulevaru kneza Aleksandra Karđorđevića otvorili još jedan u nizu „Moj kiosk Štampa”, koji privlači pažnju ne samo svojim modernim izgledom već i fukcionalnošću. Osmislili smo originalan i moderan kiosk koji je u skladu sa savremenim trendovima i koji predstavlja početak jednog novog pravca i trenda u oblasti ovog tipa maloprodajnih objekata. NADJI SLIKU KIOSKA

Naša namera je da izgradimo moderan, jak i prepoznatljiv brend i mesto na koje će naši potrošači uvek želeti da se vrate. Atraktivnim izgledom i nizom unapređenja, želimo da omogućimo potrošačima novo, ugodnije i zanimljivo iskustvo kupovine na kiosku.

Tradicija duga više od 50 godina i poverenje potrošača podstakli su našu nameru da pokažemo viziju budućeg izgleda naših objekata.

Koji su vaši planovi za razvoj poslovanja i vaših zaposlenih?

S obzirom na to da smo prošle godine investirali u dve kompanije koje su bile u teškoj finansijskoj situaciji, nastojimo da uspostavimo dugoročno stabilnu kompaniju, te da očuvamo preko 4.000 radnih mesta. Uložili smo u privredu Srbije, bez obzira na krizu i poteškoće sa kojima se svi susrećemo u poslovanju. Smatramo da postoji potencijal za razvoj i za prevazilaženje problema, te smo sigurni da ćemo uspeti da istrajemo i da jasnom vizijom dostignemo cilj koji smo postavili.

Za to su potrebni pravi ljudi, kao i svest svakog zaposlenog koliko je baš njegova uloga važna na tom putu ka uspehu. Verujemo da su naši zaposleni glavni nosioci izgradnje stabilnog poslovnog sistema. Stoga konstantno ulažemo u njihovu edukaciju i razvoj, naročito usled uvođenja novih tehnologija.

S obzirom na sve veću konkurenciji, koji su vaši principi kojima se vodite u tržišnoj utakmici?

Želimo da postavimo nove standarde u tržišnoj utakmici koji su potpuno u skladu sa svetskim. Na prvom mestu su svakako nivo usluge prema našim potrošačima, kao i optimalan i inovativan asortiman proizvoda. Istu pažnju posvećujemo i poslovnim partnerima i uspešnoj dugoročnoj saradnji sa njima. Sigurna naplata, zajedničko planiranje i primena novih tehnologija preduslov su kako dobrih partnerskih odnosa, tako i napretka u poslovanju. S tim u vezi, stalno radimo na pronalaženju novih modela saradnje sa svim poslovnim partnerima.

Na koji način se poslovna klima u Srbiji može unaprediti?

Za svaki posao, pa i najmanji, od ključne je važnosti energija, motivacija, želja za promenama i napretkom. Mislim da u našoj zemlji, verovatno zbog svega sa čim smo se suočili, nedostaje upravo ta energija, entuzijazam.

Već godinama smo izloženi uglavnom negativnim porukama, negativnim naslovima u medijima, kreira se atmosfera koja ne daje podsrek i nadu u bolje sutra. Ipak, i sam želim da verujem da će ovakve tendencije da se promene, da će „posvetleti“ vesti oko nas, da ćemo početi na drugi način da posmatramo stvari i samim tim obezbedimo sebi pozitivniju atmosferu u kojoj će biti lepše živeti i raditi.

U Srbiji se većina stvari svodi na dnevnu politiku, ona je ušla u sve pore društva i to nije dobro. Na taj način ne daje se podrška kreativnosti, stvara se utisak da se kroz politiku rešava svako moguće pitanje i problem.

Kada dan budemo počinjali rasterećeni briga kao što su politika i crna hronika, bićemo produktivniji kao društvo i bićemo u mogućnosti da kreiramo jedan zdrav poslovni ambijent.

Šta očekujete od poslovnih partnera?

Za mene je partner pozitivan i pouzdan saradnik koji na posao gleda istim očima kao i ja. Za primer uvek ističem win-win model koji je za funkcionisanje bilo kog vida partnerstva ključan. Potrebno je da obe strane prepoznaju prednosti saradnje, da se jednako založe da saradnja bude uspešna, što na kraju rezultira obostranim zadovoljstvom.

Koliko je i zbog čega danas važno društvenoodgovorno poslovanje?

Društvenoodgovorno poslovanje jeste preduslov za uspešan rad moderne kompanije i svakako jedan od stubova poslovanja „Štampa sistema”. Društvena odgovornost deo je posebnih napora koje ulažemo svakodnevno. Smatram da je neophodno na sopstvenom primeru pokazati da je društvenoodgovorna praksa pravi put da kompanija da dodatni doprinos u društvu u kom posluje i na taj način stekne poverenje. Takođe, ovo je i jedan od najsigurnijih načina da se reputacija kompanije gradi i pozitivno usmerava.

Kakav treba da bude lider?

Imam zadovoljstvo da svakodnevno upoznajem veliki broj ljudi, a među njima svakako i najznačajnije lidere današnjice. Dosadašnje iskustvo me je naučilo da je dobar lider onaj čiji su ciljevi precizno definisani unapred, čovek koji osigurava da svi u timu zadrže fokus na pravom mestu. Pravi lider je neko ko pažljivo sluša, postavlja prava pitanja, inspiriše sve oko sebe i sa velikom hrabrošću se suočava sa izazovima. Osim navedenog, lider mora i da bude sposoban da vidi širu sliku i komunicira jasno. Ipak, smatram da je ključ uspeha svakog lidera kvalietetan tim eksperata koji se kontinuirano razvijaju i specijalizuju za određene oblasti poslovanja.

Kako doživljavate to što je sve više žena u Srbiji na rukovodećim pozicijama?

Podaci koji potvrđuju te činjenice me veoma raduju, a moram priznati da sam i sam okružen sa mnogo uspešnih i veoma preduzmljivih žena koje besprekorno obavljaju svoj posao. Biznis se kod nas još uvek percipira kao muška delatnost, dok se u praksi stvari ipak menjaju. Prisustvo žena u biznisu uvek daje neku novu notu i drugu perspektivu. Učešće dama u ozbiljnim poslovnim poduhvatima neophodno je i dragocenu za svaku kompaniju.

U čemu je tajna Vašeg ličnog uspeha?

Rekao bih da tajne nema i da je doživljaj uspeha individualna stvar. Za mene je najveći uspeh divna porodica i činjenica da u svom poslu istinski uživam, što je danas retko. Potrebno je imati i tim saradnika sa kojima je zadovoljstvo raditi, a to je svakako nešto čime mogu da se pohvalim. Možda bi kombinacija svega navedenog ujedno bila i odgovor na Vaše pitanje.

Kao generalni direktor kompanije „Centroštampa”, ali i predsednik Srpske asocijacije menadžera i predsednik Upravnog odbora Samit 100, nemate mnogo slobodnog vremena. Kako se odmarate?

Godine u poslu i stres, kao sastavni deo života, naučili su me da je ravnoteža u svemu najvažniji. Bitno je planirati poslovne aktivnosti, ali i privatne. Brzo se živi, a uz to sama činjenica da smo zbog mobilnih telefona i kompjutera dostupni dvadeset četiri sata dnevno i sedam dana u nedelji, ne ostavlja mnogo vremena za isključivanje iz posla. Lično, pored psihičke zrelosti koju sam stekao, ne propuštam da svaku prliku u kojoj mogu da provedem vreme sa svojom porodicom.

Takođe, mnogo mi znače fizička aktivnost i sauna, koju koristim redovno. Pored toga, volim da putujem, te mi je izmeštanje iz ovdašnjeg okruženja uvek vrlo dobra prilika za odmor i povratak energije neophodne za efikasno upravljanje poslovnim sistemom.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista